גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

המקום הראשון: לפני 20 שנה הוא הציל את החברה. השנה היא שילשה את שווייה

ראסל אלוונגר כבש את פסגת הדירוג ● בשנה החולפת זינקה מניית טאואר בחדות, והחברה אף הפכה לזמן קצר לישראלית הגדולה בעולם במונחי שווי שוק ● היא הרחיבה את ייצור השבבים בטכנולוגיה חדשנית והגדילה את יעדי ההכנסות ● המנכ"ל, שכבר 22 שנה בראש, מגלה מה הדרך המקורית שלו לשמר טאלנטים ומיהי אשת סודו במשרד ● 30 המנהלים והמנהלות הטובים 2026

ראסל אלוונגר / עיבוד: AI, מקור: ענבל מרמרי
ראסל אלוונגר / עיבוד: AI, מקור: ענבל מרמרי

ראסל אלוונגר מנהל 22 שנה את יצרנית השבבים האנלוגיים טאואר, וממש לא נמאס לו. הוא עבר עם החברה תהפוכות גדולות, ממצב של סף פשיטת רגל, דרך עסקת מכירה לאינטל שהתבטלה ברגע האחרון ועד הקפיצה לשווי שיא.

לפני כמה חודשים אמר אלוונגר בראיון לגלובס: "גם אם הייתי פורש, לא הייתי עוזב את החברה, אלא נותן למישהו אחר הזדמנות להיות מנכ"ל. אלה החיים שלי. אני נהנה מהמקום שבו אנו נמצאים וממה שאנחנו עושים, וחוזר הביתה שמח בכל יום".

לפרויקט המלא: המנהלים והמנהלות הטובים לשנת 2026

דירוג המנהלים של גלובס הוא עוד סיבה עבורו לשמוח, שכן אלוונגר התברג בצמרת. מנכ"ל טאואר זכה לציונים גבוהים בכל הפרמטרים במדד האיכותי שדירגו גופי ההשקעה הגדולים במשק. אך מה שהזניק אותו למקום הראשון הוא ביצועי המניה. במדד הכמותי מניית טאואר הציגה תשואה עודפת בפער ניכר ממדד הייחוס שלה (ת"א טכנולוגיה) ומיתר החברות במדד ת"א 125. בחודש יוני אף הפכה החברה לזמן קצר לישראלית הגדולה בעולם במונחי שווי שוק.

כך נראה שגם בעלי המניות בטאואר יעדיפו שאלוונגר, שהחברה בניהולו ייצרה להם ערך רב, יישאר בתפקידו ולא יפרוש. במצב החיובי שבו היא נמצאת היום קל לשכוח לאיזו חברה הוא נכנס במאי 2005. לטאואר היו אז חובות עצומים לבנקים, היא שרפה מזומנים והייתה רחוקה מרווחיות, עם חשש גדול בשוק שלא תוכל להחזיר את החובות שלה.

"לא הצטרפתי לחברה כושלת, לטאואר אין מנטליות כזאת, יש לה את היכולת להשתפר", הוא הבטיח בראיון לגלובס זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד, משפט שאולי נתפס אז יותר כמו ניסיון לשכנע את המשקיעים והעובדים והרבה פחות כמו הבטחה שתתקיים בעתיד.

30 המנהלים והמנהלות הטובים | דוד פתאל: "החברה מיועדת לדורות הבאים, אני לא מחפש למכור"
30 המנהלים והמנהלות הטובים | עם עסקאות ענק מול אנבידיה וגוגל: כך כבשו הזוג נחמיאס את צמרת הטבלה
30 המנהלים והמנהלות הטובים | המנהל שהחזיר את טבע לצמיחה: "כשיש נתונים ברורים, צריך לפעול מהר"

אלוונגר (71) נשוי ואב לארבעה, וילדיו ונכדיו חיים בארה"ב. לפני שהגיע לטאואר עבד בחברת המוליכים למחצה פיליפס סמיקונדקטורס, והיה סגן נשיא באפלייד מטיריאלס. מי שעשה את החיבור בינו לבין טאואר היה אלי הררי, מייסד חברת סנדיסק, שהייתה אז בעלת מניות בטאואר, ושהכיר אותו מאפלייד. אלוונגר סיפר בעבר שראה שהמצב הפיננסי בטאואר "לא חיובי", אבל "האנשים פנטסטיים וגם כוח המו"פ", ולכן החליט לקבל את התפקיד. הוא העריך אז שהחברה תוכל להגיע להכנסות של מיליארד דולר ולהיות רווחית בתוך עשור, מה שאכן קרה.

השחרור מהחוב וההתרחבות ביפן

בשנותיו בתפקיד אלוונגר הוביל בטאואר כמה מהלכים מרכזיים שהביאו אותה לעמדתה הנוכחית. אחד המוקדמים בהם היה רכישת חברת השבבים האמריקאית ג'אז בעסקת מניות ב-2008. שתי החברות היו אז הפסדיות, ובשוק הרימו גבה על העסקה, אבל טאואר זיהתה בחברה הנרכשת טכנולוגיות מעניינות לתחום השבבים (RF ו־SiGe), שצמחו בהמשך.

באותן שנים טאואר התמודדה עם עננה מעיקה: שטרי ההון שהחזיקו הבנקים. לאומי והפועלים היו נושים מרכזיים שלה, עם יותר מחצי מיליארד דולר חוב שנלקח כשהחברה השקיעה בהקמת אתר ייצור השבבים השני שלה בישראל, פאב 2.

ב־2008-2006 הבנקים הלכו לקראת החברה והמירו חלק מהחוב לשטרי הון שניתן יהיה להמיר למניות, דחו את תשלום הקרן והפחיתו את הריבית. במקביל מי שהייתה אז בעלת השליטה בטאואר, החברה לישראל, הזרימה 100 מיליון דולר לחברה.

החשש בשוק שהבנקים ימירו את שטרי ההון למניות (ויובילו לדילול של בעלי המניות הקיימים) הכביד על המניה כמה שנים. אך לבסוף, על רקע השיפור בטאואר, היא גייסה אג"ח ופרעה את מלוא החוב לבנקים ב־2016.

מהלך משמעותי אחר בכהונת אלוונגר נוגע ליפן. זה התחיל עוד ב־2013, בהקמת מיזם משותף לייצור שבבים עם פנסוניק (TPSCo), וב־2019 חלקה של פנסוניק נמכר לחברת Nuvoton.

השנה טאואר ונובוטון ביצעו ארגון מחדש של נכסי המיזם, וטאואר קיבלה בעלות מלאה על מפעל 300 המ"מ והודיעה על כוונה להרחיב אותו. לאחרונה התקבל אישור מממשלת יפן שתתמוך בהרחבה, ותיתן מענקים בכמיליארד דולר (מתוך השקעה שמוערכת ב־3 מיליארד דולר).

הרחבת הייצור ביפן תגדיל את כושר הייצור של טאואר בתחום הסיליקון פוטוניקס, שהפך למנוע צמיחה מרכזי של החברה בזכות התפתחות ה־AI: מדובר בטכנולוגיה שבה משתמשים באור להעברת נתונים בתוך השבב, והוא מציג ביצועים מהירים יותר שתואמים לדאטה סנטרים.

לאחרונה טאואר עדכנה שהיא מצפה לחצות את רף מיליארד הדולר בקצב מכירות שנתי של סיליקון פוטוניקס במהלך הרבעון הרביעי של השנה הנוכחית. התחום ימשיך לצמוח גם בשנה הבאה: הביקושים לשבבי החברה בתחום זה באו לידי ביטוי בהודעת טאואר מוקדם יותר השנה שחתמה על חוזים בשווי של 1.3 מיליארד דולר עם לקוחות בתחום הסיליקון פוטוניקס ל־2027.

ההרחבה הצפויה של הייצור ביפן תתמוך ביכולת של טאואר לענות על הביקושים. בעקבותיה הגדילה החברה באופן משמעותי את היעדים הפיננסיים שהציבה לעצמה ל־2028 - הכנסות של 3.6 מיליארד דולר, עלייה מיעד ההכנסות הקודם שעמד על 2.8 מיליארד דולר, ורווח נקי של 1.2 מיליארד דולר, לעומת יעד קודם של 750 מיליון דולר. לשם השוואה, בשנת 2025 טאואר הציגה הכנסות של 1.57 מיליארד דולר ורווח נקי של 220 מיליון דולר. תחזית האנליסטים היא ששנת 2026 תסתיים עם הכנסות שיתקרבו ל־2 מיליארד דולר.

שוק נוסף שמהווה מנוע צמיחה לטאואר קשור לשיתוף פעולה של החברה עם מארוול. השנה הודיעו החברות על אבן דרך בשותפות ביניהן, שבמסגרתה הן סיפקו יחד ללקוחות יותר מ־5 מיליון שבבי תקשורת אופטית קוהרנטית, המבוססים על פלטפורמת הסיליקון פוטוניקס של טאואר. השתיים מפתחות יחד גם את הדור הבא של הטכנולוגיה, שמתאימה לקישוריות מהירה בין מרכזי נתונים עבור AI.

במקביל החברה פעילה בתחום נוסף, TFLN, שהוא חומר מתקדם שמתחבר לפרוסת הסיליקון, שוק שאלוונגר העריך שיכול להגיע לבדו ל־1.2 מיליארד דולר. טאואר גם דיווחה לפני כמה חודשים על פתרון לתחום צריכת ההספק החשמלי שמשפר את יעילות שבבי ושרתי AI. כמו כן, יש לה שיתוף פעולה עם ענקית התחום, אנבידיה: טאואר היא אחד הספקים המרכזיים שלה בתחום התקשורת האופטית מבוססת הסיליקון.

ומה לגבי התרחבות בישראל? "הייתי שמח לבנות מפעל חדש נוסף בישראל - אבל יש שאלה לגבי האופן שבו הממשלה תסייע", אמר אלוונגר בראיון לגלובס באפריל השנה, אחרי הרחבת המפעל ביפן ותוכנית להקמת מפעל בהודו שלא יצאה לבסוף אל הפועל.

העסקה שלא קרתה

כאמור, ב-2022 טאואר הייתה אמורה להימכר לאינטל תמורת 5.4 מיליארד דולר, לפי מחיר של 53 דולר למניה, שהיה אז גבוה ב־60% מהמחיר בנאסד"ק. עם זאת, מועד להשלמת העסקה חלף בקיץ 2023, ואינטל לא קיבלה את כל האישורים הרגולטוריים הנדרשים להשלמת העסקה (בשל עיכוב מצד הרגולטור הסיני), וכך תוקף העסקה פג והיא בוטלה.

אלוונגר סיפר בעבר בראיון לגלובס שציפה להשלמתה. אך בדיעבד זה השתלם בגדול לבעלי המניות בטאואר. אמנם במשך זמן מה מניית טאואר דשדשה, אך מאפריל 2025 המניה התחילה לטוס ועלתה יותר מפי עשרה עד לשיא האחרון בחודש יוני, שממנו נחלשה וירדה ב־30%. לשם השוואה, מדד השבבים של פילדלפיה עלה בכ־307% בין אפריל 2025 ליוני 2026, וירד מאז בכ־18%. גם כך היא אחת מכוכבות השנה החולפת בבורסה, וכאמור הגיעה לצמרת דירוג ביצועי המניה. ב־12 החודשים האחרונים מניית טאואר זינקה כ־220% ומתחילת השנה היא הוסיפה כ־80%.

בראיון לגלובס לפני כמה חודשים אלוונגר נשאל אם חשב כשהצטרף לחברה ב־2005 שהיא תהפוך לאחת החברות הגדולות בבורסה בתל אביב, והשיב בכנות: "לא חשבתי שזה יקרה, אבל גם לא חשבתי שלא. זה פשוט לא היה הדבר המרכזי שהעסיק אותי. זה לא שלא האמנתי שהיא תוכל להיות בין חמש הגדולות בתל אביב, אבל טאואר הייתה אז עם הפסד גדול ותזרים שלילי מפעילות, אז קודם היינו צריכים לטפל בסוגיות האלה. לקח לחברה עשר שנים להגיע למיליארד דולר הכנסות ולרווח כפי שהצהרתי כשהגעתי, ונדרשה תוכנית אגרסיבית מאוד להגיע לזה, היא הייתה במצב גרוע ממש".

למרות הירידה האחרונה מהשיא, האנליסטים שמסקרים את מניית טאואר ממשיכים להמליץ עליה, ומחיר היעד הממוצע שהם נוקבים בו גבוה ב־42% מהמחיר הנוכחי, עלייה שהיא תוכל לעשות כבר בשנה הקרובה.

עוד כתבות

Bo’u / צילום: חיים יוסף

תשפ"ו בצלחת: המסעדות הטובות, המעניינות והרלוונטיות ביותר לשנה החולפת

השנה שמסתיימת מזכירה כמה אוהבים פה אוכל איטלקי, מוכיחה שיודעים לעשות בישראל גם אוכל הכי מדויק ושאפתני, ומזכירה לנו להתחבר גם למטבחים שנשכחו קצת, כמו התימני ● אלה המסעדות שמשרטטות את תמונת המסעדנות הישראלית העכשווית, שעדיין בודקת את גבולות הגזרה

אילוסטרציה: chatGPT

הבעיה האמיתית עם פרסום שנעשה באמצעות בינה מלאכותית

ה–AI מאפשר לייצר מאות תוצרים לקמפיין שכל אחד מהם נראה מצוין, אבל יחד הם עלולים לטשטש את זהות המותג ● האתגר העכשווי של משרד הפרסום הוא לגייס את המכונות לצדו ● טור אורח

אייפון 17 / צילום: יח''צ

לאחר השקת אייפון 18: האם מחיר הדגם הקודם צונח, ומה התזמון המשתלם לרכישה?

אפל השיקה אמש את סדרת האייפונים החדשה שלה ● מה באמת קורה בעת הגעתו של דור חדש למדפים - האם מחירו של הדור הקודם אכן צונח, באיזו מהירות נוהרים הרוכשים לדגם החדש, ומתי הכי משתלם לפתוח את הארנק? ● קבוצת זאפ ניתחה עבור גלובס את הנתונים משלושת אירועי ההשקה האחרונים

הפרויקט ברחוב הנשיא 99 בחיפה. 14 מיליון שקל לדירת הדופלקס־פנטהאוז / צילום: פאול אורלייב

איזו עיר ישראלית הצליחה להיכנס לרשימת הערים המאושרות בעולם?

בכמה יגדל תקציב הביטחון הטורקי בשנים הקרובות ● איזו עיר ישראלית יחידה הצליחה להיכנס לרשימת הערים המאושרות בעולם? ● וגם: מי נבחר במקום הראשון בפרויקט המנהלים והמנהלות הטובים של גלובס? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

קווין וורש, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Amber Baesler

ארה"ב חוזרת להעלאות ריבית? ליו"ר הפד חסר נתון אחרון כדי להכריע

לראשונה מזה 3 שנים, על שולחן הפד עומדת שאלה - האם צריך להעלות את הריבית ● ברקע ההחלטה עומדים שורה של נתונים כלכליים, איום מצד טראמפ, והגורם המכריע: מה קרה לאינפלציה באוגוסט היום

אוון רנוב, מנכ״ל מייסד, ליסיה בכר-מנוח, מנהלת שותפה ואריק בנטוב, מייסד ומנהל שותף, קבוצת אריאלי / צילום: עומר הכהן

הסכסוך שהסלים והאיום של הפניקס: מה קורה באלרון ומיהי קבוצת אראילי

קבוצת אריאלי, שרכשה את השליטה באלרון בעזרת הלוואה של 90 מיליון שקל מהפניקס, מתקשה לעמוד בתנאי ההחזר עקב צניחת המניה ● כעת, הפניקס עשויה לממש את מניות אלרון ששועבדו כבטוחות, ויש כבר מתעניינים ברכישתן ● במקביל, סכסוך חריף שפרץ בין יו"ר אלרון ליסיה בכר-מנוח לבין מייסדי אריאלי סביב פתרון המשבר, גלש לאיומים והגיע עד לתלונה במשטרה

אילוסטרציה: shutterstock

לילי מקדימה את נובו בהבאת גלולת הרזיה לישראל - כמה זה יעלה?

איליי לילי מקדימה את נובו נורדיסק ותשיק בישראל כבר ב-15 בספטמבר את גלולת ההרזיה "פאונדאיו" • התרופה תימכר במרשם רופא במחירים שבין 691 ל-1,146 שקל בהתאם למינון • איך היא משתווה למתחרה מבחינת תוצאות ויעילות, האם קופות החולים יסבסדו אותה, ולמי היא מיועדת?

אייפון מתקפל

אפל חשפה אייפון מתקפל: מסך בגודל שמזכיר אייפד, במכשיר שנכנס לכיס

אפל קיימה הערב את אירוע ההשקה השנתי שלה, ובמוקד השיקה את ה-iPhone Duo, הסמארטפון המתקפל הראשון שלה, לצד דגמי הפרו החדשים • כמה עולים המכשירים החדשים ומה עוד השיקה אפל הערב?

הסכמה לקבצי עוגיות / צילום: צילום מסך

מטיב טעם ועד מגדל: המסמך העמום שהצית גל תביעות נגד החברות הגדולות במשק

מסמך שפרסמה הרשות להגנת הפרטיות, שנועד להסביר מתי ואיך מותר לאסוף מידע על גולשים באמצעות שימוש ב"עוגיות" (Cookies) בעת כניסה לאתרים, הפך לבסיס לשורת תביעות נגד חברות גדולות במשק ● כעת, בענף עריכת הדין מזהירים כי גילוי הדעת החדש יוביל לנטל כלכלי כבד על עסקים

קורקינטים חשמליים / צילום: איל יצהר

הקורקינטים נשארים בינתיים בחולון: ביהמ"ש עיכב את החלטת העירייה

בית המשפט המחוזי עצר לעת עתה את המהלך להוצאת הקורקינטים השיתופיים מחולון, וקבע כי העירייה תידרש להציג עד אמצע אוקטובר, תשתית מקצועית ומסמכים התומכים בהחלטה

הפגנה להחרמת ישראל בלונדון / צילום: Shutterstock

הסנקציות האירופיות: הנזק הישיר מוגבל אבל בממשלה חוששים מתרחיש אחד

בממשלה מעריכים כי הנזק הישיר של הסנקציות הכלכליות החדשות על יו"ש יסתכם בעשרות מיליוני דולרים ● עם זאת, החשש הוא שיבואנים יתקשו להבחין בין חברות הפועלות מעבר לקו הירוק לאלו הפועלות בישראל ● "מדובר בסיכון גדול שאנחנו נערכים אליו", אומרים בענף

מתקן טעינה לרכבים חשמליים / צילום: רפי דלויה

מכירות הרכבים החשמליים צנחו וזה עולה למדינה מיליארדים

במסמך מדיניות חדש שמפרסם משרד האנרגיה והתשתיות, עולה כי הצניחה במכירות הרכבים החשמליים בישראל חריגה בהשוואה למגמה העולמית, וצפויה לעלות למשק מיליארדים ● בעקבות הדוח, המשרד מעלה שורת המלצות, ביניהן להטיל על יבואני הרכב "מכסות מינימום" לשיווק רכב חשמלי

עומס בנתב''ג / צילום: פולי טובמן

אוגוסט הסוער בנתב"ג: אלו היעדים החמים ביותר של הישראלים

כ־2.65 מיליון נוסעים עברו בנתב”ג בטיסות בינלאומיות באוגוסט, עלייה של כ־20% בתוך שנה ● יוון ממשיכה להוביל בפער את מפת היעדים, ולרנקה הייתה היעד העמוס ביותר ● אל על הובילה את חברות התעופה עם 30% מהתנועה, והחברות הישראליות יחד הטיסו יותר ממחצית מהנוסעים

חיילים בצבא יפן במהלך תרגיל / צילום: Reuters, IMAGO/Kento Nara

משלחות רכש מיפן מחפשות נשק ישראלי. תחום מועדף: הגנה אווירית

בטוקיו מתעניינים בין השאר בלייזר, תותחים וכלי שיט בלתי מאויישים ● לגלובס נודע שבכירים בתעשיות הביטחוניות היפניות הגבירו פעילותם בארץ ● בכיר ישראלי: "בקרוב נראה פריצת דרך"

אבי לוי, מנכ''ל קבוצת דיסקונט / צילום: רמי זרנגר

על סף פיצוץ: דיסקונט בצעד נואש להצלת העסקה למכירת כאל

הבנק המחזיק בחברת כרטיסי האשראי, מבקש מבנק ישראל לנקוט צעדים שיאפשרו לו להשלים את עסקת המכירה לקבוצת יוניון-הראל, או לסגת מהמהלך

בורסת תל אביב / אילוסטרציה: Shutterstock

השנה העברית הסתיימה עם תשואות פנומנליות בת"א. מי המדד שהוביל?

הבורסה בתל אביב מסכמת שנה עברית נוספת של חוסן, במהלכה עקפה את מרבית המדדים המובילים ברחבי העולם - זאת, על אף אתגרים ביטחוניים וגאופוליטיים גדולים, ובראשם המלחמה נגד איראן ● שוק ההנפקות התחמם, שוק החוב הפגין איתנות מרשימה ביחס ליתר העולם, ואילו מדדים ענפיים ומניות כיכבו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

תל אביב מובילה עם מכירות של 1,730 דירות. ומי נמצאת אחריה?

על פי סקירת הלמ"ס הובילו תל אביב, קריית גת וחיפה במכירת דירות חדשות במאי-יולי, ואילו ירושלים, חיפה ובאר שבע הובילו במכירות יד שנייה ● מתחילת השנה ניכרת עלייה מתונה - בעיקר במכירת דירות חדשות ● למרות זאת, בסוף יולי נותרו כ־85 אלף דירות חדשות לא מכורות, מספר שיא שמכביד על יזמי הנדל״ן והמערכת הפיננסית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

יום המסחר האחרון של השנה ננעל באדום. אלו המדדים שהובילו את הירידות

כלל המדדים הענפיים ננעלו בירידות ביום המסחר האחרון של השנה, בהובלת סקטורי האנרגיה, הקלינטק והנדל"ן • במוקד המניות: אלביט מובילה את העליות, בעוד או פי סי בלטה לשלילה • ישראל קנדה ואקרו ירדו ברקע אישור חשיפת גלובס על עיכוב במיזוג ● מניית נאוי זינקה בעקבות חילופי מנכ"לים ● סיכום שנה בתל אביב: ת"א-35 זינק ביותר מ-36%, סקטור האנרגיה טס ב-72% ● המטבע האמריקאי איבד יותר מ-8% מערכו בשנה האחרונה ● מחיר הנפט מטפס מעל 105 דולר לחבית

תל אביב / צילום: Shutterstock

הבנייה של אחד המגדלים הגבוהים בישראל נתקעה. זו הסיבה

רשימת בקשות לטיהור הקרקע שעליה עמד מפעל תע"ש בכניסה לת"א נשלחה מהמשרד להגנת הסביבה ב-2017 - אבל העבודות טרם הושלמו ● העירייה אישרה את הקמת מגדל המשרדים שיהיה מהגבוהים בישראל, כמעט עשור לאחר שהמגרש נמכר ליזמים, אך הבנייה עוד רחוקה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ושר האוצר האמריקאי סקוט בסנט / צילום: Reuters, Umit Bektas

טראמפ סירב לבקשת סעודיה לתקוף בתימן; מבהיר לגבי איראן: "הייתי עושה זאת שוב"

יורש העצר הסעודי הפציר בנשיא ארה"ב לפעול ישירות נגד החות'ים שמתקרבים לנתיב שיט קריטי, אך הממשל מעדיף להימנע ממעורבות צבאית • טראמפ בריאיון לפוקס: "היכולות של איראן נפגעו קשות" • במקביל: שתי ספינות נפגעו סמוך לעומאן ● תרגיל פתע של צה"ל הוקפץ באיו"ש לקראת החגים • בלבנון: פיצוץ מתחם חיזבאללה על ידי צה"ל גרם לרעידת אדמה בעוצמה 4.1 •  מח"ט ח'אן יונס חוסל הלילה בתקיפה ממוקדת ברצועה ● עדכונים שוטפים