גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב: הקמת איגוד עובדים ראשון באמזון מכניסה רוח חדשה בתנועת ההתאגדות

עובדים במחסן אמזון בניו יורק הצליחו להתאגד למורת רוחה של החברה, שהיא המעסיקה השנייה בגודלה בארה"ב ● מגפת הקורונה והמחסור בעובדים שיפרו את עמדת המיקוח שלהם והגבירו את כוחם מול המעסיקים בנוגע לשכר, תנאי עבודה והטבות

כריס סמולס, המארגן הראשי של התאגדות העובדים באמזון חוגג את הניצחון, שישי / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID
כריס סמולס, המארגן הראשי של התאגדות העובדים באמזון חוגג את הניצחון, שישי / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

הקמת איגוד העובדים במחסן אמזון בניו יורק סיטי הוא הדוגמה האחרונה לעניין המחודש באקטיביזם בתחום התעסוקה בקרב עובדים אמריקאים. הניצחון של העובדים בניו יורק בקרב על הקמת איגוד עובדים עשוי לעודד עובדים במתקנים אחרים של אמזון ובמקומות אחרים ללכת בעקבותיהם. מארגני התאגדויות עובדים בארה"ב מקווים שההצלחה תהפוך את המגמה של ירידה בחברות באיגודי עובדים.

מגפת הקורונה הציפה את הצורך החיוני של עובדי מחסנים, קופאים ונהגים לכלכלה האמריקאית, שלעתים קרובות מרוויחים שכר נמוך יחסית. באותה עת, המגפה הביאה למחסור בעובדים שמשמעותו לעובדים לעתים היא עמדה טובה יותר לדון על שכר והטבות טובים יותר.

כל זה גרם לעובדים בעבודות שירות בשכר נמוך יותר, שלא היו כל כך מאוגדים בעבר, לפעול. מאז השנה שעברה, עובדים בכ־150 סניפים של סטארבקס עתרו לקיים הצבעות להקמת איגוד עובדים. כמה מהם כבר הצביעו בעד התאגדות. עובדים בחנות REI, במנהטן הצביעו להתאגד במרץ.

גם עובדי ייצור בקלוג, וולוו, וב"ג'ון דיר" וולוו שבתו בשנה שעברה כדי לקבל שכר טוב יותר ותנאי עבודה נאותים יותר. כמו כן, אחיות ועובדי בריאות אחרים הפגינו או התפטרו, ואמרו שהביקוש של המגפה הפך את המשרות שלהם לבלתי אפשריות. במקומות אחרים, עובדי מסעדות, מורים, מנחים באוניברסיטאות, עובדי מכולת ואחרים שבתו והפגינו במקומות העבודה.

עובדים באמזון עזבו את העמדות

אמזון חוותה תקופה של אי־שקט בעבודה לפני הבחירות בשבוע האחרון בניו יורק. עובדים בשני מרכזי הפצה באילינוי עזבו את העמדות בדצמבר, וכך עשו גם עובדים באתרים אחרים הכוללים מתקנים במינאפוליס ובניו יורק.

תוצאת הבחירות הנפרדות להתאגדות במחסן של אמזון באלבמה היו מספיק קרובות ביום חמישי כדי להצדיק שימוע על ידי החבר הלאומי ליחסי עבודה. כמו כן, עובדים במחסן אחר של אמזון בניו יורק סיטי צפויים להצביע על התאגדות מאוחר יותר החודש.
"בתעשיות רבות ראינו אנשים אומרים 'אוקיי, אני הולך להתפטר' אבל לעובדים בשכר נמוך, עובדי מחסן לא קיימת האפשרות הזו", וזה גורם להם להתארגן, כך אמרה קייט ברונפנברנר, מרצה בכירה באוניברסיטת קורנל שחוקרת את תחום התארגנות העובדים.

סקר של גאלופ משנה שעברה מצא ש־68% מהאמריקאים בעד איגודי עובדים, יותר מאשר בכל זמן אחר מאז 1965; נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לא הסתיר את תמיכתו באיגודי עובדים ואמר שהוא רוצה להיזכר כ"נשיא שהכי תמך באיגודים" בהיסטוריה; ומשרד העבודה עשה כמה צעדים רגולטוריים שנראים כמועילים לאיגודים.

בינתיים, עם זאת, המאמצים האלה לא התגשמו. כ־6.1% מעובדי המגזר הפרטי היו חברים באיגודים בשנה שעברה, ירידה מ־6.3% ב־2020 ו־16.8% ב־1983 - כך על פי נתוני משרד העבודה. נתוני המשרד הראו שהיו 16 שביתות שכללו לפחות 1,000 אנשים ב־2021, בערך מקביל לממוצע בשנים האחרונות.

הירידה ארוכת הטווח בחברות באיגודים משקפת באופן חלק את הצמיחה האיטית יותר בתעסוקה בתעשיות שבאופן מסורתי יש בהן הרבה עובדים מאוגדים, כמו ייצור או בנייה. חברות גם פתחו מפעלים נוספים במדינות דרומיות, שבהן ההתאגדות אינה נפוצה.

ברונפנברנר אמרה שניצחון האיגוד במחסן של אמזון בניו יורק סיטי היה סימן לכך שניסיונות להתאגד יכולים להצליח, אפילו נגד המעסיקה השנייה בגודלה בכל המדינה. "הן העובדים והן הציבור ראו את אמזון כחברה שלא ניתן להתאגד בה", אמרה. "הניצחון בניו יורק ריסק את התפישה הזו והראה שלא קיימת חברה שהיא בלתי מנוצחת".

חוקרים גילו שעובדים רוצים להצטרף לאיגודים אבל לא עושים זאת בגלל שהם חוששים, כך אמרה, תופעה המוכרת כפער הייצוג. "המעבידים תלויים בכך שעובדים ירגישו שלא ניתן לעשות זאת, ושפחד, תחושת חוסר התקווה הזו היא הדבר המונע מעובדים לנסות".

שינוי אסטרטגיית ההתאגדות

מומחי תעסוקה אמרו שהעובדה שהמבצע לאגד את עובדי אמזון במתקן בסטטן איילנד אורגן בידי קבוצה עצמאית של עובדים מקומיים ולא על ידי בכירים במערכת איגודי העובדים הלאומית שהובאו כדי לעזור להתאגד הייתה בעלת משמעות רבה.

זה יכול לעודד את האיגודים במדינה לעבוד יותר מקרוב עם קהילות מקומיות, כך אמרה תמרה לי, פרופסורית בביה"ס לניהול ויחסי עבודה באוניברסיטת ראטגרס. "אני חושבת שזה רגע שבו תנועת העבודה מתרחבת מבחינת הגדרת המשמעות עבור העובדים של צדק חברתי, וזה הולך לשנות את האסטרטגיה על פי הם מתאגדים", אמרה.

אפילו עובדים שלא השתתפו בניסיונות להתאגד, בשביתות או בשביתות איטלקיות מצאו דרכים להפגין את כוחם החדש. עובדים כבר דורשים וגם מקבלים העלאות שכר או עוזבים משרות לטובת משרות טובות יותר. רווחי שכר שעתי במגזר הפרטי עלו ב־5.6% במרץ לעומת השנה הקודמת, הרבה יותר מקצב עלייתם לפני המגפה. לגבי תעשיות הבידור והאירוח, תעשיות בביקוש גבוה, השכר השעתי עלה ב11.8%.

כמות העובדים שעזבו את מקומות עבודתם הגיעה לרמות שיא בחודשים האחרונים. מספר המועסקים החדשים כשיעור מתוך כוח העבודה כולו גם הוא גבוה ממה שהיה לפני המגפה, מה שרומז על כך שאנשים מחליפים עבודות בקצב מהיר.

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?