גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  רכב ותחבורה

בגלל הבחירות: הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי תוארך במספר חודשים מעבר לינואר 2027

העלאת מס הקנייה על רכב חשמלי, שהייתה אמורה להיכנס לתוקף בינואר ולהקפיץ את המס ל־83%, תידחה בכמה חודשים ● במקביל, יבואני הרכב נערכים להשקת דגמים חדשים מסין ברבעון הראשון של 2027, וג'נרל מוטורס חושפת טכנולוגיות חדשות, בהן כאלה שפותחו במרכז הפיתוח שלה בהרצליה ● השבוע בענף הרכב

טעינת רכבים חשמליים / צילום: Shutterstock
טעינת רכבים חשמליים / צילום: Shutterstock

העלאת מס הקנייה על רכב חשמלי, שצפויה הייתה להיכנס אוטומטית לתוקף בתחילת ינואר, תידחה במספר חודשים בשל הסמיכות לתקופת הבחירות. המס עומד כיום על 48%, עם תקרת הטבה שקלית של עד 22 אלף שקל ומגלם בתוכו הטבת מס משמעותית ביחס לשאר סוגי הרכב.

● מקדמה של 176 אלף שקל: התנאים להגעת הטסלה המעופפת לישראל
● המטרו מתקדם: זו התחנה הראשונה שקיבלה אישור להתחיל בעבודות

אולם הטבת המס נקבעה כהוראת שעה, שהוארכה מספר פעמים בשנים האחרונות כאשר הנוכחית אמורה היתה לפקוע אוטומטית בתחילת ינואר, אלא אם תחודש. לאחר פקיעתה צפוי היה מס הקנייה על רכב חשמלי לזנק ל-83% ולהעלות את מחירי רוב הדגמים החשמליים המיובאים לישראל באלפי עד עשרות אלפי שקלים.

באוצר החליטו להאריך את תוקף הצו הקיים מעבר לינואר, בהתבסס על סעיף 38 לחוק יסוד הכנסת, שקובע מנגנון הארכה אוטומטית לחיקוקים, כגון הוראת שעה, שתוקפם אמור לפוג בתקופת בחירות או בסמוך לה. זאת כדי למנוע מצב שבו הוראת חוק פוקעת בתקופת מעבר, שבה הממשלה והכנסת אינן מתפקדות בצורה מלאה.

ההארכה חלה בין השאר על חיקוקים שתוקפם אמור לפוג בחודשיים האחרונים לכהונתה של כנסת יוצאת, או בשלושת החודשים הראשונים לכהונת הכנסת.

היבואנים מיהרו לפעול

יבואנים רבים לא המתינו להארכת המועד, והזמינו מלאים משמעותיים של דגמים חשמליים, בעיקר מסין, כדי "להרוויח" את עליית מס הקנייה המתוכננת. חלק מהמלאים הללו עושים כיום את דרכם לישראל, אולם הארכת תוקף הטבת המס יאפשר ליבואנים גמישות בשחרור שלהם מהמכס גם אחרי ינואר, ותאפשר להם להשיק בתחילת 2027 דגמים חדשים במחירים נמוכים יותר מהמתוכנן בתחילה.

ההארכה גם תאפשר לאוצר להשלים את עדכון תוכנית "המיסוי הירוק" החדשה על רכב, שמתגבשת בחודשים האחרונים. בענף הרכב מעריכים כי באוצר מעוניינים "להחיות" את התוכנית להטיל מס נסועה על כלי רכב חשמליים ורכבי פלאג-אין, בגובה של 15 אגורות לקילומטר, על פי המתווה המקורי מ-2024, שהוקפא בשנה שעברה. לצד הטלת מס הנסועה מוצע להחיל העלאה מדורגת של מס הקנייה על רכב חשמלי עד לרמה של 83%, שתיפרס על מספר שנים.

במקביל מתרבים סימני השאלה סביב מחירי הבנזין בתחנות בסוף החודש, שכיום מגלמים הפחתה מצטברת של כשקל בבלו על בנזין. הפחתה זו נקבעה בצו שעה שעתיד לפקוע בתחילת נובמבר, ועדיין לא ברור האם ניתן יהיה מבחינה משפטית להאריך את הצו שוב ימים ספורים לאחר הבחירות. דובר שר האוצר מסר בתגובה, כי "תוקף הצו לחודש. כמו בפעמים הקודמות השר יקבל החלטה בסוף החודש לאחר בחינת מצב משק האנרגיה ותזוזת התעריפים".

ג'נרל מוטורס מציגה בניו יורק טכנולוגיות רכב עתידניות, שפותחו גם בישראל

חברת GM הציגה השבוע באירוע טכנולוגי בניו יורק טכנולוגיות ופיתוחים חדשים בתחומי המחשוב והבינה המלאכותית, המצלמות המחוברות והנהיגה האוטונומית, שחלקן פותחו בישראל. החברה הצהיר כי ברכבי הדור הבא שלה יורחב השימוש בתוכנה, בנתונים ובכוח מחשוב באמצעות מערכת חשמל ומחשוב חדשה, שתתמוך בעדכוני תוכנה, בתכונות מבוססות בינה מלאכותית וביכולות נהיגה מתקדמות.

בין השאר, החל מ־2027 מתכננת GM להציע אפליקציית OnStar חדשה שתכלול גם "עוזר" בינה מלאכותית. היא תופץ באמצעות עדכון תוכנה מרחוק, ותאחד את ניהול הרכב עם שירותים מחוברים נוספים. האפליקציה תאחד את OnStar Guardian ואת האפליקציות של מותגי הרכב של הקבוצה.

רכב אוטונומי במבחן / צילום: יח''צ

האפליקציה תספק גם תשובות המבוססות על נתוני הרכב בזמן אמת כמו בדיקת טווח, מצב טעינה, תקינות ועוד. בהמשך מתכוונת GM לשלב יכולות נהיגה אוטונומיות מתקדמות בדגמים סדרתיים שלה, בשלב הראשון של המותג קאדילק, החל מ־2028.

חלק נכבד מהטכנולוגיות החדשות שהוצגו באירוע, בעיקר בתחום המצלמות והתוכנה, מפותחות בישראל על ידי מרכז הפיתוח של הקבוצה בהרצליה. במרכז מפותחים בין השאר גם עדכוני תוכנה לדגמים קיימים ותוכנות, שיאפשרו בעתיד לשווק כלי רכב עם יכולות אוטונומיות "רדומות", שאותן ניתן יהיה "להעיר" עם עדכוני תוכנה כאשר הרגולציה תאפשר זאת.

רבעון ראשון עמוס: עוד דגמים ומותגים חדשים מסין בדרך לישראל

חברת מכשירי תנועה תשיק ברבעון הראשון של 2027 את התת-מותג NEVO של קבוצת שנגאן הסינית. המותג יכלול בשלב הראשון שלושה דגמים עם תקינה אירופית מלאה, כולם עם הנעה חשמלית או פלאג-אין.

הדגם הראשון שצפוי להגיע הוא הקרוס-אובר המשפחתי Nevo Q05, שיתחרה במרכז השוק מול דגמים כמו atto3 ועוד, עם הנעה חשמלית ופלאג-אין. אורכו 4.43 מ', ובסיס הגלגלים שלו באורך 2.73 מ'. גרסת הפלאג-אין תצויד בסוללה בקיבולת 18.4 קילוואט-שעה עם טווח חשמלי שינוע בסביבות 100 ק"מ. לגרסה החשמלית טווח של עד כ-450 ק"מ ב-WLTP.

CHANGAN NEVO Q06 / צילום: יח''צ

מעליו יוצע Q06 עם הנעה חשמלית ופלאג-אין, שיתחרה בדגם כמו BYD סיליון 6 ועוד. אורכו 4.84 מ', בסיס הגלגלים שלו באורך 2.94 מ' והסוללה שלו בקיבולת של עד 81 קילוואט-שעה עם טווח משוער של 600-700 ק"מ ב-WLTP.

חברת כלמוביל תתחיל לשווק ברבעון הראשון של 2025 את הקרוס-אובר הקומפקטי "אומודה 4" בגרסה עם הנעה חשמלית מלאה. אורכו של הרכב 4.42 מ', רוחבו 1.86 מ' ובסיס הגלגלים שלו באורך 2.7 מ'. הוא יצויד בסוללה של 65 קילוואט-שעה עם טווח נסיעה משוער של עד כ-465 ק"מ ב-WLTP. המחיר המשוער צפוי לנוע סביב 150 אלף שקל.

אומודה 4 / צילום: יח''צ

ואילו חברת שלמה מוטורס, יבואנית BYD, תתחיל את הרבעון עם שני דגמים מרכזיים. הראשון הוא הקרוס-אובר הגדול ATTO8 עם עד שבעה מקומות ישיבה, שיגיע בשלב הראשון בגרסה חשמלית. אורכו 5.04 מ', גובהו 1.76 מ', בסיס הגלגלים שלו באורך 2.95 מ'. הרכב יצויד בשני מנועים בהספק 775 כ"ס ובסוללה של 115 קילוואט עם טווח של עד כ-650 ק"מ, שתתמוך בטעינת "פלאש" אולטרה-מהירה כאשר התשתית המתאימה תפעל בישראל.

BYD 8 / צילום: יח''צ

במקביל יגיע לישראל הטנדר "שארק" של BYD עם הנעת פלאג-אין. הרכב מצויד בשני מנועים חשמליים ובמנוע 1.5 ליטר טורבו-בנזין עם הספק משולב של 436 כ"ס, סוללה בקיבולת 32 קילוואט שעה וטווח חשמלי של עד 90 ק"מ. יש לו כושר העמסה של עד 790 ק"ג וקבינה מפוארת ומאובזרת. מחיר הבסיס צפוי להיות נמוך מ-300 אלף שקל.

עוד כתבות

אוריאל בכר / צילום: ענבל מרמרי

משפט דרמטי בניו יורק ותשלום ענק: אוריאל בכר יוצא לקרב על החברה המצליחה שייסד

בראיון ראשון אחרי הפסיקה בארה"ב, שחייבה את פאפאיה גיימינג לשלם 719 מיליון דולר שמאיים על עתיד החברה, מגן המייסד אוריאל בכר בראיון על השימוש בשחקנים לא אנושיים ● הוא מספר על טקטיקה נפוצה בתעשייה, מסביר למה לא עלה להעיד במשפט, ומגלה מה התוכנית להציל את הבייבי שלו

סמ''ר רון יונתן רויטמן ז''ל וסמל יובל שי סוילם ז''ל / צילום: דובר צה''ל

שני לוחמי צה"ל נפלו בפיגוע הירי בצומת יהודה

סמ"ר רון יונתן רויטמן וסמל יובל שי סוילם נאבקו במחבלים - ונהרגו במהלך חילופי האש ● במערכת הביטחון בישראל מזהירים מהצהרות שיובילו לקריאה שגויה של המציאות, בעוד בטהרן מעריכים כי עימות הוא ודאי ועשוי לפרוץ עוד לפני פתיחת הקלפיות ● פיגוע ירי סמוך לצומת יהודה ● במקביל: המתיחות במזרח התיכון גולשת לזירות נוספות עם שורת יירוטים של טילים וכטב"מים חות'יים בסעודיה • עדכונים שוטפים  

מפעל זוגלובק בשלומי / צילום: Studio T

למרות המלחמה: זוגלובק הקימה מפעל בשלומי ב-120 מיליון שקל

הקמת המפעל מאות מטרים בלבד מגבול לבנון התעכבה בכשנה וחצי בשל המלחמה, וכעת הוא צפוי להגדיל את כושר הייצור של זוגלובק ● החברה מחזיקה בנתח של 42% משוק הנקניקיות המצוננות ברשתות השיווק, כשברקע התעניינות מחודשת של הצרכנים ומעבר למוצרים יקרים יותר

מייסדי פיירבלוקס, מימין: פבל ברנגולץ, מיכאל שאולוב ועידן עפרת / צילום: יוליה נר

דיווח: ויזה במגעים לרכישת פיירבלוקס הישראלית ב-2.5 מיליארד דולר

ענקית התשלומים ויזה בוחנת רכישת ענק נוספת בישראל, חודשים לאחר שהודיעה על רכישת חברת הפינטק ביוקאץ' ב־2.4 מיליארד דולר ● כעת מדובר במגעים לרכישת פיירבלוקס, המפתחת תשתיות לניהול נכסים דיגיטליים ● החברה מכחישה את הדיווחים

ארגזי קלפי לקראת הבחירות / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הנושאים האלה משפיעים על כולנו, אבל בבחירות לא דיברו עליהם. עד עכשיו

המשרוקית של גלובס פנתה למפלגות בסדרה של 18 שאלות כלכליות שנוגעות בלב הסוגיות שעל הפרק ● מעוצמה יהודית ועד הרשימה המשותפת: אלה עמדות המפלגות ● מי בעד יבוא חופשי, מה דעתן על מיסוי משקיעי נדל"ן - וכמה מהן בעד רפורמה בשוק ההון? ● המצע הכלכלי, פרויקט מיוחד

המשקיע ביל אקמן בשיחה עם מנכ''ל בית החולים שיבא פרופ' יצחק קרייס / צילום: דוברות שיבא

המיליארדר ביל אקמן: "ישראל תהיה אחת הכלכלות הטובות בעולם"

המשקיע המיליארדר התארח בכנס Summit ARC בבית החולים שיבא, שם אמר כי היתרון של ישראל הוא שיש לה "הכי הרבה IQ ו-IP לנפש, וזה מה שחשוב לכלכלה" ● אקמן, שהגיע לארץ גם כדי להצביע עם אשתו הישראלית נרי אוקסמן בבחירות, שיתף כיצד האירוע הרפואי שעברה בתו הוביל אותו להקים מכון לבריאות המוח וסיפר מה מדאיג אותו בפוליטיקה האמריקאית

מייסדי פיירבלוקס, מימין: פבל ברנגולץ, מיכאל שאולוב ועידן עפרת / צילום: יוליה נר

פיירבלוקס הישראלית מפטרת כ-70 עובדים בעולם ובישראל

חברת הפינטק הישראלית, המפתחת תשתיות לניהול ואבטחת נכסים דיגיטליים, מפטרת כ-7% מכוח האדם שלה במסגרת שינוי מבני ● מדובר בסבב הפיטורים השלישי של החברה בשנים האחרונות, לאחר שביצעה צמצומים גם ב-2023 וב-2024 ● פיירבלוקס: ״החלטה קשה אך הכרחית״

GAC AION UT / צילום: יח''צ

רכב עם אבזור יוצא דופן ב-117 אלף שקל בלבד

החשמלית העירונית של GAC אינה חפה מבאגים באגף הדינמי ● אבל במחיר של משומשת בת שלוש היא מציעה תא נוסעים משפחתי מרווח, טווח שימושי, ביצועים זריזים ואבזור של מכוניות שעולות כפול

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע מזהיר: "החלפת ריכוזיות בנקאית בריכוזיות מוסדית אינה תחרות"

ספי זינגר,יוצא נגד הקמת קונגלומרטים פיננסיים ומזהיר מפני ניגודי עניינים, פגיעה בתחרות ובצרכנים ● לדבריו, קרוב ל־60% מנכסי הגופים המוסדיים, בהיקף של יותר מ־3 טריליון שקל, מנוהלים בידי חמישה גופים בלבד

מאגר לוויתן / צילום: אלבטרוס

הכנסות של כ-840 מיליון דולר: מאגר הגז לוויתן צפוי לשבור שיא הרבעון

הכנסות מאגר לוויתן ברבעון השלישי צפויות להגיע לשיא על רקע מחירי הנפט הגבוהים והרחבת יכולת יצוא הגז למצרים, כך לפי הערכות ● המדינה צפויה ליהנות מכ־200 מיליון דולר בעוד שגם מאגר תמר עשוי לרשום רבעון חזק בהמשך ● הביקוש הגובר לגז בישראל צפוי להאיץ את הידלדלות המאגרים

זום גלובלי / צילום: גלעד קוולרצ'יק, חיים גולדברג פלאש90

במפרץ קוראים לממשלת אחדות, בקטאר מזהירים מהאופוזיציה: סיקור הבחירות בעולם הערבי

הבחירות בשבוע הבא משמשות כאינדיקטור לעתיד המרחב האזורי ● במצרים שומרים על שפה ניטרלית ● מדינות המפרץ דואגות למשמעות להסכמי אברהם ● ובלבנון מדווחים על "משבר מנהיגותי" ● זום גלובלי

קיבוץ יזרעאל / צילום: מיטל וייזברג

פימי תשתלט על מיטרוניקס לפי שווי של 200 מיליון שקל בלבד

קרן פימי בראשות ישי דוידי הגישה הצעה להשקעה של 200 מיליון שקל במיטרוניקס, שתקנה לה 50% מהחברה ותדלל את חלקו של בעל השליטה הנוכחי, קיבוץ יזרעאל, לכ-28% ● מניית יצרנית הרובוטים לבריכות מזנקת בתגובה ב-20%, העסקה מגיעה לאחר שמצבה העסקי של החברה הדרדר משמעותית והוביל לקריסת השווי משיא של 9 מיליארד שקל ב-2021 למאות מיליונים בודדים כיום

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מדד ת״א 35 סוגר שבוע שלילי. ומי הסקטור שהוסיף 4.5%

המסחר בת"א ננעל בירידות שערים בהובלת מניות השבבים שנגררו מטה בעקבות וול סטריט • בסיכום שבועי, המגמה מעורבת: ת"א 35 נחלש, אך ת"א 90 זינק בזכות סקטורי הנדל"ן והבנייה • בגזרת החברות: קרן פימי מציעה לרכוש 50% ממיטרוניקס, תחנת הכוח דליה גוררת את שותפויות לוויתן לבוררות בלונדון, וסופר פאוור רוכשת את פז גז אנרג'י • הדולר נחלש קלות ונסחר סביב 3.105 שקלים.

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות, על רקע הסערה בשווקים ברחבי העולם

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.1% ● מדד ת"א־נפט וגז טיפס על רקע העלייה במחירי הנפט בעולם, מניות הביטוח איבדו גובה ● כל השווקים המרכזיים בעולם נסחרו באדום, בשל המתיחות הגאופוליטית הגוברת והחששות מפני חידוש המלחמה נגד איראן ● לאלו הצטרפו גם החששות מפני הוצאות העתק של ענקיות הטכנולוגיה על AI והמשבר בצרפת

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט חזרה לירידות: דאו ג'ונס מאבד יותר מאחוז

מסחר תנודתי בוול סטריט: לאחר פתיחה שלילית, ומעבר למגמה מעורבת - המסחר חזר לירידות ● נעילה אדומה באירופה ● אמריקן אקספרסס הודיעה על פיטורים של 5% מכוח האדם ● מחיר הנפט בעלייה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Associated Press, Ronen Zvulun

מאיראן ועד קוריאה הצפונית: הכלכלות שנשענות על שוק הקריפטו

ההתבטאות של ראש הממשלה נתניהו להתארגן "לכלכלה עוקפת" הנשענת על שוק הקריפטו, מפנה את הזרקור למדינות שכבר מימשו את המודל • כך הכלכלה המבוזרת הפכה לתשתית הישרדות שמבוססת על נכסים לא מפוקחים

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

ג'נסן הואנג עוקץ את אינטל: "להם היו עשרה מנכ"לים, לנו רק אחד"

במפגש סגור עם עיתונאים בברלין, השווה מנכ"ל אנבידיה בין היתר את סגנון הניהול והתפיסה העצמית של החברה לזו של אינטל והציג את מנוע ההכנסות הצומח הבא שלה: תוכנה להפעלת סוכני AI ● הואנג העריך כי הבינה המלאכותית תיצור מקומות עבודה רבים, אך כשנשאל על גורלם של עובדים שמשרותיהם עלולות להיעלם, השיב: "עסקים חדשים נוצרים ועסקים ותיקים נעלמים. זה טבעו של העולם"

סקר הסקרים: נתניהו או אייזנקוט? למי יש סיכוי גדול יותר להרכיב ממשלה

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת • מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? • והפעם: הנתונים מגלים מי המועמד שיחזיק ביתרון עד פתיחת הקלפיות

מימין: ברט שאהין, מנכ''ל Redesign Health; פרופ' איל צימליכמן, נשיא ARC Global וסגן יו''ר Redesign Health; סטיבן קלאסקו, יו''ר הדירקטוריון; ופרופ' יצחק קרייס, מנהל המרכז הרפואי שיבא

ביה"ח שיבא מוכר את פעילות החדשנות הגלובלית שלו בעשרות מיליוני דולרים

הרוכשת היא Redesign Health, המתמחה בהקמת קרנות לתמיכה במיזמים רפואיים ● שיבא יישאר מעורב ב-ARC Global ● מנהל החדשנות בבית החולים, פרופ' איל צימליכמן, ימונה לסגן יו"ר החברה הרוכשת ● מנכ"ל ARC: "נגיע ליותר שווקים, הרשת היא מכפיל כוח גדול"

צילום: Shutterstock

אני ישיר, משמע אכפת לי: אמפתיה נוסח ישראל

ד"ר תמר קנה־שליט, אנתרופולוגית שחוקרת את השיח הפסיכולוגי בחברה, הצטרפה כתלמידה לשלושה בתי ספר למאמנים וגילתה שהתחום שעלה לישראל מארה"ב קיבל טוויסט מקומי ● המילה "דוגרי" אולי יצאה מהאופנה, אבל תרבות הישירות חזקה מתמיד, היא אומרת לגלובס ● למה ישראלים תופסים אמת בפרצוף כגילוי אמפתיה?