גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

"צריך לגייס יותר בחו"ל": אמנון שעשוע משרטט את העתיד של מובילאיי ביום שאחריו

ההודעה של פרופ' אמנון שעשוע על פרישתו מתפקיד המנכ"ל תפסה את השוק בהפתעה ● במובילאיי נערכים לתהליך איתור למציאת מנהל עם כישורי מסחור ושיווק שייקח את החברה לשלב הבא, ושעשוע חשף בשיחה עם העובדים כי המנכ"ל הבא עשוי להיות לא ישראלי ● ועם אילו אתגרים יתמודד?

פט גלסינגר (מימין) ואמנון שעשוע בהנפקת מובילאיי / צילום: Nasdaq, Inc
פט גלסינגר (מימין) ואמנון שעשוע בהנפקת מובילאיי / צילום: Nasdaq, Inc

ההודעה המפתיעה של פרופ' אמנון שעשוע בשבוע שעבר על כוונתו לפרוש מתפקיד מנכ"ל מובילאיי תפסה את השוק לא מוכן. שעשוע, שהוביל את ענקית האוטוטק בעשור האחרון, וחתום על הפיכתה לרשת בינלאומית, משאיר אחריו חלל ניהולי משמעותי - ובעיקר את השאלה מי ייכנס לנעליו.

מיקרוסופט איבדה יותר מטריליון דולר מהשווי. למה כולם עדיין אופטימיים?
קייטו חצתה רף חדש של קצב הכנסות, ומתקרבת להנפקה

היום (ב') שעשוע התייחס לשאלה, וחשף פרטים בשיחה עם העובדים. שעשוע אמר כי החברה תרחיב משמעותית את פעילותה בחו"ל, ותפתח מרכזי R&D (מחקר ופיתוח) מעבר לים ובפרט בארה"ב. "אני חושב שכדאי לנו לפתוח את הדלתות האלה ואם יש לנו רובוטקסי בארה"ב - כדאי שנהיה שם. אני מאמין שצריך לשנות את המאזן ולגייס יותר בחו"ל, זאת דעתי האישית", אמר.

בנוגע להמשך דרכו אמר שעשוע כי הוא מעוניין להתמקד כעת בתחום הרובוטיקה ולא בתחום המכוניות, והוא ימשיך להיות מעורב בחברה. הוא גם אמר כי יש סיכוי שהמנכ"ל הבא יהיה לא ישראלי.

מנכ"ל עם כישורי מסחור ושיווק

לפי החברה, דירקטוריון מובילאיי ישכור חברת איתור בכירים חיצונית, ויבצע תהליך מקיף לבחירת מחליף. ההערכות הן שבמובילאיי יחפשו מנכ"ל עם כישורי מסחור ושיווק, וכזה שיכול לעשות scaling - לקחת את הטכנולוגיה הקיימת לשוק ולהרחיב אותה. מן הסתם יידרש מישהו עם הבנה משמעותית בשוק, עם יכולות תפעול ולוגיסטיקה.

אחד האתגרים שלו יהיה כניסת החברה לשוק הרובוטקסי באופן עצמאי, שעליו מובילאיי הודיעה לאחרונה - מובילאיי מתכננת להגיע ליעד שאפתני, צי של 17 אלף כלי רכב. זה יקרה בשילוב עם ספקים ושותפים נוספים, כך שעוד מאפיין של המנכ"ל החדש עשוי להיות יצירת קשרים ושיתופי פעולה. בשיחה עם אנליסטים ביום חמישי, שעשוע פירט כי "המנהיג הבא צריך להציג פרופיל תפעולי כדי להגדיל את ההזדמנויות ולהוביל את החברה לשלב הבא שלה", כששעשוע יתרום בצד הטכנולוגיה.

מהיכן יגיע המנכ"ל?

מרכז הכובד של החברה נמצא בארץ, ונכון לסוף 2025 היו לה 4,200 עובדים, מהם 3,900 בישראל. כל עוד זה כך, נראה סביר שמנכ"ל, גם אם לא יהיה ישראלי, ינהל את החברה מהארץ.

תוך כמה זמן ימונה מחליף? בחברה לא ציינו תאריך יעד לפרישת שעשוע, כך שכרגע אין דחיפות, והתהליך יכול להתארך עד שבדירקטוריון ימצאו את המועמד המתאים מבחינתם.

פרישתו הצפויה של שעשוע מגיעה חודשים ספורים אחרי השלמת עסקת בעלי עניין, שבמסגרתה מובילאיי שילמה 900 מיליון דולר תמורת Mentee Robotics, ששעשוע הוא ממייסדיה. מנטי מפתחת רובוטים הומנואידים מבוססי AI, מה שמרחיב את פעילותה בעולם ה-AI הפיזית. מדובר ברובוטים שאמורים למשל להרים משאות ולמיין חפצים, ובעתיד יוכלו לשמש כפועלי ייצור; עם זאת, הרובוטים של מנטי יושקו רק ב-2028.

חלקו של שעשוע בעסקה היה כ-341 מיליון דולר במזומן ובמניות מובילאיי, שרובן טרם הבשילו ויבשילו בעתיד, בכפוף להמשך העסקה שלו, או בנסיבות מסוימות בכפוף לשייכות (affiliation) במובילאיי ובחברות הבנות.

ביום חמישי בשיחה עם עיתונאים הוא נשאל על הביקורת בנושא, והשיב כי "הרכישה של מנטי זה חלק מהתשתית שמובילאיי בונה, וזה עמוד תווך מאוד רציני קדימה. כמה חברות יש בתחום הפיזיקל AI שיש להן גם פעילות רכב אוטונומי וגם בניית רובוט הומנואידי? רק טסלה ומובילאיי. זה מעמיד אותנו במקום מאוד טוב לקראת העתיד.

"זו הייתה הזדמנות מאוד חשובה שהבורד עמד מאחוריה בהתלהבות, זה לא היה one man show. זה היה אחד הדברים החשובים שמובילאיי עשתה. זה מנוע צמיחה חזק מאוד קדימה". לדבריו, האינטגרציה של מנטי כבר הושלמה והכל עובד בצורה חלקה.

האנליסטים חלוקים

כאמור, מובילאיי "שינתה כיוון" לאחרונה כשהודיעה על כניסה עצמאית לשוק הרובוטקסי, ובמקביל הקימה עם מנטי זרוע של רובוטים הומנואידים. בינתיים, עסקי ה-ADAS המסורתיים (מערכות עזר לנהג) אמורים להניב לחברה הכנסות שנתיות של סביב 2 מיליארד דולר ורווח תפעולי מתואם של כ-400 מיליון דולר.

האנליסטים שמסקרים את מובילאיי חלוקים בדעותיהם בנוגע למניה. לפי וול סטריט ג'ורנל, 13 גופי השקעה חיוביים בנוגע למובילאיי, 15 ניטרליים ואחד שלילי. באופנהיימר ההמלצה חיובית, "תשואת יתר", במחיר יעד של 27 דולר, שהוא הגבוה ביותר בין כל הגופים המסקרים את המניה, ומשקף פרמיה של 235%.

כלכלני אופנהיימר ציינו שהפרישה של שעשוע מייצרת חוסר ודאות בטווח הקצר.

להערכתם, החברה נמצאת בנקודת מפנה שתשפיע על עתידה, והם חיוביים בנוגע לרובוטקסי ולרובוטים ההומנואידים.

לדבריהם, "אנו מאמינים שמנכ"ל שיהיה ממוקד בבניית עסק אוטונומי יותר מאשר בפיתוח טכנולוגי יכול להוביל לדרך ברורה יותר להגדלת ההכנסות".

מנגד, בג'פריס ההמלצה נשארת שלילית, "תשואת חסר", ומחיר היעד למניה ירד מ-8 ל-6.95 דולרים, הנמוך ביותר בין האנליסטים ונמוך ב-13.7% מהנוכחי. בג'פריס מביעים ספקות בנוגע לרובוטקסי ומציינים שיש "הרבה חלקים נעים" בתוצאות החברה, אך הפוקוס הוא על פרישת שעשוע.

"עשור שאפתני אף יותר"

שעשוע הקים את מובילאיי עם זיו אבירם ב-1999, ומכהן כמנכ"ל מ-2017, השנה שבה מובילאיי נרכשה על ידי אינטל ב-15.3 מיליארד דולר. ב-2022 החברה הונפקה בנאסד"ק בשווי של כ-17 מיליארד דולר, וכיום שווייה 6.6 מיליארד דולר.

שעשוע אמר בשיחת הוועידה שנערכה ביום חמישי שמובילאיי שהתחילה כרעיון סיפקה מאז הקמתה יותר מ-250 מיליון מוצרים, רשמה מעל 13 מיליארד דולר של הכנסות, ייצרה אלפי מקומות עבודה והצילה חיים רבים בזכות מניעת תאונות.

שעשוע תיאר כיצד הפכה נהיגה אוטונומית למטרה מרכזית ואיך החברה התרחבה גם לרובוטקסי (מוניות אוטונומיות) ולרובוטים הומנואידים (דמויי-אדם).

"העשור הבא שלנו עשוי להיות שאפתני אף יותר מ-27 השנים האחרונות, וזו הסיבה שאני מאמין שזה זמן טוב לחפש מנכ"ל חדש", הסביר שעשוע.

בשוק ההון לא ממש ידעו איך לעכל את הבשורה: ביום חמישי המניה צנחה בכ-15% וביום שישי היא טיפסה בכ-8%.

יש לציין שבכל דוח של מובילאיי החברה מציינת שהיא תלויה במידה רבה בשעשוע, וכי "אובדן של פרופ' שעשוע, או צמצום משמעותי בתרומתו לנו, ישפיע לרעה על עסקינו, על תוצאות הפעילות ועל מצבנו הפיננסי".

עוד כתבות

מערכת ההגנה האווירית ספיידר / צילום: רפאל

מאחורי עסקת ישראל־יוון: הקשר הטורקי שהוביל למהלך ההיסטורי

החוזה שנחתם בין ישראל ליוון לפריסת מערך הגנה אווירית בהיקף של 3.5 מיליארד אירו מסמן את עליית המדרגה בשותפות בין המדינות ● האם תיבנה רשת ביטחון אזורית מול ארדואן?

תומר פפר / צילום: גני רוחלין

"המתחרים בפאניקה": מנכ"ל תן ביס משיק כרטיס הטבות חדש

בשנה החולפת התעצמה התחרות על כרטיסי ההטבות לעובדים, וכעת מגיע תור תן ביס, עם כרטיס קאשבק והנחות גם בחופשות ● בראיון לגלובס מסביר המנכ"ל מדוע המהלך מגיע רק כעת, ולמה הוא לא מודאג מהמתחרים - וולט ("אנחנו נותנים פייט") וסיבוס ("הם בפאניקה")

מייקל ברי

משקיע העל מגדיל את ההימור שלו נגד מניות השבבים

לפי דיווחים בתקשורת בחו"ל, ברי כתב בבלוג ה-Substack שלו כי הגדיל את ההימור שלו נגד אנבידיה ונגד קרן הסל SOXX, אשר עוקבת אחר סקטור השבבים הרחב ● ברי מזהיר כבר תקופה מפני הערכות שווי מנופחות בקרב מניות השבבים וה-AI

ניתוח חברה-תיגבור / צילום: יוחאי גלבוע

הזדמנות השקעה מעניינת שמסתתרת בחברה מסורתית בת 45

יישומי הבינה המלאכותית לא רק שלא מאיימים על הפעילות של הקבוצה הוותיקה תיגבור, הם דווקא משמשים עבורה מנוע צמיחה ● תחום הליבה של כוח האדם והסיעוד עודו נהנה מביקוש קשיח ומציג צמיחה, אך על ההתרחבות והחדשנות העסקית, החברה עלולה לשלם בשיעורי רווחיות ● ניתוח חברה

מירנדה טולדנו, מנכ״לית אנטרה ביו / צילום: יח''צ

מהפך באנטרה: מגייסת 275 מיליון דולר בגיוס פרטי

הגיוס, הגדול פי יותר משניים משווי השוק של החברה ערב ההודעה, צפוי לממן את פעילותה עד 2030 ● בין הקשרים הישראליים: שיתוף-פעולה עם אופקו והחזקה של קנדה ישראל מלונות

שריפה בשדרות / צילום: כבאות והצלה לישראל

שריפה במפעלים באזור התעשייה בשדרות; נשלל החשד לדליפת אמוניה

שריפה פרצה במפעלי שטראוס ותפוגן באזור התעשייה בשדרות, והמפעלים פונו ● רשות הכבאות וההצלה שללה דליפת אמוניה

פועלים פלסטינים במעבר חשמונאים / צילום: Reuters

הבנקים חותכים את הצינור הפיננסי מול הרשות הפלסטינית

דיסקונט והפועלים עוצרים את ההעברות בשל חשש מחשיפה פלילית בינלאומית למימון טרור ● הסיבות, האזהרה של בנק ישראל והאפשרויות שעל הפרק

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט מחקה את הירידות; מניות השבבים בשפל של כחודשיים

הנאסד"ק נסחר ללא שינוי ● אנבידיה מיקרון ו-AMD מובילות את הירידות בסקטור השבבים ● מחירי הנפט צונחים בכ-7%, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 90 דולר לחבית ● בורסת פרנקפורט קפצה בכ-1.3% ● הסוחרים נושאים עיניים לעבר שבוע עמוס בדיווחי רווחים של חברות הענק והחלטת ריבית

בתי הזיקוק של בז''ן בחיפה / צילום: שלומי יוסף

שתי מניות "אפורות" זינקו ביותר מ-100% מתחילת השנה: זו הסיבה

חברות הזיקוק המקומיות חוו שנה קשה עם השבתה של פעילותן ואירועים טרגיים שגרמו תקלות וטילים איראניים ● אלא שזינוק במרווחי הזיקוק, בעקבות המלחמות ברוסיה ובמפרץ הפרסי, הוביל להכפלה בשווי בזן ובז"א מתחילת השנה - ולרווחים נאים לבעלי המניות שלהן

בורסת תל אביב / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזורי המסחר קפצו ולג'פריס יש המלצה חמה על הבורסה בתל אביב

בשל עליית השווי וההכנסות הנדרשים ממנפיקות בוול סטריט, בג'פריס ממליצים לחברות טכנולוגיה ישראליות להתחיל את החיים הציבוריים בת"א, ובהמשך להירשם מעבר לים

נתב''ג / אילוסטרציה: Associated Press, Oren Ziv

בשל שיבושים בלוח הטיסות באירופה: צפי לעיכובים נקודתיים בנתב"ג

התקלה במערכת הבקרה האווירית יורוקונטרול תוקנה במהירות, אך ברשות שדות התעופה מזהירים כי בשל השיבושים שנוצרו כבר בתנועת המטוסים באירופה צפויים בשעות הקרובות עיכובים נקודתיים בנתב"ג

חניון של אחוזת החוף / צילום: תמר מצפי

עיריית תל אביב שוב מייקרת את החניה: תעריפי "אחוזות החוף" יזנקו ב-20%

מחירי החניה בחניוני "אחוזות החוף" יתייקרו החל מאוגוסט בשיעור חד ● בשלושה חניונים שעת התחלת "מצב הלילה" המוזל תידחה משעה 19:00 לשעה 21:00

עמית לנג, יוסי אלמלם, עופר ינאי / צילום: מקורות, דוד מוסקוביץ, נעם גלאי

תשתיות לוהטות: שלוש עסקאות רכישה נחתמו בבורסה ביום, והמניות מטפסות

חברת רימון רוכשת את השליטה באינטר תעשיות בפרמיה של 17% על מחיר השוק, ומכוונת לחוות השרתים ● אקרשטיין מתרחבת בתחום החיפויים באמצעות אקו קיר, ואילו נופר מגדילה את אחיזתה באלומיי ● יום סוער של מיזוגים ורכישות הקפיץ את מניות הענף בבורסה

מטוס של אתיופיאן איירליינס / צילום: Shutterstock

עם 26 טיסות בשבוע: החברה שעברה מהפכה ולא עזבה את נתב"ג ליום אחד

בשעה שהשחקניות הזרות נזהרות, אתיופיאן איירליינס מגדילה את תדירות הטיסות מנתב"ג ל־26 בשבוע ● מהפכת השירות והשינוי הניהולי, לצד הזינוק בביקוש הנוסעים הישראלים ליעדים באפריקה ובמזרח, מסבירים כיצד היא הפכה לאחת מחברות התעופה הנאמנות והחזקות בישראל

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

היועמ"שית לבג"ץ: עצרו את יישום חוק מח"ש

לדברי בהרב-מיארה, החוק נועד להקים גוף חקירה ותביעה הכפוף לדרג הפוליטי, והליכי יישומו כבר החלו אף שטרם נכנס לתוקף ● עמדתה נמסרה לבג"ץ במסגרת העתירות נגד החוק, הכוללות 23 רבי-ניצבים וניצבים לשעבר בהם ארבעה מפכ"לים לשעבר

קמפוס מיקרוסופט בהרצליה / צילום: איל יצהר

מיקרוסופט חושפת פלטפורמת סייבר חדשה, ומרכז הפיתוח הישראלי בלב המהלך

החברה מציגה את Project Perception, מערכת חדשה המבוססת על סוכני בינה מלאכותית, ולצדה מודל AI ייעודי ראשון למשימות סייבר ● המהלך, שחלק משמעותי ממנו מיוחס למו"פ הישראלי, נועד להתמודד עם מתקפות המבוססות על בינה מלאכותית ולחזק את התחרות של מיקרוסופט מול ענקיות הסייבר

פרויקט המגורים Riverside של איה במנהטן. בעיגול: אמיר שריקי, בעל השליטה באיה / צילום: מצגת החברה

הנפקת נדל"ן שהתחילה בחיבוקים ונשיקות הפכה לתביעה של מיליונים בגלל עמלות

בתביעה נגד איה ניו יורק של הישראלי לשעבר אמיר שריקי, טוען בנק ההשקעות ווליו בייס לאי תשלום עמלות של 8 מיליון שקל בגין הנפקתה, אפילו לאחר הרמת כוסית במשרדיה "שלוותה בחיבוקים ונשיקות" ● איה: "הניסיון לדרוש תשלומים נוספים מעבר למגיע לו - התנהלות פסולה"

גגות סולאריים / צילום: Shutterstock

רשות החשמל תדון הערב בהפחתת התשלום לבעלי גגות סולאריים

התעריף שמקבלים בעלי גגות סולאריים צפוי לרדת כבר בשנת 2027, אך טרם נקבע בכמה ● התעריף היום, שעומד על בין 48 אגורות לבין 54 אגורות לקוט"ש, נחשב לגבוה ומתגלגל ישירות לצרכני החשמל

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

רוצים לדעת מה קורה בשוק הנדל״ן? תסתכלו על חג׳ג ופרשקובסקי

מבצעי "דירה במתנה", מכרזים דיגיטליים והנחות ענק: הקיפאון המתמשך והמלאי הגדל בשוק הדיור דוחפים את היזמים לצעדים חסרי תקדים ● אלא שהרוכשים זהירים, המניות מגיבות בספקנות, והבנקים מתחילים לבחון כל עסקה בזכוכית מגדלת ומסרבים להכיר במכירות "על הנייר"

מיקרוסופט / אילוסטרציה: Shutterstock

מיקרוסופט איבדה יותר מטריליון דולר מהשווי. למה כולם עדיין אופטימיים?

בתי השקעות מסמנים את ענקית התוכנה בתור המניה המועדפת עליהם, אבל בינתיים היא בעיקר יורדת ● בדוחות הכספיים שיפורסמו השבוע ייתכן שנגלה מי צודק: האנליסטים או המניה?