גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תסתכלו עליהן ותראו אותנו: מה קורה במדינות שכבר הגיעו לשיאי תחלואה

דנמרק הגיעה לצמרת התחלואה העולמית; בבריטניה מסתפקים בהגבלות מינוריות; ובארה"ב קיצרו את הבידוד לחולי קורונה לחמישה ימים בלבד מחשש לקריסת המשק ● מבט על המדינות שנכוו מגל האומיקרון מלמד: שיא הנדבקים היומי שנשבר השבוע בישראל, הוא רק ההתחלה

בדיקות קורונה בטיימס סקוור בניו יורק / צילום: Associated Press, Seth Wenig
בדיקות קורונה בטיימס סקוור בניו יורק / צילום: Associated Press, Seth Wenig

ישראל הצטרפה השבוע לרשימת המדינות שבהן התפרצות זן האומיקרון שברה את שיאי התחלואה בקורונה. 16,115 חולים חדשים נרשמו בישראל ביממה שהסתיימה ביום חמישי, לעומת קרוב ל-12 אלף חולים בשיא גל התחלואה של הקיץ האחרון.

 

וישראל לא לבד. בשורת מדינות באירופה ובעולם נשברו שיאי התחלואה כבר לפני שבועיים ואף יותר. למרות ההבדלים במערכות הבריאות, בגלי התחלואה הקודמים, במדיניות ההגבלות ובעיקר בשיעור ותזמון החיסונים, מבט עליהן מאפשר לבחון מה עשוי להתרחש כאן בשבועות הקרובים. הגבלת הגישה לבדיקות PCR, עומסים בבתי החולים, היעדרויות מסיביות מהעבודה וגם הגבלות ותקנות שנועדו להתמודד עם התפרצות התחלואה: כל אלו הם כבר חלק מהמציאות של המדינות בהן וריאנט האומיקרון גורם לתחלואה חסרת-תקדים.

דנמרק: 7% מהאוכלוסייה חלו בקורונה החודש

דנמרק הייתה בשבוע שעבר המדינה עם שיעור תחלואת הקורונה היומי הגבוה ביותר בעולם, לפני שאירלנד עקפה אותה. שיאי התחלואה בדנמרק נשברו כבר בסמוך ל-1 בדצמבר, בעקבות גל משמעותי של וריאנט הדלתא - אחרי שהמדינה הסירה את כל המגבלות הציבוריות, ויתרה על מסיכות ו"תווים ירוקים" ולא קידמה קמפיין בוסטרים - אולם מאז הם רק הלכו ועלו.

כעת, האומיקרון הוא הווריאנט הדומיננטי במדינה הסקנדינבית, שאוכלוסייתה קטנה כמעט בחצי מזו של ישראל, ואתמול נרשמו בה כ-28 אלף מקרי קורונה חדשים ביממה. בחישוב לתושב, שיעור התחלואה בה גדול פי ארבעה. קרוב ל-7% מהאוכלוסייה, כ-400 אלף בני אדם, חלו בקורונה בחודש האחרון.

 

כל זאת התרחש למרות כמה צעדים בהם נקטה הממשלה הדנית במטרה לצמצם את ההדבקות. היא הכריזה באמצע דצמבר על קיצור שעות הפעילות של מסעדות וברים, הוציאה את הילדים לחופשת חג מולד מוקדמת ואסרה על פעילות מועדוני לילה, בתי קולנוע ותיאטראות. הממשלה גם השיבה את חובת עטיית המסכות בחללים סגורים ובתחבורה הציבורית, והפצירה באלה שיכולים לעבוד מהבית, לעשות זאת. נכון לעכשיו, מערך בדיקות ה-PCR הדני עדיין מתפקד, ובמדינה מסתמכים פחות על בדיקות מהירות כפי שנעשה במדינות אחרות (והחל ממחר גם בישראל). ביום רביעי ביצעו הרשויות בדנמרק231 אלף בדיקות PCR יומיות, ושיעור החיוביים בהן עמד על קרוב ל-12%.

למרות המספרים הגבוהים, מצב התחלואה הקשה לא הגיע לשיאים שנרשמו בגלים קודמים. כ-800 חולי קורונה מאושפזים בבתי החולים הדניים, לעומת יותר מ-900 בשיא החורף האחרון (לפי נתוני אתר Our World in Data). שיעור החולים במצב קשה בטיפול נמרץ הוא פחות משליש מזה שנרשם בגל הקודם, אך לפי דיווחים, התחלואה ושיעור המבודדים בקרב צוותי הרפואה מקשה על בתי החולים לפעול. בעיתון הדני "פוליטיקן" הגדירו זאת השבוע: "בתי החולים מתחילים להרגיש את הלחץ".

תור לבדיקות קורונה בדנמרק / צילום: Reuters, TOBY MELVILLE

על רקע חידוש הלימודים במדינה ביום רביעי, ראשת הממשלה מדה פרדריקסן הזהירה: "הוא יכול להוביל ליותר מדי אשפוזים בבת אחת... ולסכן בסגירת עסקים ומוסדות ציבוריים. (ייתכן מצב שבו) לא יהיו מספיק עובדים להסיע את הרכבות, לדאוג לילדים ולקשישים ולדאוג שהמשק יישאר בתנועה".

בריטניה - ג'ונסון מבטיח "לעבור" את הגל בלי הגבלות נוספות

כפי שהיה גם בגלים קודמים, בריטניה היא אחד ממוקדי ההתפרצות החמורים ביותר של וריאנט האומיקרון בעולם. שיא התחלואה היומי מקורונה נשבר בממלכה המאוחדת ב-15 בדצמבר, אז דווחו יותר מ-78 אלף מקרים יומיים (שעקפו את שיאי של הגלים הקודמים שהיו מהגבוהים בעולם). מאז, השיא נשבר שוב ושוב, עם ממוצע שבועי של 181 אלף מקרים ביום ושיא יומי של 218 אלף מקרים ביום שלישי. אחד מכל עשרה תושבי לונדון חלה בשבוע האחרון, לפי הנתונים הרשמיים. אחד מכל 25 בריטים (4%) הוא חולה קורונה כעת.

בתגובה על נתוני התחלואה, ממשלת בריטניה החליטה לאמץ בדצמבר את מה שכינתה "Plan B" - שורת הגבלות מינוריות יחסית, כמו חובת עטיית מסיכות בחללים סגורים ושימוש ב"תו ירוק" במועדונים, אירועים בחללים סגורים ואירועים המוניים.

בעקבות ההיעדרויות הרבות מהעבודה במהלך חג המולד ואחריו, היעדרויות שאיימו על פעילות המשק, הממשלה הבריטית קיצרה את זמן הבידוד לחולי קורונה - מעשרה ימים לשבוע ועברה להסתמך על בדיקות מהירות. בגלל העומס על מערכות הבדיקות, החל מהשבוע הבא, מי שקיבל תוצאה חיובית בבדיקה מהירה לא יצטרך לבצע בדיקת PCR. הוא יידרש לבידוד של שבוע ויוכל לצאת לאחר שתי בדיקות מהירות שליליות בימים האחרונים שלו.

קמפיין בבריטניה לחיסון הבוסטר / צילום: Reuters, Ben Birchall

למרות המחקרים המעודדים לגבי חומרת המחלה של נדבקים בוריאנט האומיקרון, מספר המאושפזים בבתי חולים בבריטניה הולך ועולה. כ-15 אלף חולי קורונה מאושפזים כעת באנגליה לבדה, וההערכות הן כי מספר המאושפזים היומי עומד על כ-1,200 בני אדם. אמנם פחות מרף של 3,000 אשפוזים ביום, שנרשם בשיא הגלים הקודמים ולפי אזהרות המומחים יאיים על מערכת הבריאות, אולם אם הגל יימשך זמן רב - סך המספרים יכול להיות גבוה מכפי שהמערכת תוכל להכיל.

זה היה הנימוק בו השתמש ראש הממשלה, בוריס ג’ונסון, בנאום לפרלמנט אתמול, שבו אמר כי ההגבלות הנוכחיות יישארו בתוקף עד סוף ינואר לפחות. ג’ונסון אמר, עם זאת, כי מסתמן שבריטניה תוכל לעבור את גל האומיקרון הנוכחי ללא צעדים נוספים, איתות חשוב למדינות אחרות המתמודדות עם התחלואה הגוברת. מספר המאושפזים במצב קשה גם הוא מעודד: כ-870 בני אדם בבריטניה כולה נכון לאתמול, לעומת כ-4,000 בשיא גל החורף הקודם.

ארה"ב: בידוד של חמישה ימים לחולה מאומת

עם יותר מ-700 אלף מקרים ביום, ארה"ב שוברת בימים האחרונים את שיאי התחלואה העולמיים. זאת, בין היתר בגלל האוכלוסייה הגדולה שלה ומערכת הבריאות המתפקדת באופן יחסי, בהשוואה למדינות ענק אחרות כמו הודו. שיא התחלואה האמריקאי היומי נשבר מאוחר יותר מבבריטניה ודנמרק, ב-27 בדצמבר, ומאז, המספרים רק הולכים ועולים. מדינת ניו יורק במיוחד היא מוקד תחלואה שמקדים את יתר מדינות ארה"ב, ולו הייתה המדינה עצמאית, היה שיעור התחלואה בה השני בגובהו בעולם.

המגמה המדאיגה בארה"ב, שגם בה האומיקרון הוא כעת הווריאנט הדומיננטי, נוגעת למצב האשפוזים: יותר מ-102 אלף חולי קורונה מאושפזים כעת בבתי החולים מדינה, לא רחוק מהשיא של 133 אלף חולי קורונה בגל החורף הקודם. ישנם גם כ-21 אלף חולי קורונה בטיפול נמרץ - נתון שנמצא בעלייה תלולה לאחרונה. לפי ההערכות כ־80% מאותם מטופלים לא מחוסנים. בשיא גל החורף הקודם היו כ־28 אלף חולי קורונה בטיפול נמרץ.

בגלל השפעות התחלואה על המשק, המרכז לבקרת ולמניעת מחלות בארה"ב (CDC) היה אחד הגופים הראשונים שהודיעו על קיצור הבידוד מעשרה לשבעה ימים, וכעת הודיע על קיצור נוסף לחמישה ימים בלבד אחרי אבחון בבדיקה מהירה חיובית. בנוסף, הרשויות ממליצות לבצע בדיקה מהירה חמישה ימים אחרי בדיקה חיובית כדי לצאת מבידוד, אך אינן מחייבות זאת.

ישראל: פחות מחלימים, אבל יותר מחוסני בוסטר

כמו במדינות האחרות שצויינו לעיל, גם בישראל נשבר לאחרונה שיא התחלואה היומי. מבחינת קצב ההדבקה ומספר המאושפזים פר מאומת, נראה שאנחנו הולכים באותו הכיוון כמו המדינות הללו. יש בארץ כנראה פחות מחלימים מקורונה מאשר בבריטניה או בניו יורק, אבל הרבה יותר מחוסני בוסטר מבדנמרק.

אם ישראל תתקרב לנתוני התחלואה שנראים היום במדינות האלה מערכת הבריאות כאן עלולה לקרוס. המהלכים האחרונים שמקדמים במדינה כמו מתן חיסון רביעי לקבוצות הסיכון, אשפוזי בית ומתן תרופות חדשניות מנסים למנוע את הקריסה הזו - אבל יעילותם עוד מוטלת בספק.

כמו בבריטניה ובניו יורק, גם בישראל עוברים כעת מבדיקות PCR לבדיקות אנטיגן גם עבור חולים או אלה שנחשפו לחולים. אם מוסיפים לכך את חוסר הדיוק של בדיקות האנטיגן, אנחנו צפויים לאבד את היכולת לאמוד את היקף התפשטות המגיפה. וזה המצב גם בארה"ב ובבריטניה. הנתון היחיד שיכול לספק את האומדן הזה יהיה מספר החולים קשה.

בישראל יש כרגע הגבלות מינוריות יחסית להתפשטות התחלואה. בתנאים כאלה סביר שנראה פגיעה משמעותית במשק כמו בניו יורק ובריטניה שכבר סובלות ממחסור בכוח אדם.

משתנה נוסף, חמקמק, אשר מבדיל בין ישראל לבין מדינות מסוימות אחרות הוא קהילתיות וקדושת החיים. הקונצנזוס הישראלי, בניגוד לאמירות מסוימות במדינות כמו הולנד או שוודיה, היא לשמור על כל החיים - קשישים וצעירים כאחד. המשמעות היא שאם תרחישי הבלהות יתממשו, ייתכן שנראה אפילו לחץ ציבורי להטיל הגבלות כדי למנוע תמותה בקרב קבוצות הסיכון.

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

דובאי / צילום: Shutterstock, Risal Khan

הטיסות של ארקיע בוטלו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב