גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיוון העתיקה ועד למרצדס ולגוגל: מה אפשר ללמוד מארגונים גדולים על אסטרטגיה

כמעט כל חברה מצויה בתחרות על לקוחות, עובדים ומשאבים, וחייבת לגבש אסטרטגיה כדי להוביל בענף ● במרצדס למשל, ההנהלה שמה דגש על פיתוח מוצרים ושירות לקוחות. בגוגל, לעומת זאת, על שכר ותנאי עבודה ● 3 מסקנות על גיבוש אסטרטגיה לארגון

מה אפשר ללמוד מארגונים גדולים על אסטרטגיה / צילום: Unsplash, spencer davis
מה אפשר ללמוד מארגונים גדולים על אסטרטגיה / צילום: Unsplash, spencer davis

 

 

במהלך השנים העברתי סדנאות רבות על תכנון אסטרטגי לעסקים, ארגונים ממשלתיים וארגונים ללא מטרות רווח. כמנכ"ל חברת הייעוץ Strategic Factors, אני משקף לארגונים את השינויים האחרונים ומגמות עתידיות, ובוחן כיצד ניתן להוביל אותם למחוזות ההצלחה.

עם זאת, לפני שאני מתחיל כל סדנה, רבים מהמשתתפים משוכנעים שמדובר בבזבוז זמן עבורם. "התכנון", הם אומרים, "יהפוך לחזות הכל, ופשוט נסיים עם עוד מאותו הדבר".

אבל תכנון אסטרטגי לא חייב להצטמצם לתוכנית פעולה. ההפך, הוא אפילו לא צריך. כדי לתכנן באופן אסטרטגי, צריך לזכור בבירור מה אסטרטגי ומה לא עבור הארגון.

לשם מה נועד תכנון אסטרטגי?

מקור המילה "אסטרטגיה" הוא מהמילה היוונית "סטרטגוס" (Strategos), שפירושה מפקד צבא ביוון העתיקה. אבל מהו תכנון אסטרטגי? מדובר בעיצוב מערכת לפיה בעלי העניין המרכזיים של הארגונים השונים מקיימים אינטראקציה שמסייעת להם להשיג יתרון מול מתחריהם. מנהל שיבין זאת, יציב את הארגון שלו על המסלול המהיר להצלחה.

אסטרטגיה עוסקת במיצוב ארגון, בין אם זה עסק, ממשלה או גוף ללא מטרות רווח, ביחס למתחריו. הרשו לי לחדד את דבריי: לכל הארגונים יש מתחרים - על לקוחות, על צוות, על כספים ועל משאבים.

למשל, בכירי מרצדס־בנץ ממצבים את הארגון מול מתחריו כמו פורד, ב.מ.וו וג'נרל מוטורס. כיצד הם עושים את זה? באמצעות מתן דגש אסטרטגי על העדפות של הלקוח, כגון מגוון מוצרים, עיצוב מוצרים, מחיר, שירות לקוחות, מותג וכן הלאה.

אבל ארגונים גם ממצבים את עצמם כדי למשוך בעלי עניין מרכזיים אחרים, כמו עובדים או ספקים. גוגל, למשל, ידועה כחברה סלקטיבית מאוד לגבי גיוס עובדים. מנהלי החברה שמים דגש אסטרטגי על משיכת העובדים הטובים ביותר באמצעות שכר, קידום, תנאי עבודה, תרבות ארגונית וכדומה.

לא רק חברות פרטיות עוסקות בתכנון אסטרטגי. גם למשרדי ממשלה ולארגונים לא ממשלתיים יש מתחרים על חלוקת תקציב המדינה, בעוד שבארגונים לא ממשלתיים נאבקים על מענקים. הם גם מתחרים על עובדים עם גופים ממשלתיים אחרים וארגונים לא ממשלתיים, וגם על אספקה ומשאבים - מתחבורה ועד טכנולוגיה.

ההתעמקות ביחסים עם בעלי עניין היא חשובה, אבל זה רק חלק אחד בתכנון אסטרטגי. לדוגמה, תנאים טובים לעובדים לא רק מעודדים תחרות במשיכת הצוות הטוב ביותר, אלא הם גם מפתים לקוחות בזכות שיפור ביצועי העובדים.

להלן מספר עצות שיעזרו להפוך את פגישת התכנון הבאה שלכם לאסטרטגית.

 

להבחין בין תפעולי לאסטרטגי

הטיעון שתוכניות אסטרטגיות בהכרח אינן "אסטרטגיות", כפי שרבים טוענים בהרצאותיי, הוא לא נכון. המבקרים מערבבים בין תוכניות אסטרטגיות לתוכניות תפעוליות, לתוכניות טקטיות, ואז כביכולמראים כיצד תוכניות אסטרטגיות אינן בפועל כאלו. זה נכון, תוכניות תפעוליות אינן אסטרטגיות.

תוכנית אסטרטגית נועדה לייצר תחרות, שינויים והזדמנויות כדי להשיג יתרון בשוק. לעומת זאת, תוכנית תפעוליות נועדו לשם התייעלות, ולרוב מי שעוסק בהן הם אנשי משאבי אנוש, טכנולוגיית מידע, שיווק וייצור, ולא ההנהלה עצמה.

בטויוטה, למשל, ההנהלה עסקה בשאלה האם להוסיף כלי רכב חשמליים למגוון המוצרים של החברה. לעומת זאת, את היישום יבצעו המתכנתים ועובדי הייצור במפעלים. כלומר, התוכנית הראשונה היא אסטרטגית, השנייה היא תפעולית.

האסטרטגיה אינה קבועה

תוכניות מעטות מבוצעות בפועל כפי שהן נוסחו במקור. לפני כשנתיים, כשפרץ משבר הקורונה ברחבי העולם, ארגונים רבים נאלצו לשנות את האסטרטגיה שלהם כדי לשרוד במציאות החדשה והמשתנה.

הם יכלו ללמוד מראשי הצבא ביוון ההעתיקה. אותם מפקדים לא חשבו שתוכנית ההתקפה האסטרטגית שלהם תשאיר קבועה לאחר מגע עם האויב. באופי טבעי, הם שינו עמדות ופעלו אחרת כדי לנצח במערכה.

לכוון לתובנה בכל מחיר

זו המשימה הקשה מכולן. לא פעם יצאתי מפגישות עם הרגשה שלא הצלחתי. לא שהלקוחות לא היו מרוצים, הם היו. אני זה שהרגשתי שהשארתי משהו לא פתור. הבנתי שהאכזבה שלי, אם אוכל לקרוא לזה כך, הייתה העובדה שלא הצלחתי להגיע לתובנה מסוימת.

למה אני מתכוון בזה? לרגע שבו אני זועק "אהה!", ומזהה משהו יוצא דופן וחשוב. התובנה יכולה לבוא לידי ביטוי בהמון דרכים: זיהוי פלח השוק הכי טוב להתמקד בו, ההבנה איזה מוצר חדש יספק את צרכי הלקוחות , או זיהוי רצונותיו של דור העובדים החדש וכך להגביר את המוטיבציה שלהם.

אז במפגש האסטרטגי הבא שאתם מקיימים, אני מציע לכם להתאמץ ולהתאמץ עד שיופיע הניצוץ הזה. מציאת נושא שחשוב לבעלי העניין העיקריים, בין אם הם לקוחות, עובדים או ספקים, עשוי לבדל את הארגון מהשאר - ולגרום להצלחה אמיתית. זה אולי ייקח זמן, אבל זה שווה את המאמץ.

לסיכום, אסטרטגיה כוללת תוכנית, כתובה או לא, שתוביל ליתרון בשוק. או במילים אחרות, תוכנית ליצור ערך עבור בעלי עניין מרכזיים, אשר מייצרת יתרון תחרותי.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו