גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לומד מטעויות

כך ישלוט נתניהו בשוק התקשורת וידכא את הקולות העוינים

בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

בכל הקשור לשוק התקשורת הישראלי, ראש הממשלה בנימין נתניהו לומד מטעויות. מקדנציה לקדנציה שיכלל נתניהו את תפיסתו באשר לתקשורת, או נכון יותר לעיתונות המקומית, על בסיס ניסיונו האישי כראש ממשלה מותקף ומתגונן.

נפילת הממשלה הקודמת ומערכת הבחירות האחרונה ותוצאותיה היו הפרקים האחרונים בסדרת השיעורים שנתניהו למד, ואולי גם הלקחים המחודדים ביותר שיכתיבו את שורת ההחלטות שהוא והשר הממונה שתחתיו יקבלו בכל הקשור לשוק המקומי.

על-פי הפרסום של העיתונאי רביב דרוקר השבוע (ג'), אל ההסכמים הקואליציוניים משתרבב סעיף הקובע כי השותפות לממשלה לא יוכלו להתנגד לרפורמות בתחום התקשורת שיוצעו על-ידי שר התקשורת. כל השותפות הקואליציוניות יתחייבו למעשה לתמוך בכל רפורמה שיגבש השר, ולא לתמוך, להגיש או ליזום הצעות שבניגוד לדעתו.

סעיף מוצהר שכזה עשוי לבלום שחזור של המבוכה הגדולה שניבטה מהתמונה של נתניהו ממהר לכיסאו במליאת הכנסת, על מנת ללחוץ על לחצן ההתנגדות לחוק "ישראל היום" של איתן כבל, רק בכדי להפסיד בהצבעה. מכאן הדרך לבחירות הייתה קצרה מאוד.

אך איך רפורמה של משרד התקשורת קשורות בעיתונו של שלדון אדלסון, פטרונו של ראש הממשלה? הרי אפשר לייחס הסעיף בקלות לרפורמה משמעותית אחרת של נתניהו, אשר השר גלעד ארדן קידם בכהונתו, והיא פיצולו של ערוץ 2 ובכלל זה חברת החדשות שבו.

ובכן, הדברים בהחלט קשורים. לא מן הנמנע כי אחת הרפורמות הגדולות של שר התקשורת הבא תקשור את כל הדברים גם יחד, תחת כותרת אחת - פירוק ופתיחה של שוק השידורים והחדשות בטלוויזיה ליותר שחקנים, ובהם גם כאלה מתחום העיתונות המודפסת.

לדכא את הקולות העוינים

אולי בניגוד לכל מהלך אחר של ראש הממשלה נתניהו הקשור בציבוריות הישראלית - למהלכיו מול התקשורת יש מרכיב אישי ואמוציונלי מאוד. הוא ניהל את הקדנציה הראשונה שלו ב-1996 ללא יום אחד של חסד מהעיתונאים. באווירה של אחרי רצח רבין, ההגמוניה השמאלית ששלטה בתקשורת לא יכלה לשאת אותו ואת רעייתו, והוא נצלב השכם והערב וסיים מובס.

אל הסיבוב השני, 2009, נתניהו הגיע מעט טראומתי אך הרבה יותר נחוש. "ישראל היום" היה רק בן שנתיים, הגברת נתניהו הוצנעה מהבמה התקשורתית, וראש הממשלה עצמו סימן לעצמו מטרה - ללחוץ ולדכא את הקולות אשר עיינו ואולי אף עדיין עוינים אותו.

עד 2012 מצליח נתניהו לאגף נתניהו את התקשורת הישראלית מלמעלה. "ישראל היום" מצליח בכוחותיו הכלכליים להיות העיתון בעל החשיפה הגדולה ביותר ומאיים על "ידיעות אחרונות". אדלסון מאיים בתביעת ענק ומכניע את ערוץ 10 להתנצל בפניו, ומקורבו של נתניהו, ניר חפץ, הופך לעורך "מעריב".

ברשות השידור אנשיו של ראש הממשלה חוגגים בהשתקות וב"איזונים", חברים אחרים ממונים למועצות רגולטוריות, ובכל הקשור לערוץ 10 - נתניהו מוביל את הערוץ על הברכיים, עד להצלה של הרגע האחרון.

ערב הכהונה השלישית של נתניהו, היה ברור לכולם מי הבוס.

באותה תקופה, מי שהתכווץ בכיסאו במשרד התקשורת היה משה כחלון, שבעבורו כנראה נתניהו הגה את הסעיף הקואליציוני המדובר. כחלון העדיף להתעסק במקומות בטוחים יותר, כמו הסלולר, ולא לפתוח את קופת השרצים של הבוס. מצד אחד, הוא ידע בדיוק מה נכון לעשות - גם עבורו כפוליטיקאי; ומצד שני, הוא ידע שזה לא בדיוק מה שרוצה נתניהו. זיעה דומה ניגרה ממצחו של ארדן בשנתיים האחרונות.

נמצאה הנוסחה שתסמן את הקדנציה

ארדן הילך בזהירות בשוק המדיה בשנתיים האחרונות - שבהן כבר "ישראל היום" היה חזק, הטכנולוגיה החלה לשנות את המציאות בתקשורת, וגברת נתניהו עדיין דממה - כשהוא מבין שהמגמה כעת היא ברורה: לא לשלוט עליהם, לא לדכא - פשוט להציף, לחלק ולהכניס לשוק כמה שיותר גורמים שיחלישו את אלה הקיימים.

מערכת הבחירות האחרונה הבהירה לנתניהו את כברת-הדרך שעבר ביחסיו עם התקשורת הישראלית. הוא התייצב, באופן תקדימי, לצד "ישראל היום" במלחמתו ב"ידיעות אחרונות", צייר בגלוי את ה"רעים" בתקשורת והחרים אותם במופגן ואף החזיר למרכז הבמה את רעייתו, על כל חסרונותיה.

הימנעותו המתמשכת מראיונות, שהתחלפה ביומיים האחרונים בהופעה מעל כל במה אפשרית עד לפודיום המנצחים, היא הנוסחה שתסמן את הקדנציה הרביעית של נתניהו.

את הרפורמה שראש הממשלה יבקש להשלים בשנים הקרובות, הוא זרע כבר ב-1996. הסעיף הקואליציוני שהוא מתעקש עליו יסייע לו להסיר את המכשול העיקרי העומד בפני הגשמתן.

עוד כתבות

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנעלם בתאונת מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק בגבול עם אזרבייג'ן, ויש "חשש לחייו" ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"