גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירו של סטטוס אישי מאוד

פייסבוק התחילה ניסוי מסחרי שמתבסס על התרוממות הרוח שלנו מסקס ומאוכל

כמה פעמים פרסמתם סטטוס מוצלח במיוחד ושום דבר לא קרה? כמה פעמים ריפרשתם את הדפדפן והמתנתם שמישהו יזהה סוף-סוף את הגאוניות שבהגיג שחיברתם, אבל הסטטוס נותר מיותם - לא תגובה ואף לו לייק סמלי? וכמה פעמים העפתם את הסטטוס הזה מהטיים-ליין שלכם, כשהבנתם ששום דבר כבר לא יקרה?

לו היו מציעים לכם דרך להבטיח את חשיפת ההגיג, כמה הייתם מסכימים לשלם כדי שיקודם וייחשף באופן יזום על-ידי המנוע חסר המעצורים של מארק צוקרברג? האם הייתם משלמים כמה דולרים עבור קידום הסטטוס וסיכוי רב יותר לזכות באהדת הקהל - כלומר בלייקים ובתגובות?

זה בדיוק מה שמנסים לבחון בימים אלה בהייד פארק הווירטואלי של הכפר הגלובלי שלנו, פייסבוק.

האפשרות הזו נבחנה בקרב קהל מצומצם בניו-זילנד. קומץ גולשים שמשתתפים בניסוי קיבלו הצעה לקדם את הסטטוס שלהם בסכומים שונים. בתמורה הובטח להם כי הסטטוס שלהם יוצב באופן בולט יותר ולזמן רב יותר בראש הקיר של חבריהם.

מחקרים שפורסמו לאחרונה ותרו אחר מקור ההתמכרות שלנו לסטטוסים ולאהבת הגולשים בפייסבוק, מצאו לפחות סיבה אחת מפתיעה: המוח, מתברר, יודע להעריך שיתופים איכותיים. חוויית השיתוף - דווקא של פרטים אישיים - נמצאה כאחת מהפעולות המקנות לנו שיאי הנאה הדומים לאלה שגורמים לנו ארוחה טובה וסקס.

כיום, על-פי הנתונים, רק 12% מהחברים שלנו נחשפים לסטטוסים. כלומר רבים מ"חברינו" כלל לא רואים את מה שחיברנו, צילמנו והיגגנו. המודל המשולם יציע אולי יחס אחר בין הסטטוסים והתגובות.

אין טעם לנסות ולנבא מי וכמה מחברי פייסבוק יסכימו לשלם בשביל לקדם את הסיכויים לקבל עוד לייק על תמונה מהיציאה האחרונה שלהם לפאב, אבל עד לפני 7 שנים מעטים גם האמינו שאנשים יעזו להופיע קבל עם ואינטרנט בפרצופם האמתי ובפרטיהם המלאים. אסתפק בכך שאכתוש שרק ימים יגידו מה יעלה בגורל הפיתוח האחרון הזה של צוקרברג, ואולי עוד נופתע.

תגובות הגולשים ברשת לניסוי לא איחרו לבוא: כצפוי הן התאפיינו בביקורת חריפה שביטאה את החשש מאובדן התמימות במדיה החברתית. החשש מובן: מהפכת הרשתות החברתיות הייתה שיא, לפחות נכון לעכשיו, במגמת השיתוף ברשת. מגמה שבבסיסה אידיאולוגיה קסומה ואוטופית כמעט: חוכמת ההמון - סך הפרטים ברשת שמהווים יחד, הודות לשיתוף הידע והמידע, שלם חזק ועוצמתי מסך חלקיו.

בואו ונודה: הרשת החברתית כבר אינה תמימה כשהייתה מזה זמן רב. כמעט מתחילת דרכה של פייסבוק נשאלה שאלת המודל העסקי. כיום כבר ברור שללא מנגנוני פרסום יצירתיים לא תהיה לרשתות החברתיות זכות קיום כלכלית. גם מודל החלונות הפרסומיים ביו-טיוב עורר לא מעט ביקורת, אך הרוב המכריע של הגולשים השלימו אתו, ומתפשרים בסגירת חלון המודעה, שהיא המקרה הרע מבחינת המפרסם.

אני נוטה להאמין שבמהלך הנוכחי מכוונת פייסבוק לסטטוסים שמטרתם מסחרית. למשל חברת משאבי אנוש שמעוניינת לפרסם משרה בזירה החברתית. נניח שפייסבוק תאפשר לקדם סטטוס שהוא מודעת דרושים של המשרה בסכום שלא יעלה על שני דולר. עבור החברה הזו, מדובר בהזדמנות עסקית לקידום משמעותי ברשתות החברתיות בעלות נמוכה - בעיקר אם תמצא דרך לפרסם את המשרה בקרב ציבור רלוונטי ובמסות גדולות ככל האפשר.

בכך טמון זרע למהפכה: המרוויחים הגדולים, אם תתממש, יהיו מובילי דעה בפייסבוק, כאלה שיש להם אלפי חברים. כך יזכה כל סטטוס של חיות הפייסבוק המיומנות הללו למאות לייקים. דמיינו איזו חשיפה יקבלו סטטוסים שמקודמים אצלם. בפייסבוק, אם זה יקרה, ישתלם מאוד להיות סלב. סטטוס אצל מובילי דעה יהיה שווה להם הרבה יותר משני דולר.

מובילי דעה בפייסבוק נהנים היום ממנעמי החיים. הם בעלי מקצוע מבוקשים עבור גופים עסקיים המעוניינים בקידום ברשתות חברתיות. הם מקבלים מוצרים לבדיקתם, רק כדי שיחוו דעתם בסטטוס. בלוגרים נחשבים מוזמנים לאירועים ונופשים ללא תשלום - ושוב מאותה סיבה.

לפייסבוק יש עניין ביצירת מודל פרסומי נוסף, כדי לגוון את אפיקי הרווח שלה. בל נשכח גם שפרסום מודל "הסטטוסים המשולמים" קרה בסמוך למועד ההנפקה המתקרב של פייסבוק, ובעיתוי הזה, הוא משרת כפי הנראה גם את שאיפות גיוס ההון ומשקיעים, לקראת הרישום בבורסה.

מוקדם עוד להעריך אם וכיצד ייושם המודל בניסוי ברשת החברתית הגדולה בעולם. החמצת הפנים והסקפטיות של הגולשים אמנם צריכה להטריד את צוקרברג וחבריו, אך ההיסטוריה של העולם המקוון מלמדת שאין בהם סכנה ממשית. תגובות דומות נרשמו גם כאשר השיקה גוגל את מודל הפרסום pay per click ומודלים אחרים של פרסום משולב תוכן, שהניבו לחברה הכנסות בגובה 28 ביליון דולר נכון ל-2010.

הכותב הינו מנכ"ל 3points - חברת תוכן ושיווק באינטרנט ובסלולר

עוד כתבות

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר במשמרות המהפכה: התקבל אות מהמסוק של ראיסי

מסוקו של הנשיא התרסק בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, באיראן מדווחים שהתקבלו אותות מהמסוק ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"