גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפט רה"מ: הסנגורים ניסו לשים את מנדלבליט בכיסא הנאשם, במקומו של נתניהו

למרות ההפגנות מחוץ לאולם ביהמ"ש, השופטים ניהלו את הדיון כפי שמנהלים כל משפט פלילי בישראל - בענייניות, כמעט ביובש ● באי-כוחו של נתניהו טענו כי החקירה נגדו נפתחה ללא אישור של היועמ"ש, אף שברור כי אין בטענה די כדי לבטל את כתב האישום, אלא רק להביך את הפרקליטות

ראש הממשלה בנימין נתניהו בדיון הראשון במשפטו / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS
ראש הממשלה בנימין נתניהו בדיון הראשון במשפטו / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

דיסוננס של ממש שרר בין ההמולה שמחוץ לבית המשפט המחוזי בירושלים לבין השקט ששרר בתוך האולם שבו נערך הדיון במשפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. קריאות המפגינים בעד ונגד נתניהו הדהדו מהרחובות הסמוכים כל העת, אבל הן לא זיהמו את ההליך המשפטי.

השופטים ניהלו את הדיון במשפט ראש הממשלה כפי שמנהלים כל משפט פלילי במדינת ישראל. בענייניות, כמעט ביובש ותוך שמיעה ברוב קשב, באריכות מדי לעתים, של טיעוני ההגנה והתביעה. וזה כוחה של מערכת החוק והמשפט הישראלית - שכולם שווים בפני החוק.

חולשתה המרכזית והמאוד משמעותית של מערכת המשפט שלנו, לעומת זאת, היא בהתמשכות ההליכים המשפטיים. זה כמעט בלתי נתפס, אבל חלפו כבר כשמונה חודשים מאז שנתניהו התייצב למעמד הקראת כתב האישום ונשא את נאום ה"אני מאשים" שלו נגד היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, כששורת שרי הממשלה עומדת מאחוריו, ועד היום, כשהתייצב בפעם השנייה למשפטו. כלומר, התייצב לדקותיים, הכחיש את האישומים נגדו ויצא.

עם כל הכבוד לדיונים המקדמיים שעוסקים בעיקר בסוגיות חשובות של זכויות הנאשמים, צריך לזכור כי שלב ההוכחות (שמיעת העדויות) אפילו לא התחיל, וההגנה מבקשת לדחות אותו לתחילת הקיץ ולאחר הבחירות.

אלא אם הצדדים יגיעו להסדרי טיעון, המשפט הזה ילווה אותנו עוד כשנתיים לפחות בבית המשפט המחוזי ואחר-כך עוד שנה נוספת לפחות בהליך ערעור בבית המשפט העליון.

גם השופטת רבקה פרידמן-פלדמן הצרה על התמשכות ההליכים היום. היא תלתה את האשמה בקורונה ואמרה כי לולא המגפה כבר היינו בתוך הליך הבאת הראיות, אבל כל מי שמכיר את מערכת בתי המשפט, יודע שגם לפני הקורונה קצב ניהול משפטים פליליים בארץ היה איטי מאוד.

במוקד הדיון: הסתערות של עורך הדין של נתניהו על התביעה

מי שקרא את הטענות בכתב שהגישו הסנגורים לשופטים טרום הדיון בעל-פה, לא יכול היה שלא להרגיש לעתים שמדובר בדיון כמעט מיותר. חלק ניכר מהזמן הקריאו הסנגורים טענות שהשופטים כבר מכירים, עד שבשלב מסוים לא התאפקה השופטת ואמרה לעו"ד בעז בן-צור, סנגורו של ראש הממשלה: "כל מה שאתה אומר מופיע בפניי בכתב. יש לך רבע שעה, תתרכז בדברים שלא כתובים". זה לא הפריע לסנגורים לבקש שהות של ארבעה חודשים כדי להתכונן להליך ההוכחות.

במוקד הדיון עמדה ההסתערות של עורכי דינו של נתניהו, בעז בן-צור ועמית חדד, על התביעה והדרך שבה היא מנהלת לטענתם את ההליכים נגד נתניהו. מי שישב על ספסל הנאשמים היה ראש הממשלה ושלושת הנאשמים הנוספים, הזוג שאול ואיריס אלוביץ' וארנון (נוני) מוזס, אבל סנגוריו של נתניהו ניסו "להושיב" על ספסל הנאשמים את היועמ"ש, אביחי מנדלבליט.

עו"ד בן-צור הקדיש דקות ארוכות, אחרי שכבר הגיש עשרות עמודי טיעונים קודם לדיון, לטענה כי החקירות נגד נתניהו נפתחו ללא אישור מנדלבליט בניגוד לחוק היסוד המחייב זאת. לעתים הסנגור כמעט ולעג לאישורים שהגישה הפרקליטות לבית המשפט בהקשר זה. "אין שם שום מסמך שקובע 'אני היועמ"ש מאשר לפתוח חקירה נגד ראש הממשלה בעניין א' או בעניין ב''. מה שיש לנו זה רסיסים של מסמכים. המועד המכונן של אישור היועמ"ש זה האקט של הפתיחה בחקירה פלילית. כאן היא נפתחה בלי אישור".

למרות הלהט של בן-צור ו"הפדיחה" המסוימת של היועמ"ש, ברור היה מהרגע הראשון כי לא מדובר בטענות שיש בכוחן להביא לביטול כתב האישום, אך יש בכוחן להביך מאוד את הפרקליטות ואת היועמ"ש. מבין שלושת השופטים, השופט משה ברעם נשמע פחות סבלני לטענות של סנגורי נתניהו. ברעם אמר בתחילת הדיון כי הפרקליטות ידעה כל העת שהיועמ"ש מסכים לחקירות, אפילו אם אין לכך תיעוד בכתב.

אבל עו"ד בן-צור לא ויתר. הוא טען, בין היתר, כי תיק 4000 לא היה נחקר על-ידי רשות ניירות ערך אם היו אישורי יועמ"ש לחקירה לתיקים 1000 ו2000, אלא על-ידי המשטרה. "רשות ניירות ערך יכולה לחקור עבירות בניירות ערך או עבירות נלוות. אצלנו זו לא הלוויה. אולי הלוויה במובן אחר. לתיק 4000 אין שום קשר לפרשת בזק-yes, שם הוגש כתב אישום עצמאי. הקשר היחידי היה שמי שחקר הוא רשות ניירות ערך. וזה פגם בתיק 4000. רשות ניירות ערך לא יכולה לנהל חקירה ללא אישור".

באחד משיאי הדיון, שממש לא היה "סחרחר משיאים", השופטת פרידמן-פלדמן הקשתה על התובעת, עו"ד ליאת בן-ארי, ואמרה כי אישור היועמ"ש בתיק 4000 ניתן אחרי שהחקירה החלה. "הטענה היא שאמרתם שהוא יכול לתת אישור בעל-פה, אבל אנחנו מסתכלים על הפרוטוקולים ולא רואים (אישורים מפורשים לחקירות - ח.מ)".

בן-ארי השיבה: "יש שיח שלם (עם היועמ"ש) על כל פעולה בחקירה. אולי השורה התחתונה היא לא מספיק ברורה, אבל אפשר להבין שניתנו אישורים". יודגש כי החלטה בטענות הללו של ההגנה תתקבל רק בשלב מאוחר יותר.

גם הפוליטיקאים לא פספסו את ההזדמנות

לא רק קריאות מפגינים בעד ונגד נתניהו ליוו את הדיון במשפטו. בסביבות השעה 11 החלו הפוליטיקאים המשחרים לטרף לשחרר הודעות לתקשורת במסגרת קמפיין הבחירות. לא במפתיע, הראשון היה יו"ר "תקווה חדשה" ומועמדה לראשות הממשלה, גדעון סער, שמסר: "זה יום קשה לכולם, וזה יום קשה למדינת ישראל. זה נושא שפוליטיקאים מכל הצדדים לא צריכים להתערב בו. צריך לאפשר לנהל את ההליך השיפוטי בלי התערבות פוליטית משום צד".

התגובה הזו היא רק קדימון למה שעתיד לקרות סביב המשפט הזה, שלמרות הניתוק שלו ממה שקורה בחוץ, שום דבר שיקרה בו לא באמת יישאר ב-ד' אמותיו. או במילים אחרות, המתרחש בחוץ לא ישפיע, כאמור, על שיקול-דעתם של השופטים, אבל אין ספק כי המתרחש במשפט ישפיע ומשפיע על הנעשה מחוצה לו. על הפוליטיקה הישראלית, על ההחלטות שמקבלת הממשלה, על הקיטוב בחברה הישראלית, על אמון הציבור במערכת המשפט, על כולנו.

נתניהו רשאי וזכאי להיאבק על חפותו, אבל כבר היום ברור כי החלטתו לעשות כן מכס ראש הממשלה ותוך ניהול מתקפה בלתי פוסקת על מערכת אכיפת החוק, היא טרגדיה עבור הציבור הישראלי - בין אם נתניהו יצא זכאי בפסק דין חלוט בעוד שלוש או ארבע שנים, ובין אם הוא יצא מורשע.

השלב הבא: שלב ההוכחות

השלב הבא במשפט נתניהו הוא שלב ההוכחות ותחילת שמיעת העדויות. הפרשה הראשונה שבה יישמעו עדויות היא גם הפרשה "הכבדה" שבין שלוש הפרשות - פרשת 4000 (פרשת בזק-וואלה), שבה מואשם נתניהו בלקיחת שוחד מבעל השליטה לשעבר בבזק, שאול אלוביץ' ומרעייתו איריס.

כל אחד מבני הזוג אלוביץ' מואשם במתן שוחד לנתניהו. נזכיר כי לפי כתב האישום, נתניהו קידם עבור בזק הטבות רגולטוריות שהיקפן נאמד בסכומי עתק, בתמורה לסיקור אוהד לו ולבני משפחתו באתר "וואלה" מקבוצת בזק.

הפרקליטות טוענת כי בני הזוג אלוביץ' העניקו סיקור מוטה לנתניהו ובני משפחתו באופן שוטף ורציף, שכלל מעורבות וירידה לפרטים של המשפחה בתכנים. בתמורה, נטען, הורה נתניהו לאנשי משרד התקשורת - ובראשם שלמה (מומי) פילבר, ששימש אז כמנכ"ל המשרד וכיום הוא עד מדינה בפרשה - לקדם את עסקת המיזוג של בזק עם yes, ששוויה מוערך בכמיליארד שקל.

העד הראשון שיעיד במשפט הוא מנכ"ל אתר "וואלה" לשעבר, אילן ישועה, שיעיד ראשון, ועדותו צפויה להמשך שבועות. אחרי ישועה יעידו, בין היתר, עד המדינה, ניר חפץ; עורך האתר לשעבר, אבירם אלעד; מנהלת מחלקת החדשות לשעבר, מיכל קליין; ראש דסק אתר "וואלה" לשעבר, עמית אשל; והמגיש הבכיר, דב גילהר. עם זאת, התובעת בן-ארי ציינה כי בכוונת התביעה להקדים להביא לעדות חלק מהעדים בתיק 1000.

נזכיר כי בנוסף על תיק 4000 מואשם נתניהו בהפרת אמונים בתיקים 1000 ו2000 בשל יחסיו עם אנשי העסקים מילצ'ן ומו"ל "ידיעות אחרונות", ארנון (נוני) מוזס, בהתאמה. מוזס מואשם בהצעת שוחד לראש הממשלה.

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדם, ראש הממשלה בנימין נתניהו, הזוג שאול ואיריס אלוביץ' וארנון (נוני) מוזס מכחישים את המיוחס להם על-ידי המדינה, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי