גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההיצע נמוך והתובלה מתייקרת: סכר המחירים בענף הרכב הישראלי עומד להיפרץ

לאחר עליות מחירים נקודתיות בחודשים האחרונים, ההתייקרות הרוחבית במחירון טויוטה עשויה להוות פריצה משמעותית של סכר המחירים בענף הרכב הישראלי ● עלויות התובלה, שערי המטבע וההיצע שעדיין מוגבל דוחפים את המחירים כלפי מעלה, ונראה שזו רק ההקדמה לקראת ינואר 2023

מכוניות חדשות בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי
מכוניות חדשות בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

בשבוע שעבר פרסמה יבואנית טויוטה מחירון חדש ובו עלייה ממוצעת של כ-3% ברוב הדגמים החדשים. העיתוי של המהלך, באמצע שנת המכירות ולא בתחילתה, הוא מאוד לא שגרתי אבל בשנתיים האחרונות כבר התרגלנו להרבה דברים לא שגרתיים בענף הרכב הישראלי.

בחודשים האחרונים כבר ראינו מקרים נקודתיים שבהם העלו יבואנים ‘בשקט’ את מחירי המחירון של דגמים שונים, בנימוק של "עדכון דגם" ו/או שינויים ברמות האבזור. אולם המהלך של טויוטה מסמל את הפריצה המשמעותית הראשית של סכר המחירים בענף, שעד כה שמרו על יציבות למרות התהפוכות בכלכלה העולמית.

● מותג הרכב הפופולרי בישראל מעלה מחירים, והוא לא צפוי להיות האחרון
● בגלל המדד והאינפלציה: גם המפלט של השוכרים מתייקר
● המכירות מזנקות: המותגים הסיניים כובשים את שוק הרכב החשמלי בישראל

טויוטה ממקדת הרבה תשומת לב בשל היותה מותג הרכב הנמכר ביותר בשוק הישראלי, אבל היא בוודאי לא תהיה היחידה שתבצע ייקור רוחבי עוד לפני סוף השנה. כל היבואנים חשופים כיום לאותם תנאי מאקרו נפיצים, שדוחפים את המחירים כלפי מעלה, ולפיכך לא נופתע אם עוד מותגים יודיעו על התייקרות בשבועות הקרובים.

וכל זה עשוי להיות רק הקדמה לעליית המחירים שצפויה בינואר 2023, בהנחה שלא יחול שיפור משמעותי בסביבת המאקרו. אלו כמה מהמגמות שדוחפות כיום להתייקרות מחירי הרכב החדש בשוק.

 

הקורונה לא על סדר היום, אבל ההיצע עדיין נמוך

משבר הקורונה אומנם יורד בהדרגה מסדר היום הציבורי, אבל בתעשיית הרכב עדיין מרגישים היטב את תוצאות הלוואי שלו. המחסור בשבבים, שנמשך מזה כשנה וחצי, אומנם הוקל במעט במחצית הראשונה של 2022, אבל תעשיית הרכב העולמית עדיין צפויה לאבד השנה בגינו ייצור של 2-3 מיליון מכוניות, בעיקר בפלחים העממיים של השוק.

לכך נוסף השנה גם הזעזוע של המשבר המתמשך באוקראינה, שדוחף מעלה את מחירי האנרגיה ואת מחירי חומרי הגלם, מייקר את עלויות הייצור ומשבש את האספקה.
בתחזית ארוכת טווח לתעשיית הרכב העולמית, שפרסמה בשבוע שעבר חברת הייעוץ הגלובלית AlixPartners, מעריכים האנליסטים כי היקפי ייצור הרכב לא יחזרו לאלה של טרום הקורונה לפני שנת 2024. לאחרונה אף קראנו תחזיות יותר פסימיות. המשמעות היא שאנחנו צפויים כנראה לעוד שנה וחצי-שנתיים של עודפי ביקוש גלובלי לרכבים חדשים, שימנעו את ירידת המחירים.

ההיגיון הכלכלי אומר שגלישה של הכלכלה העולמית למיתון, עשויה להקטין את הביקוש לרכב. אבל לפחות בינתיים, נראה שעודפי הביקוש מנטרלים את הלחץ האינפלציוני ומונעים התהוות עודפי ייצור, כפי שקרה במקרים קודמים של האטה בכלכלה הגלובלית. כל זה נכון לרכבי בנזין, ונכון במיוחד לכלי רכב חשמליים, שעודפי הביקוש להם צפויים להימשך לפחות בחמש השנים הקרובות.

עוד תופעת לוואי של ההיצע הנמוך היא שינוי בחלוקת הכוח בין יצרני הרכב לבין הדילרים שלהם, במיוחד באירופה. אם בעבר היצרנים ראו בדילרים ערוץ עצמאי הכרחי לגלגול עודפי ייצור ללקוחות, כיום יצרנים רבים שואפים לאמץ את "מודל הסוכנות". כלומר, להפוך את הדילרים לספקי שירותים בלבד, כאשר הלקוחות מזמינים את כלי הרכב ישירות מהיצרן בצורה מקוונת.

כרגע שינוי המודל מתמקד רק באירופה אבל אין ספק שכוח המיקוח של הדילרים מול היצרנים פוחת משמעותית. זה כבר בא לידי ביטוי בחוסר נכונות של יצרנים מסוימים להעניק לישראל "יחס מיוחד" בתמחור ובהקצאת מלאי, ואף בחוסר נכונות להתמקח - מה שמוביל לעליית מחירים.

מחירי התובלה נוסקים ומתגלגלים לצרכן

כבר עסקנו כאן לא מעט בהשפעת הפיחות בשקל על עליית מחירי הרכב, ואחרי פרסום נתוני האינפלציה בשבוע שעבר רבים בענף מתחילים להפנים שההשפעה הזו כנראה לא תהיה קצרת מועד. אומנם יבואנים שמחירי הרכב שלהם צמודים ליורו נהנים כרגע מצניחת השער שלו, אבל הם מיעוט. מחירי היצרנים של רוב דגמי הרכב שנמכרים בישראל צמודים לדולר ונמצאים בשל כך תחת לחץ הולך וגובר להעלאת מחירים.

גם מחירי התובלה הימית מזנקים כיום, הן בשל התייקרות הדלק והן בשל היחלשות השקל ביחס לדולר. בחודש יוני נסק המחיר הממוצע של דלק לאוניות בעולם לשיא היסטורי של יותר מ-1050 דולר לטון. רק לשם השוואה, ביולי אשתקד הם נעו סביב 400 דולר לטון.
מטבע הדברים, חברות התובלה הימית מגלגלות את עליות המחירים ישירות ללקוחות. זה גם מה שקורה לענף הייעודי של אוניות להובלת מכוניות (RORO), שעד כה הצליח לצלוח את משבר הקורונה ללא יותר מדי זעזועי מחיר.

גם בענף הרכב בישראל מדווחים על עלייה של עשרות אחוזים במחירי ההובלה הימית של רכב בקווים מאסיה. כרגע, מדובר על כ-1300-1800 דולר לרכב, שנשלח מאסיה לנמל אשדוד, לעומת פחות מ-1000 דולר לפני שנה. כאשר מדובר בכלי רכב עממיים, מחירי התובלה מתחילים להוות חלק לא מבוטל מהעלות הכוללת שמגולגלת לצרכני הקצה.

אין בשורות מהשיווק המקביל ומהממשלה

בעשור האחרון צמחו בישראל שני ערוצי רכישת רכב אלטרנטיביים, שהיו אמורים לדחוף את המחירים כלפי מטה. האפקטיבי יותר הוא ערוץ ה"אפס קילומטרים" של חברות הליסינג, שבשנות השיא גלגל לשוק עשרות אלפי כלי רכב בשנה והציע מגוון רחב מאד של מכוניות חדשות בהנחות של עד 15% ממחירי המחירון.

בדיקה עדכנית שערכנו החודש מגלה כי הערוץ הזה מציע כרגע מגוון דגמים מצומצם משמעותית, שמתמקד בעיקר בדגמי יוקרה יקרים או בדגמים "לא אהודים". גם ההנחות המוצעות התכווצו דרמטית ביחס לשנות השיא.

הערוץ השני הוא היבוא המקביל, שצמח דרמטית בשנים האחרונות, אבל גם ממנו עדיין לא מגיעה הבשורה על הוזלת המחיר לצרכן. הפרסומים של השחקנים בענף המקביל מגלים שבמקרים רבים מחירוני הדגמים העממיים דומים לאלה של מחירוני היבואנים הרשמיים, עד כדי 5% לכאן או לכאן. אומנם ליבואנים המקבילים יש כיום יתרון בקיצור המשמעותי של זמ האספקה, אבל ספק אם מכאן תבוא הישועה.

השיח הפוליטי עוסק רבות בצעדים הנדרשים להורדת יוקר המחיה, אך בו בזמן הממשלה ממשיכה לקדם ‘מלכים’ שתורמים להתייקרות הרכב החדש. בינואר הקרוב תעודכן נוסחת "המיסוי הירוק", וכמו כל עדכון כזה בעשור האחרון, גם העדכון הנוכחי יביא להקטנת הטבות המס על כלי רכב חסכוניים.

לכך, אפשר להוסיף את הכפלת מס הקנייה על רכב חשמלי בינואר והעלאת מס הקנייה על רכבי הפלאג ב-15%, והמשמעות היא עוד התייקרות רוחבית, שתפגע בכלי הרכב העממיים.

השורה התחתונה די ברורה. המחירים של המכוניות החדשות, במיוחד העממיות, ממשיכים לטפס ולהתרחק מכיסם של האזרח הממוצע עם המשכורת הממוצעת. 

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים