גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על עמלת הפצה: הבנקים או בתי ההשקעות; מי ינצח?

עבור בתי ההשקעות שסובלים מקשיים זה עשוי להיות קרש הצלה, מבחינת הבנקים מדובר בהכנסות נאות שאין להם שום כוונה לוותר עליהן, ובתווך נמצא יו"ר רשות ני"ע שמחפש דרך להוזיל את עלויות קרנות הנאמנות למשקיעים

מה הניע את יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, להטיל פצצה דווקא בעיתוי הנוכחי, זאת לא נדע. אבל בחודש שעבר, בכנס השקעות של גופים מוסדיים, התייחס האוזר, לקראת סוף נאומו, לעמלות ההפצה בקרנות הנאמנות בשלושה משפטים קצרים.

"הגיעה העת לתקן עיוות שנוצר בשוק לפני מספר שנים בעקבות המלצות ועדת בכר", הוא הכריז. "אין מנוס מיוזמה לתיקון התקנות כדי להסיר חסמים שמונעים תחרות אמיתית על גובה דמי הניהול של קרנות הנאמנות. לכן החלטתי להוביל מהלך שיביא לשינוי במנגנוני התגמול של הבנקים בשל הפצת קרנות נאמנות, שתכליתו טיפול בעמלות ההפצה הגבוהות במטרה להוזיל את דמי הניהול ללקוח הסופי". כך פתח האוזר בקרב על חצי מיליארד שקל. קרב שילווה אותנו בתקופה הקרובה.

עמלות ההפצה הן נושא טעון. לפי נתוני הרשות, דמי הניהול בקרנות נאמנות עומדים על 1.3 מיליארד שקל. מתוכם גובים הבנקים 475 מיליון שקל, כלומר 36% מדמי הניהול. שיעור העמלה נגזר מסיווג הקרן: בקרן כספית נגבית עמלה של 0.125%. מקרן שקלית גובים הבנקים עמלה של 0.25%, כשלפי נתוני הרשות מדובר בכ-60% מדמי הניהול שנגבים על ידי בתי ההשקעות. מקרן אג"ח נגבית עמלת הפצה של 0.4% והיא מהווה שליש מדמי הניהול. מקרן מנייתית נגבית עמלה של 0.8%, שמהווה 30% מדמי הניהול.

עבור בתי ההשקעות, הנאנקים תחת הרגולציה, נפגעים מהורדת דמי הניהול בגמל ומירידת המחזורים בבורסה, הורדת עמלות ההפצה עשויה להיות קרש הצלה שיזרים לקופותיהם עשרות מיליוני שקלים. הבנקים, מן העבר השני, מתנגדים באופן טבעי לכל שינוי במודל הקיים שמזרים להם חצי מיליארד שקל בשנה. האוזר מצידו הכריז כאמור שדמי הניהול ללקוח צריכים לרדת. לאן הולך הקרב המשולש הזה בין רשות ניירות ערך, בתי ההשקעות והבנקים, ומי עשוי להכריע בו בסופו של דבר. ניתוח "גלובס" לפניכם.

האוזר מחפש מודל

בתפיסתו של האוזר, עמלת ההפצה היא חסם לתחרות. "במקרים רבים מנהלי קרנות הנאמנות נדרשים לוותר על מרבית הכנסותיהם לטובת התשלום עבור עמלת הפצה, וחסומה בפניהם האפשרות להפחית את דמי הניהול שהם גובים לרמות נמוכות יותר", הוא אומר. "זה מצב בעייתי בעיניי שפוגע באינטרסים של המשקיעים".

יש לפחות שתי בעיות עם הטיעון הזה של האוזר: 1. לפי נתוני הרשות עמלות ההפצה מהוות 36% מדמי הניהול ולא את מרביתם. 2. ראינו כבר שכשמנהלי הקרנות רוצים באמת להתחרות, כמו בקרנות הכספיות, גובה עמלת ההפצה אינו פרמטר עבורם.

אבל שאלת המפתח היא בכלל אחרת: האם הורדת עמלות ההפצה באמת תוזיל את דמי הניהול ללקוח? כלומר, האם מנהלי קרנות הנאמנות אכן יגלגלו לצרכן את החיסכון שייווצר? הרי אם בתי ההשקעות לא יורידו את דמי הניהול בהתאם לשיעור הירידה בעמלת ההפצה, כל התוצאה של המהלך של האוזר תהיה העברת כספים מכיסי הבנקים לכיסי מנהלי בתי ההשקעות. וזו אינה המטרה מבחינתו.

אז מה מתכוונת הרשות לעשות? עד כה נזרקו לאוויר שני רעיונות: שהבנקים יגבו עמלות קנייה ומכירה מהלקוח במקום מהיצרן; שמירה על המודל הקיים אבל גביית עמלת ההפצה כשיעור יחסי מדמי הניהול שגובה בית ההשקעות ולא כנגזרת של סוג הקרן. בשתי השיטות יש בעיות קשות ובשתיהן אין פתרון שיוודא כי הפחתת עמלות ההפצה לא תישאר בכיס של בתי ההשקעות.

הרעיון הראשון, גביית עמלות קנייה ומכירה מהלקוח, יגרום לקשר ישיר בין פעולות בתיק הלקוח לבין הכנסות הבנק. לכן יגדל האינטרס של הבנקים לעשות מה שמכונה "חיבוץ" - ביצוע פעולות קנייה ומכירה מיותרות בתיק. וקשה מאוד להוכיח אם הבנק ביצע פעולה כי היה בה צורך אמיתי או כדי להגדיל הכנסותיו, בייחוד שכבר היום היקף הפעולות בקרנות נאמנות גדול מאוד וכל שנה התיק מתחלף פעמיים. אם יינתן לבנקים תמריץ כלכלי להגדיל את הפעולות, הכמות שלהן עלולה לגדול באופן משמעותי.

הרעיון השני בעייתי אף יותר. היתרון העיקרי של השיטה הנוכחית הוא ניתוק הזיקה בין התגמול שמקבל הבנק מכל יצרן, לבין ההמלצה ללקוח. יועץ השקעות שמציע ללקוח לרכוש קרן אג"ח לא מושפע מהתגמול שהבנק יקבל מהיצרנים השונים כי כולם משלמים לבנק אותו שיעור עמלה. זה מאפשר לתת ייעוץ אובייקטיבי. אם העמלה של הבנק תיגזר מדמי הניהול של הקרן, יהיה לבנקים תמריץ כלכלי לנתב את הלקוח לקרן בה דמי הניהול הם הגבוהים ביותר, כיון שכך העמלה שיקבל הבנק תהיה הגבוהה ביותר.

איזה מודל אם כך יקבע האוזר, ואיך יבטיח כי הורדת עמלות ההפצה תגולגל במלואה לצרכן? לרשות ניירות ערך אין תשובה. מבחינתם זו אכן בעיה חמורה והמודל שיקבע יהיה חייב לתת לה מענה, אבל אין כרגע מודל קונקרטי וצוות ברשות עובד כדי לגבש אותו.

אז מדוע יצאה הרשות כבר עכשיו, לפני שיש לה מודל חדש, בהצהרה בדבר כוונותיה להוריד את עמלות ההפצה? כי מבחינתה יש צורך להבהיר לשוק לאן בכוונת הרגולטור להגיע.

הבנקים לא רוצים שינוי

מבחינת הבנקים, באופן רשמי זו ביצה שטרם נולדה, ואין להם כוונה לנקוט עמדה עד שיראו בדיוק מה האוזר מציע. בפועל, הם מתנגדים בנחרצות לכל שינוי. לטענתם, המודל הקיים הוא אובייקטיבי, עובד מצוין, שקוף לכולם, ואין סיבה לשנות אותו. לתפיסתם, כל שינוי יעמיד את יועץ ההשקעות במצב בלתי אפשרי מול הלקוח ויחשוף אותו לקנסות ולאכיפה מנהלית. הם חוששים גם ממעבר מעמלות הפצה לעמלות קנייה ומכירה. להערכתם, קיים סיכון ממשי כי בהמשך, לאחר ביטול עמלות ההפצה, יבקש המחוקק להגביל את עמלות הקנייה והמכירה שלהם, והכנסותיהם יפגעו.

בבנקים יש כעס רב על האוזר שקודם יוצא בהצהרות ואחר כך מחפש מודל שאפשר ליישם בשטח. "רשות ניירות ערך מגדילה כל הזמן את הרגולציה על יועצי השקעות וזה עולה כסף", אומר לנו בנקאי בכיר. "מערכות המחשב לייעוץ השקעות עולות הרבה כסף, הכשרת יועץ השקעות עולה כסף. פריסת יועצי השקעות בסניפים עולה כסף. מי ישלם את זה? אם הרשות לא רוצה ייעוץ השקעות אובייקטיבי שתגיד, נקטין את כמות יועצי ההשקעות, נקטין את זמינותם. מי אמר שחייבים יועץ בכל סניף? אם האוזר רוצה שהמצב יגיע לזה של הייעוץ הפנסיוני, שלא קיים כי הרגולציה הרגה אותו, אז בבקשה".

בנק ישראל עוד לא החליט

את המאבק המתפתח בין הבנקים לרשות ניירות ערך יכריע בנק ישראל. באופן פורמלי רשות ניירות ערך סוברנית לקבוע את עמלות ההפצה, וקרנות הנאמנות הן טריטוריה שלה. מעשית, עמדתו של המפקח על הבנקים, דודו זקן, תכריע.

האוזר הרי צריך להגיע עם המודל שיציע לשר האוצר, יובל שטייניץ, ורק אחרי אישורו ימשיך לכנסת. אך אם בנק ישראל יתנגד, קשה לראות את שר האוצר יוצא נגד הנגיד. כך שתמיכה של זקן בעמדת האוזר תאלץ את הבנקים להתיישר, ומנגד הסתייגות שלו תמנע בפועל כל שינוי. כך קרה גם בניסיון הקודם של הרשות בימי זוהר גושן לשנות את עמלות ההפצה: המפקח דאז, רוני חזקיהו, התנגד, והמהלך נפל.

אז מהי עמדת בנק ישראל? האוזר הציג את תפיסותיו לזקן ויצא ממנו בתחושה שהבנק לא יתנגד למהלך של שינוי מודל עמלות ההפצה. ברם, אי התנגדות אינה בהכרח תמיכה. בתגובתו הרשמית מסר לנו בנק ישראל כי "המפקח על הבנקים טרם גיבש את עמדתו". זו תשובה דיפלומטית שמשמעותה: ייתכן מאוד שבנק ישראל יתנגד בעתיד. כרגע, בכל מקרה, זקן יושב על הגדר.

הפשרה מ-2005 שרדה את יו"ר הרשות הקודם

בואו נחזור שבע שנים אחורה לקיץ 2005. הבנקים ומשרד האוצר מתכתשים על רפורמת בכר. הראשונים מתנגדים למודל גביית עמלות קנייה ומכירה מהלקוח שהציעה ועדת בכר, ותובעים כי יותר להם לגבות מהיצרנים עמלות הפצה בקרנות הנאמנות. האוצר מקבל את עמדת הבנקים ונוצר ויכוח על גובה העמלה. הבנקים דורשים עמלת הפצה של שני שלישים מדמי הניהול. בתי ההשקעות מציעים שהעמלה תהיה עד 15%. בסוף התקבלה פשרה: שיעור העמלה הממוצע יהיה כ-30% מדמי הניהול, כשהשיעור המדויק יקבע על ידי שר האוצר, לפי סוג הקרן.

המודל שנקבע ניתק את הקשר בין כמות הפעולות שמבצע הלקוח לבין העמלה שהוא משלם, אבל גם אין בתוכו קשר כלשהו לעלויות עבור הבנקים. הרי אין סיבה הגיונית שהבנק יגבה עמלה גבוהה יותר על קרן מנייתית, כי אין כאן תוספת עלות עבורו לעומת רכישת קרן שקלית שבה הוא זכאי לעמלה של 0.25% בלבד.

לפני שנתיים ניסה יו"ר הרשות דאז, פרופ' זוהר גושן, לשנות את המודל. תחילה הציע כי הבנקים לא יגבו עמלות הפצה מהיצרן, אלא עמלות קנייה ומכירה ישירות מהלקוח. לאחר מכן הציע כי עמלות ההפצה בקרנות המנייתיות יקוצצו במחצית ויעמדו על 0.4%, כשבמקביל מנהלי הקרנות יורידו לחצי שנה את דמי הניהול באותו שיעור, כך שהלקוח יקבל את ההוזלה במלואה. שתי ההצעות נפלו לאחר התנגדות חריפה של המפקח דאז, חזקיהו.

בשלהי 2010 הושגה פשרה: קטגוריית עמלת ההפצה המנייתית תבוטל, ועמלת ההפצה המרבית תהיה 0.45%, כך שהבנקים יגבו מעט יותר בקרנות אג"חיות אבל פחות על קרנות מנייתיות. מאחר שהיקף הנכסים בקרנות האג"ח גבוה פי כמה מהקרנות המנייתיות, הבנקים יפסידו מיליוני שקלים בודדים אם בכלל. אך מספר חודשים אחר כך, עם כניסתו של האוזר לתפקיד, ועוד בטרם נקבעו הכללים החדשים כמחייבים, הוא הנחה להקפיא את השינוי ולחפש פתרון אחר.

כמה זה עולה לנו

עוד כתבות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה