גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשנת 2022 פג הקסם של חברות ההייטק. איך זה קרה?

בשנה החולפת חברות הטק הגדולות סבלו מפיטורים המוניים והקפאת גיוסים, ירידה בביקוש למוצרי טכנולוגיה וצניחה במחירי הפרסום ● התוצאות השתקפו בדוחות הרבעוניים עם האטה מובהקת בצמיחה ● האם פג הקסם של ענקיות הטכנולוגיה, או שהן בדרך לצמיחה?

בשנת 2022 פג הקסם של חברות ההייטק. איך זה קרה? / צילום: Shutterstock, Perfect Wave
בשנת 2022 פג הקסם של חברות ההייטק. איך זה קרה? / צילום: Shutterstock, Perfect Wave

2022 הפכה לאחת השנים הקשות בתולדות חברות הטכנולוגיה, ולאו דווקא בגלל הנתונים המובנים מאליהם. כל החברות - מאפל ועד סנאפ - חוו ירידה בצמיחה, חלקן אף ירדו בהכנסות באופן אבסולוטי, וודאי שרווחיותן נפגעה אנושות. אך הנורא מכל עבורן התברר ממש בימים האחרונים: ענקיות הטכנולוגיה חדלו מלהיות מנוע הצמיחה של התעשייה האמריקאית.

הפיטורים בענקיות ההייטק מחזירים אותן שנה לאחור, ולא בטוח שיהיו האחרונים | בדיקת גלובס
השקרים הלבנים של בועת ההייטק: החברות שיחקו במספרים, המשקיעים נרדמו | ניתוח 
חברות המחקר הגדולות בהייטק הישראלי: האקזיטים נעלמו, מי הענף שנפגע הכי קשה? 

בעבר חברות שהתהדרו בשיעורי צמיחה דו ספרתיים, מי היה מאמין שגוגל תסיים את השנה עם צמיחה של אחוז אחד בהכנסות, ושאפל תדווח על רבעון בעל צמיחה שלילית ביחס לרבעון המקביל. לשם השוואה, ג'נרל מוטורס הציגה צמיחה של 28% מרבעון לרבעון בעוד שבואינג דיווחה על עלייה של 35%. אפילו בנק אוף אמריקה וג'יי. פי. מורגן השיגו צמיחה גבוהה יותר מרוב חברות הטכנולוגיה עם כ-4% מרבעון לרבעון כל אחת. לא פלא שהתעשייה האמריקאית מדווחת על צמיחה כללית בתעסוקה, בעוד שבהייטק בעיקר עסוקים בלפטר.

ענקיות הטכנולוגיה מעסיקות מאות אלפי מפתחי תוכנה, מהנדסים ומדענים, אך קשה לכנותן חברות חדשניות: שנת 2022 אילצה אותן להפסיק ולחדש ולעשות לא רק עוד מאותו הדבר, אלא יותר עם פחות. ארבע החברות הגדולות - מטא, אמזון, מיקרוסופט וגוגל - פיטרו כ-50 אלף איש בחודשים האחרונים וקיצצו משמעותית בחדשנות שלהן.

אמזון חתכה כמעט בכל פעילות הרמקול החכם "אלכסה", מיקרוסופט כמעט וביטלה את קסדת המציאות הרבודה "הולולנס", גוגל חתכה פרויקטים פעילויות עתידניות כמו הרכב החכם, ובמטא - מולדתה של חלום ה"מטאוורס" - סביבת הגיימינג והסושיאל התלת מימדית הנחווית באמצעות קסדת מציאות מדומה לא מוצלחת - כמעט ולא הזכירו את המילה "מטאוורס" בשיחת המשקיעים שאירעה לאחר הגשת הדוחות באמצע השבוע שעבר. צוקברג כינה את 2023 כ"שנת ההתייעלות" וניכר שהפנה יותר מאמצים לתחרות הישירה מול טיקטוק עם מוצר הסרטונים "Reels" שקורית כאן ועכשיו, ולא למטאוורס שסופג בדרך כלל ביקורת מהמשקיעים על חוסר הבשלות העסקית והטכנולוגית שלו.

מנוע צמיחה חשמלי

וכשמדובר בכאן ובעכשיו, הביקושים לרוב המוצרים הטכנולוגים נמצאים בירידה: הכנסות אינטל התרסקו ב-36% לעומת התקופה המקבילה אשתקד בשל הצמצום הדרמטי בביקוש למחשבים אישיים. אלה צנחו ברבעון החולף ב-28.5% לעומת התקופה המקבילה. מגמה זו השפיעה אפילו על מחשבי המק שהיו לסגמנט שספג את המכה הגדולה ביותר מבין מוצרי אפל ברבעון האחרון - ירידה של 29%, למרות הצגת שבבים חדשניים שפותחו בין השאר בישראל. נראה כי לא רק העובדה שרבים שדרגו את ציוד המחשוב האישי שלהם בשנות הקורונה, מה שהביא אותם לדלג על רכישת מחשב חדש ב-2022, אלא שהפיטורים ההמוניים והקפאת הגיוסים בחברות הטכנולוגיה הקטינה משמעותית את תקציבי רכש המחשוב בחברות.

אמזון אמנם רשמה עלייה בהכנסות אך עברה מרווח להפסד ענק של 2.7 מיליארד דולר, וגם אפל דיווחה על ירידה של כ-8% במכירות האייפונים - שייתכן שנבעו יותר מסגרי הקורונה במפעלי פוקסקון בסין מאשר בירידה משמעותית בביקוש לאייפונים.

את הצמיחה ראו ענקיות הטכנולוגיה דווקא בעולמות הרכב. מובילאיי שוב הצליחה להוכיח עלייה מרשימה בהכנסות - צמיחה של 59% ברבעון - אך עדיין, מדובר ביחידה קטנה באינטל שגדולה ממנה פי עשרות מונים. המתחרה קוואלקום הוכיחה את הנקודה באופן ברור יותר: הכנסות השבבים שלה משוק הסמארטפונים (רובם מבוססי אנדרואיד - א"ג) ירד ב-18% ברבעון, בעוד שההכנסות משבבים לתעשיית הרכב קפצה ב-58%, כמעט באופן זהה לזה של מובילאיי הישראלית.

התחזיות המצוינות של טסלה, והשיפורים הטכנולוגים בעולם ההטענה החשמלית בשנה האחרונה, עלולים להביא ענקיות טכנולוגיה נוספות להגיע למסקנה ששוק הרכב מעניין יותר. אפל, שמשקיעה בתחום ביתר שאת בפיתוח רכב ללא הגה ודוושות שיושק בסוף העשור, עשויה לדבוק בפרויקט בניגוד למגמה בה ענקיות הטכנולוגיה מוותרות על הפרויקטים החדשניים.

ענקיות הטק עדיין לא מיצו את פוטנציאל הפיטורים

לאחר יותר מ-50 אלף מפוטרים בקרב ארבע ענקיות הטכנולגיה - השאלה הגדולה ששואלים את עצמם מאות אלפי עובדי ההייטק בחברות אלה היא האם הפיטורים מאחורינו? למרות הפיטורים ההמוניים שחלקם בוצעו באופן בוטה באמצעות פיטורים בדוא"ל באישון לילה וללא הודעה מראש - חברות ההייטק ככל הנראה לא מיצו את פוטנציאל הפיטורים שלהן וגם לאחריהן, הן מחזיקות בצבא עובדים שמגלם את הצמיחה שלאחר הקורונה.

מיקרוסופט, לדוגמה, סיימה את שנת 2021 עם 181 אלף עובדים, ולאחר גל הפיטורים שנערך בחודש האחרון היא עדיין מונה 30 אלף עובדים יותר מאשר לפני שנה. אפל טרם פיטרה למרות שהכנסותיה ירדו מרבעון לרבעון ומכירות האייפונים התרסקו.

האם חלון ההזדמנויות לפיטורים באפל נסגר? שחר כרמי, אנליסט הטכנולוגיה של פסגות מעריך שהרבעון הראשון בשנה הנוכחית צפוי להיות חלש אפילו יותר מהקודם. "יש כאן שני סיפורים שהשוק מספר לנו: הרבעון הראשון של השנה יכול לספק מעין נחיתה רכה שממנה רק נעלה ונחזור למגמת צמיחה עולמית, ואם זה המצב הרי שההתייעלות העולמית מאחורינו ולא צפויים פיטורים דרמטי. ומנגד, סיפור אחר, שהוא בעל סבירות גבוהה יותר, שנחיתה קשה יותר לפנינו. אמנם, נתוני התעסוקה בארה"ב טובים, אבל לוקח לשוק התעסוקה זמן להגיב למיתון כלכלי, כך שייתכן ונראה הרעה בנתונים אלה בהמשך".

שחר כרמי, אנליסט הטכנולוגיה של פסגות בית השקעות / צילום: מושיק בירן

הפתעה לא צפויה בשוק הפרסום

מחירי הפרסום המשיכו לרדת ברבעון הרביעי ולקחו איתם גם את הכנסות מטא וגוגל, שנשענות עדיין על ההכנסות מהשוק. במטא, למשל, עלתה החשיפה לפרסומות ומספר המשתמשים עלה והגיע ל-2 מיליארד איש שמשתמשים ביישומי החברה מדי יום, אבל מה שווה העלייה בחשיפה לפרסום, כאשר מחיר המודעה הממוצעת במטא ירד ב-22%? "מטא הוכיחה שהיא מצליחה להגדיל את מספר המשתמשים ולחקות היטב מוצרים שהחלו בחברות מתחרות כמו סנאפ וטיקטוק ובכך לאתגר את החברות האלה", אומר כרמי.

סנאפ הציגה בשבוע שעבר דוח שנתי אומלל, וטיקטוק נתונה בימים אלה תחת ביקורת הממשל האמריקאי על כך שחברת האם שלה, בייטדאנס הסינית, עושה שימוש בה על מנת לרגל אחר אמריקאים. "לא מן הנמנע שנראה את טיקטוק או חלקים ממנה סובלת מיותר ויותר סנקציות מצד הממשל האמריקאי", אומר כרמי. "מה שיכול לבוא לטובתה של מטא. מהצד השני, צריך לזכור שמטא היא גם אחת החברות בעלות היקפי ההוצאה הגדולים ביותר על השקעות הוניות - כ-30 מיליארד דולר בשנה זו, בערך כפי שהשקיעו בשנה החולפת, 32 מיליארד דולר, מה שקצת מעמיד את האמירה של צוקרברג כ'שנת היעילות' באור אחר".

גוגל חווה את אחת מרעידות האדמה הגדולות בתולדותיה לא רק באמצעות גל פיטורים ענק בן 12,000 איש, אלא בשל עלייתו של הצ'ט בוט של חברת Open AI. החברה מתכוונת להציג ברביעי הקרוב טכנולוגיה שתתחרה בה, אך לראשונה בתולדותיה, גוגל תידרש לשנות את הממשק שלה כדי להתאים את מנוע החיפוש להצגת טקסטים מובנים יותר. במקביל לכך, שוק הפרסום רק הופך תחרותי יותר עם כניסתן של אפל ואמזון לתחום.

אמזון הפתיעה עם עלייה של 19% בהכנסות מפרסום ברבעון הרביעי ל-11.6 מיליארד דולר ברבעון, למרות ירידה בקניות צרכנים ברשת, מה שהופך אותה לאחת האלטרנטיבות המשמעותיות לפרסום במטא ובגוגל עבור עסקים המוכרים את מרכולתם על הפלטפורמה המקוונת.

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?