גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להתמקד ב'איך' ולא ב'מה': הדרך הנכונה לצלוח שינוי ארגוני רחב

הובלת שינוי ארגוני רחב ושאפתני היא תהליך מורכב, שפעמים רבות לא משיג את התוצאות הרצויות ● לעיתים קרובות, מנהלים מתמקדים במה לשנות במקום באיך לשנות, ופשוט לא מגבשים אסטרטגיה ● להלן 4 גישות להובלת שינוי נכון בארגון

שינוי ארגוני הוא צעד שלרוב נידון לכישלון. כיצד לבצע אותו נכון? / צילום: Unsplash, glen noble
שינוי ארגוני הוא צעד שלרוב נידון לכישלון. כיצד לבצע אותו נכון? / צילום: Unsplash, glen noble

 

 

ניהול של שינויים מורכבים, בקנה מידה גדול ולטווח ארוך, ידוע בחוסר הצלחתו לספק את היתרונות המצופים. הסיבה העיקרית לכך היא שמנהיגים בדרך כלל לא מצליחים לשקול כיצד לגשת לשינוי בצורה שתואמת את כוונתם.

כאשר שאלנו מנהלים על מה הם חושבים כשהם מחליטים כיצד לבצע כל שינוי ארגוני גדול, הם לעיתים קרובות מתקשים לענות. לרוב, תשומת הלב שלהם מתמקדת במה יש לשנות - כמו אסטרטגיית ארגון חדשה, מודל תפעול או אינטגרציה של רכישות - ולא באיך. חוסר תשומת לב ל"איך" מלווה בסיכון שדפוסי חשיבה "ישנים" יפגעו בדרך להגיע למקומות חדשים.

כל ברירת מחדל לשינוי שלא נחקרה עשויה להוביל לריבוי פעולות, אבל לא לשינוי אמיתי בשטח. באמצעות הניסיון והמחקר שלנו, זיהינו את הדרכים האופטימליות לעצב וליישם שינוי ארגוני מוצלח.

4 גישות לניהול השינוי

מסגרת הגישות לשינוי שלנו, המורכבת מארבע גישות מובחנות לשינוי, מסייעת למנהלים להעריך באיזה מודל הם משתמשים כעת ולקבל החלטות לגבי הגישה האופטימלית עבור ארגונם. לעיתים קרובות זה מצריך שינוי בעמדה ובמיומנות המנהיגות:

שינוי מנווט. על מנת לבצע שינוי ארגוני נכון, על ההנהלה לקיים סדרה של צעדים ולהחליט על כיוון השינוי (ה"מה") והדרך להגיע לשם (ה"איך"). זאת, כשהשינוי מובל באופן מסודר וזוכה לתמיכה מצד כל המעורבים. בשיטה זו, המנהל צריך לשדר: "אני מסוגל לנהל שינוי".

 

שינוי "בהרכבה־עצמית". בעוד שלהנהלה הבכירה יש הגדרה ברורה לכיוון השינוי, היישום שלו צריך להיות מובהר, מוסבר ומואצל להנהלה המקומית. לשם כך, יש להוביל יוזמות ועל המנהל לשדר: "יש לי מספיק כיוונים ומשהו ייתפס".

שינוי מיומן. השינוי מובל על ידי ההנהלה הבכירה ומתקיים באופן עקבי ברחבי הארגון, ומנהיגים מקדישים זמן ואנרגיה במעורבות ובדיאלוג עם מספר בעלי עניין כדי לחדד אותו.

במסגרת זו, ההנהלה הבכירה מעניקה לאנשים חופש ליישם כראות עיניהם ותומכת בהם בבניית יכולת לבצע שינוי משמעותי; רשתות פורמליות ומתואמות מוקמות להפצת למידה. הלך הרוח של המנהיג צריך להיות: "אני סומך על האנשים שלי שיפתרו איתי דברים".

שינוי מתהווה. במסגרת זו, מספר כללים נקודתיים עשויים להשפיע על פעולותיהם של המעורבים בשינוי. במקום להציב תוכנית מקובעת ורחבה, מנהלים ממקדים את פעולתם בכמה נקודות מרכזיות ומשאירים מרווח להתנסות ולמידה.

שינוי המהלכים נעשה בשלב אחר שלב, ומנהיגים נשארים ערניים להגיב לשינויים דינמיים סביבם. הלך הרוח של המנהיג על פי גישה זו, הוא "אני יכול ליצור רק את התנאים לשינוי".

בארבעה סבבי מחקר שביצענו על פני שני עשורים, גילינו ששתי הגישות הנפוצות ביותר להובלת שינוי רחב ומוצלח, הן "שינוי מיומן" ו"שינוי מתהווה". גישת "שינוי מיומן" הייתה נפוצה במיוחד בשינוי מוצלח לטווח ארוך, וגישת "שינוי מתהווה" עבדה במצבים של שינוי בקצב מהיר.

לעומת זאת, "שינוי מנווט" ו"שינוי בהרכבה עצמית" נמצאו נפוצות בעיקר במקרים של הצלחה מוגבלת וקצרת טווח. גישות פשטניות כאלה, על אף היותן הדומיננטיות במחקר שלנו, לא יהיו מספקות בעולם הדינמי והמורכב של היום.

איך ניגשים לשינוי?

להלן דרכים בהן מנהיגים יכולים ליישם את מסגרת גישות השינוי בארגונים שלהם:

התחילו בקביעת תכלית השינוי שלכם. מנקודת מבט רחבה, עליכם לבחון ולשאול למה יוביל השינוי, ועד כמה הוא יהיה מורכב. שקלו את קנה המידה, אופק הזמן וההשפעה של השינוי על בעלי עניין ותחומים שונים בארגון, וחשבו מה ידרש כדי לבצע אותו.

אבחנו את הגישות הרלוונטיות. השתמשו במסגרת גישות השינוי כדי לאבחן את הגישות הנוכחיות והקודמות שהונהגו בארגון, ואת זו שנדרשת כעת. מצאנו ש"שינוי מיומן" קשור בעיקר להצלחה בשינוי ארוך טווח, ו"שינוי מתהווה" מתאים למקרים שבהם אתם צריכים שהשינוי יתרחש במהירות.

חזרו לתכלית. אם יש פער בין השינוי אליו את מייחלים, לבין הגישות שהארגון שלכם הכי זקוק באותה העת, ייתכן שתצטרכו לבצע הליך חשיבה מחדש. למשל, אם החזון שלכם דורש שינוי משמעותי בארגון ויישום דרכי עבודה חדשות, סביר להניח ששילוב של גישות "שינוי מיומן" ו"מתהווה" יהיה המוצלח יותר מאחרות.

הנחלת הגישה. העבירו את ההחלטה המודעת שלכם לגבי גישת השינוי בצורה ברורה ועקבית לכל מי שעובד תחתיכם. לאופן שבו אתם מתכננים לבצע את השינוי יש חשיבות שוות ערך לאיך יראה השינוי עצמו. בצעו משוב עצמי לאחר שאתם מיישמים את השינוי, כדי לוודא שהוא בוצע כהלכה. לשם כך, שאלו: "האם הדרך שבה אנו מחילים שינוי כעת מרגישה שונה באמת?".

לבסוף, עליכם לבנות יכולת לבצע שינוי בתוך הארגון שלכם - לא רק אתם צריכים לדעת עליו ואיך ליישם אותו. הצעד הראשון הנדרש על מנת להוביל שינוי מוצלח הוא להיות מודע לאפשרויות יישום השינוי העומדות לרשותכם. לאחר מכן, בצעו בחירה מחושבת ומכוונת לגבי איזו גישה לנקוט, והיצמדו באופן עקבי לבחירה זו לאורך כל היישום.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל