גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

כך הבוטים של וול סטריט גורפים רווחים מהפוסטים של טראמפ ב־Truth Social

סוחרים שעוקבים אחר הצהרותיו של הנשיא באמצעות מערכות אוטומטיות יכולים לשלם עבור הזנת מידע מהירה במיוחד ● לפחות חמש חברות כבר נרשמו לשירות

דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Ernst REFILE - QUALITY REPEAT
דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Ernst REFILE - QUALITY REPEAT

הרשת החברתית Truth Social של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ החלה למכור לסוחרי שוק ההון גישה מהירה במיוחד לפוסטים שהוא מפרסם בה. אלא שבוול סטריט המשחק הזה כבר תפס מזמן.

לדברי סוחרים, רבות מחברות ההשקעות הגדולות פיתחו מערכות אוטומטיות שמנטרות את הפרסומים ברשת Truth, מזהות מילות מפתח חשובות ומבצעות פעולות, לעיתים תוך שבריר שנייה, דוגמת פתיחה או סגירה של פוזיציות במניות שונות.

כמה תשלם ישראל מהמכס החדש של טראמפ
"אין היתכנות לנורמליזציה": מה עומד מאחורי הצעד של טראמפ?

מבדיקת נתוני מסחר שביצע הוול סטריט ג'ורנל, עולה עד כמה מהר חלק מהסוחרים מגיבים לפרסומים של הנשיא ברשת. לפי נתוני חברת המחקר DTN, בדקה שלאחר פרסום שני פוסטים של טראמפ בנושא איראן בחודש שעבר, נסחרו יותר מ־2 מיליון מניות. העסקאות הללו הובילו לתנודות של יותר מ־2% בכמעט 24 מניות מתחומי האנרגיה והתעשייה.

המוצר החדש, Truth API, של חברת טראמפ מדיה אנד טכנולוג'י גרופ, יאפשר לחברות לשלם עבור גישה מהירה אף יותר לפוסטים של הנשיא. לדברי גורמים המעורים בנושא, החברה מתכננת לגבות בין 60 ל-100 אלף דולר בחודש למי שיתחייב למספר שנים. מדובר בסכומים שמרבית המשקיעים הפרטיים, שמן הסתם עוקבים באדיקות אחר פרסומיו של טראמפ ברשתות החברתיות, אינם יכולים להרשות לעצמם.

מטראמפ מדיה נמסר בתגובה לשאלות, כי "Truth API נועד להעביר פוסטים ברגע שהם הופכים לציבוריים עבור כולם, ולא לפני כן".

ב־9 ביוני, בשעה 12:38 בצהריים, פרסם הנשיא פוסט שבו כתב כי איראן הפילה מסוק אפאצ'י שסייר בשמי מצר הורמוז, וציין: "ארצות הברית חייבת, מכורח הנסיבות, להגיב למתקפה הזו". מנתוני המסחר שבחן הוול סטריט ג'ורנל עולה כי המסחר במניות האנרגיה זינק כמעט מיד בצמוד לפרסום הפוסט, והוביל לעליות בכלל השוק.

יומיים לאחר מכן הנשיא פרסם כי הוא מבטל את התקיפות שתוכננו לאותו ערב, משום שהמו"מ עם איראן מתקדם. הוא אף רמז כי הסכם שלום ארוך טווח נמצא בהישג יד: "המועד והמקום לחתימה יפורסמו בקרוב", כתב. הפעם, התגובה המיידית בשווקים הייתה ירידות חדות במניות האנרגיה ובמניות הקשורות לתעשיות הביטחוניות.

ננו שניות לפני המתחרים - יתרון משמעותי

גורמים המעורים בנושא מסרו כי בכירי טראמפ מדיה, ולדימיר נובצקי, מנהל הטכנולוגיה הראשי, פול ברמר, מנהל ההכנסות הראשי ומתאוס וגנר, מנהל היוזמות האסטרטגיות, מנהלים מגעים עם חברות מסחר כדי לשווק את שירות אספקת ה"פיד" בתשלום. השירות יכלול גישה לפוסטים של החשבונות הבכירים ביותר בפלטפורמה. לנשיא טראמפ מספר העוקבים הגדול ביותר, כ־13 מיליון משתמשים, וגם בניו וסגן הנשיא ג'יי.די ואנס נהנים ממספר רב של עוקבים.

לדברי אחד הגורמים, בין החברות שכבר נרשמו לשירות נמנות חמש אשר מתמחות במסחר בתדירות גבוהה (High-Frequency Trading). חברות אלה מנסות להפיק רווחים מפערי מחירים זעירים וקצרי מועד בין נכסים, ולכן מהירות התגובה היא גורם קריטי עבורן. בתחום הזה, קבלת מידע אפילו כמה ננו שניות (ננו שנייה הוא פרק הזמן שלוקח לאור לעבור מרחק של כ־30 סנטימטרים) לפני המתחרים עשויה להעניק יתרון משמעותי.

חברות המתמחות במסחר בתדירות גבוהה מנסות להשיג יתרון בדרכים רבות, ובהן הצבת השרתים שלהן סמוך ככל האפשר למחשבים המפעילים בורסות כמו נאסד"ק או הבורסה לני"ע בניו יורק (NYSE). לדברי אריק בודיש, פרופסור בבית הספר למנהל עסקים בות' של אוניברסיטת שיקגו, שחקר את התחום, חלק מהחברות אף מציבות שרתים באזור וושינגטון כדי להתקרב ככל האפשר למוקדי פרסום הנתונים הכלכליים של הממשל.

רכישת גישה להזנת מידע (FEED) מהירה היא כלי נוסף בארסנל שלהן. כך למשל, אם חברת מסחר הציבה פקודות קנייה לחוזים עתידיים על נפט, ולאחר מכן קיבלה באמצעות השירות החדש פוסט של טראמפ שבו הודיע כי המלחמה עם איראן הסתיימה, היא תוכל לבטל מיד את פקודות הקנייה ולעבור לפוזיציית שורט על הנפט - כפי שמסביר ג'ו סלוצי, ממייסדי חברת הברוקראז' תמיס טריידינג. כל זה עשוי לקרות עוד לפני שמשקיעים אחרים יספיקו לראות את הפוסט.

"הן חייבות להיות המהירות ביותר, ולכן בונות סביב זה מערכות מכל הסוגים", אמר סלוצי. "זה כנראה החלק שהיה חסר במערך".

השירות יהפוך לכלי חובה לפעילים בענף?

השווקים בוול סטריט מגיבים כיום באופן מתון יותר לפרסומים של הנשיא ברשתות החברתיות מבתחילת כהונתו, למשל כשהודעתו אז על ביטול המכסים הובילה לזינוק של 12% במדד נאסד"ק ביום מסחר אחד. עם זאת, סוחרים מהירים עדיין יכולים לנצל את התנודות שהוא יוצר במניות בודדות ובשוק כולו.

חברות מסחר כבר סורקות באופן אוטומטי את הפיד שלו בחיפוש אחר אזכורים של חברות או ביטויים כמו "Thank you for your attention to this matter (תודה על התייחסותך לנושא)", שעשויים להעיד כי מדובר במסר בעל חשיבות מיוחדת. מילות מפתח נוספות עשויות להיות ceasefire (הפסקת אש) או Iran (איראן). חלק מהחברות אף משתמשות בסוכני בינה מלאכותית כדי להעריך במהירות את ההשפעה האפשרית של דבריו על השווקים.

לפעמים, גם בלי להזכיר חברה מסוימת, ההצהרות של טראמפ עשויות להשפיע בתוך זמן קצר על מניות ספציפיות. כך למשל, ב־7 בינואר השנה פרסם כי הוא פועל לאסור על משקיעים מוסדיים גדולים לרכוש בתים צמודי קרקע נוספים, וכתב כי "אנשים גרים בבתים, לא תאגידים". בעקבות הפרסום רשמו מניותיהן של חברות כמו בלקסטון ו־Invitation Homes, הפועלות בתחום זה, ירידות חדות.

לדברי כמה סוחרים, שירות הפיד המהיר של Truth Social צפוי להפוך לכלי חובה בענף, וחברות רבות יירשמו אליו כדי שלא להישאר מאחור. "זו הוצאה שנועדה להגן עליך מפני פיגור אחרי המתחרים, ולאו דווקא כדי להשיג יתרון במסחר", אמר דייוויד בול, מנהל בחברת הברוקראז' לאופציות בייקרסט.

גם משקיעים פרטיים רבים מבקשים לפעול בעקבות הפוסטים של טראמפ ברשתות החברתיות, ופעילים בפורומים ברדיט המוקדשים לנושא. אולם אותם משקיעים אינם יכולים להגיב במהירות שמתקרבת לזו של אלגוריתם מסחר. "למשקיעים פרטיים פשוט אין סיכוי להגיב מהר מספיק כדי שתהיה לכך משמעות", אמר בול.

שירות הזנת המידע בזמן אמת של Truth Social ספג ביקורת מצד חברי המפלגה הדמוקרטית, שלא במפתיע, ובהם הסנאטור מארק וורנר שטען כי מדובר בניגוד עניינים מצד הנשיא, וכי השירות "ייצור מערכת דו שכבתית של גישה למידע ממשלתי, ויפגע באמינותם של שוקי ההון בארה"ב".

דובר טראמפ מדיה מסר בהקשר זה, כי פוליטיקאים מסוימים מאשימים את החברה לשווא ב"התנהלות המנוגדת לעקרונות השוק החופשי, ובמקביל מפעילים לחץ על חברות להחרים את המוצר שלה, כחלק ממאמץ מתואם לפגוע בחברה ציבורית".

כתבה זו תורגמה על ידי גלובס באופן בלעדי מתוך The Wall Street Journal. לינק לכתבה המקורית באנגלית.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"ירידות מחיר של עד 5%": בכמה נמכר פנטהאוז ענק בשוהם?

בשכונת כרמים ביישוב שוהם, נמכר פנטהאוז בשטח של 140 מ"ר, עם מרפסת בשטח של 40 מ"ר תמורת 5.3 מיליון שקל ● הפנטהאוז עבר שיפוץ יסודי והקונים הוסיפו עוד 50 אלף שקל לקניית הריהוט והתאורה בדירה ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

אפליקציית וואטסאפ / צילום: Shutterstock

"גבו את המידע שלכם כבר עכשיו": אפליקציית וואטסאפ חסמה משתמשים ישראלים ללא הסבר

איגוד האינטרנט הישראלי דיווח כי במהלך סוף השבוע התקבלו עשרות פניות ממשתמשים שחשבונות הוואטסאפ שלהם נחסמו ללא סיבה ברורה ● לטענת האיגוד, מטא טרם סיפקה הסבר לתופעה, ומומלץ עבור כלל המשתמשים לגבות תוכן חשוב ולהיערך לאפשרות של חסימות נוספות

אילוסטרציה: Shutterstock

המכ"ם ביוון נפל, ונתב"ג בדרך לכאוס

תקלה במערכת המכ"ם של בקרת התעבורה האווירית ביוון צפויה לגרום לעיכובים בטיסות בין ישראל לאירופה, בעיקר בקווים העוברים מעל אזור כרתים ● המכ"ם תוקן, אך בחברות התעופה הישראליות נערכים לעיכובים של כשעתיים בשל הזמן שהיה תקול

הרומן של המשקיעים הפרטיים עם שבע המופלאות מתחיל להתקרר? / צילום: צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים הפרטיים כבר לא מתלהבים משבע המופלאות, ומחפשים את כוכבות ה־AI הבאות

אחרי שהיו התומכים הנלהבים ביותר של מניות שבע המופלאות, הם מחפשים כעת את מניות הטכנולוגיה הבאות שיהפכו לכוכבות

דונלד טראמפ וקווין וורש בהשבעתו לתפקיד / צילום: Reuters, Evelyn Hockstein

הקונים איבדו אמון: החוב והפוליטיקה בארה"ב על מסלול התנגשות

עם חוב פדרלי של קרוב ל-40 טריליון דולר וחוב כפול מזה של משקי הבית, אמריקה זקוקה לעוד ועוד קונים לחובותיה ● אלא שגישות של חומה כלכלית מצד אחד וסוציאליזם פרוע מצד שני, יוצרות הרתעה ● האם אמריקה יכולה לשקם את האמון במערכת הפוליטית והכלכלית שלה, ומה השיעור שהיא יכולה ללמוד מגרמניה

מייסדי היילו. מימין: אור דנון, אבי באום והדר צייטלין (שכבר אינה בחברה) / צילום: איל יצהר

נחשף בגלובס: חברת השבבים הישראלית היילו נמכרת בהפסד צורב

סטארט-אפ השבבים נחשב להבטחה גדולה וסחף משקיעים מפורסמים כמו עידן עופר, גיל אגמון ורקפת רוסק עמינח ● גלובס חשף לפני שבועיים כי החברה תימכר בנזיד עדשים, לאחר שביצעה גם פיטורים אגרסיביים והלילה יצאה ההודעה הרשמית - הרוכשת מיקרוצ'יפ - חברת שבבים שנסחרת בנאסד"ק

פדרו סנצ'ס / צילום: ap, Omar Havana

ראש ממשלת ספרד לא מפסיק להתנגח בטראמפ. זו הסיבה

כשהוא ניצב מול חוסר פופולריות גואה בארצו ומקורביו נשלחים לכלא באשמת שחיתות, ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס מנסה להסיט את האש לארה"ב ● הוא מתנגח עם הממשל על הוצאה ביטחונית בנאט"ו, מבקר בחריפות את המלחמה באיראן ומעניק תושבות לשוהים לא חוקיים ● איומי טראמפ על עצירת החודש הם רק עוד פרק בעימות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

מאחורי ההחלטה של ארה"ב להפסיק את התקיפות באיראן

האדמירל קופר המליץ לפנטגון ולבית הלבן לסיים את גלי התקיפות בהורמוז, שכן מרבית המטרות שיועדו להם כבר הותקפו ● נשיא סוריה: "פועלים להשגת הסכם ביטחוני עם ישראל - שיסלול את הדרך לשלום כולל" ● היערכות להסלמה: הצבא יוכל לגייס עד 240 אלף אנשי מילואים ● באיראן מאיימים על ישראל: "כל השטח שלה קטן יותר מאשר מחוז אילאם שלנו" ● עדכונים שוטפים

הבניין ברחוב חריף 28-30 / צילום: סמדר כלאב

פרויקט ההתחדשות העירונית החליף ידיים. מה צריך לעשות?

בתקופה האחרונה נרשמה עלייה במספר מיזמי ההתחדשות העירונית שבהם היזם התחלף במהלך הביצוע ● חברות גדולות ובעלות חוסן פיננסי רוכשות פרויקטים או נכנסות כשותפות ● מה המשמעות עבור הדיירים, ואיך הם יכולים להגן על עצמם בתקופה שבה התמורות במגמת ירידה?

קרן כליפה, מנכ''לית חטיבת הנדל''ן בחברת ג'י סיטי / צילום: ויקטור לוי

המנכ"לית שעשויה לסיים את הקדנציה לפני שכיהנה יום אחד בתפקיד

לפני כחודש וחצי הודיעה חברת הנדל"ן ג'י סיטי כי תמנה את קרן כליפה לתפקיד המנכ"לית, במקום חיים כצמן ● אלא שהעברת השליטה הצפויה והתוכניות של צחי אבו וכידן דהרי להוביל את ג'י סיטי בדרך חדשה, מעלים סימני שאלה לגבי מימוש המינוי

מערכת ההגנה האווירית ספיידר / צילום: רפאל

מאחורי עסקת ישראל־יוון: הקשר הטורקי שהוביל למהלך ההיסטורי

החוזה שנחתם בין ישראל ליוון לפריסת מערך הגנה אווירית בהיקף של 3.5 מיליארד אירו מסמן את עליית המדרגה בשותפות בין המדינות ● האם תיבנה רשת ביטחון אזורית מול ארדואן?

מצלמת Find X9 Ultra / צילום: יחצ

Find X9 Ultra: מחיר של 6,000 שקל בעיקר על מצלמה

"סמארטפון הצילום" החדש של OPPO מציע חיישן 200 מגה־פיקסל, מסך מרהיב וסוללת ענק, שמתחרים ראש בראש באייפון ובגלקסי ● מנגד, משקל כבד, עומס אפליקציות מותקנות מראש ועיבוד AI אגרסיבי לתמונות - פוגמים בחוויית הפרימיום

ניב סרנה / צילום: ענבל מרמרי

אחרי חודשיים בלבד בתפקיד היו"ר: ניב סרנה מונה למנכ"ל ניו-מד אנרג'י במקום יוסי אבו

סרנה, שנכנס לתפקיד יו"ר ניו-מד אנרג'י ב-1 ביוני, יחליף את יוסי אבו, המשמש כמנכ"ל החברה ב-15 השנים האחרונות, כבר בתחילת השבוע הבא ● קודם לכן שימש סרנה כמוביל פיתוח עסקי ושיווק בשותפות שדה הגז הטבעי תמר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אישה תשלם לגרוש שלה 180 אלף שקל. זו הסיבה

בית המשפט הורה לאח לפנות את הדירה ששכר מאחיו לאחר שדחה טענות לזכויות בע"פ בנכס ● חברת נדל"ן תפצה רוכשי קרקע חקלאית לאחר שהציגה להם מצג מוטעה לגבי סיכויי הבנייה ● וגם: אם תשלם 180 אלף שקל לגרושה לאחר שנקבע כי סיכלה את הקשר בינו לבין ילדיה • 3 פסקי דין בשבוע

מפעל אינטל בישראל שנמצא בתהליכי בנייה / צילום: אינטל

האוצר מבטל מענק של 1.3 מיליארד שקל לאינטל

מקץ שנתיים להקפאת הרחבת המפעל בקריית גת, בצל המצוקה בחברה שהביאה לביטול מפעלים גם בגרמניה ובפולין - ובאגף התקציבים באוצר החליטו לבטל מענק בן 1.3 מיליארד שקל

אמיר שלכט, יקי פייטלסון, נדב צפריר / צילום: איל יצהר, תומר פולטין, מנש כהן

מבחן הדוחות של ענקיות הסייבר: ורוניס וצ'ק פוינט במרכז העניין בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● בצ'ק פוינט מחפשים סימני התאוששות לאחר האזהרות של האנליסטים; בורוניס ממתינים להתפתחויות בסוגיית המכירה; וגם: מי המניה הישראלית שקופצת בעקבות המלצה חמה?

מצר הורמוז / צילום: ap, Asghar Besharati

חזר כמו בומרנג: הצעד האיראני שהוביל לפגיעה באיראן עצמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: היקף הסחר בין איראן וסין נחתך ב-75% בגלל סגירת הורמוז, עסקאות הנשק בין ארה"ב למדינות במפרץ בשיא, וטראמפ רוצה להרחיק את ערב הסעודית מסין ומרוסיה ● כותרות העיתונים בעולם    

מערכת היירוט פטריוט, המוצבת באיחוד האמירויות / צילום: Reuters

חוסר במיירטים או תרגיל? למה ארה"ב השהתה את התקיפה באיראן

ארה"ב עצרה את סבב התקיפות האיראן לפחות לשני לילות השבוע ● בשטח מנסים להבין: האם מדובר בניסיון לחזור למו"מ, בחוסר בטילי פטריוט או בתרגיל הטעיה מתוחכם

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

הפעם לא בישראל: זה המבצע שארדואן מכין ויטלטל את האזור

לאנקרה נקרתה הזדמנות להרוויח ממגמת ההיחלשות של חיזבאללה ולהרוס לישראל את תהליך ההתקרבות לממשלת לבנון ● במקרה שא־שרע יפתח במבצע ויכריע את חיזבאללה, במקום לקבל את טורקיה רק בסוריה – ישראל תתמודד איתה גם בלבנון

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

אלביט משיקה נשק חדש ובונה על הצרות של דנמרק וגרמניה

אלביט מקדמת פתרון חדש שיהפוך ספינות קיימות לנושאות מל"טים ומגבירה תחרות עם יריבות טורקיות ● יוון וקפריסין מקדמות רכישת כטב"מים במימון האיחוד האירופי, ובוחרות במערכות אירופיות ולא ישראליות ● ארה"ב אישרה מכירת ענק של ערכות הנחיה לפצצות לערב הסעודית בשווי של כ-2 מיליארד דולר ● וכמה משלמים הסעודים עבור כטב"מים מטייוואן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות