גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בימין האמריקאי מתחילה התנגדות לתמיכה באוקראינה

ביידן הבטיח להגן על כל "אינץ' של אדמת נאט"ו", הצטרפותן הצפויה של פינלנד ושל שוודיה מבטיחה הרבה יותר אינצ׳ים רבועים ● האגף הפרו־טראמפי במפלגה הרפובליקאית מתחיל לדבר על הקשר בין אוקראינה למשבר הכלכלי מבית

אם אוקראינית מאירפין לאחר הלווית בנה, שבת / צילום: Reuters, Hiroto Sekiguchi
אם אוקראינית מאירפין לאחר הלווית בנה, שבת / צילום: Reuters, Hiroto Sekiguchi

חבילת הסיוע הענקית לאוקראינה, 40 מיליארד דולר, נתקעה בסוף השבוע שעבר בקונגרס בוושינגטון. סנאטור אחד ויחיד מעכב אותה, מפני שהוא יכול. הסנאט הוא גוף משונה, המתנהל מתוקף תקנות ארכאיות. מצד אחד מתחייב בו רוב מיוחס כדי לחוקק (60 מתוך 100), ומצד שני חבר אחד ויחיד יכול לעכב חקיקה.

העיכוב הוא זמני בלבד, אבל הוא שופך אור על חוסר הפופולריות של העזרה לאוקראינה בחוגים ניכרים של הימין הפרו־טראמפי. הסנאטור המעכב, ראנד פול, מתנגד מושבע של סיוע חוץ באשר הוא, משתמש בנימוקים פופוליסטיים ובדלניים קלאסיים.

הוא אומר, שנשבע שבועת אמונים "לחוקת ארה"ב, לא לממשלה זרה", ומעורר בזה את הרושם כי הוא חושב, שעמיתיו התומכים בסיוע לאוקראינה אמנם מפירים את שבועתם לחוקה, ומשרתים ממשלה זרה. הוא גם אומר, כי "אי אפשר להציל את אוקראינה באמצעות גזירת חורבן על כלכלת ארה"ב". הוא מנסה בזה לעורר את הרושם ש־40 מיליארד דולר (הוא נוקב בסכום של 54 מיליארד) יהרסו ארץ, אשר התקציב השנתי של ממשלתה עומד על שישה טריליון (6,000 מיליארד) דולר.

ספק אם טענות כאלה מדברות אל לבם של רוב הבוחרים. הסקרים חוזרים ומראים תמיכה מסיבית בהמשך הסיוע הצבאי והאזרחי לאוקראינה. סקר שהתפרסם בשבוע שעבר (של מרכז Pew) מראה, כי שני שלישים של האמריקאים תומכים בסיוע, או אפילו חושבים שיש להגדיל אותו. אבל שיעור המתנגדים לסיוע בין הרפובליקאים כפול מזה של הדמוקרטים. אפשר שהסיבה היא התנגדות אינסטינקטיבית לכל מעשי הנשיא, אבל יתכן גם שזו השתקפות של הגישה ה'אנטי־גלובליסטית' הישנה של דונלד טראמפ, אשר טינה כלפי בעלות ברית ואהדה לרוסיה משמשות בה בערבוביה.

התגברות הסכנה למעורבות אמריקאית?

אף כי 40 מיליארד הם כאין וכאפס לעומת שישה טריליון, חבילת הסיוע לאוקראינה בתור שכזאת היא הגדולה ביותר לארץ זרה כלשהי מאז ומעולם. לשם השוואה, בשלהי נשיאותו, ברק אובמה השיג את הסכמת הקונגרס להעניק לישראל סיוע צבאי ואזרחי של 38 מיליארד דולר - לעשר שנים. אוקראינה כבר קיבלה 3.5 מיליארד דולר בשבועות הראשונים של המלחמה. בחבילת 40 המיליארד כלולה אספקת נשק ותחמושת בשווי של 11 מיליארד דולר.

הדעת נותנת שבקשות נוספות יגיעו בהמשך, והסימנים מעידים שהקונגרס יאשר אותן. אמנם שני בתי הקונגרס חצויים כמעט שווה בשווה בין שתי המפלגות הגדולות, ומפלגתו של הנשיא מועמדת להפסיד בבחירות של אמצע הקדנציה בנובמבר, אבל יחסי הכוחות לטובת הסיוע בבית הנבחרים היו 368 לעומת 57. ההפרש יקטן לאחר נובמבר, אבל רק התפתחות דרמטית תוכל למחוק אותו.

התפתחות אפשרית כזאת יש רק אחת: התגברות הסכנה של מעורבות אמריקאית בלחימה. אין סכנה כזאת בעיני הממשל, העומד על כללי הריחוק שנקט מימי המלחמה הראשונים: רגלו של חייל אמריקאי לא תדרוך על אדמת אוקראינה, וכנפיו של מטוס אמריקאי לא ייראו בשמיה. אבל כאשר אמריקה יוצקת סכומי־עתק, כדי לעזור לאוקראינה להרוג רוסים, רוסיה עלולה לפרש "ריחוק" ו"קירבה" על פי אמות מידה שונות מאלה של ארה"ב.

בעיני רוסיה, המלחמה באוקראינה היא כבר מלחמה עם נאט"ו, אם גם "באמצעות שליח". הרוסים מנסים לפגוע בשיירות האספקה המערביות על אדמת אוקראינה, ומפעם לפעם גם מצליחים. אבל כללית, הנשק מוסיף לזרום עם תוצאות קטלניות. כמה זמן יעבור לפני שהנשיא פוטין יחליט לנסות ולמנוע את הנשק מלחצות את הגבול אל תוך אוקראינה? אין לנו כאן אלא ניחושים, הנוגעים פחות להיגיון צרוף ויותר לקפריזה.

"רוסיה תשתמש בנשק גרעיני"

סקר של הוושינגטון פוסט ושל רשת אי.בי.סי הראה בתחילת החודש, כי 72% מהאמריקאים שוללים התערבות צבאית נגד רוסיה; רק 21% תומכים בה. אבל 80% חוששים שהמלחמה תתפשט לחלקים אחרים של אירופה, שחיילים אמריקאיים ישתתפו בה, ושרוסיה תשתמש בנשק גרעיני.

לפי שעה שתי ההשקפות האלה לא מצאו נקודת חיבור, היינו ההתנגדות להתערבות והחשש הכבד מפני מלחמה כללית לא השפיעו עד כה על עצם התמיכה בסיוע לאוקראינה. אבל אפשר להעלות על הדעת נסיבות שבהן פוליטיקאי בעל השפעה, אולי דונלד טראמפ עצמו, יפרוט על החשש מהידרדרות כדי לקרוא לצמצום התמיכה.

אף אחד מן הסקרים שראיתי עדיין לא שאל את השאלה ההיפותטית, "האם תוסיפו לתמוך בהמשך הסיוע לאוקראינה אם יתברר שהוא מחזק את סכנת המלחמה עם רוסיה?"

יש כמובן עוד נעלם חשוב אחד: הקשר בין מלחמת אוקראינה למצבו של המשק האמריקאי. אם מספר גדל של אמריקאים יתחילו להשתכנע, שהאינפלציה הגבוהה (8.3% ב־12 החודשים האחרונים), התרסקות מדדי הבורסה והחששות מפני מיתון הם תוצאה של התארכות המלחמה באוקראינה, היתכן שהם יחדלו לתמוך בסיוע לאוקראינה?

"מודאגים מאוד או במידת מה"

הסקר הנ"ל של ה'וושינגטון פוסט' מראה, כי 66% "מודאגים מאוד או במידת־מה" שהסנקציות הכלכליות על רוסיה תורמות להאמרת מחירי האנרגיה והמזון בארה"ב. התשובה כשלעצמה אינה מפתיעה. טבעי הוא שאנשים "מודאגים" מהשפעתם של פאקטורים חיצוניים על מצבם הכלכלי. השאלה התלויה ועומדת היא אם פוליטיקאים יצליחו להפוך "דאגה" מפני גורמים אלה להתנגדות קונקרטית ופעילה למדיניות, המזינה לכאורה את אותם הגורמים.

זו שאלה המעסיקה ללא ספק גם את פוטין. יש יסוד להניח, מהתבטאויותיו ומהתבטאויותיהם של נושאי כליו, כי הוא חושב שדעת הקהל במערב היא רכרוכית, מפונקת ואנוכית; היא לא תוכל לעמוד לאורך זמן בהאמרת המחירים, ותמיכתה באוקראינה תושפע בהתאם.

הוא אולי יודע, שב־1980 הנשיא הדמוקרטי הלא־פופולרי, ג'ימי קרטר, הטיל סנקציות על ברית המועצות בעקבות פלישתה לאפגניסטן. הסנקציה החשובה ביותר הייתה איסור על יצוא דגנים מארה"ב. בניגוד לרוסיה של ימינו, ברית המועצות הייתה תלויה אז בדגנים מחו"ל. חקלאים אמריקאיים התנגדו בתוקף לסנקציות, והעניין כולו הזיק למעמדו הפוליטי של הנשיא, ומילא תפקיד כלשהו בתבוסתו בבחירות בסוף אותה השנה.

לפי שעה לא ראינו משהו מעין זה, אבל אולי בעיקר מפני ששום פוליטיקאי בעל משקל עדיין לא מתח קו ישר בין הסנקציות לבעיות הכלכליות מבית. הסנאטור פול, זה המעכב את חוק הסיוע, היה הראשון, אבל הוא נחשב לאקסצנטרי, ואין לו די השפעה ציבורית כדי להטות את הוויכוח.

הנשיא לשעבר טראמפ וסעיף 5

נקודת תורפה פוטנציאלית אחרת של המדיניות האמריקאית נוגעת לתוצאות הציבוריות של הנכונות להרחיב את ברית נאט"ו. טראמפ היה מתנגד מובהק של הרחבה כזאת. בהיותו נשיא הוא התלונן באוזני השדרן טאקר קרלסון מפוקס ניוז, שבגלל החלה מכאנית של סעיף 5 באמנת נאט"ו, ארה"ב עלולה למצוא את עצמו ב"מלחמת עולם שלישית". סעיף 5 הוא זה המחייב את חברות הברית לבוא זו לעזרת זו במקרה של התקפה על שטחיהן.

טראמפ, אשר חשב את נאט"ו עצמה ל"מיושנת", עדיין לא הביע את דעתו על הצטרפותן המתוכננת של פינלנד ושל שוודיה, אשר תעמיד אותן תחת מטרייה אמריקאית. זו התחייבות צבאית ופוליטית גדולת ממדים. הנשיא ביידן הבטיח להגן על "כל אינץ' רבוע של אדמת נאט"ו" נגד רוסיה. בקרוב מאוד יהיו הרבה יותר אינצ'ים רבועים והרבה יותר גבול ישיר עם רוסיה. זה מחייב אמריקאים להתנועע בכורסאותיהם במידה קצת יותר גדולה של אי נוחות.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס