גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יצרני רכב צופים שהמכירות לא ייפגעו מהמצב הכלכלי באופן נרחב יותר

מלאי נמוך בסוכנויות הרכב ומוכנות של קונים לא להתחשבן בעת קניית מכונית עזרו ל־GM, פורד ויצרניות אחרות להציג רווחים נאים ברבעון השני

מכונית במפעל פורד / צילום: Associated Press
מכונית במפעל פורד / צילום: Associated Press

אפילו כשההוצאה של צרכנים יורדת, ישנו תחום בו הם ממשיכים להוציא כסף בלי חשבון: סוכנויות הרכב.

● שוק הרכב נמצא באחת התקופות המורכבות שידע. האם יתאושש?
● מלאי של שנה נגמר בתוך ימים: ביקושי שיא למכוניות חשמליות בישראל

מנהלים בתעשיית הרכב שדיווחו על רווחים מוקדם יותר השבוע הביעו ביטחון שלא רק שהביקוש למכוניות ומשאיות יישאר חזק במחצית השנייה של השנה, אלא שהקלה של ההפרעות בשרשראות אספקה תעזור להגביר רווחיות ברבעונים הקרובים.

הזמנות של לקוחות מתעכבות, מלאי נמוך באופן היסטורי בסוכנויות הרכב ומוכנות של קונים לשלם מחירים גבוהים יותר על מכוניות הובילו ביחד לרצף של רבעונים רווחיים אצל רוב חברות המכוניות העולמיות. הדינמיקה הייחודית הזו גורמת לאופטימיות ברחבי התעשייה שתוכל לגבור על אי הוודאות הכלכלית ההולכת ועולה טוב יותר ממה שהיה במיתונים קודמים.

העידוד הפיננסי חיוני ליצרנים האלה, שמוציאים מיליארדי דולרים לבניית בתי חרושת לסוללות ומעבירים את קו המוצרים שלהם למכוניות חשמליות.

גם בפורד וגם אצל יצרנית הרכב Stellantis NV דיווחו על עלייה דו ספרתית ברווחים נטו השבוע. הרבעון השני של ג'נרל מוטורס היה פחות מוצלח, בעיקר בגלל הימשכות של מחסור בחלקים, אבל היא עדיין סיפקה רווח נטו של 1.69 מיליארד וחזרה על ההנחיה שלה לסוף השנה.

"המלאי בסוכנויות הרכב לא באמת השתנה כבר שישה רבעונים בערך, אפילו שהייצור עלה", אמר פול ג'ייקובסון, מנהל הכספים בג'נרל מוטורס. "יש עוד הרבה ביקוש שלא בא על סיפוקו", הוא הוסיף.

הטון האופטימי הזה הוא חריג בתעשיית הרכב, לרוב אחד התחומים שנפגעים ראשונים מכל ירידה בסנטימנט הצרכנים.

הידוק-חגורה

ביום שישי הודיעה ממשלת ארה"ב שההוצאה של משקי בית עלתה מהר יותר ביוני, אבל כלכלנים אומרים שבחישוב מאוזן לאינפלציה, בסך הכל ההוצאה האטה בחדות. אצל ענקית הקמעונאות וולמארט ובחברת המוצרים לצרכנים פרוקטר וגמבל הזהירו השבוע שהמחירים היקרים גורמים לקונים לסגת, סימן לא טוב לכלכלה האמריקאית.

ישנן יצרניות מכוניות שמתחילות לנקוט צעדים על מנת להגן על העסקים שלהן ממיתון, כולל פיטורים המוניים, וכדי להגיב ללחצים אחרים, כמו עלויות גבוהות יותר של סחורות, עלייה של שיעורי הריבית וסגירות בתי חרושת באסיה הקשורות להתפרצויות חדשות של קורונה.

בג'נרל מוטורס אמרו ביום שלישי שיצמצמו את ההעסקה וינקטו צעדי הידוק-חגורה נוספים במידה והאתגרים הכלכליים יחריפו.

אצל יצרנית המכוניות החשמליות טסלה וב־Rivian Automotive חשפו תוכניות לקיצוץ אלפי עובדים מקבלי משכורת לאחר שבחודשים האחרונים העסיקו שם עובדים חדשים רבים.

גם בפורד החלו הליך נרחב של התייעלות כדי לחסוך 3 מיליארד דולר בעלויות שנתיות ולחזק את המעבר למכוניות חשמליות. בשבועות הקרובים, יצרנית הרכב מדירבורן, מישיגן, צפויה לחשוף תוכניות לפיטורי יותר מ־4,000 עובדי צווארון לבן, כך דיווח הוול סטריט ג'ורנל מוקדם יותר החודש.

"לגמרי ניתן לומר שיש לנו יותר מדי אנשים בתפקידים מסוימים, אין בכך ספק", אמר מנכ"ל פורד ג'ים פארלי ביום רביעי. הוא לא אישר או הגיב באופן ישיר לשאלה לגבי צמצום כוח העובדים.

אופטימיות בתעשיית הרכב

מנהלים בתחום הרכב וסוחרים אומרים שהתעשייה בסך הכל נמצאת במצב הרבה יותר חזק ממה שהייתה בירידות כלכליות קודמות. גם הנסיבות המעט יוצאות דופן מעודדות: הלחץ הממושך על המלאי במגרשי הסוכנויות הוביל להצטברות של ביקוש מרוסן וקונים מוכנים לשלם פרמיה גדולה על מכוניות ומשאיות כאשר הן נעשות זמינות.

מייק מנלי, מנכ"ל רשת סוכנויות הרכב הנסחרת בבורסה AutoNation , אמר שגם אם יש ירידה בכלכלה, התיאבון של צרכנים למכוניות במחיר בינוני עד גבוה, כולל מכוניות בקטגוריית היוקרה, צפוי להישאר חזק.

"אם אנחנו הולכים לקראת תקופה של מיתון, האנשים ממעמד הביניים עד המעמדות החלשים ביותר יהיו אלה שייפגעו", אמר מנלי. ב־AutoNation אמרו מוקדם יותר החודש שעד כ־50% מהמכוניות שנכנסות לסוכנויות הרכב בחודשים הקרובים כבר נמכרו מראש, וחלק מהדגמים, כמו הפורד ברונקו, מכורים מראש ליותר משנה.

בינתיים, המחיר הממוצע שמשולם על כלי רכב ממשיך לטפס, וביוני הגיע לשיא של 45,884 דולר, על פי חברת מחקר התעשייה J.D. Power.

יותר קונים לוקחים מימון עם תשלומים גדולים יחסית. מספר האנשים שלקחו הלוואה לרכב בהחזר של לפחות 1,000 דולר בחודש הגיע ביוני לשיא של 12.7%, על פי אדמנדס, אתר קניית רכב וחברה לניתוח מידע.

מנכ"ל Stellantis, קרלוס טבארס, אמר ביום חמישי שהמשלוחים העולמיים של החברה עלולים לרדת בכ־50% ויהיה לה קשה אפילו להגיע למצב בו היא לא מרוויחה ולא מפסידה. הוא אמר שהוא חושב שבאירופה הסכנה למיתון גדולה יותר ובארה"ב הירידות בכלכלה ייוותרו קטנות יותר.

"יש לנו נקודת break-even נמוכה מאוד", אמר השבוע טבארס בשיחת הרווחים של החברה. "זה ייתן לנו חוסן משמעותי להתמודד עם כל משבר בלתי צפוי".

ובכל זאת, ההפרעות בשרשראות אספקה ומחסור מתמשך בשבבי מחשבים ממשיכים לפגוע בתחזיות לתעשייה. מכירות ג'נרל מוטורס ברבעון השני נפגעו מבעיות אלה באופן לא מידתי, והחברה סיימה את הרבעון עם 95 אלף מכוניות שלא הצליחה לסיים להרכיב ולכן לא יכלה למכור.

"אנחנו מתמודדים עם כמה מהנושאים האלה הקשורים לשבבים כבר שנתיים", אמר ג'ייקובסון מ־GM. "המשבר הנוכחי התחיל מאוחר מהקודמים".

מגבלות המלאי פוגעות במכירות, שירדו בארה"ב ב־18.2% ל־6.7 מיליון מכוניות בשישה החודשים הראשונים, על פי Wards Intelligence, חברה שעוקבת אחרי נתונים של תעשיית הרכב.

גם מידת הזמינות הופכת לחשש גדול בגלל שהעלייה במחירי המכוניות דחפה הרבה קונים בעלי מודעות תקציבית גם משוק המכוניות החדשות וגם משוק המשומשות. חלק מהמנהלים אומרים שברגע שהמלאי בסוכנויות יגדל שוב, יהיה קשה לחברות הרכב לדרוש את מחירי הפרמיום שהן מבקשות היום.

"סנטימנט הצרכנים מפוזר לכל הכיוונים", אמר מנכ"ל טסלה אילון מאסק בשיחת הרווחים של יצרנית המכוניות החשמליות הזו מוקדם יותר החודש.

בטסלה רשמו את הירידה ברווח הרבעוני הראשונה בתקופה של יותר משנה, שהוחמרה בגלל סגירות של המפעל בשנחאי בעקבות מגבלות קורונה שם. אבל מאסק אמר שהוא לא מודאג מירידה בביקוש לטסלה, שלקוחותיה מוכנים לחכות חודשים רבים למכוניות בקונפיגורציות שונות.

"יש לנו כל כך הרבה ביקוש עודף שבאמת זה לא היה עניין מבחינתנו", אמר בשיחה.

מייק קוליאס, אליוט ונורה אקרט השתתפו בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית