גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

״סולידריות עם ישראל״: המיליארדר ג׳ון פולסון מכריז על תרומת ענק לאוניברסיטה העברית

פולסון, שהונו מוערך ב-11.2 מיליארד דולר, התפרסם בזכות הימור נגד שוק המשכנתאות האמריקאי שהניב לו מיליארדים ערב המשבר הפיננסי של 2008 ● התרומה, בהיקף של 250 מיליון דולר, תשמש להקמת פקולטה להנדסה ולקידום מחקר רפואי וטיפול בטראומה ● כהוקרה, קמפוס הר הצופים ייקרא על שמו ועל שם בת זוגו

ג'ון פולסון / צילום: Reuters, Brendan McDermid
ג'ון פולסון / צילום: Reuters, Brendan McDermid

האוניברסיטה העברית הודיעה כי קיבלה תרומה של 250 מיליון דולר מאיש העסקים ג'ון פולסון, לקידום תחומי ההנדסה, הרפואה והטיפול בטראומה. פולסון, משקיע ומנהל קרנות גידור שנמצא במקום ה-309 ברשימת עשירי העולם של פורבס עם הון המוערך ב-11.2 מיליארד דולר, התעשר בזכות ההימור שלו נגד שוק הלוואות הדיור לפני משבר הסאב-פריים. על פי כתבה מהניו יורק טיימס ב-2009, הוא הרוויח כך 4 מיליארד דולר מעסקה אחת, והפך מיד לאחד המשקיעים העשירים והידועים בוול סטריט.

● משרד הבריאות פרסם תוכנית תכנון כוח-אדם ברפואה שתיושם עד 2035
● בית החולים "הדסה קפריסין" הוקם בלימסול

בשנים האחרונות, הוא מנהל את כספו שלו, ולא עבור משקיעים אחרים, ותורם לגורמים כמו הסנטרל פארק בניו יורק, אוניברסיטאות הארווארד ו-NYU בהן למד, מוזיאון תל אביב וגם האוניברסיטה העברית. אחרי שנים של תרומה לגורמים פוליטיים משני צידי המתרס בארה"ב, משנת 2016 הוא תומך בולט בדונלד טראמפ. ב-2025, טען חבר בית הנבחרים האמריקאי מטעם קנטקי, תומס מאסי, כי פולסון (בין אחרים) מוזכר ב"ספר השחור" של הפדופיל וסוחר הנשים ג'פרי אפשטיין. פולסון הכחיש כל קשר לאפשטיין וטען כי לא חלק איתו אפילו משקה או ארוחה מעולם.

"בהתחשב באיכותה ובתפוקתה, אינני יכול לחשוב על אוניברסיטה ראויה יותר לתמיכה פילנתרופית מאשר האוניברסיטה העברית", אמר היום פולסון לגבי התרומה לעברית, במהלך אירוע הגאלה של חבר הנאמנים של האוניברסיטה העברית בירושלים.

"ישראל, מדינה המונה עשרה מיליון תושבים בלבד, הדהימה את העולם בהישגיה המדעיים והטכנולוגיים. תרומה זו נועדה להביע תמיכה וסולידריות בינלאומית עם ישראל, כמדינה קטנה הניצבת בעת הזו בפני אתגרים עצומים בהגנה על עצמה. מעולם לא היה זמן מתאים יותר להתגייס ולתמוך במדינה ובמוסדותיה. כמדינה בעלת כלכלה מתקדמת, דמוקרטית ופלורליסטית, על כולנו להתגאות במה שישראל השיגה".

לדבריו, "האוניברסיטה העברית, שנוסדה בשנת 1925 על בסיס חזונו של אלברט איינשטיין, הוקמה מתוך אמונה כי החינוך, ובפרט החינוך המדעי, יהווה את התשתית לחברה מודרנית. מאז הקמתה, רשמה האוניברסיטה למעלה מ־10,750 פטנטים, ותרומותיה פורצות הדרך זכו להכרה באמצעות פרסים ואותות הוקרה בינלאומיים יוקרתיים, ובהם עשרה פרסי נובל (מדובר בסך כל הפרסים לחוקרים שלמדו באוניברסיטה. אחד מהם - רוברט ישראל אומן - גם עשה את מחקריו זוכי הפרס באוניברסיטה עצמה - ג.ו.), שני פרסי טיורינג, מדליית פילדס ופרסים יוקרתיים רבים נוספים. תרומה זו תבטיח שלאוניברסיטה העברית יעמדו המשאבים הדרושים כדי להמשיך ולענות על הביקוש הגבוה להשכלה מתקדמת גם בעתיד הרחוק".

פולסון הוסיף כי "התרומה תתמוך ביעדים אסטרטגיים מרכזיים של האוניברסיטה העברית, תוך התמקדות בתחומים בעלי חשיבות לאומית: הקמת פקולטה חדשה להנדסה, הרחבת הפעילות בתחומי הרפואה והביו-רפואה, וקידום מחקר וטיפול בטראומה ובפוסט-טראומה".

התרומה ההיסטורית מצטרפת לתמיכתה הקודמת של קרן משפחת פולסון בתשתיות ההנדסה ומדעי המחשב של האוניברסיטה העברית, ובהן בניין פולסון בר-אל למדעי המחשב ולהנדסה, ובניין ג'ון פולסון להנדסת חשמל בקמפוס אדמונד י. ספרא. כהוקרה על תרומה משמעותית זו, הקמפוס ההיסטורי של האוניברסיטה ייקרא "הקמפוס על-שם אלינה וג'ון פולסון, הר הצופים, ירושלים".

חבריו מהעבר תיארו דמות מורכבת

פולסון, בן 71 נולד בקווינס בניו יורק לאב שנולד באקוודור, לאם מקומית ואב חצי צרפתי וחצי נורווגי. האב, אלפרדו התייתם בגיל 15, עבר לארה"ב בגיל 16, הצטרף לצבא האמריקאי ונלחם במלחמת העולם השנhיה. אחר כך' שימש כסמנכ"ל כספים בחברת יחסי ציבור מובילה. הקשר היהודי של פולסון הוא דרך אמו, פסיכולוגית ילדים ובת למהגרים לניו יורק מליטא ורומניה. פולסון גדל בבית יהודי ואחותו הבכורה של ג'ון פולסון אף עלתה לישראל.

הוא היה ילד מחונן, אמביציוזי, שהקים עסקים זעירים כבר בגילאי הילדות. בספר The Greatest Trade Ever שסיכם את ההימור שלו נגד שוק המשכנתאות, סיפר פולסון לסופר גרגורי צוקרמן כי כשסיים תיכון בשנת 1973, הכלכלה הייתה במשבר והוא איבד עניין בלעשות כסף. במקום זאת, למד כתיבה יצירתית, פילוסופיה וקולנוע, אבל בסך הכל חיפש את עצמו. הוא נטש את לימודיו לטובת טיול בדרום אמריקה, שם חבר לדוד עשיר באקוודור והפך ליד ימינו העסקי.

שם, גילה מחדש את העניין שלו בכסף ועסקים, וייתכן והיינו שומעים עליו היום כמיליארדר אקוואדוריאני, אך המשפחה מצד זה ניסתה להגביל אותו בחייו האישיים ולחתן אותו לפי צורכי המשפחה. פולסון נטש את התפקיד וניסה להסתדר עסקית זמן מה בעצמו. הוא החל לבנות רשת של סחר בין אקוודור ובין משפחתו בניו יורק, תוך שיתוף פעולה עם אביו, ומכר כך חולצות ורצפות פרקט, אבל הוא הבין שאלה עסקים קטנים, ושכדי לשחק במגרש של הגדולים, עליו לצבור תעודות וקשרים מארה"ב, וחזר ללימודים ב-NYU ואחר כך בהרווארד.

חברים מאותה תקופה תיארו אותו בספרו של צוקרמן כסטודנט הבולט בשכבה. הוא היה מזמין אותם לשחק טניס במגרש הביתי שלו בקווינס, אבל לא לדירת הוריו, ולמכרים חדשים לא סיפר שהוא מקווינס. החברים שלו קראו לו JP, קיצור של שמו וגם אזכור לבנקאי JP Morgan, והם טוענים כי פולסון שמח על המחמאה הזו, שקישרה אותו לאריסטוקרטיה הפיננסית של ניו יורק.

הוא החל קריירה בחברת הייעוץ BCG, משם עבר לעבוד בתחום ההשקעות, בחברה בשם Odyssey ואחר כך לבנק ההשקעות בר סטרנס. הקולגות שלו שם מספרים על דמות מורכבת. מחד, הם אומרים שהוא "הבין את הבדיחה", כלומר לא לקח את העולם הפיננסי ברצינות רבה מידי. כאשר הקולגות שלו ניסו להרשים לקוחות ודייטים בדיבורים על עסקאות שעשו וההון האישי שלהם, פולסון העדיף להקשיב לשותפיו או שותפותיו לשיחה. הוא התערה בחיי הלילה של ניו יורק, והרבה לבלות עם המיליארדרים של העיר.

מצד שני, הם מספרים כי היחסים הבין־אישיים שלו היו מורכבים. הוא יכל לעזוב שיחה באמצע המשפט אם היא לא עניינה אותו. למרות שהוא התקדם במהירות בסולם הדרגות בבנק, הוא הרגיש, כך אמרו הקולגות שלו, כי הוא לא מצליח לשחק את המשחק הפוליטי התאגידי באופן בו הבונוסים שלו באמת שיקפו את התרומה האישית שלו לעסקי החברה.

הוא פרש מבר סטרנס, תחילה כדי להצטרף לבנק קטן יותר, ואז כדי להקים קרן השקעות משלו. לא היה לו קל לגייס את ההון, למרות הקשרים הרבים שלו בעולם הפיננסי, והוא נעלב לא מעט מחברים או קולגות שלא האמינו בו. היו רגעים שבהם הוא תהה אם הוא בעסק הנכון, אך אביו עודד אותו להמשיך. בסופו של דבר, השקיע 2 מיליון דולר משלו, גייס מספר קטן של לקוחות, והחל לחפש עסקאות אטרקטיביות שאף אחד אחר לא רצה - כולל מקרה בו עמד בגשם כדי להשתתף במכרז על בית מכינוס נכסים. בהדרגה, הביצועים של הקרן החלו להשתפר והלקוחות החלו להגיע.

ההתמחות שלו בעסקים מתחת לרדאר ובהימור על מה שאחרים אינם רואים, שמו אותו בעמדה ייחודית להמר נגד שוק הדיור. בראיון לבלומברג ב-2021, אמר כי: "אף אחד אחר לא הימר נגד השוק הזה, כי חשבו שהוא בטוח ממש כמו האג"ח הממשלתי. כולם ידעו שהשוק הזה מעולם לא נפל, אבל אנחנו ידענו שאיכות החיתום מעולם לא הייתה כל כך נמוכה, ושלעבר אין קשר להווה או לעתיד".

לכן, נוצרה הזדמנות אטרקטיבית בסדר גודל לעומת הסיכון שבה. בשיחה עם אתר בלומברג, אישר המראיין כי העסקה של פולסון על שוק הדיור נותרה העסקה הכי משתלמת בוול סטריט עד מועד עריכת הראיון ב-2021. בנוגע לשאלה האם עושר מיידי כזה בא גם עם מחירים אישיים וחברתיים, לא נראה פולסון מוטרד: "זה עזר לי לפגוש הרבה אנשים מעניינים", אמר.

ב-2010, שוב רשם הכנסות של מיליארדי דולרים בהימור על זהב, אך ב-2011 הייתה לו שנה גרועה כאשר השקיע בבנקים אמריקאיים שנפגעו, וכמה מן המשקיעים שלו נטשו אותו. "היינו יהירים", הודה בהמשך. אך בסך הכל, הגדיל פולסון את הונו וב-2020 החליט לסגור את קרן הגידור שלו ולהשקיע רק את הונו האישי.

תומך בדונלד טראמפ

אחת הנקודות השנויות במחלוקת בקריירה של פולסון הייתה פעילותו עם בנק ההשקעות גולדמן סאקס. קרן הגידור שלו הייתה מעורבת בבחירת ניירות ערך מגובי משכנתאות שעליו התבסס מוצר פיננסי ששיווקה גולדמן סאקס. במקביל, הוא החזיק בפוזיציה שהפיקה רווח מירידה ערך הניירות הללו. לפי טענות רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC), גולדמן סאקס לא גילתה למשקיעים כראוי את מעורבותה של קרן פולסון בבחירת הנכסים ואת האינטרס שלה בכישלונם. גולדמן סאקס נאלצה להתפשר בפרשה זו עם ה-SEC במאות מיליוני דולרים, אולם פולסון עצמו לא הואשם, כי הוא טען כי שתמיד היה שקוף לגבי דעתו הכללית בנוגע למשכנתאות.

לאורך השנים, תרם פולסון למועמדים משני צידי המפה הפוליטית. ב-2016, התייצב מאחורי דונלד טראמפ, והיה יועץ בכיר לקמפיין שלו. הוא תרם לו שוב ב-2020 ו-2024. על פי שמועות, טראמפ שקל למנות אותו לשר האוצר, אבל פולסון טען כי ביקש לא להתחרות על המשרה בשם "התחייבויות פיננסיות מורכבות".

פולסון היה נשוי משנת 2000 לג'ני זכריה, מהגרת מרומניה שערקה לארה"ב יחד עם אחיה הספורטאי, והשתקעה בקווינס. האגדה מספרת כי זכריה הייתה שליחה שהביאה אוכל למשרדו של פולסון. הוא הציע לה עבודה כעוזרת האישית שלו ואחרי כמה זמן השניים התחתנו. השניים התגוררו במנהטן והיה להם בית נוסף בקולורדו.

ב-2021, פולסון הגיש תביעת גירושין, וג'ני טענה כי היא למדה על הגירושין מן התקשורת. היא טענה כי ההצעה הראשונה של פולסון להסדר כספי "השפילה אותה", וב-2022 היא תבעה ממנו מיליארד דולר בנזקים.

היום הוא בזוגיות עם הדיאטנית הקלינית אלינה דה אלמיידה, ואחרי סיום הליטיגציה מול זכריה ב-2026, הם כעת מתכננים חתונה ב-2027. בינתיים נולדו לבני הזוג בת ונכון ליוני 2026, הם ציפו לבת נוספת.

כפילנתרופ, פולסון תרם 15 מיליון דולר ל-Center for Responsible Lending, מרכז לחינוך פיננסי שנועד לחנך את הציבור להימנע מנטילת הלוואות מן הסוג שההימור נגדן הביא לפולסון את הונו. הוא תרם 20 מיליון דולר לבית הספר של מנהל עסקים בניו יורק, 2.5 מיליון אירו לבית הספר לכלכלה בלונדון, 5 מיליון דולר לבית חולים בניו יורק ו-15 מיליון דולר לבית חולים לילדים באקוודור.

ב-2012, תרם 100 מיליון דולר לעמותה המנהלת את הסנטרל פארק בניו יורק. ב-2015, תרם 400 מיליון דולר לבית הספר להנדסה ומדעים יישומיים של אוניברסיטת הרווארד, שהייתה בשעתו התרומה הכי גדולה בהיסטוריה של האוניברסיטה הזו, ובית הספר נקרא על שמו. הוא תרם 8.5 מיליון דולר לרשת בתי ספר מסוג Charter School, בתי ספר בניו יורק הפועלים גם בשכונות מאתגרות בעיר, אינם גובים שכר לימוד, אך אינם כפופים לכל כללי מערכת החינוך הציבורית, וידועים ביעדים אקדמיים שאפתניים וברורים.

ב-2017, כתבו פולסון ואשתו דאז מכתב לבית הספר במנהטן וטענו כי ימנעו ממנו תמיכה כספית אם ימשיך לעסוק ב-"אינדוקטרינציה נגד לבנים", וכי הם מצפים כי בית הספר יפעל כמריטוקרטיה "עבור ילדים מכל הגזעים".

כאמור, בישראל הוא תרם למוזיאון תל אביב ולאוניברסיטה העברית, תרומה שהוא ממשיך כעת.

עוד כתבות

ד''ר דן הרמן / צילום: פרטי

החוקר שנתן שם לפחד של דור שלם, ועכשיו נלחם על הקרדיט

ד"ר דן הרמן זיהה את תופעת הפחד מהחמצה, המוכרת כ־FOMO, עוד לפני עידן הרשתות החברתיות, אבל הקרדיט על טביעת המונח ניתן למישהו אחר ● בריאיון הוא מסביר כיצד הפחד הזה מנהל זוגיות, קריירה ועסקים, ומציע להפוך אותו ממלכודת רגשית לכלי שמסייע לבחור נכון יותר בין שפע ההזדמנויות

התחדשות שכונת גורדון בהרצליה / הדמיה: HQ אדריכלים

משמונה לשלוש שנים: האם יקוצר פרק הזמן לאישור תוכנית מתאר

משך הזמן הממוצע לאישור של תוכנית מתאר כוללנית עומד על שמונה שנים ● במינהל התכנון בוחנים גם אפשרות לעדכון תוכניות

המחאות בצרפת, היום / צילום: Reuters

צרפת בוערת: רבבות יצאו לרחובות, מפגינים הסתערו על בניין העירייה במרסיי

עשרות אלפי מפגינים יצאו לרחובות צרפת, ובערים הגדולות נרשמו עימותים קשים עם המשטרה, הצתות והשחתת רכוש ● במרסיי פרצו מפגינים לבניין העירייה, ניפצו דלתות זכוכית והשחיתו את המקום, ובפריז השתמשה המשטרה בגז מדמיע לפיזור המוחים ● המחאה, שהחלה בדרישה להגדיל את ההשקעה בחינוך, מתרחבת על רקע כוונת הממשלה לקצץ יותר מ-40 מיליארד אירו בתקציב

רכב צה''ל ביהודה ושומרון, ארכיון / צילום: איל יצהר

תקיפת הדיפלומטים בבנימין: הצבא עודכן לפני התקיפה - "תגיעו מהר"

מתנחלים תקפו דיפלומטים אירופים שהשתתפו במסיק זיתים בבנימין; בכיר במשטרה מאשים את צה"ל: "לא מספיק נוכחים בשטח, אנחנו עלולים לאבד שליטה בקרוב" ● משבר באיראן: ארגוני הטרור מעבירים כסף בחזרה למשמרות המהפכה ● מפקד פיקוד המרכז של צבא ארה"ב העריך כי כתוצאה מהמצור הימי האמריקאי איראן איבדה הכנסות מנפט בהיקף של 25 מיליארד דולר ● דיווחים בעזה: חיל האוויר תקף בדרום הרצועה ● משמרות המהפכה של איראן: מכלית נפט התפוצצה הלילה לאחר שפגעה במוקש ימי בזמן שחצתה את מצר הורמוז

נתניהו, טראמפ, חמינאי הבן / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ, רויטרס-Hamed Jafarnejad, AP

במערב זיהו: טהרן מבצעת מהלכים צבאיים חדשים וקיצוניים

רה"מ ורוביו שוחחו, בישראל סבורים: תקיפה באיראן חייבת לכלול גם תשתיות אנרגיה ● חיזבאללה קיבל לאחרונה הנחיות מאיראן להעלאת רמת הכוננות הצבאית שלו לרמות מתקדמות, כך ע"פ דיווח בלבנון ● הממשלה תצביע על הארכת המצב המיוחד בעורף עד אחרי הבחירות: "סבירות גבוהה שתתרחש תקיפה על אוכלוסייה אזרחית" ● דיווח: ישראל בולמת את הקמת בסיס הכוח הבינלאומי של "מועצת השלום" בעזה

גבי שחור, יו''ר מאסיבית / צילום: מארק קר

שיקם טייסת אחרי אסון, עשה אקזיט לאמריקאים - ועכשיו עומד להדפיס מנועים לטילים

"האתגר שלנו כיום הוא קצב ייצור הרכיבים בזמן מלחמה. המניה ירדה? ככה זה בפיבוט. עד לא מזמן עוד הדפסנו בובות דונלד דאק" ● שיחה קצרה עם גבי שחור, יו"ר מאסיבית, חברת הדפסת תלת-ממד לתעשיות הביטחוניות

עטיפת ''מיץ פטל'', בהוצאת עם עובד / צילום: מתוך ויקיפדיה

לאייר קלאסיקה מחדש: חילול הקודש או סיבה טובה לחזור אליה?

כבר 56 שנה שהארנב, האריה והג'ירפה מ"מיץ פטל" נראים בדיוק כפי שציירה אותם תמרה ריקמן, ורחוקים מהאסתטיקה המלוטשת שמזוהה היום עם ספרי ילדים ● לרגל יום הולדתה ה-90 של הסופרת חיה שנהב, הוצאת עם עובד הזמינה מאיירים לדמיין מחדש את הקלאסיקה הישראלית ● היוזמה מעלה שאלה שמלווה יצירות אהובות כבר דורות: היכן עובר הגבול בין חידוש מרענן לפגיעה בקסם המקורי?

קוף טמרין. מזהים דפוסים / צילום: Shutterstock

יונתן הקטן לא מתקבל כמו באך: מה קורה במוח של בעלי חיים כשהם שומעים מוזיקה?

ניסוי שהתאים צלילים לאוזנם של בעלי חיים גילה שהם יכולים להשפיע על מצבם ההתנהגותי והרגשי ● ואז הגיע הניסוי שטרף את הקלפים, ובו תניני יאור גילו אוזן מפותחת בהרבה מכפי שאולי ציפו החוקרים

יקי פייטלסון, מייסד-שותף ומנכ''ל ורוניס / צילום: תומר פולטין

חברת הסייבר הישראלית ורוניס נמכרת ב-6.3 מיליארד דולר

פרופוינט האמריקאית רוכשת את ורוניס בפרמיה של 16% על מחיר הנעילה בוול סטריט היום ● ורוניס, שהוקמה ב-2004, מעסיקה 2,800 עובדים, אלף מתוכם בישראל

יקי פייטלסון, מייסד-שותף ומנכ''ל ורוניס / צילום: תומר פולטין

"בנינו את החברה כמעט בלי כסף": מייסד ומנכ"ל ורוניס על הדרך לעסקת הענק

ורוניס נמכרת ל-Proofpoint תמורת 6.3 מיליארד דולר, ופייטלסון בטוח שהחברה הממוזגת תגיע ל-ARR של 5 מיליארד דולר ותבנה דומיננטיות בשוק ● בראיון לגלובס הוא דוחה את הטענה להחמצה, ומבטיח שהעסקה מוכוונת צמיחה גם עבור העובדים בישראל ●"את ורוניס בנינו כמעט בלי כסף", הוא מספר על המסע

ליאור פרנקל בשיחה עם ד''ר סמואל בלאכר / צילום: פרטי

הבכיר לשעבר באפל מסביר איך לשכנע אנשים: "אל תגידו להם שהם טועים"

עם מי מדברים? סמואל בלאכר, דוקטור למנהיגות, ולשעבר מנהל בכיר באפל ובמקדונלד'ס ● על מה מדברים? למה עדיף לא להסתכל בעיניים במו"מ, מדוע עובדים בישראל מתווכחים פחות מבעבר ומה היתרונות כשעובד זוטר נפגש עם מנהל בכיר ● פופקורן

אילוסטרציה: shutterstock

דיווח: שני גופי מחקר מאשימים חברת פרסום ישראלית בסיוע לריגול אחר משתמשים

לפי דיווח ברויטרס, שני גופי מחקר טוענים כי חברת Discover-Tech הישראלית ניצלה מערכות פרסום דיגיטלי למעקב אחר גולשים ברחבי העולם ולסיוע בהפצת תוכנות ריגול ● החוקרים קושרים את פעילותה לחברת הסייבר ההתקפי הישראלית קנדירו ולפריצה ל-45 מחשבים של רשת אל-ג'זירה ● גוגל וקומקאסט הודיעו כי חסמו את החברה מפלטפורמות הפרסום שלהן

רובינהוד בוול סטריט / צילום: Shutterstock

בכנס של רובינהוד לסוחרים חובבי סיכון, לכל אחד יש סיפור כיצד התעשר

שוק המניות שוב שובר שיאים. האמריקאים מן השורה הם אחת הסיבות לכך

אוניברסיטת ת''א / צילום: מתן פורטנוי

הנדסה במקום מחשבים: איך נראית מפת הביקושים לתואר ראשון?

החשש מהחלפה על ידי בינה מלאכותית והשפעות המלחמה מייצרים שינוי טקטוני במפת ההרשמה לאקדמיה ● הסטודנטים נוטשים את מדעי המחשב ומחפשים תארים שנותנים ידע בסיסי עמוק, כישורים רכים או עבודה פיזית "עם הידיים והנשמה" ● כך הופכת מהפכת ה־AI מהאיום הגדול על השכלה גבוהה - לגורם שמחזיר למרכז הבמה את הערך של ידע, חשיבה וסקרנות

מי הפכה השבוע למלכה הראשונה בהיסטוריה שהטיסה מטוס קרב לבדה? / אילוסטרציה: Shutterstock

מי הפכה השבוע למלכה הראשונה בהיסטוריה שהטיסה מטוס קרב לבדה?

מהי המילה העברית לבונקר, איזה ירק מאכל הוא העשיר ביותר בניקוטין ומהי יחידת המידה הסטנדרטית הבינלאומית לנפח מכולות על אוניית משא? ● הטריוויה השבועית

ג'יי ג'ונס. ''הפרופיילר'' / צילום: WSJ

האיש שנלחם במגייסים הנוכלים, מודעה אחר מודעה

הוא מכנה את עצמו "הפרופיילר", ולקח על עצמו משימה אישית: למגר את מכת ההונאות שממררת את חייהם של מחפשי העבודה ברחבי העולם

מרצדס GLC 400 חשמלית / צילום: יח''צ

מרצדס מציגה: חשמלית שהיא סמל סטטוס במחיר נסבל

ה־GLC החשמלית החדשה ממשיכה לשדר את התדמית של "כיסים עמוקים" שמיוחסת למותג ● היא מציעה הנדסה מרשימה, טכנולוגיה עילית, ביצועים רציניים וטווח שימושי, למי שיכול להרשות לעצמו

מחירי הדירות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מחירי הדירות יורדים, השכירויות עולות: מה קורה בשוק הדיור?

חמישה מתוך שמונת המדדים האחרונים הצביעו על ירידה במחירי הדירות, שמתרחקים מהשיא שנרשם בתחילת 2025 ● אלא שבשוק השכירות המגמה הפוכה, עם עלייה של כמעט 4% בשנה האחרונה ● באילו אזורים נרשמו הירידות החדות ביותר, מדוע הציבור מתקשה להרגיש אותן ומה צפוי בהמשך? ● גלובס עושה סדר

התחדשות עירונית / אילוסטרציה: ארן הרשלג

השכונות שבהן המימוש של התחדשות עירונית איטי במיוחד

נתונים חדשים מגלים כי כמעט במחצית מהשכונות בישראל, שיעור המימוש של מיזמי התחדשות עירונית אינו עולה על 10%

סקווישים / צילום: Shutterstock

הטרנד שמשגע את ילדי ישראל הוא כבר תעשייה שמגלגלת מיליונים

הן מוכרות בטיקטוק בתור "שילת מלכת הסקווישים" ו"קיקי", והן גם יבואניות שמטיסות כל אחת עשרות אלפי יחידות מסין ● מה עומד מאחורי להיט הצעצועים שמגלגל קרוב ל-100 מיליון שקל בשנה ופרץ בישראל דווקא בתקופת מלחמה, ואיך צעירות ללא ניסיון קמעונאי מכתיבות את הטון לרשתות הוותיקות