גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השינויים במיסוי מקרקעין שמתחבאים בחוק ההסדרים

חוק ההסדרים לשנים 2023־2024 כולל מספר תיקונים בנוגע לגביית מס על נדל"ן ● כיצד דירת המעטפת של שלמה נחמה השפיעה על ההגדרה של דירת מגורים, ואיך קיצור תקופת "הגרייס" למכירת דירה של משפרי דירות צפויה להשפיע על ההיצע בשוק?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: משרד האוצר
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: משרד האוצר

חוק ההסדרים ל־2023־2024 לובש צורה בימים אלה, בשעה שיוזמות החקיקה שנכללות בו מאושרות או מפוצלות ממנו כלא היו. בין התיקונים שקורמים עור וגידים נכללים גם כמה תיקונים משמעותיים במיסוי נדל"ן.

בכירה בסיטי ממליצה על מניות AI, בריאות וסייבר: "לא רצוי לחכות בצד" | ראיון 
כך רימיתי את הבנק שלי באמצעות בינה מלאכותית | WSJ 
הכלכלנית שבטוחה מי הביא לזינוק באינפלציה - ומי משלם את המחיר | ראיון

בין התיקונים נמצאים "סגירת פרצה" בנוגע לדירת מעטפת, קיצור פרק הזמן למימוש ההטבה המוענקת לבעלי דירה יחידה בעת רכישת דירה חדשה ומכירת הישנה, ועוד.

"מדובר בשורת תיקונים לחוק מיסוי מקרקעין אשר מטרתם הינה לסתום פרצות במסגרת חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), ולהקטין את האטרקטיביות של מגזר המשקיעים בנדל"ן - מה שכמובן גם יגדיל את גביית מסי הנדל"ן בידי רשויות המס", מסביר רו"ח יגאל רופא, שותף ומנהל מחלקת המסים בפאהן קנה ושות' GRANT THORNTON.

אז מה צפוי להשתנות בשוק מיסוי הנדל"ן בקרוב? רו"ח רופא מסביר מה מסתתר בפרק "תיקון עיוותים במיסוי מקרקעין לעידוד המשך ירידת מחירים בשוק הדיור", ועתיד להשפיע בקרוב מאוד על השחקנים בשוק הנדל"ן.

הגדלת נטל המס ברכישת דירת מעטפת

הרקע לתיקון: לפני כשנה ניצח איש העסקים שלמה נחמה את רשות המסים בבית המשפט העליון בפרשת "דירת המעטפת". בית המשפט קבע כי נחמה לא נדרש לשלם מס שבח בגין מכירת פנטהאוז יוקרתי במגדל רוטשילד 1 בתל אביב, תמורת 45 מיליון שקל, כיוון שהנכס, שנרכש כדירת "מעטפת", נמכר כדירת מגורים לאחר שנחמה ביצע בנכס שיפוץ "זול". הסיטואציה הזאת הפריעה לרשות המסים שביקשה לסגור את "הפרצה".

המצב הקיים: "שיעור מס הרכישה שונה בין מי שרוכש נכס מקרקעין שהינו "דירת מגורים" - שיעור מס הרכישה שיחול מתחיל ב־8% ויכול להגיע עד ל־10%, למי שדירת המגורים הנרכשת אינה דירתו היחידה - לבין מי שרוכש נכס שאינו מהווה "דירת מגורים" - כי אז ככלל חל מס רכישה בשיעור של 6%", מסביר רו"ח יגאל רופא.

התיקון המוצע: הגדרת המונח "דירת מגורים" בחוק מיסוי מקרקעין תשונה כך שדירת מעטפת המיועדת לשמש למגורים תחויב במס רכישה כדירת מגורים. "זאת, לרבות דירה שבניית קירותיה החיצוניים טרם הסתיימה, אם יש עמה התחייבות מצד המוכר לסיים את בנייתה כדירת מעטפת", מסביר רו"ח רופא.

משמעות התיקון: "הגדלת מס הרכישה מ־6% ל־8%־10% למי שרוכש דירה שאינה 'דירה יחידה' - גם למי שמתכנן את מהלכיו ורוכש 'דירת מעטפת'", אומר רופא.

רו''ח יגאל רופא, שותף ומנהל מחלקת המסים בפאהן קנה ושות' GRANT THORNTON / צילום: איל טואג

קיצור תקופת "הגרייס" למשפרי דיור

הרקע לתיקון: בדרך־כלל, בעלי דירת מגורים אחת המבקשים להחליפה באחרת רוכשים את הדירה החדשה טרם מכירת הדירה הישנה. במצב כזה ישנה תקופה בה הם אינם נחשבים עוד לבעלי "דירה יחידה", והיו עלולים לאבד את זכותם ליהנות ממדרגת מס רכישה נמוכה יותר מבעלי שתי דירות ומעלה. לאורך השנים נתן המחוקק תקופת "גרייס" שבה ניתן יהיה למכור את הדירה הישנה לאחר רכישת הדירה החדשה, וליהנות ממדרגת מס נמוכה.

המצב הקיים: כיום משפר דיור יכול לרכוש דירה ולשלם בגינה מס רכישה כדירה יחידה, אם ימכורו את דירת המקור תוך 24 חודשים. "לעמדת המחוקק מתן משך זמן 'ארוך' נותן אפשרות ל'משפרי הדיור' להחזיק בשתי דירות במקביל על מנת להמתין לעליית מחירי הדיור מה שמביא לעלייה במלאי הדירות ומקטין את היצע הדירות ותורם לעליית מחירי הדיור", מסביר רו"ח רופא.

התיקון המוצע: קיצור תקופת ה"גרייס" לעניין הפטור ממס שבח במכירת דירה יחידה מ־24 חודשים ל־18 חודשים.

משמעות התיקון: "מצד אחד קיצור משך פרק הזמן שבה משפרי הדיור יוכלו למכור את דירת הקיימת יגדיל את מלאי הדירות בשוק, אולם הוא יכול גם לגרום לתקלות, בטח בסביבת הריבית הקיימת שבה רוכשים רבים חוששים לקחת משכנתאות", מסביר רו"ח רופא. "סביר להניח כי הדבר יוביל לעצירת משפרי הדיור בכניסה לעסקאות רכישה ומכירה וכי הם יחתמו על הסכמי המכירה והרכישה רק במקביל וייקחו פחות סיכון בחתימה על הסכם".

ביטול הטבת המס לבעלי קרקע מ־2014

הרקע לתיקון: במסגרת תיקון שבוצע ב־2013 לגבי דירת מגורים שנרכשה לפני כניסת התיקון לתוקף, נקבע כי לגבי אדם שבבעלותו יותר מדירת מגורים אחת, יחושב מס השבח במכירת דירה כזו לפי "החישוב הליניארי המוטב", כך ששבח שייוחס לתקופה שעד 2014 יהיה פטור ממס שבח, ואילו שבח שייוחס לתקופה שמהמועד האמור ואילך יחויב במס שבח בשיעור של 25%. "מטרת התיקון הייתה להקל עם מי שהיו בעלי דירות מגורים במועד כניסתו לתוקף, כך שיהיו פטורים ממס על השבח שנצבר לפני אותו מועד, ובדומה למצב החוקי שחל לפני התיקון הנ"ל, התיקון לא הגביל את החישוב הליניארי כך שיחול רק על מי שבבעלותו דירת מגורים יחידה במועד כניסת התיקון לתוקף", מסביר רו"ח רופא.

המצב הקיים: העובדה שכל תקופת השבח עד לתאריך 31.12.2013 פטורה ממס והשבח הליניארי מיום 1.1.14 ועד ליום המכירה חייב במס בשיעור של עד 25% אפשרה תכנון מס שבמסגרתו בעלי קרקעות מלפני 2014 בנו בתים על הקרקע וביקשו חישוב מס ליניארי מוטב כאשר מכרו את הבית.

התיקון המוצע: ביטול "המסלול הליניארי המוטב" לגבי מכירת דירת מגורים מזכה בידי יחיד תושב ישראל שיום רכישתה אירע לפני 1.1.2014 בהתקיים שני תנאים: במועד רכישת הקרקע עליה בנויה דירת המגורים המזכה לא הייתה בנויה דירת מגורים; ובניית דירת המגורים המזכה הנמכרת הושלמה לאחר יום 31.12.2030.

משמעות התיקון: "המשמעות של הנחה קיימת במס מאוד גדולה במצב הקיים מול חיוב במס גבוה יותר למי שלא יעמוד בתנאים. יש שיאמרו כי מדובר בתיקון רטרואקטיבי וביטול זכות מיסוי שהייתה בבעלות בעלי הנכסים", אומר רו"ח רופא. לדבריו, קיים סיכוי כי תוגש עתירה לבג"ץ נגד החקיקה. "ימים יאמרו אם לעניין זה תוגש גם הצעה לבג"ץ לעניין תוקף החקיקה רטרואקטיבית".

הקטנת נטל המס ביחס למקרקעין "ישנים"

הרקע לתיקון: חוק מיסוי מקרקעין קובע כי מס שבח על מי שיום רכישת המקרקעין חל לפני 7.11.2001 יחושב ליניארית כך שחלק השבח המיוחס עד ליום זה יחויב במס שולי (שיעור המס השולי המקסימאלי בשנת 2023 - 47%) ויתרת השבח בשיעור מס נמוך יותר.

המצב הקיים: "הלכה למעשה ככל שמשך הזמן חלף, חלק השבח הריאלי שחייב במס הגבוה פחת - מה שמקטין הלכה למעשה את המס האפקטיבי שחל על אותה זכות במקרקעין", מסביר רו"ח רופא. "בהתאם נוצר מצב כי מוכרי קרקעות רבים לא מכרו את הקרקע שבבעלותם על מנת להקטין את נטל המס אשר חל בגין אותה קרקע".

התיקון המוצע: מוצע לקבוע, כהוראת שעה, שבמכירת זכות במקרקעין המיועדים לבנייה למגורים, בידי יחיד, בתקופה שמיום התחילה של החוק עד 31 בדצמבר 2027, יחול שיעור מופחת של מס שבח, על חלק מהשבח הריאלי שנצבר עד 7 בנובמבר 2001, לפי שיעור המס הקבוע היום - 25%. עוד לפי ההצעה, שיעור המס המופחת יינתן רק אם המכירה היא של קרקע שקיימת לגביה תוכנית בנייה, המתירה בנייה של לפחות שמונה דירות מגורים על הקרקע על מנת לתמרץ קרקעות עם פוטנציאל בנייה גבוה.

משמעות התיקון: לדברי רו"ח רופא, "התיקון יתמרץ מכירת הקרקעות בעלות פוטנציאל מס גבוה תוך מתן הנחה משמעותית ותמריץ לגמר בניית הדירות על גבי הקרקע וכך יגדיל את היצע הדירות בשוק".

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

דיווח: איראן מאמנת לוחמי חיזבאללה בבסיס מל"טים סודי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם