גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העובדים לא מרגישים חלק מהליך קבלת ההחלטות? תדאגו שהם יתעמתו זה עם זה

במקרים רבים, ארגונים שבהם הליך קבלת ההחלטות כפוף לאיש אחד מתקשים לצמוח ולקדם רעיונות חדשים ● היחסים בין חברי הצוותים כנראה לא טובים, והעובדים לא חשים חלק מרוח הרעיונות ● מספר שיטות פשוטות עשויות להניע את העובדים ליזום ולהטיב עם הארגון כולו

העובדים לא מרגישים חלק מהליך קבלת ההחלטות? תדאגו שהם יתעמתו זה עם זה / צילום: Unsplash
העובדים לא מרגישים חלק מהליך קבלת ההחלטות? תדאגו שהם יתעמתו זה עם זה / צילום: Unsplash

 

 

אריק סטארקלוף, נשיא ומנכ"ל חברת הנדסה לבדיקות ומדידות אוטומטיות - NI, הציב לעצמו מטרה, להמציא מחדש את החברה. בתור המנכ"ל הנכנס, הוא שאף לשפר את הליך קבלת ההחלטות בחברה, אך נתקל בקשיים פנימיים. סטארקלוף רצה שהמנהלים הבכירים בחברה ייזמו בעצמם ולא ימתינו לו כדי לקבל החלטות חשובות.

המצוקה שאליה נקלע סטארקלוף היא שכיחה. באופן מסורתי, בכירים רבים בחברות נוטים להתמקד בשאלה "מה זה אומר להיות מנהיג גדול", אך מפספסים את השאלה "מה זה אומר לבנות צוות טוב".

במאמר זה אציג אבחון פשוט להערכת צוותים, בהתבסס על כמה קריטריונים שיכולים להצית או לעכב ביצועים טובים, ואתאר כמה שיטות לחדול מהתנהלות מיושנת שפוגעת בצמיחת הארגון כולו.

 

התנהגויות חיוניות של צוות

הנקודות הבאות יכולות לשמש גם ככלי אבחוני וגם כבסיס להסכמה לשינוי. לפני הכול, כמנהלים, בחנו אם הצוותים שלכם מתנהלים לפי הקריטריונים הבאים:

● הצוות לא נמנע מוויכוחים ועימותים: חברי הצוות מאתגרים זה את זה ומדברים בכנות על המשימה המשותפת, גם כאשר הם לא עוסקים בתחומי המומחיות שלהם.

● בצוות אין יחידות שעובדות בנפרד: חברי הצוות משתפים פעולה ויש ביניהם תלות הדדית.

● חברי הצוות מחויבים למשימה משותפת: הצוות מתאם דרישות כדי להגיע ליעדים המשותפים.

● הצוות אינו משועבד להיררכיה: כל חברי הצוות בונים באופן אסטרטגי קשרים עם בעלי עניין חיצוניים, הקריטיים להצלחתם.

● הצוות ממצה את מלוא הפוטנציאל שלו: חברי הצוות עוסקים במרדף אחר חדשנות פורצת דרך.

לאחר מכן, דונו בתוצאות עם הצוות שלכם. העלו שאלות כמו: "האם אלו הביצועים הטובים ביותר שאנו מסוגלים להשיג?", או "האם יש לנו הרצון לוותר על דרכי עבודה שאינן משרתות אותנו כדי לאמץ דרכים חדשות?". בהמשך, התחלקו לקבוצות קטנות כדי לדון בדרכים ובשיטות שיכולות לשפר את הביצועים. לבסוף, כנסו מחדש את הצוות והתחייבו - כקבוצה אחת - לשיטות שהחלטתם לתת להן עדיפות.

אימוץ תרבות ארגונית חדשה

לאחר שהצוות התחייב ל"חוזה חברתי חדש", הגיע הזמן לשנות את ההתנהלות בפועל. להלן כמה שיטות עבודה שיעזרו לבצע את השינוי.

● פתרון בעיות בשיתוף פעולה: זהו תהליך שיטתי שנעשה בדיון, שבו שאלה עסקית קריטית אחת נמצאת במוקד הפגישות. לא משנה מה הנושא, חברי הצוות צריכים לשתף פעולה, נתונים ותובנות זה עם זה. המטרה: לייצר דיאלוג אמיתי ולא קונצנזוס, כך שההחלטה הסופית לא צריכה להיות ברורה מאליה. בדרך זו ניתן גם להימנע מזעם כלפי מי שהרעיונות שלו נבחרו.

● חסינות: שימוש קבוע בתרגול המכונה "חסינות מפני כדורים" יכול להבטיח שחברי הצוות ישתפו פעולה ותחושת המחויבות להצלחה ארגונית תגבר. כך זה עובד: חבר צוות מציג פרויקט במסמך המפרט מה הושג, אילו בעיות קיימות ומה מתוכנן להמשך.

לאחר מכן, אותו עובד מבקש משוב וביקורת בונה. בשלב זה ניתן לחלק את החברים לקבוצות של שלושה. כל קבוצה מבקרת את הפרויקט, עושה סיעור מוחות על דרכים לצמצם את הסיכונים ושומרת על טון מכבד בין הקולגות. לאחר מכן, כל הביקורות יקובצו למסמך משותף המחולק לאתגרים, חידושים והצעות לשיפור. דרך זו מבטיחה שלעובד שאחראי על הפרויקט יש משוב ברור, מסודר ומתועד, הכולל מגוון נקודות מבט והצעות תמיכה קונקרטיות. בינתיים, עד שהפרויקט יצא לפועל, אותו עובד נהנה מהטיפים ומהעזרה של חבריו.

● הפוגות לטובת גילוי לב והצבת דגלים אדומים: לא ניתן להפריז בחשיבותה של כנות. הימנעות מוויכוחים ושמירת כעס בבטן עלולות להיות הרסניות, אפילו קטלניות, ולגרום לצוותים להחמיץ הזדמנויות ואף לחשוף אותם לבעיות חברתיות מיותרות. אבל מה לגבי קבוצות שחלק מחבריה מתגוננים וחסרי ביטחון? הפוגות לטובת גילוי לב יכולות לעזור להם. במהלך פגישה, הכריזו על הפוגה ושאלו את הצוות מה לא נאמר.

אפשר גם להשתמש במה שאנו מכנים "שידורים חוזרים של דגלים אדומים". כשמאמני כדורגל זורקים דגל כדי לבחון מחדש החלטה מסוימת, כל חבר בקבוצה - ולא רק המנהיג - יכול לעצור בכל עת ולבקש מהצוות לבחון את האינטראקציה האחרונה.

● OPEN 360S: ביצועים פורצי דרך הופכים להרבה יותר אפשריים כשחברי הצוות לוקחים אחריות ומדריכים זה את זה, במקום להסתמך רק על המשוב של ראש הקבוצה. לרוב, הביקורות המסורתיות הן הערכות ביצועים, בדרך כלל בעילום שם ובכתב. במודל ה־OPEN 365S שאני מציע, כל חבר מקבל משוב מעמיתים בעל פה בפורום שקוף לכל הצוות.

התוצאות מדברות בעד עצמן

השינוי בתרבות ובהתנהגות באחד הצוותים המובילים בחברת NI תרמו לשיפור הביצועים. בין היתר, בזכות אימוץ שיטות וכלים חדשים, החברה הגיעה להכנסות של 1.47 מיליארד דולר ב־2021 - עלייה של 9% לעומת 2019 - ורשמה שיא הכנסות והזמנות ברבעון הרביעי אשתקד.

לפי סטארקלוף, עד לפני אותם שינויים, ב־NI נהגו לחזור על אותה שיטת עבודה מיושנות במשך זמן רב, וההחלטות הגיעו אך ורק מלמעלה, ללא השתתפות של כולם. "המתח הזה הוביל להתנהגות פסיבית־אגרסיבית, ואנשים לא באמת חשו חלק מרוח ההחלטות שהתקבלו", הוא נזכר. "יש הבדל גדול בין להגיד 'אנחנו בפנים', כשבאמת מאמינים בזה, ובין פשוט לציית בחוסר רצון. אנחנו בהחלט בקטגוריה הראשונה היום".

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק