גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצניחה בפייבר ובלמונייד: "המשקיעים חוזרים מהעולם הווירטואלי לעולם הריאלי"

לדברי אביבית מנה-קליל, מנכ"לית משותפת באופנהיימר, חל שינוי בטעמי המשקיעים, והם החליטו לזנוח מניות טכנולוגיה לטובת תחומים סולידיים יותר, שספגו מכה קשה ממגפת הקורונה: "זרימת הכסף השתנתה, אבל זה לא אומר שהביזנס האמיתי של החברות הללו השתנה. הן המשיכו לצמוח"

למונייד. הונפקה ביולי 2020 וזינקה עד ינואר 2021 ב־550% / צילום: מהפייסבוק של למונייד
למונייד. הונפקה ביולי 2020 וזינקה עד ינואר 2021 ב־550% / צילום: מהפייסבוק של למונייד

כוכבות הטכנולוגיה הישראליות של 2020 בוול סטריט מאבדות גובה. בחודשים האחרונים השתנו טעמי המשקיעים בארה"ב, ואיתם השתנה גם המומנטום החיובי שממנו נהנו חלק מהחברות.

מדובר בראש ובראשונה במניות האינטרנט, שההייפ שנוצר סביבן בעקבות התפרצות מגפת הקורונה בעולם הוביל בשנה האחרונה לזינוקים מפלצתיים במחיריהן. אליהן ניתן לצרף כמה מניות כוכבות מתחומים טכנולוגיים אחרים, שרשמו גם הן מימושים כבדים אחרי זינוקים חדים.

כך למשל, מניית האינטרנט פייבר, שהונפקה לציבור ביוני 2019 במחיר של 21 דולר, ושביום המסחר הראשון הוסיפה עוד 90% לערכה. עד פברואר 2021 השלימה המניה זינוק כולל של 1,500% לשיא של 336 דולר.

עם זאת, מאז אותו שיא קרסה מניית פייבר בכ-50% למחיר של 166 דולר, מחיר שעדיין משקף לה שווי של 6.1 מיליארד דולר, המגלם מכפיל של 27 על מכירות החברה.

חברה נוספת מתחום האינטרנט, Wix, המאפשרת הקמה וניהול של אתרי אינטרנט, איבדה 38% מהשיא שרשמה בפברואר האחרון, והיא נסחרת כעת במחיר של 225 דולר, המהווה שפל של 11 חודשים. שווייה של וויקס עומד כיום על 12.7 מיליארד דולר, המגלם מכפיל 12 על מכירות החברה. 

עוד שתי ישראליות שהנפיקו בשנה האחרונה הן חברת הביטוח באינטרנט למונייד, וחברת עדכוני התוכנה ג'יי פרוג. למונייד, שהונפקה ביולי 2020 לפי מחיר של 29 דולר למניה, נהנתה עד ינואר 2021 מזינוק חד של כ-550%, עד למחיר שיא של 188 דולר.

ג'יי פרוג. זינקה יותק מ־100% בתוך שבועיים מההנפקה / צילום: יח"צ נאסד"ק

עם זאת, המניה איבדה מאז כ-60% מערכה, למחיר של 73 דולר, המשקף שווי של 4.5 מיליארד דולר עם מכפיל מכירות של 49.

ג'יי פרוג הונפקה בספטמבר האחרון במחיר של 44 דולר למניה, ובתוך שבועיים זינק מחירה לשיא של 90 דולר. מאז היא צנחה ב-60% אל מתחת למחיר ההנפקה, ל-36 דולר, מחיר המגלם שווי של 3.4 מיליארד דולר. גם סולאראדג', שעוסקת בתחום הטכנולוגיות הסולאריות, איבדה בחודשים האחרונים 42% מהשיא שלה.

"מימוש כללי במניות חברות הצמיחה"

לדברי אביבית מנה-קליל, מנכ"לית משותפת בבית ההשקעות אופנהיימר, שום דבר לא השתנה מבחינת הביצועים העסקיים של החברות עצמן. מה שהשתנה לדבריה הם טעמי המשקיעים, שהחליטו לזנוח את חברות הצמיחה לטובת תחומים סולידיים יותר, שספגו מכה קשה מהתפרצות מגפת הקורונה.

"התרחש מימוש כללי במניות חברות הצמיחה, שהיו מתומחרות מאוד בנדיבות במהלך שנת הקורונה", מדגישה מנה-קליל. "חלקן מסיבות מוצדקות וחלקן בזכות סיפורי טרנד. זה הוביל את כל סקטור הצמיחה, על כל גווניו, אבל בעיקר חברות פורצות דרך וכאלו שעושות מהפכות בשימוש צרכני".

אביבית מנה קליל / צילום: מנדה סטודיו

מנה-קליל מסבירה כי "שנת 2020 האיצה את כל תהליכי השינוי בעולם, ולכן גם בשוק המניות ראינו מכפילים נדיבים מאוד, מכפילי חלום. ואנחנו זוכרים מהעבר ששוק ההון האמריקאי יודע לתגמל על צמיחה ועל חלומות.

"זה מה שהוביל את השוק בשנה שעברה, ולצד הטראומה של הקורונה היא שימשה 'מכונת האצת חלקיקים' של חברות טכנולוגיה משבשות, שהצליחו להטמיע את השימוש שלהן. דברים שצפו שייקחו חמש שנים פתאום קרו בשנה", היא מדגישה.

"מה שקרה ב-2020 זו ממש מהפכה"

המגמות שמתארת מנה-קליל השפיעו לטובה גם על החברות הישראליות שנמצאות בזירה המקוונת. כך למשל Wix, שאפשרה לעסקים לצאת מהעולם הפיזי ולהיכנס בתוך זמן קצר לעולם הווירטואלי, ולשרוד עם צרכנים באונליין.

כך היה גם עם פייבר, שאפשרה להרבה עסקים קטנים להיות נגישים ללקוחות מכל העולם, וליצור בדרך זו יותר צמיחה ויותר רווח. "מה שקרה ב-2020 זאת ממש מהפכה", מדגישה מנה-קליל.

 

היא גם מציינת את למונייד, ש"הכניסה גם היא שיבוש מטורף לעולם, של שימוש בבינה מלאכותית בענף הביטוח. גם בישראל וגם בעולם, חברות אונליין בענף הביטוח נוגסות בנתח שוק על חשבון החברות הוותיקות, ואפילו רואים את החברות הוותיקות משקיעות בחברות האונליין, כי הן מבינות שהן צריכות להיכנס לביזנס הזה".

עם זאת, מהפכות לדבריה הולכות ומתמתנות, וכך קורה ב-2021 עם הפצת חיסוני הקורונה ברחבי העולם. מסיבות אלו, יש לדברי מנה-קליל קאמבק לכלכלה הריאלית מתחילת 2021.

"ראינו מעבר של משקיעים מהעולם הווירטואלי - שצמח מאוד, ושעלול לצמוח קצת פחות למרות שהביזנס מצוין - בחזרה לעולם הריאלי, כי אם הכלכלה חוזרת לצמיחה, והאנשים יחזרו לטוס והולכים שוב למסעדות ומחירי האנרגיה שוב עולים והבנקים מציגים צמיחה בעסקים יחד עם הצמיחה הריאלית, אז יש עוד אלטרנטיבה לתשואה. אולי אפילו יותר מובנת ויותר מוחשית לעולם המשקיעים.

"מתחילת השנה, ואפילו כבר מאוקטובר 2020, אנחנו רואים מעבר של השקעות מהעולם הווירטואלי-אינטרנטי לעולם המוחשי-ריאלי. ויש בזה שינוי אופנתי, כי אני לא רואה שום בעיה בביצועים העסקיים של החברות. הן ממשיכות לצמוח והביזנס טוב, אבל יש אופנות ויש מחזורים.

"זרימת הכסף השתנתה, הטעמים השתנו, אבל זה לא אומר שהביזנס האמיתי של החברות הללו השתנה. הן המשיכו לצמוח. אבל אם נסתכל על חברות כמו Wix או פייבר עוד חמש שנים, אז הן יהיו עוד יותר גדולות, ואני חושבת שהם בכיוון מעולה".

אז למעשה השוק קצת הקדים את זמנו ותמחר אותן בנדיבות רבה מדי, ועכשיו קצת חוזרים לאחור.

"בדיוק. המחירים היו מטורפים ופייבר למשל נסחרה במכפיל 30 על המכירות. אז אפשר להבין למה המניה יקרה. משקיעים הם מוטי מומנטום ומוטי אופנה, וברגע שהצמיחה חוזרת ותשואות האג"ח עולות, אז יש איזשהו קאמבק לעולם היותר בסיסי ומוחשי.

"ככה, שמה שקרה זה שהאופנה השתנתה ורמת התמחור ירדה, ובגלל זה גם יש אנליסטים שמורידים עכשיו את מחירי היעד למניות הללו ב-20% עד 30%, בגלל ירידת מכפילים בשוק. כל זאת, למרות שהביזנס נשאר חזק ושההמלצה על אותן מניות נשארת קנייה חזקה.

"אחת השיטות לתמחור היא להסתכל איך מתומחרת הסביבה, ולפי זה לבחון את החברה המסוימת ולקבוע אם היא ראויה למכפיל גבוה מהממוצע, או נמוך מהממוצע. אז אחת השיטות בוול סטריט היא כאמור שימוש במכפיל היחסי, אבל אם כל המניות בענף יורדות, מחובתם של האנליסטים להוריד את מחירי היעד גם של המניות שמנותחות על-ידיהם. לכן רוב הפחתות מחירי היעד הן כיום בגלל ירידת מכפילים בענף, ולא בגלל שיש איזשהו פגם בביצועים הפיננסיים של החברות".

וול סטריט נותנת, וול סטריט לוקחת...

"ממש ככה. זה לפעמים רע אבל גם לפעמים מצוין, כי ככה נוצרות הזדמנויות כניסה חדשות לשוק במחירים הגיוניים יותר".

עוד כתבות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים