גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להמשיך להשקיע בייצור כלי רכב היברידיים או לא? שוק הרכב העולמי מתפצל

ענקיות הרכב פולקסווגן וג'נרל מוטורס החליטו לנטוש את המגרש ההיברידי בשוק האמריקאי ולרכז את השקעותיהן בכלי רכב חשמליים לגמרי ● לעומת זאת, טויוטה ופורד, שעובדות על כלי רכב חשמליים, ממשיכות להרחיב גם את היצע הדגמים ההיברידיים בארה"ב ● בינתיים כולן מפסידות על רכבי החשמל שהן מוכרות

טויוטה פריוס, חלוצת הטכנולוגיה ההיברידית / צילום: Issei Kato, רויטרס
טויוטה פריוס, חלוצת הטכנולוגיה ההיברידית / צילום: Issei Kato, רויטרס

יצרניות רכב הסתמכו במשך שני עשורים על כלי רכב היברידיים כדי לעמוד בתקנות צריכת דלק ופליטה, ולהעניק ללקוחות אופציות "ירוקות" יותר בחדרי התצוגה. כעת, שתיים מהיצרניות המובילות בעולם אומרות שהן אינן רואות עתיד להיברידיים שלהן בשוק האמריקאי.

ג'נרל מוטורס ופולקסווגן מרכזות את ההשקעות שלהן בכלי רכב חשמליים לגמרי, והן רואות בהיברידים - שחוסכים דלק על ידי שילוב מנוע בנזין ומנוע אלקטרוני - רק גשר לעמידה בדרישות פליטת הגזים הנוקשות יותר, בייחוד בארה"ב.

GM מתכננת להשיק בעולם 20 דגמים חשמליים לגמרי בארבע השנים הקרובות, כולל דגמים בטעינה חשמלית (plug-in) למותגי שברולט וקדילאק שלה. פולקסווגן משקיעה מיליארדים בפיתוח עוד דגמים שמונעים על ידי סוללות, כולל רכב שטח קטן עם טעינה חשמלית לארה"ב בשנה הבאה, וגרסה חשמלית של המיניבוס שלה ב-2022.

"אם היה לי עוד דולר להשקיע, האם הייתי משקיע אותו בדגם היברידי - או בתשובה שכולנו יודעים שתקרה, כדי להגיע לשם מהר יותר וטוב יותר מהאחרים?", אמר נשיא GM מארק רויס בראיון.

השקפות מנוגדות

ההשקפה של GM מנוגדת לזו של ענקיות אחרות בתעשיית הרכב, כולל טויוטה ופורד, שעובדות על כלי רכב חשמליים אבל גם מרחיבות את היצע הדגמים ההיברידיים שלהן בארה"ב. האסטרטגיות השונות הללו מצביעות על הפיצול בתעשיית הרכב בנושא המסלול המיטבי לחשמול מלא כאשר היצרניות מצמצמות את ההסתמכות בת מאת השנים יותר על מנועי שריפה פנימית.

בשבוע שעבר הודיעה קונטיננטל, מיצרניות חלקי הרכב הגדולות בעולם, שהיא תצמצם את ההשקעה בחלקי מנועים רגילים בגלל הירידה המהירה מהצפוי בביקוש להם - עוד סימן לכך שהתעשייה מאיצה את המעבר לכלי רכב אלקטרוניים.

טויוטה, פורד ויצרניות נוספות הפכו את הדגמים ההיברידיים לליבת האסטרטגיה שלהן גם לשוק האמריקאי וגם לשוק הבינלאומי. הן ראו בהם מוצר ביניים עבור מרבית רוכשי הרכב שעדיין נוהגים ברכבי בנזין ואינם מוכנים למעבר מלא לרכב חשמלי.

פורד, לדוגמה, מתכננת להוסיף גרסאות היברידיות לדגמים פופולריים כמו טנדר F-150 שלה ופורד אקספלורר, כדי לשפר את החיסכון בדלק של צי כלי הרכב שלה בטוח הקצר, בעוד היא ממשיכה לפתח דגמים אלקטרוניים לגמרי לטווח הרחוק יותר.

"אנחנו לא יכולים לומר ללקוחות, 'אתם חייבים לקחת דגם חשמלי לגמרי'", אמר דיוויד פיליפ, מנהל יחידת הנדסת המינוע של פורד. "אנחנו מנצלים בצורה אגרסיבית את המרחב הזה של ההיברידים".

הקונים נרתעים

היום היצרניות מפסידות באופן כללי על כל רכב חשמלי שהן מוכרות, בעיקר בגלל העלות הגבוהה של סוללות הליתיום-יון. החששות מפני טווח הנסיעה הקצר של הסוללה, יחד עם העדר תחנות טעינה, מרתיעים גם הם קונים פוטנציאליים. לכן, "הליכה של כל הקופה" על רכבי חשמל היא אסטרטגיה מסוכנת, אומרים אנליסטים.

מכירות הדגמים ההיברידיים ודגמי החשמל עולות עם הזמן, אך הטכנולוגיה לא ממש פופולרית עדיין. הדגמים ההיברידיים, שקיבלו בעשור האחרון תנופה על ידי פריוס של טויוטה, שנחשב להצהרה חברתית, היוו רק 3% מהמכירות בארה"ב ב-2018, לפי חברת המחקר LMC אוטומוטיב. מכירות רכבי חשמל לטעינה ביתית היוו כ-1% מהשוק הכללי - בעיקר בזכות ההצלחה של דגמי טסלה.

השקעת כספים מאסיבית בפיתוח דגמים היברידיים וחשמליים בו זמנית מעיקה על הפיננסים של היצרניות, אמר אדם ג'ונאס, אנליסט במורגן סטנלי. "הגיע הזמן לבחור מסלול ולהתחייב לו", הוא הוסיף.

פולקסווגן ו-GM מתמקדות בכלי רכב חשמליים לגמרי במידה רבה בגלל סין, שהרגולציות החדשות שלה מחייבות את היצרניות למכור מספר מסוים של כלי רכב בפליטת גזים אפסית כדי להימנע מקנסות.

פולקסווגן מתכננת להשתמש בהרחבת ייצור הדגמים החשמליים שלה בסין להורדת מחירים מהר יותר בשוק האמריקאי, מסר סקוט קאוף, מנכ"ל החטיבה האמריקאית של החברה. "ההעדפה החזקה שלנו היא ללכת על כל הקופה בכיוון שאליו השוק מוביל, בניגוד לאופציה ההיברידית שהיא דרך לגדר את ההימור", הוא אמר.

כמה כלי רכב היברידיים נמכרו בארהב

שנים של כישלונות

ההחלטה של GM להתנתק מכלי הרכב ההיברידיים באה אחרי שנים של כישלונות. לפני עשור בערך, החברה השיקה גרסאות היברידיות של רכבי השטח הגדולים שלה, כולל קדילאק אסקלייד ושברולט טאהו, אבל המכירות צלעו וייצור הדגמים הופסק.

מאוחר יותר, GM קצרה קצת הצלחה עם שברולט וולט, דגם היברידי נטען בשקע חשמל שהיה לו גם מנוע בנזין כגיבוי. אך הדגם היה יקר, והייצור שלו הופסק השנה. גורל דומה פקד את הגרסה ההיברידית של מכונית הנוסעים קדילאק CT6 שהושקה לפני כמה שנים.

חברות הרכב משקיעות 225 מיליארד דולר בפיתוח יותר מ-200 כלי רכב נטענים בשקע ביתי עד 2023, נתון שלא כולל דגמים היברידיים, לפי אומדני חברת AlixPartners. מה שלא ברור הוא מתי כלי הרכב החשמליים יהפכו לזרם המרכזי בתעשייה.

לפי שעה, יקר יותר לייצר כלי רכב היברידיים וחשמליים בהשוואה לרכבי בנזין. מערכת היברידית מוסיפה עוד כ-2,000 דולר לעלות של רכב, ומערכת חשמל מלאה מייקרת את הייצור ב-6,000 עד 10,000 דולר, אמר אלן באום, אנליסט רכב עצמאי מדטרויט.

גם לטויוטה יש תוכניות ארוכות טווח לרכבי חשמל, אלא שלפי שעה היא רוצה להמשיך להתבסס על הצלחת פריוס - אחד המותגים הידועים שלה - ולהרחיב את היצע הדגמים שלו. זה כולל גם פיתוח גרסאות היברידיות של דגמים קיימים, כמו רכב השטח היילנדר. היעד הוא שההיברידיים יהיו 15% מסך המכירות בארה"ב.

בוב קרטר, מנהל המכירות של טויוטה בצפון אמריקה, אמר שמאחר שמכירות הרכב החשמלי בארה"ב צפויות לפגר אחרי המכירות באירופה ובסין, החברה צריכה פתרון לטווח הקרוב. "זו הסיבה שיש לנו אמון בהיברידיים", הוא הסביר. 

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו