גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

שתי מניות "אפורות" זינקו ביותר מ-100% מתחילת השנה: זו הסיבה

חברות הזיקוק המקומיות חוו שנה קשה עם השבתה של פעילותן ואירועים טרגיים שגרמו תקלות וטילים איראניים ● אלא שזינוק במרווחי הזיקוק, בעקבות המלחמות ברוסיה ובמפרץ הפרסי, הוביל להכפלה בשווי בזן ובז"א מתחילת השנה - ולרווחים נאים לבעלי המניות שלהן

בתי הזיקוק של בז''ן בחיפה / צילום: שלומי יוסף
בתי הזיקוק של בז''ן בחיפה / צילום: שלומי יוסף

שנה לא קלה עברה על שתי חברות הזיקוק המקומיות. הראשונה, בזן שפועלת במפרץ חיפה, חוותה שתי פגיעות של טילים איראניים במפעליה, שאחת מהן אף גבתה את חייהם של שלושה עובדי החברה, והביאה להשבתה ולפגיעה בפעילות בית הזיקוק. במקביל, גם המתחרה, בז"א (מפעילת בית הזיקוק באשדוד) סבלה מתקלת ענק שגרמה להשבתת הייצור והפסדים כספיים עצומים, ובהמשך אירעה תאונה טרגית שהביאה למותן של שתיים מעובדות החברה.

קרן סטיל פרטנרס תובעת את משה מזרחי בקרב על רכישת אינמוד
כך הבוטים של וול סטריט גורפים רווחים מהפוסטים של טראמפ ב־Truth Social

חרף האתגרים והאירועים הטרגיים שפקדו את שתי החברות, מניותיהן רשמו מתחילת השנה תשואה תלת־ספרתית, שהביאה להכפלת שוויין. מגמה שבאה לידי ביטוי ביתר שאת בחודש האחרון, עם קפיצה של כמעט 40% במניית בזן לשווי של 6.3 מיליארד שקל, לצד עלייה של כ־35% במניית המתחרה הדרומית בז"א (לשווי של 1.5 מיליארד).

רשמו תשואה תלת־ספרתית

מאחורי הזינוק במניותיהן של בזן ובז"א עומדת הקפיצה במרווחי הזיקוק, הנתון המשפיע ביותר על עסקיהן. מרווחי הזיקוק הם למעשה הפער שבין מחיר חומר הגלם של בתי הזיקוק (נפט גולמי) לבין מחיר המוצרים אותם הם מפיקים מהם (בנזין, סולר ודלק סילוני) והנמכרים ללקוחות.

בהתאם, גם תעודת הסל העוקבת אחר מניות גלובליות בתחום (CRAK), השיאה מתחילת השנה ביצועים עודפים על השוק האמריקאי. התעודה שמחזיקה במניות בחברות שמייצרות לפחות מחצית מהכנסותיהן מפעילות זיקוק, זינקה מתחילת השנה במעל 45%, בזמן שמדד ה־S&P 500 עלה ב־8% "בלבד".

"מרווחי הזיקוק עלו כי מחיר הנפט עלה פחות ממחירי התזקיקים (סולר, בנזין כו', א"ג) ולכן המרווח נפתח", מסבירה מיטל בר דוד, אנליסטית אנרגיה בכירה בבנק מזרחי טפחות. "הסיבה העיקרית לכך היא הפגיעה בכושר הייצור של בתי זיקוק ברוסיה לאור עלייה בתקיפות מצד אוקראינה, ופגיעה בכושר הייצור של בתי זיקוק באזור המפרץ הפרסי בשל תקיפות מצד איראן" .

בנוסף, היא מציינת, כי "בשל המתיחות הביטחונית יש עלייה בהיקף הטיסות של מטוסי הקרב, המתדלקים, אוניות שמגיעות לאיזור - כל אלו צורכים סולר ודס"ל (דלק סילוני) וזה מעלה את הביקוש לתזקיקים. כך למשל, מחיר הדס"ל עמד לפני חודש על 910 דולר, ואילו היום הוא עומד על 1,400 דולר, עלייה של 54%, לעומתו, מחיר הנפט (ברנט) עלה בחודש האחרון ב־34%.

"השוק העולמי נכנס למצב של מחסור משמעותי בעקבות ירידה ביצוא תזקיקים מהמפרץ הפרסי, כאשר הסולר והדלק הסילוני מהווים את עיקר היצוא שנפגע. בנוסף, סין הטילה מגבלות יצוא על תזקיקים, על רקע חשש לשיבושי יבוא נפט גולמי ובמטרה לתת עדיפות לצרכי השוק המקומי בתקופה של מחסור עולמי", מה שהוסיף לדברי בר דוד לקפיצה במרווחים.

לפי אתר בזן מרווח הזיקוק בסולר עומד כיום על כ־80 דולר לחבית, כלומר חבית שווה כ־80 דולר יותר מחבית נפט גולמי. מדובר בעלייה של כמעט פי 4 מתחילת השנה, אז עמד המרווח על כ־22 דולר לחבית בלבד.

קפיצה דומה נרשמה גם במרווחי הזיקוק של בנזין שעומדים כיום על כ־39 דולר לחבית, לעומת כ־15.5 דולר בתחילת השנה - יותר מכפול. למעשה, המרווחים בשני המוצרים המובילים, נעים סביב רמות השיא.

המרוויחים: זוהר לוי וג'רמי בלנק

מי שיכולים להיות מרוצים מהביצועים החיוביים במניות חברות הזיקוק המקומיות מתחילת השנה הם בעלי המניות הגדולים בהן.

בבזן בעלת השליטה (25%) היא קבוצת פטרוכימיים הציבורית (שנשלטת בידי משפחת פדרמן ואיש העסקים מייקל בוברוב ואלכס פסל). שווי החזקות הפטרוכימיים עומד על 1.5 מיליארד שקל.

מרוויחה נוספת מהזינוק במניית בזן, היא קרן הגידור קומיוניטי של ג'רמי בלנק (שהוביל בעבר את פעילותה של קרן הגידור האמריקאית יורק בישראל).

זאת, לאחר שבתחילת השנה רכשה הקרן של בלנק כ־7% ממניות בזן, עליהן היא כבר מורווחת ביותר מפי שתיים, עם שווי נוכחי של 413 מיליון שקל.

מן העבר השני, בז"א מתנהלת ללא גרעין שליטה, לאחר שלפני כשלוש שנים חילקה חברת האנרגיה והקמעונאות פז, את מניותיה בבית הזיקוק באשדוד כדיבידנד בעין. בעלת המניות הגדולה בחברה היא חברת הנדל"ן סאמיט, שבשליטת זוהר לוי, שקיבלה כחלק מהמהלך של פז נתח (8%) מבז"א.

בתחילת השנה שעברה, בחרו סאמיט ולוי לנצל את הירידה במחיר המניה, שסבלה מירידה בכמות הטיסות לארץ בגלל המלחמה - כדי לרכוש במשותף (בחלקים שווים) מניות נוספות של חברת בתי הזיקוק תמורת 31 מיליון שקל. מהלך שלפחות בשלב זה מסתמן כמשתלם, שכן שווי החזקותיה בבית הזיקוק (13%) האמיר ושווה כיום כ־200 מיליון שקל.

מי שטרם רשמה הצפת ערך על השקעתה בבז"א, למרות העליות החדות, היא חברת התשתיות שפיר. בשנת 2023 במסגרת הפיצול מפז נכנסה שפיר כמשקיעה חיצונית בבז"א, כשרכשה 10% ממניותיה בהשקעה של 156 מיליון שקל, ולפי שווי חברה של 1.4 מיליארד שקל. למרות העלייה בשנה האחרונה, מניית החברה נסחרת כיום ברמות דומות לאלו שלפיהן נכנסה אליה שפיר לפני כשלוש שנים.

שורת תקלות ופגיעות בבתי הזיקוק

עליות השערים של מניות הזיקוק, הגיעו, כאמור, בעת שהן התמודדו עם שרשרת אתגרים ותקלות שהעיבו על פעילותן. בחודש יוני אשתקד, במהלך מבצע "עם כלביא" ספגו מתקני בזן, בית הזיקוק הגדול בישראל, פגיעה ישירה של טיל איראני שגבתה את חייהם של שלושה עובדים. הפגיעה הובילה להשבתה ממושכת של פעילותה ולנזק שהוערך על ידיה במאות מיליוני שקלים.

בחודש מרץ האחרון, במהלך מבצע "שאגת הארי" אירעה פגיעה נוספת, אם כי קטנה בהרבה, אשר השביתה את פעילותה למספר ימים. עם זאת, בבזן, המנוהלת בידי רפאל ממן (מנכ"ל) ומשה קפלינסקי (יו"ר), העריכו כי הנזקים הכספיים שנגרמו לה בעקבות הפגיעות יכוסו כמעט במלואם בידי הביטוחים וקרן הסיוע של המדינה.

האירועים השליליים לא פסחו גם על בז"א, בית הזיקוק השני בגודלו בארץ. במהלך מבצע "עם כלביא", היו מתקני בז"א בתחזוקה שוטפת, כך שהיא לא נהנתה מההשבתה של פעילות המתחרה בזן. בסיומה של התחזוקה, בית הזיקוק קלט נפט מזוהם מאזרבייג'ן שסיפקה חברת BP, אשר הביא להרס ניכר בציוד בבית הזיקוק ולנזק מצטבר של כ־130 מיליון דולר.

אך בכך לא תמו הצרות של בית הזיקוק. כמה חודשים לאחר מכן, בפברואר האחרון, המשרד להגנת הסביבה קנס את החברה ב־32 מיליון שקל בגין זיהום אוויר, עבירה עליה היא ערערה. ימים ספורים לאחר מכן, התרחש אסון במסגרתו נהרגו שתיים מעובדות החברה ממחסור בחמצן בשל תקלה בחליפות המגן שלהן.

לפני מספר חודשים הודיע רונן יחזקאל, מנכ"ל החברה, על פרישתו, פחות משנה לאחר שנכנס לתפקיד. מי שתפס את מקומו של יחזקאל הוא יוגב גברי, שכיהן בעשור האחרון כמנכ"ל MAN ישראל, נציגות של חברת המשאיות הגרמנית בארץ.

תחת ניהולו של גברי, תבקש החברה לפתוח דף חדש, ולהשאיר מאחוריה את האתגרים והטרגדיות, מהלך שעשוי לקבל רוח גבית ממרווחי הזיקוק.
הפער בין מחיר חומר הגלם (נפט גולמי), לבין המחיר של המוצרים אותם מפיקים בתי הזיקוק (בנזין, סולר ודלק סילוני). זהו הנתון החשוב והמשפיע ביותר על תוצאות בתי הזיקוק.

עוד כתבות

מניות השבבים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, Shutterstock

מהפך במניות השבבים: הדיווחים שמפילים את הסקטור

חברה סינית החלה לראשונה בייצור המוני של טכנולוגיה מהותית לייצור שבבים ● החשש: זהו רק הצעד הראשון בדרך לשרשרת אספקת שבבים עצמאית ● אנבידיה במגעים לספק ערבות בהיקף של כ־250 מיליארד דולר ל-OpenAI, מהלך שמעורר חשש לגבי החשיפה הפיננסית שלה

חי גאליס, מנכ''ל ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג מממשת נכסים בחו"ל: מכרה מרכזי קניות בארה"ב ובצרפת

הקבוצה דיווחה על השלמת מכירת מרכז קניות בנבאדה בארה"ב ועל הסכם למכירת פעילות האחסנה והלוגיסטיקה שלה בצרפת ● המימושים הם חלק ממהלך אסטרטגי של ביג להתמקדות בליבת העשייה בחו"ל - מרכזי קניות במדינות הבלקן ובמזרח אירופה

מטוס של אתיופיאן איירליינס / צילום: Shutterstock

עם 26 טיסות בשבוע: החברה שעברה מהפכה ולא עזבה את נתב"ג ליום אחד

בשעה שהשחקניות הזרות נזהרות, אתיופיאן איירליינס מגדילה את תדירות הטיסות מנתב"ג ל־26 בשבוע ● מהפכת השירות והשינוי הניהולי, לצד הזינוק בביקוש הנוסעים הישראלים ליעדים באפריקה ובמזרח, מסבירים כיצד היא הפכה לאחת מחברות התעופה הנאמנות והחזקות בישראל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מניות השבבים העבירו את הבורסה לירידות של יותר מ-2%; המניה שצנחה בכ-15%

המניות הדואליות ומניות הביטחון מושכות את ת"א 35 למטה ● מנגד, עליות בביטוח ובפיננסים ● תנודות חדות במניות הבודדות: גילת צונחת, נייס עולה ● קבוצת אקרשטיין רוכשת שליטה בחברה שעוסקת בתחום פתרונות החיפוי ומוצרי הגמר לבנייה ● אינטר תעשיות: בעלי השליטה מוכרים את מלוא החזקתם לרימון תמורת כ־67 מיליון שקל

מצעד הגאווה בברלין, אתמול / צילום: ap, Markus Schreiber

בתום קרב עם השוטרים: נורה למוות המפגע האיסלמיסטי מברלין

לפי הדיווחים, קצת אחרי השעה 22:00 אתמול, רכב מסחרי לבן דרס במכוון חוגגים שהתכנסו כחלק מהחגיגות באירועי מצעד הגאווה המתקיימים בסוף השבוע בברלין • לפחות אישה אחת נהרגה ועוד 16 בני אדם נפצעו, חלקם במצב קריטי ● התקרית חשודה כפיגוע טרור איסלמי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלמ"ס: ירידה חדה במשקי הבית שמתכננים לרכוש דירה

סקר של הלמ"ס מצביע על ירידה חדה בשיעור משקי הבית שמתכננים לרכוש דירה – מ-8% ל-3.6% ● לדברי מנהל תחום מדדי הדיור בלשכה, הנתונים משקפים את ההאטה בשוק

פיזור השקעות בחו''ל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

רוצים להשקיע בחו״ל וחוששים מה-S&P 500? אולי זה המדד בשבילכם

מבחינת הישראלים יש בדרך-כלל רק שתי זירות השקעה רלוונטיות: ארה"ב וישראל ● אך האם זה נכון להתעלם מ-40% מהכלכלה העולמית? ● לאחר הריצה בשנים קודמות ל-S&P 500, כדאי להכיר את היתרונות של מדדי MSCI

בניין וויקס בגלילות / צילום: יוסי כהן

עסקת הענק בגלילות בוטלה: פייבר לא תעבור לקמפוס של וויקס

לאחר שניהלו מגעים מתקדמים לשכירת כ־4,500 מ"ר בקמפוס של וויקס בגלילות, העסקה בין החברות ירדה מהפרק ● פייבר, שחוזה השכירות שלה בתל אביב צפוי להסתיים בקרוב, בחנה מעבר למשרדים גדולים יותר, אך בשלב זה לא ברור אם תשוב למגעים עם וויקס או תפנה לחלופה אחרת

מייקל ברי

משקיע העל מגדיל את ההימור שלו נגד מניות השבבים

לפי דיווחים בתקשורת בחו"ל, ברי כתב בבלוג ה-Substack שלו כי הגדיל את ההימור שלו נגד אנבידיה ונגד קרן הסל SOXX, אשר עוקבת אחר סקטור השבבים הרחב ● ברי מזהיר כבר תקופה מפני הערכות שווי מנופחות בקרב מניות השבבים וה-AI

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של סלייס / צילום: טל שחר

"לא מטיל אחריות": התנגדות להסדר המוצע בפרשת סלייס

בלובי 99 טוענים כי ההסדר המוצע בפרשת סלייס מעניק פטור מאחריות לגורמים המעורבים בפינברט, מונע מהעמיתים אפשרות להתנגד לו ומחייב אותם לבחור בין החזר חלקי של כ-51% מכספם לבין המשך השקעה בקרנות בגאורגיה ● גם המנהל המורשה אפי סנדרוב הביע התנגדות להסדר והצביע על קשיים מהותיים ומצגי שווא לכאורה

חיילי צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הממשלה אישרה 70 מיליארד שקל לרכש צבאי, אך לא מצאה מקור תקציבי לכך

לגלובס נודע שוועדת שרים להצטיידות אישרה את התחייבויות צה"ל לרכש בעלות של 70 מיליארד שקלים, רגע לפני הבחירות ● אלא שעל פי ההחלטה, הממשלה נדרשת להציג מקור תקציבי מול התחייבויות העתק - שכרגע נתון בסימן שאלה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הנאסד"ק וה-S&P 500 באדום; מניות השבבים בשפל של כחודשיים

הנאסד"ק יורד בכ-0.4% ● אנבידיה מיקרון ו-AMD מובילות את הירידות בסקטור השבבים ● מחירי הנפט צונחים בכ-7%, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 90 דולר לחבית ● בורסת פרנקפורט קפצה בכ-1.3% ● הסוחרים נושאים עיניים לעבר שבוע עמוס בדיווחי רווחים של חברות הענק והחלטת ריבית

השריפות בצרפת / צילום: Reuters, Mohamad Salaheldin Abdelghani Alsayed

שריפת הענק בצרפת: 162 נעצרו בחשד להצתות

גלי חום קיצוניים ויובש ממושך מלבים שריפות ענק בצרפת שהגיעו כבר לפאתי העיר בורדו ● מאות אלפי תושבים ותיירים פונו מבתיהם, אלפי כבאים נאבקים בלהבות, והביקורת על היערכות הרשויות הולכת וגוברת בעקבות הקיצוץ הממשלתי בתקציב כיבוי האש

אלכס קארפ, מארק צוקרברג, סם אלטמן, ג'נסן הואנג, סונדאר פיצ'אי, דריו אמודאיי / צילומים: Thibault Camus, Jose Luis Magana, David Zalubowski, Markus Schreiber, AP  SHUTTERSTOCK, רויטרס, Mateusz Wlodarczyk

מאבק על הקוד הפתוח: ענקיות הטכנולוגיה מיישרות קו מול הבית הלבן

יותר מ־50 חברות וארגונים, בהם אנבידיה, מיקרוסופט, גוגל, מטא ו־OpenAI, פרסמו מכתב חריג הקורא לממשל האמריקאי שלא להטיל מגבלות גורפות על מודלי AI פתוחים ● ולמה דווקא אנתרופיק נשארה מחוץ למהלך?

אוטובוס מטרופולין / צילום: איל יצהר

עסקה בענף התחבורה הציבורית: מטרופולין בדרך לרכוש את תנופה

עסקת רכישה חדשה בענף התחבורה הציבורית צפויה לאחד שתי מפעילות שספגו בשנים האחרונות קנסות מצד משרד התחבורה בעקבות איכות השירות ● פרטי העסקה טרם נחשפו

ראש הממשלה בנימין נתניהו מתארח בפודקאסט של אבי שושן / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"סגרתי את השנתיים הקרובות": המרוויח המפתיע מהפודקאסט עם נתניהו

פרק הפודקאסט של אבי שושן עם רה"מ רשם יותר מ-4 מיליון חשיפות בסושיאל, וקטעים ממנו שודרו בכל הערוצים - חשיפה בשווי עצום עבור נותנת החסות, חברת הנדל"ן דוניץ אלעד ● בעלי האולפנים, עידו מינקובסקי, מודה ששושן לא משלם לו כלל, "אבל אני מכניס ממנו כסף"

בורסת תל אביב / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזורי המסחר קפצו ולג'פריס יש המלצה חמה על הבורסה בתל אביב

בשל עליית השווי וההכנסות הנדרשים ממנפיקות בוול סטריט, בג'פריס ממליצים לחברות טכנולוגיה ישראליות להתחיל את החיים הציבוריים בת"א, ובהמשך להירשם מעבר לים

גגות סולאריים / צילום: Shutterstock

רשות החשמל תדון הערב בהפחתת התשלום לבעלי גגות סולאריים

התעריף שמקבלים בעלי גגות סולאריים צפוי לרדת כבר בשנת 2027, אך טרם נקבע בכמה ● התעריף היום, שעומד על בין 48 אגורות לבין 54 אגורות לקוט"ש, נחשב לגבוה ומתגלגל ישירות לצרכני החשמל

מערכת ההגנה האווירית ספיידר / צילום: רפאל

מאחורי עסקת ישראל־יוון: הקשר הטורקי שהוביל למהלך ההיסטורי

החוזה שנחתם בין ישראל ליוון לפריסת מערך הגנה אווירית בהיקף של 3.5 מיליארד אירו מסמן את עליית המדרגה בשותפות בין המדינות ● האם תיבנה רשת ביטחון אזורית מול ארדואן?

עמית לנג, יוסי אלמלם, עופר ינאי / צילום: מקורות, דוד מוסקוביץ, נעם גלאי

תשתיות לוהטות: שלוש עסקאות רכישה נחתמו בבורסה ביום, והמניות מטפסות

חברת רימון רוכשת את השליטה באינטר תעשיות בפרמיה של 17% על מחיר השוק, ומכוונת לחוות השרתים ● אקרשטיין מתרחבת בתחום החיפויים באמצעות אקו קיר, ואילו נופר מגדילה את אחיזתה באלומיי ● יום סוער של מיזוגים ורכישות הקפיץ את מניות הענף בבורסה