גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

יורשי אימפריית ג'ק דניאלס הודפים ניסיון השתלטות ובן דוד סורר

מכתב חריף של שניים מבני המשפחה השולטת בבראון פורמן מאשים את הדירקטוריון ב"תגמול על כישלון" ● היריבה המקומית אורבת

ג'ק דניאלס / צילום: Shutterstock
ג'ק דניאלס / צילום: Shutterstock

מדי קיץ מתכנסים יורשיה של אחת מאימפריות המשקאות החריפים הגדולות בארה"ב לפיקניק משפחתי בלואיוויל, קנטקי, בלב אזור הבורבון. השנה היה להם הרבה על מה לדבר ומעט מאוד סיבות לחגוג.

הרווחים בבראון פורמן (Brown Forman) מצטמצמים, ואנשים שותים פחות מוויסקי הדגל שלה, ג'ק דניאלס. המנכ"ל עוזב. מניותיה איבדו 60% מערכן בחמש השנים האחרונות, דווקא בתקופה שבה שוק המניות שבר שיאים. המגעים למיזוג עם מתחרה קרסו באביב, ויריבה אחרת מהצד השני של העיר הגישה הצעת השתלטות עוינת של 15 מיליארד דולר.

מטראמפ ועד פוטין: כך הפך קים ג'ונג און מרודן מנודה לשחקן המחוזר של המעצמות
התא"ל שמקים קיבוץ: "המיליארדים שנעשה יתחלקו בין החברים"
כחייל הוא רכש מכ"מים עבור צה"ל. היום הוא מפתח אותם בעצמו ומוכר בעשרות מיליונים
המומחה שמסביר למה ארה"ב מתאמצת כל כך לחזק את הין

הצרות יצרו קרע במשפחה המורחבת, ששולטת בבראון פורמן כבר יותר מ־150 שנה, ולפי הערכת פורבס צברה יחד הון של 11 מיליארד דולר. בני משפחת בראון השתמשו בהונם לרכישת חוות סוסים, לאיסוף יצירות אמנות ולבניית אוסף כלי נשק, הכולל גם את הרובה של באפלו ביל ומוצג כיום במוזיאון מקומי. הם נחשבים כמעט לבני מלוכה בעיר הולדתם לואיוויל.

דיוקן המייסד ג'ורג' גרווין בראון, בלואיוויל. צאצאיו שולטים בחברה גם אחרי שישה דורות / צילום: Shutterstock

זמן קצר לפני הפיקניק המשפחתי בחודש יולי שלחו שניים מהיורשים מכתב חריף בן שבעה עמודים ליותר מ־130 מקרובי משפחתם. החברה שלהם נמצאת במשבר וההנהלה התעשרה למרות אסטרטגיה כושלת, כתבו השניים, והאשימו את הדירקטוריון ובני משפחה אחרים שהסתירו מהם מידע על המגעים למיזוג.

"המספרים חד־משמעיים ואי אפשר להתווכח איתם", נכתב במכתב מ־10 ביולי שהגיע לידי הוול סטריט ג'ורנל. "מחיר מניית בראון פורמן ירד מכ־75 דולר לכ־25 דולר בשלוש השנים האחרונות, ומחק מיליארדי דולרים מההון הבין־דורי של משפחת בראון ושל יתר בעלי המניות".

"הדירקטוריון מתגמל כישלון, ועושה זאת בנדיבות ובפומבי", נכתב. בביקורת נוקבת במיוחד מחברי המכתב השוו את ג'ק דניאלס לגלידת בסקין רובינס, משום שהוויסקי נמכר כיום בכל כך הרבה טעמים.

על המכתב חתומים ו' ל' ליונס בראון השלישי ואחיו סטיוארט ר' בראון. אביהם ניהל את בראון פורמן בשנות השבעים וכיהן כיו"ר הדירקטוריון בשנות השמונים. אולם כיום שני האחים נמצאים הרחק ממוקדי הכוח בחברה, וממלאים את תפקיד הגורם המתסיס בדרמה מהסוג שעלול להתפרץ במשפחות עשירות, כאשר הון עתק מועבר בין הדורות.

"המכתב מדבר בעד עצמו", אמר ליונס בראון (66) בשיחת טלפון מביתו בוויומינג. בשנת 2002 הופעל עליו לחץ להתפטר מהחברה בעקבות עימות עם המנכ"ל דאז, אוסלי בראון השני, דודו. ליונס עורר תרעומת לאחר שבישיבת מכירות הפך את התרשים הארגוני על ראשו, ועודד את אנשי המכירות לערער על התפיסות המקובלות.

תחילה עבר לקליפורניה והקים עסק משלו למשקאות חריפים, שהתחרה בעסק המשפחתי והציע מוצרים כמו High N’ Wicked Kentucky Straight Bourbon. הוא גם ממייסדי Elysium Honey, חברה שאינה פעילה עוד ושדגלה בגידול דבורים תוך "הפרעה מינימלית".

תקופה קשה בשוק

גם בחלוף שישה דורות המשפחה המייסדת של בראון פורמן מחזיקה לפחות ב־70% מזכויות ההצבעה בחברה, אף שכיום האחזקות מפוזרות בין יותר מ־100 יורשים. למרות שליונס בראון ואחיו, בני הדור החמישי, ירשו אחזקות בחברה, הם אינם חלק מהישות המשפחתית שאיגדה את רוב כוח ההצבעה של בני השבט. לכן השפעתם על קבלת ההחלטות מוגבלת, אלא אם כן יצליחו לשכנע בני משפחה אחרים לתמוך בהם.

הסכסוך מתנהל על רקע תקופה קשה בשוק המשקאות החריפים, ובייחוד בשוק הוויסקי והבורבון, מוצרי הדגל של בראון פורמן. האמריקאים שותים פחות, וסקר גאלופ שנערך לאחרונה מצא כי שיעור צורכי האלכוהול בקרב האוכלוסייה הוא הנמוך ביותר בכמעט 90 שנות קיומו של הסקר. על רקע האינפלציה הם גם מצמצמים הוצאות, מעדיפים פחיות של קוקטיילים מוכנים לשתייה על פני ויסקי נקי, ופונים לקנאביס ולמשקאות המכילים THC.

בשנה שעברה בראון פורמן פיטרה כ־12% מ־5,400 עובדים בשל היחלשות המכירות. החברה סגרה את מפעל החביות בלואיוויל, שייצר חביות לאחסון המשקאות החריפים שלה, במטרה לקבל תמורתו יותר מ־30 מיליון דולר.

מרשל פארר (55), בן הדור החמישי למשפחה ויו"ר דירקטוריון בראון פורמן, ניסה לשמור על השקט. לאחר שהיריבה המקומית סזראק (Sazerac) פנתה לחברה בהצעת השתלטות, שלח פארר לבעלי המניות מקרב המשפחה מכתב בשם החברה, שבו כתב כי ההצעה אינה "בת־ביצוע" וכי החברה עדיין נמצאת בעמדה חזקה.

מרשל פארר, יו''ר דירקטוריון בראון פורמן. בן המשפחה העשירי שמכהן בתפקיד / צילום: ap, Business Wire

"תודה על המחויבות, הסבלנות והאמון שלכם בעתידה של בראון פורמן. אלה ממשיכים לשמש עוגן לחברה", כתב פארר ב־26 ביולי, ועודד את בני המשפחה לפנות אליו בכל שאלה.

כמו רבים מקרובי משפחתו, גם פארר עבד בחברה, בין היתר באמריקה הלטינית, באוסטרליה ובאירופה. לאחר שסיים את לימודיו בקולג' ועבד בייצור יין ביקב בעמק נאפה, הוא השלים תואר שני במנהל עסקים כדי לעמוד במדיניות המשפחתית, שלפיה מי מהם שרוצה לעבוד בבראון פורמן חייב להחזיק בשני תארים לפני הצטרפותו לעסק. בשנת 2025 הוא מונה ליו"ר והיה לבן משפחת בראון העשירי שמכהן בתפקיד.

באסיפה השנתית של בעלי המניות בחודש יולי פארר הכיר באתגרים הניצבים בפני החברה והגן על האסטרטגיה שלה. "שמעתי את השאלות ואת החששות. שמעתי את הרצון לראות את בראון פורמן חוזרת לצבור תנופה, והשיחות האלה חשובות", אמר. "אנחנו מתמקדים במה שבשליטתנו. אנחנו שומרים על עוצמת המותגים שלנו, משקיעים בעובדים ומקבלים החלטות מתוך ראייה לטווח ארוך. העקרונות האלה סייעו לנו לצלוח כל פרק בהיסטוריה שלנו, והם יסייעו לנו לצלוח גם את הפרק הזה".

"לפעמים חושבים עלינו כעל חברה דרומית שבה כולם נחמדים ונדיבים מאוד זה כלפי זה", אמר. "אבל בשנתיים האחרונות נאלצנו להיות קצת יותר קשוחים, ככל שהתנאים נעשו קשים הרבה יותר".

החוקה המשפחתית

בני משפחת בראון אימצו "חוקה משפחתית", ובשנות ה־2000 היא אף הודפסה על בקבוקי אולד פורסטר, מותג הבורבון שהם מוכרים מאז שנת 1870. בחוקה התחייבה המשפחה ל"צמיחה ולעצמאות לטווח ארוך באמצעות שליטת המשפחה". על התווית נכתב גם: "אנו מחויבים ליחסים בתוך המשפחה המבוססים על אמון, כבוד וכנות דיפלומטית".

המחויבות הזאת עמדה למבחן מוקדם יותר השנה, כאשר מנכ"ל החברה לוסון וייטינג והיו"ר לשעבר ג'ורג' גרווין בראון הרביעי בחנו אפשרות למיזוג עם פרנו ריקאר הצרפתית (Pernod Ricard), יצרנית וודקה אבסולוט והוויסקי האירי ג'יימסון. וייטינג מכהן כמנכ"ל מאז שנת 2019.

המנכ''ל הפורש, לוסון וייטינג. ניסה לקדם מיזוג עם פרנו ריקאר הצרפתית / צילום: ap, Business Wire

גרווין בראון, שגדל בקנדה, חבר בדירקטוריון של וולף פן, גוף ההשקעות המשפחתי השולט ב־60% מכוח ההצבעה בבראון פורמן. בשנת 2017, כשכיהן כיו"ר דירקטוריון בראון פורמן, הוא התנגד לניסיון השתלטות מצד Constellation Brands, יצרנית בירה קורונה, וחתם על הצהרה שלפיה "בראון פורמן אינה עומדת למכירה".

כשבני משפחה אחרים שמעו על המגעים עם פרנו מדיווחים בתקשורת בסוף חודש מרץ, חלקם לא היו מרוצים. בשיחת וידאו עם בני המשפחה ניסה וייטינג לשכנע אותם לתמוך במיזוג, לדברי אנשים שמכירים את פרטי הפגישה. המנכ"ל אמר למשפחה כי העסקה עם פרנו היא הדבר הטוב ביותר עבורם ועבור החברה.

אולם המגעים עלו על שרטון לאחר שפרנו ובראון פורמן לא הצליחו להגיע להסכמה על המחיר או על חלוקת הייצוג בדירקטוריון החברה הממוזגת, לדברי אנשים המעורים בשיחות. באותה העת בראון פורמן מסרה כי החברה הפסיקה את המגעים לאחר שהצדדים לא הצליחו להגיע ל"תנאים המקובלים על שני הצדדים".

הסערה משכה את תשומת לבה של היריבה המקומית סזראק, יצרנית בורבון באפלו טרייס שבבעלות המיליארדר ויליאם גולדרינג ומשפחתו. בחודש מאי סזראק פנתה לבראון פורמן ביוזמתה והציעה לרכוש אותה תמורת 15 מיליארד דולר במזומן, אך הדירקטוריון דחה את ההצעה.

זמן קצר לאחר מכן הגיע המכתב ששלחו ליונס בראון ואחיו ב־10 ביולי. השניים תהו מדוע החברה הייתה מוכנה לשקול עסקה עם פרנו אך לא לנהל מגעים עם סזראק. "סזראק היא חברה אמריקאית שמטה החברה שלה נמצא בלואיוויל, קנטקי, ולכן היא מתאימה באופן טבעי מבחינה תרבותית ותפעולית", נכתב במכתב.

"אם העסקה עם פרנו ריקאר הייתה תוכנית א', מהי תוכנית ב'? החברה נמצאת במשבר", נכתב במכתב. "איש בהנהגת וולף פן, בהנהגת הדירקטוריון או בהנהלת החברה אינו מספק לבעלי המניות סיבה להאמין שכדאי להמשיך להחזיק בהשקעה בחברה".

שלושה ימים לאחר מכן, בבוקר 13 ביולי, וייטינג הודיע לדירקטוריון כי יפרוש מתפקיד המנכ"ל. הדירקטוריון החל בחיפוש אחר מחליף.

סזראק, המחזרת העוינת, פנתה ישירות לבני משפחת בראון. ב־24 ביולי הם שלחו מכתב שבו הדגישו כי הצעתם משקפת פרמיה של 40% על מחיר המניה בשוק וכי היא זוכה לגיבוי פיננסי של וולס פארגו ושל אפולו גלובל מנג'מנט. "ההצעה שלנו עדיין בתוקף, ואמונתנו בה רק התחזקה", נכתב במכתב.

עסקה כזאת תחליש את אחיזתה של משפחת בראון בחברה. במשך דורות ניהלו צאצאיו של המייסד ג'ורג' גרווין בראון את העסק, גם לאחר שהחברה הונפקה בשנת 1933. לאורך השנים המשפחה שמרה בידיה את תפקיד יו"ר הדירקטוריון ואת השליטה בחברה. כיום מחזיקים בני המשפחה בארבעה מתוך 11 המושבים בדירקטוריון. בתפקיד המנכ"ל כיהנו רק שניים שלא היו בני המשפחה.

מסעדה בקמפוס החברה, בורבון סטריט קפה, מגישה לעובדים ארוחת צוהריים בצלחות של לנוקס שעליהן מוטבע ציטוט בכתב ידו של המייסד. הצלחות הן תזכורת לתקופה בשנות ה־80, שבה בראון פורמן רכשה את יצרנית כלי החרסינה לנוקס ומותג מזוודות בניסיון לגוון את עסקיה. המאמצים האלה נכשלו, ובתחילת שנות ה־2000 יצאה החברה מהפעילויות הללו.

גם הניסיונות האחרונים של החברה לגוון את פעילותה בתוך תעשיית המשקאות החריפים נכשלו. החברה רשמה הפחתות ערך בגין דיפלומטיקו רום וג'ין מארה, שני מותגים שרכשה לאחרונה.

מזקקת ג'ק דניאלס בלינצ'בורג, טנסי. גם מותג הדגל של החברה בקשיים / צילום: Shutterstock

המכירות ירדו גם במותגי הטקילה שלה, הרדורה ואל חימדור, והותירו את החברה תלויה במידה רבה בג'ק דניאלס, שגם הוא נתקל בקשיים. בשנה שהסתיימה ב־30 באפריל נותרו ההכנסות ללא שינוי, ברמה של 3.9 מיליארד דולר, והרווח הנקי ירד ב־18%. החברה צופה כי המכירות יישארו ללא שינוי גם בשנת הכספים הנוכחית.

בראון פורמן ממשיכה לחלק דיבידנד, שאותו הגדיל הדירקטוריון במשך 42 שנים ברציפות. בשנת הכספים האחרונה הסתכמו תשלומי הדיבידנד ב־427 מיליון דולר, מהם יותר מ־100 מיליון דולר ששולמו לבני משפחת בראון.

מצביעים ביחד

בסביבות שנת 2017 הקימו מנהיגי המשפחה יישות בשם וולף פן, במטרה לעשות סדר באילן המשפחתי שהלך והסתעף וכיום כולל כ־180 בני משפחה, בהם צאצאים ובני זוג. הגוף נקרא על שם כביש באזור היסטורי סמוך ללואיוויל.

וולף פן הוקמה כדי להבטיח שבני המשפחה יצביעו באופן אחיד באמצעות המניות שבידיהם. באותה שנה היא סייעה למשפחה להדוף את ניסיון ההשתלטות מצד Constellation Brands.

רוב בני משפחת בראון הצטרפו לוולף פן. לגוף יש דירקטוריון בן שבעה חברים, שמחליט כיצד להצביע באמצעות המניות שבשליטתו. בין חברי הדירקטוריון נמנים ג'ורג' גרווין ומרטין ס' בראון הבן, עו"ד מנאשוויל המכהן כיו"ר.

כמה מהצאצאים, ובהם האחים ליונס וסטיוארט בראון, לא הצטרפו להסדר. סטיוארט, שכיהן במשך כעשור בדירקטוריון בראון פורמן עד שנת 2024, עבד זמן קצר בחברה בשנות ה־90, ולאחר מכן עזב כדי לנהל חנות ספרים בקולורדו במשך 14 שנים, שם הוא מתגורר עד היום.

ליונס וסטיוארט הם נכדיה של אם המשפחה שרה "סאלי" בראון, אלמנתו של יו"ר בראון פורמן לשעבר ואמם של שני מנכ"לים לשעבר. סאלי, שפעלה למען שימור הטבע, רכשה קרקעות והקימה אחוזה משפחתית וחווה פעילה בשם "חוות אשבורן". היא מתה בשנת 2011 בגיל 100 והייתה סבתא רבתא ל־29 נינים. לאחר מותה, אחזקותיה המשמעותיות במניות חולקו בין ילדיה ובני משפחותיהם.

נכון ל־9 ביוני וולף פן ריכזה 102 מיליון מתוך כ־168 מיליון מניות ההצבעה מסדרה A של החברה שבמחזור, לפי דיווחים לרשות ניירות ערך. גוף נוסף של משפחת בראון שלט ב־18 מיליון מניות. לחברה יש גם 290 מיליון מניות מסדרה B, שאינן מקנות זכויות הצבעה.

וולף פן פועלת באופן עצמאי מבראון פורמן, אך כל עסקה תדרוש את אישורה, ולכן יש בכוחה לבלום אותה. הדירקטוריון שלה מתכנס בדלתיים סגורות וממעט לפרסם הצהרות פומביות. הוא לא התייחס בפומבי למגעים למיזוג עם פרנו ריקאר, אך בחודש יולי פרסם הודעה שלפיה הצעת ההשתלטות של סזראק אינה עולה בקנה אחד עם החזון של חברי וולף פן לעתיד החברה.

"אנחנו בטוחים בחוסנו של העסק ובמעמדו התחרותי", נמסר בהודעה, "ומאמינים שהחברה נמצאת בעמדה טובה לייצר ערך לטווח ארוך עבור כלל בעלי המניות".

כתבה זו תורגמה על ידי גלובס באופן בלעדי מתוך The Wall Street Journal. לינק לכתבה המקורית באנגלית.

עוד כתבות

ראסל אלוונגר / עיבוד: AI, מקור: ענבל מרמרי

המקום הראשון: לפני 20 שנה הוא הציל את החברה. השנה היא שילשה את שווייה

ראסל אלוונגר כבש את פסגת הדירוג ● בשנה החולפת זינקה מניית טאואר בחדות, והחברה אף הפכה לזמן קצר לישראלית הגדולה בעולם במונחי שווי שוק ● היא הרחיבה את ייצור השבבים בטכנולוגיה חדשנית והגדילה את יעדי ההכנסות ● המנכ"ל, שכבר 22 שנה בראש, מגלה מה הדרך המקורית שלו לשמר טאלנטים ומיהי אשת סודו במשרד ● 30 המנהלים והמנהלות הטובים 2026

נת''צ בת''א / צילום: טלי בוגדנובסקי

הסכום שהכניסה עיריית ת"א מחניה ונת"צ והנתון שמטיל ספק במודל הקנסות

לפי נתוני התנועה לחופש המידע, העירייה הכניסה כ־573 מיליון שקל מדוחות חניה ונת"צ בשנתיים וחצי האחרונות ● עם זאת, ההכנסות מדוחות בירידה וב־2024 היוו פחות מ־3% מכלל הכנסות העירייה ● מ־2020, כ־120 אלף נהגים קיבלו יותר מ־10 דוחות: "האכיפה לא אפקטיבית"

זריקות ההרזיה מאיימות לשנות את תרבות האוכל / אילוסטרציה: Shutterstock

זריקות ההרזיה מאיימות לשנות את תרבות האוכל. חוקרים בטוחים שהצלחת תנצח

מתכנני בתים בארה"ב מדווחים על מטבחים שמצטמצמים ועל קאמבק לסלון כאזור המפגש, על רקע אוכלוסייה הולכת וגדלה שאיבדה את התיאבון ● אבל חוקרים של תרבות האוכל לא ממהרים להספיד אותה: "האוכל הוא מוצר חברתי באופן רדיקלי. התפקיד של החברה, גם אם הוזנח בשיח התזונתי, חזק מאי פעם" ● וגם: עצה לנוטלי התרופות נגד השמנה שיגיעו להתארח בסעודת החג

מה יקרה לכסף שלנו, והאנשים מאחורי המספרים: אלה הכתבות שמנויי גלובס קראו הכי הרבה בתשפ"ו

הכתבות הנקראות ביותר מספקות הצצה מעניינת לנושאים שהכי העסיקו את מנויי גלובס השנה ● מאחורי רבות מהן עומדות שאלות שמוכרות לכולנו: מה יקרה להשקעות, מתי ירדו מחירי הדירות, וכמה יישאר לנו בסוף החודש

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; מחירי הנפט ותשואות האג"ח שוב זינקו

נאסד"ק נפל ב-0.5% ● לקראת פרסום מדד המחירים מחר, וול סטריט איבדה גובה אחרי זינוק במחירים ליצרן ● תשואות האג"ח בארה"ב בשיא מ-2007 • הנפט לא עוצר וטיפס ל-107 דולר לחבית ● הלילה הדוח של אורקל

קווין וורש, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Amber Baesler

ארה"ב חוזרת להעלאות ריבית? ליו"ר הפד חסר נתון אחרון כדי להכריע

לראשונה מזה 3 שנים, על שולחן הפד עומדת שאלה - האם צריך להעלות את הריבית ● ברקע ההחלטה עומדים שורה של נתונים כלכליים, איום מצד טראמפ, והגורם המכריע: מה קרה לאינפלציה באוגוסט היום

הפגנה להחרמת ישראל בלונדון / צילום: Shutterstock

הסנקציות האירופיות: הנזק הישיר מוגבל אבל בממשלה חוששים מתרחיש אחד

בממשלה מעריכים כי הנזק הישיר של הסנקציות הכלכליות החדשות על יו"ש יסתכם בעשרות מיליוני דולרים ● עם זאת, החשש הוא שיבואנים יתקשו להבחין בין חברות הפועלות מעבר לקו הירוק לאלו הפועלות בישראל ● "מדובר בסיכון גדול שאנחנו נערכים אליו", אומרים בענף

מצלמות אכיפה / צילום: Shutterstock

כמה המדינה הרוויחה ממבצע האכיפה הנרחב בכבישים?

4,269 דוחות ניתנו במבצע האכיפה הארצי של אגף התנועה והרלב"ד, שנערך במסגרת המאבק בקטל בכבישים • מתוכם, 485 ניתנו על שימוש בטלפון סלולרי ו-421 על עבירות מהירות • בחישוב גס, הקנסות בעבירות המרכזיות שנאכפו במבצע עשויים להניב למדינה לפחות מיליון שקל

אייפון 17 / צילום: יח''צ

לאחר השקת אייפון 18: האם מחיר הדגם הקודם צונח, ומה התזמון המשתלם לרכישה?

אפל השיקה אמש את סדרת האייפונים החדשה שלה ● מה באמת קורה בעת הגעתו של דור חדש למדפים - האם מחירו של הדור הקודם אכן צונח, באיזו מהירות נוהרים הרוכשים לדגם החדש, ומתי הכי משתלם לפתוח את הארנק? ● קבוצת זאפ ניתחה עבור גלובס את הנתונים משלושת אירועי ההשקה האחרונים

שר החינוך יואב קיש / צילום: מארק ישראל סלם/ג'רוזלם פוסט

האם אפשר להתאושש מנפילת פיזה?

איפה אנחנו ואיפה ביטחון מזון ● היכולת לשקם את החינוך בישראל ● והמשבר שיצר מסמך ה"עוגיות" ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייפון מתקפל

אפל חשפה אייפון מתקפל: מסך בגודל שמזכיר אייפד, במכשיר שנכנס לכיס

אפל קיימה הערב את אירוע ההשקה השנתי שלה, ובמוקד השיקה את ה-iPhone Duo, הסמארטפון המתקפל הראשון שלה, לצד דגמי הפרו החדשים • כמה עולים המכשירים החדשים ומה עוד השיקה אפל הערב?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

יום המסחר האחרון של השנה ננעל באדום. אלו המדדים שהובילו את הירידות

כלל המדדים הענפיים ננעלו בירידות ביום המסחר האחרון של השנה, בהובלת סקטורי האנרגיה, הקלינטק והנדל"ן • במוקד המניות: אלביט מובילה את העליות, בעוד או פי סי בלטה לשלילה • ישראל קנדה ואקרו ירדו ברקע אישור חשיפת גלובס על עיכוב במיזוג ● מניית נאוי זינקה בעקבות חילופי מנכ"לים ● סיכום שנה בתל אביב: ת"א-35 זינק ביותר מ-36%, סקטור האנרגיה טס ב-72% ● המטבע האמריקאי איבד יותר מ-8% מערכו בשנה האחרונה ● מחיר הנפט מטפס מעל 105 דולר לחבית

אנדי ברנהאם, ראש ממשלת בריטניה / צילום: ap, Kin Cheung

העיתון הגדול בארה"ב מגנה את בריטניה: "פתחה במתקפה על ישראל"

כותרות העיתונים בעולם: וול סטריט ג'ורנל פרסם מאמר מערכת נגד הטלת הסנקציות על ישראל, היקף יצוא הנפט הסעודי בשפל של 13 שנה והבחירות בשבדיה שיכריעו את היחס לישראל ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

פול לנדס, לשעבר ראש צלצל והמט''ל / צילום: ערוץ היוטיוב של Bitcoin Israel ‏

הבכיר שחושף: מה באמת קרה ליחידת צלצל במוסד

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לדברי הבכיר לשעבר, פול לנדס, יחידת "צלצל" הפסיקה לפעול כבר ב-2014, אך לא נסגרה אז סופית ● ב-2017 הוא יזם את העברת פעילותה ממשרד ראש הממשלה למשרד הביטחון, שם הוקם המט"ל ● יוסי כהן היה זה שאישר את המהלך, לדבריו, במטרה להפוך את הלוחמה הכלכלית לאפקטיבית וגלויה יותר

האם חגיגת ההשקעות מצליחה להניע את המשק? / אילוסטרציה: Shutterstock

אפקט העושר: תיק הנכסים של הציבור בשיא. מה הרווחנו מזה?

תיק הנכסים של הציבור הישראלי המריא בסיכום שנת תשפ"ו לשיא פנומנלי של 7.5 טריליון שקל, והתיאוריה הכלכלית מבטיחה ששגשוג כזה אמור להצית חגיגת צריכה ● בפועל, מול הבורסה הדוהרת עומד משק שמתמודד עם ריבית חונקת, עלייה במסים ושוק נדל"ן מדשדש ● כלכלנים ומומחים מנתחים: איך מתבטא אפקט העושר במציאות הישראלית המתוחה?

עידן מועלם, ראש הרשות לתחבורה ציבורית / צילום: תמר מצפי

הגישו תביעה על 34.6 מיליון שקל נגד המדינה - ומשכו אותה אחרי יום

15 חברות תחבורה ציבורית הגישו אתמול תביעה נגד משרד התחבורה בטענה לקנסות שהוטלו עליהן שלא כדין – והערב החליטו למשוך אותה • זאת, לאחר שברשות לתחבורה ציבורית טענו היום כי בידיהם עדויות והקלטות המצביעות לכאורה על הונאה שיטתית, במסגרתה נהגים נדרשו לבצע נסיעות חלקיות במטרה לקבל תשלום מלא מהמדינה

מתקן טעינה לרכבים חשמליים / צילום: רפי דלויה

מכירות הרכבים החשמליים צנחו וזה עולה למדינה מיליארדים

במסמך מדיניות חדש שמפרסם משרד האנרגיה והתשתיות, עולה כי הצניחה במכירות הרכבים החשמליים בישראל חריגה בהשוואה למגמה העולמית, וצפויה לעלות למשק מיליארדים ● בעקבות הדוח, המשרד מעלה שורת המלצות, ביניהן להטיל על יבואני הרכב "מכסות מינימום" לשיווק רכב חשמלי

צילומים: AP-Evan Lucci

תרחיש האימים של האו"ם: 400 מיליון עסקים ברחבי העולם בדרך לקריסה

האו"ם מפרסם דוח חדש ומזהיר: המלחמה באיראן עלולה להוביל לקריסתם של מאות מיליוני עסקים ● פרידריך מרץ ביטל שיחה עם טראמפ לאחר שהאחרון בירך את מפלגת הימין הקיצוני הגרמנית ● ובצד השני של העולם - קוריאה הצפונית בנתה מתקן חדש להעשרת אורניום ● זום גלובלי

המנהלים והמנהלות הטובים 2026

המנהלים והמנהלות הטובים לשנת 2026

לראשונה בגלובס: 30 מנכ"לים ומנכ"ליות מקרב תל אביב 125 נבחרו על פי מתודולוגיה שנבנתה בשיתוף קוגנום ייעוץ כלכלי, בהתבסס על דירוג של כ־70 אנליסטים ומנהלי השקעות וביצועי המניה ● אז מי המנהל שהזניק את המניה ב־600%, בני הזוג שסוגרים עסקאות של מיליארדים עם ענקיות הטק ובעל השליטה שמגלה: "עד ההנפקה הייתי עני" ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

תל אביב מובילה עם מכירות של 1,730 דירות. ומי נמצאת אחריה?

על פי סקירת הלמ"ס הובילו תל אביב, קריית גת וחיפה במכירת דירות חדשות במאי-יולי, ואילו ירושלים, חיפה ובאר שבע הובילו במכירות יד שנייה ● מתחילת השנה ניכרת עלייה מתונה - בעיקר במכירת דירות חדשות ● למרות זאת, בסוף יולי נותרו כ־85 אלף דירות חדשות לא מכורות, מספר שיא שמכביד על יזמי הנדל״ן והמערכת הפיננסית