גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

10 עצות להקניית צרכנות נבונה להורים ולילדים

הדור הצעיר מעצב את יחסו לכסף בהתאם לדוגמה האישית שהוא מקבל מההורים ● לקראת סיום החופש הגדול ולרגל החזרה למסגרות החינוך, גלובס מציע מספר דרכים להוביל את הילדים לעצמאות כלכלית ● ניהול החיסכון המשפחתי 

להוביל את הילדים לעצמאות כלכלית / אילוסטרציה: Shutterstock
להוביל את הילדים לעצמאות כלכלית / אילוסטרציה: Shutterstock

יש שמועות שכבר פורחים חצבים, וזה כידוע מבשר על עונה חדשה: חזרה למסגרות, חגים וחגיגות, ולאחר מכן השגרה הברוכה. אוגוסט מגיע לסיומו, וכל ההורים שקוראים את הטור הזה מגיעים אליו מותשים ומרוטים עם חשבון בנק מרוקן - כשהחגים עוד לפנינו. זה הזמן הנכון להתחיל להיערך לאוגוסט הבא. 10 עצות כלכליות לליווי נכון של דור הבא לקראת עצמאות כלכלית.

 

1. תחסכו בכל חודש לקראת אוגוסט הבא

כמו שרובינו כהורים יודעים, חודשי הקיץ הם מכה כלכלית: קייטנות, ההוצאות על החשמל מתנפחים, והבילויים מרוקנים את חשבון הבנק במהרה. מכיוון שאנו יודעים זאת, אנחנו גם יכולים להיערך לכך מראש ולחסוך בכל חודש חלק מהסכום עד אוגוסט הבא. אם עד עכשיו לקחתם הלוואה לבילויים עם המשפחה בקיץ או הגדלתם את המינוס - כעת, כאשר הריבית עולה, התנהלות בדרך זו תעלה לכם יותר, ובכל מקרה תצטרכו להחזיר את העלות בתשלומים שיכבידו על ההחזר החודשי. היערכות מראש תפחית עבורכם את עלות הריבית.

2. תקבעו משימות כדי לחסוך לחופשה הבאה

מתכננים נסיעה משפחתית בשנה הבאה? זו הזדמנות לאפשר לילדים לחסוך למטרה מסוימת שתרחש בעוד שנה. לדוגמה, אם אתם מתכננים לטוס לאירופה, תציינו בפני הילדים שלכל אחד יהיה תקציב מסוים לקניות בטיול. אם הם במהלך השנה הם יבצעו משימות שונות שתגדירו ביחד (חשוב שאלו לא יהיו משימות שנדרשות במסגרת התפעול השוטף של הבית והמשפחה), הם יקבלו עוד סכום שקבעתם מראש לקניות.

3. בתום אוגוסט, תתכננו את תקציב המשפחה מחדש

תנצלו את התקופה הנוכחית לתכנן מחדש את תקציב המשפחה. אחרי כל סערת התשלומים של אוגוסט והשינויים שחלו בהוצאות בשל עליית המחירים והתייקרות הריביות, תוודאו שהתקציב שלכם עדיין מתאים להכנסות שלכם - ושלא נפתח פער זוחל בסעיפים כאלו ואחרים.

4. לקראת החגים, תערכו להוצאות נוספות

החגים לפנינו, ובחגים כולנו נדיבים מאוד: מתנות, ארוחות משפחתיות מפנקות ובילויים. גם כאן תתכנו תקציב מודע מראש. תגדירו מספר עוגנים עליהם לא תרצו לוותר ולשאר תעניקו עדיפות לפי היכולת. שנה חדשה מתחילה, תתחילו אותה בשליטה בהוצאות שלכם.

5. תנחילו עקרונות כלכליים ברורים לדור הבא

למרות שכולנו מצפים לתוכנית מסודרת לחינוך פיננסי בבתי הספר, חינוך מעין זה מתחיל בבית, והוא מתחיל בראש ובראשונה אצלכם ההורים. תישבו יחד ותדברו על הערכים הכלכליים שמנחים את המשפחה, ועל הערכים שתרצו להנחיל לדור הבא.

לפני חישובי ריביות והכרת ביטוחים - דברים חשובים בפני עצמם - קודם כל באים הערכים: האם אתם בעד או נגד מותגים, מה משמעות החיסכון, מה מקומה של ההתנהלות העצמאית של הילדים, מה תרשו ומה לא תרשו לילדים לעשות עם הכסף שלהם, גם אם הם הרוויחו אותו בעצמם.

תציבו ערכים ועקרונות ברורים על פיהם יתנהלו יתר בני המשפחה. זהו הבסיס לחינוך פיננסי.

6. תעודדו לעצמאות כבר מגיל צעיר

מגיל צעיר תיתנו לילדים דמי כיס, ותקבעו באופן ברור עם הילד מה הם מכסים. למשל, אם גובה דמי הכיס הוא 20 שקל בחודש, הסכום מכסה גם את הגלידה שהוא בחר. כשהילדים גדלים - דמי הכיס עולים, וכך גם הדברים שהם אמורים לכסות.

בדרך זו, הילדים לומדים מגיל צעיר שיש כסף ויש רצונות, כשהכסף לא מספיק לכל הרצונות, ולכן יש דברים שמוותרים עליהם.

7. תציבו גבולות ותנהלו שיח ענייני עם הילדים

פעמים רבות למילים "אין לי כסף" יש משמעויות קשות, בעיקר עבור ההורים שלא רוצים ליצור אצל הילדים תחושה של מחסור. להתנהלות עם כסף תמיד יש סיפור או רקע אמוציונלי שמלווה אותה, ולכן כדאי מאוד שהשיח עם הילדים יהיה ענייני.

הילד רוצה ממתק בפעם השלישית מאז שיצאתם? אפשר להסביר לו: "הקצנו כסף לקניית ממתקים, קנינו כבר פעמיים ממתקים שבחרת, כעת מספיק". הלכתם עם הילדים לבריכה, וארטיק עולה שם 15 שקל? אפשר להגיד לילד שזה יקר ולא קונים.

ככל שהגבולות יהיו ענייניים וברורים יותר, כך יהיה קל יותר לילדים להבין שהשליטה בידיים שלהם. בחירה לא לקנות כי יקר מדי היא בחירה שלהם, שנובעת מהבנה שכסף זה דבר שהוא מוגבל.

8. תגדירו יעדים ברורים למתבגרים במשפחה

יש לכם ילדים בני 20? שימו להם יעד לצבור חיסכון של 100 אלף שקל עד גיל 30. זהו סכום שיאפשר להם להתחיל את חיי המשפחה הבוגרים שלהם עם מרווח נשימה, ויעזור להם לתרגל חיסכון והשקעה.

רבים חושבים שכמעט בלתי אפשרי לחסוך בתקופת הלימודים האקדמיים או במסגרת עבודות מזדמנות. אלא שמאוחר יותר מצטרפות ההתחייבויות המשפחתיות: המשכנתא, גני הילדים - והעומס עולה. על מנת לחסוך 100 אלף שקל בעשור, צריך בחישוב פשוט להפריש 840 שקל לחיסכון מדי חודש, פחות מכך אם הכסף יושקע ויצבור תשואה.

גישה זו תאשר לדור הבא גם לתרגל וללמוד כיצד להשקיע בשוק ההון. כסף לחיסכון בעוד עשור צריך להיות מושקע. זה הזמן לשלוח את הילדים לעשות שיעורי בית וליישם. זה לא חיסכון "על הדרך", בטח לא בגיל 20, אבל זו הדרך להשיג סכום משמעותי בתחילת החיים. חיסכון אגרסיבי שמשמעותו בעקיפין דחיית סיפוקים בשביל העתיד הוא הבסיס לרווחה.

9. תכינו את הילדים לעולם התעסוקה בעתיד

יש לכם ילדים צעירים? אמנם אתם לא יודעים איך יראה עולם העבודה אליו הם נכנסים, אך יש דברים שתמיד נדרשים בכל מקום עבודה: גמישות מחשבתית, יכולת להגיע לפתרונות יצירתיים, יכולת לשתף פעולה ולעבוד בצוות, יכולת להתמודד עם כישלון ולהמשיך הלאה. חפשו פעילויות שיאפשרו להם לפתח כישורים אלו.

10. תנצלו את חגי הקניות לתרגל צרכנות נבונה

בחודשים הקרובים יחלו חגי הקניות שנועדו לגרום לכולנו לרכוש - וכמה שיותר. תוכלו לנצל את התקופה הזו לתרגל צרכנות נבונה עם ילדיכם. מעוניינים לרכוש מוצר או שירות מסוים? תבררו בהקדם את מחירו המקורי בטרם ישתנה לשם מתן ההנחה המפתה. כך תדעו מהי ההנחה האמיתית שאתם מקבלים על מוצר.

זה הזמן גם לשוחח עם הילדים שוב על צרכנות נבונה וקניות לפי תקציב מוגדר מראש, ועל רכישה בטוחה ברשת. בנוסף, שימו לב שלילדים אין גישה לאשראי שלכם - הקוד הסודי, כשמו הוא, צריך להיות ידוע רק לכם. זוהי המלצה להורים עם ילדים קטנים לכל ימות השנה, וקל וחומר לקראת חגי הקניות.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20