גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"במופעים האחרונים היינו 20 אנשים על הבמה מול 15 איש בקהל"

ניר קפלן הוא מייסד, בעלים ומנהל קרקס פלורנטין ● משבר הקורונה תפס את קרקס בתנופה של מופע חדש: "מתוך 55 מופעים הספקנו להרים 7" ● "הכנסה של הרבה כסף ירדה לטמיון יחד עם ההשקעה"

ניר קפלן, מייסד ובעלים של קרקס פלורנטין / צילום: איל יצהר, גלובס
ניר קפלן, מייסד ובעלים של קרקס פלורנטין / צילום: איל יצהר, גלובס

משבר הקורונה תפס את קרקס פלורנטין בתנופה של מופע חדש "קרנבל בקרקס". "הרגשנו שעצוב במדינה והחלטנו להקים מופע שיעשה טוב לאנשים. הבאנו 20 אמנים מכל העולם, השקענו את כל הכסף שלנו במופע, בשיווק ובפרסום. מתוך 55 מופעים הספקנו להרים 7 ואז נכנסו הנחיות שהגבילו את מספר האנשים בקהל. יצא שבארבעה המופעים האחרונים היינו 20 אנשים על הבמה מול 15 איש בקהל", מספר ניר קפלן, מייסד ומנהל תיאטרון קרקס פלורנטין. 

קרקס פלורנטין הוקם ב-2002 בבית הספר רוגוזין בשכונת פלורנטין. קצת אחרי שניר קפלן חזר מלימודי אמנות הקרקס ותיאטרון בצרפת. לפני 14 שנה העתיק הקרקס את מקום מושבו לכפר הירוק. קרקס פלורנטין מציע מופעים, אירועים פרטיים, חוגים, קייטנות וסדנאות לעולם העסקי.

הזירה

השוק הישראלי: "חוץ מזה שהקהל הישראלי חסר סבלנות, הוא קהל טוב כמו כל קהל אחר. אחרי שהוא נכנס עצבני למופע ויוצא מאושר הוא אסיר תודה. אז זה קהל טוב. הילדים משתנים והשתנו עם השנים. הילדים של היום נבונים וחכמים, זה דור של מסכים ושל טיקטוק עם חלומות להיות כוכבים בתוכניות ריאליטי, מגיעים אלינו ילדים מוכשרים שלמדו לרקוד סטפס לבד ביוטיוב. הילדים של היום רוצים לזוז. באים אלינו לחוגים ואפילו יש לנו קבוצת נשים שבאות לחוג בקטע של חיטוב הגוף".

המתחרים: "יש כמה גופים באמנות הקרקס בצפון ובדרום. הייתה בינינו תחרות אבל נוצרה סינרגיה וקהילה בעקבות הקורונה כי כולנו פועלים בתחום איזוטרי שנתקל באין סוף בירוקרטיה. למשל בסוגיה של ביטוח וכיבוי אש, זה תחום מסוכן וזה שונה לגמרי מתיאטרון בהיבט העלויות שהן גבוהות בהרבה, יש עוד סוגיות כמו נושא הרישיון והאם אוהל של קרקס הוא מבנה קבוע או ארעי, לא שזה משנה כי ארנונה אנחנו משלמים במלואה. איפה שאפשר להקשות על התחום, מקשים. המתחרים הם גם מחוץ לעולמות הקרקס ולמעשה כל מי שמציע הצגות, קייטנות או חוגים שמתחרים על הזמן של הילדים".

החיים עצמם: "מאז מרץ נעצרה הפעילות. היו לנו 55 מופעים ביומן לפורים, הבאנו לישראל 20 אמנים מחו"ל, שילמנו עבורם 15 אלף שקל אגרות למשרד הפנים, שילמנו עשרות אלפי שקלים על האירוח שלהם והטיסות. הם הגיעו לישראל, הספקנו לקיים שבע הופעות ואז נכנסה הקורונה והפאניקה הייתה בשיאה. האמנים נתקעו פה בארץ. ישן אצלי בדירה טיטו מדינה, ליצן מספרד שהיה היסטרי. כל לילה היה מעיר אותי מהפחד שהוא לא יוכל לחזור למשפחה שלו. בסופו של דבר כולם עזבו אחרי עשרה ימים. את האגרות ששילמתי עליהם לא קיבלתי חזרה. במקום שיתמכו בנו - לוקחים לנו. כבר חודשיים שאומרים לי שזה בבדיקה מול משרד האוצר. זה כסף שנוכל לשלם לאנשים שצריכים לקנות בזה אוכל.

"כל ההזמנות וכל האירועים לחברות בוטלו. הכנסה של הרבה כסף ירדה לטמיון יחד עם ההשקעה. אחרי כן אמרו שנוכל לפתוח ב-1 ביוני ואז ב-14 ביוני, החזרנו את העובדים מחל"ת, הצלחנו למלא את היומן שוב ואז בדיוק לפני שבוע שוב סגרו אותנו מהיום למחר. שוב ביטולים והפעם אין תאריך יעד. פתחנו קייטנות והייתה אי בהירות עד הרגע האחרון. הצלחנו להגיע ל15% מהכמות שיש באופן רגיל. כל יום סוגרים, כל יום יש תקנות חדשות וכלום לא ברור. לא הבנו למה סגרו לנו את האפשרות לאירועים של 50 איש, אנחנו קרקס שיכול להכיל 600 איש, 50 איש נוכל להעמיד במרחק 10 מטר זה מזה, המקום פתוח ומאוורר, אבל אמרו שלא.

"ברים בתל אביב שאנשים יושבים אחד על השני כן, וזה לא. אין הגיון. הבעיה השנייה היא שהמדינה לא נותנת כלום. סגרתם אותי, בסדר אבל תנו לי מוצא. קיבלתי בתור בעל שליטה, 10,000 שקל לארבע חודשים. חווינו ירידה של 80% בפעילות הסכום הזה לא מכסה את ההוצאות הקבועות, היה אמור להיכנס עוד סכום אבל הוא לא נכנס. קיבלנו פטור מארנונה לשלושה חודשים זה היה הדבר היחיד שהיה מסודר. מתחיל להיות מאוד קשה. מבטיחים ואומרים שהבירוקרטיה תוסר, אבל בפועל זה לא קורה. מאיפה אני אמור לשלם את ההוצאות, שלא לדבר על ההפסדים? אם אני פותח מחר אני עבריין ויש לי לכלכל משפחה ועובדים. כל הסגירות מהרגע להרגע ובלי הודעה מראש, זורקים אותנו לריב עם הלקוחות. כל השנים שילמתי מיליוני שקלים של מסים, ואין סיוע ואין מתווה. אי הוודאות בתחום שלנו זה נורא. זו מלחמת התשה פנימית יותר קשה מהמחלה".

מהלך שיווקי שאתה גאה בו: "הקייטנות. אנשים באים מחשיפה בבתי ספר ומפרסום בפייסבוק ובעיקר מפה לאוזן. גידלנו דורות של ילדים שהתחילו פה בגיל 6 ועכשיו הם בצבא ומובילים את הקייטנות בעצמם".

מהלך שיווקי שהיית רוצה למחוק: "ניסינו לעשות שותפות עם זאפה לפני שנה למופעים באמפי לייב בראשון, היה שם בלגן וסגרו את אירועי הלילה והפסדנו הרבה כסף על זה".

מה שקורה עכשיו: "אחרי ששיגעו אותנו עם לפתוח ולסגור החלטנו שלא נפתח שוב מופעים כי אני יודע שזה יקרה שוב. היו פניות עסקיות בתחילת הקיץ גם לאירוע ענק של חברה גדולה, גם זה לא יקרה. לי זה נראה הזוי, אני מרגיש שלא מתנהלים נכון ושבקרוב משהו יתפוצץ לנו בפנים. אנשים מתקשרים ורוצים לתרום לנו. זה נורא מחמם את הלב. אבל אנחנו לא אנשים של תרומות ועבדנו כל החיים שלנו. בשבת הקרובה החלטנו לקיים גראז' סייל של תלבושות מקצועיות, של אביזרים, חלקי תפאורה, מכונות מזון שאנשים יוכלו לתמוך ולקבל חתיכה מהקרקס ולשלם כאוות נפשם".

פוליטי 

בתחום הזה חווה קפלן בעיקר אכזבה עמוקה. "אין ממשלה ואין ריבון. לא מדברים אתנו בצורה ברורה, הכול מונחת מהיום למחר. ההתנהלות שלא רצינית, לא הגיונית ובלי מתווה, ודווקא התכנון הוא הבסיס למצוא פתרון לכל הבעיה. מההתחלה השתתפתי במחאות ואמרתי שהמכה הכלכלית תהיה גרועה יותר מהמגפה".

קפלן מלין על אי אסדרת הענף. "לפני 20 שנה לא היה כלום בתחום והיום יש צמיחה. בצרפת התחום נתמך על ידי הממשלה ויש פקולטות של קרקס ואונ' של קרקס ואפשר לעשות בגרות בקרקס במגמות בבתי הספר. ניסינו להביא את זה לכאן, אבל זה לא הבשיל. נפגשנו עם שר התרבות חילי טרופר כדי להקים איגוד של עובדי קרקס שיהיו לו תקציבים והכרה כמו למשל למסלול שירות צבאי למצטיינים או לקדם מגמת קרקס בתיכונים. הוא היה קשוב אבל הוא תחת מתקפה של קורונה, אז אני לא יודע עד כמה זה יוכל להתקדם".

אישי 

הגלגול: את מפעל חייו, קרקס פלורנטין, הקים קפלן אחרי שחזר מלימודי אמנות הקרקס ותיאטרון בצרפת ואחרי שסיים את לימודי המשחק שלו אצל יורם לוינשטיין. "כשחזרתי לארץ, לא היה קרקס או מקום להתאמן, לא היו מתקנים או הכשרה מיוחדת לתחום אז החלטתי להקים לבד. נסעתי לטיול לפני צבא ונתקעתי בכיכרות בפריז שבהן מתקיימים מופעי רחוב, על ידי אמנים שמסוגלים לגרום לאנשים לעצור לחצי שעה באמצע תנועה ברחוב ועוד לוקחים מהם כסף. זה שיגעון הרי. הלימודים כללו כ-15 תחומים בהם אקרובטיקה, ליצנות הליכה על חבל, טרמפולינה, טרפז מעופף, ג'אגלינג. יש המון מקצועות בתחום אמנות הקרקס, ליצן שהוא יותר קומדיאן ואקרובט או מישהו שעף באוויר. חיפשנו מקום שיכיל את הכול והגענו לכפר הירוק".

מודל לחיים: "צ'רלי צ'פלין, באסטר קיטון, והדמות של מנהל הקרקס מהסרט "ההצגה הטובה בתבל" שהיה לו החלום שלו לעשות את המופע הגדול בעולם ולרגש אנשים ולהמציא דברים. הוא השראה".

על רגל אחת
תפקיד: מייסד, בעלים ומנהל קרקס פלרונטין; גיל: 47; מגורים: תל אביב; מצב משפחתי: נשוי ואב לשלוש בנות

המספרים מדברים
על הצניחה בפעילות: ירידה של 80% מאז משבר הקורונה; לאורך השנים השתתפו בקייטנות 10,000 ילדים; בחוגים: השתתפו 5,000 ילדים; במופעים: צפו כמיליון איש

עוד כתבות

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק