גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלושה סימנים שמראים: שוק העבודה בישראל מתחיל להתקרר

האבטלה נמוכה ברמות היסטוריות והצורך בעובדים עדיין גבוה, אבל כמה מהמדדים של שוק התעסוקה מציגים סימני התמתנות: המעסיקים פחות נואשים לעובדים, והיחס בין הביקוש להיצע מתחיל להתאזן ● כיצד יפעל בנק ישראל אם המגמה תימשך?

התקררות בשוק העבודה / צילום: Unsplash, mike kononov
התקררות בשוק העבודה / צילום: Unsplash, mike kononov

על פניו שוק העבודה בישראל הדוק. שיעור האבטלה נמוך ברמה היסטורית והביקוש לעובדים גבוה. זאת, למרות הריבית הגבוהה שהגיעה לאחרונה לשיא של כמעט 17 שנה ונועדה לצנן את הביקושים במשק. אבל מתחת לפני השטח, נראה כי גלי הפיטורים שראינו בחודשים האחרונים, בהייטק ובסקטורים נוספים, מתחילים להשפיע גם על נתוני המאקרו ולהצביע על ראשיתה של מגמת התקררות.

אותה משרה, 20% פחות שכר: המציאות החדשה של הג'וניורים בהייטק 
הקפאות שכר במקום פיטורים: הפתרון החדש של חברות בהאטה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, מאפיין את תמונת המצב של המשק במילה אחת, "מורכבת". הנגיד ציין בנאום בתחילת החודש שמצד אחד "שוק העבודה הדוק. שיעורי ההשתתפות והתעסוקה גבוהים מאוד ונמצאים מעל רמתם הממוצעת ב־2019. שיעור האבטלה נמצא ברמות נמוכות מאוד". מצד שני, הוא אמר כי "ישנם אינדיקטורים מסוימים המעידים על התמתנות בפעילות כלכלית".

מהם אותם סימנים שמראים על התמתנות בביקוש לעובדים, האם המגמה הזו צפויה להימשך ולמה בבנק ישראל יכולים להיות מרוצים מכך, גם אם לא יודו בפה מלא?

לפני שנצלול לנתונים, נסביר בקצרה כיצד בכלל בוחנים את מצבו של שוק התעסוקה. רובד אחד הוא המעסיקים. הם נשאלים באמצעות גורמים ממשלתיים שונים עד כמה הם סובלים ממחסור בעובדים ובאילו סקטורים. בצד השני של המתרס נמצאים המועסקים, שנמדדים דרך בקשות לדמי אבטלה ורישום בשירות התעסוקה.

כדי להבין לעומק את המצב צריך לבחון את המגמות לאורך זמן, בטח כשאנחנו עדיין קרובים לתקופת הקורונה שהוציאה את שוק העבודה לחלוטין משווי משקל. בתקופות הסגרים, נרשמו אף יותר ממיליון מובטלים והיה חשש כבד שייקח לשוק העבודה זמן רב להתאושש. אלא שעם החזרה לשגרה המגמה התהפכה במהרה ושוק העבודה הפך הדוק ביותר עם שיעורי אבטלה שעומדים על קצת יותר מ־3% - נתון שלמעשה מבטא משק בתעסוקה מלאה.

למעשה, שוק העבודה ההדוק היה בין הסיבות שהובילו את בנק ישראל לנקוט בהעלאות הריבית במטרה להקטין את לחצי האינפלציה, שנגרמים בין היתר מכוחם הרב של העובדים שדורשים העלאות שכר. התקררות של שוק העבודה תסייע לבנק ישראל במאבק באינפלציה ותפחית את לחצי השכר שמתדלקים אותה.

כדי לבחון לעומק את המגמות העכשוויות, בחנו שלושה נתונים מרכזיים לצד שיעור האבטלה הנמוך, שעל פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) הגיע בחודש מאי ל־3.6% (מנוכה עונתיות): מספר המשרות הפנויות, סקר המעסיקים של הלמ"ס והדוח האחרון של שירות התעסוקה שפורסם ממש לאחרונה.

1 עלייה במספר הרשומים בשירות התעסוקה

שירות התעסוקה פרסם ביום חמישי האחרון את דוח "דופק התעסוקה" לחודש מאי, הסוקר את התנועות התעסוקתיות המאפיינות את חודש זה. מהנתונים עולה, כי בהשוואה לאפריל עלה מספר דורשי העבודה ב־3% (מנוכה עונתיות), ועמד על 4.7 אלף דורשים נוספים. מספרם הכולל של דורשי העבודה בחודש זה היה כ־160 אלף.

הדופק של שירות התעסוקה מצביע על עלייה מגמתית במספר דורשי העבודה בחודשים האחרונים, ובפרט מאז סוף 2022. יתרה מכך, פילוח של דורשי העבודה מצביע על כך שהעלייה ברמת הדרישה לתעסוקה בחודש מאי לעומת מאי בשנה שעברה חלה דווקא באשכולות החברתיים־כלכליים הגבוהים. במילים פשוטות, עובדים שהתרגלו לשכר גבוה מתקשים יותר למצוא משרה מתאימה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

נתון נוסף שעליו מצביעים בשירות התעסוקה הוא היחס בין דורשי העבודה למספר המשרות הפנויות. נכון לדוח האחרון, היחס הוא 125 דורשי עבודה על כל 100 משרות פנויות. בהשוואה ל־2022, מדובר בעלייה חדה. בתקופת השיא בשנה הקודמת, היחס עמד על 98 עובדים על כל 100 משרות בלבד. עם זאת, נדגיש כי המצב הנוכחי עדיין משקף שוק עבודה הדוק. כך למשך, ב־2019 ערב הקורונה, היחס עמד על 168 עובדים ל־100 משרות.

 

את הביטוי לפער זה אנו רואים במיוחד בסקטור ההייטק,אם כי לא רק. הסקטור הרווחי ובעל המשכורות הגבוהות תלוי מאוד בעליות הריבית אשר למעשה הופכות את הכסף ליקר יותר ומקשות על גיוסי ההון של חברות הסטארט־אפ בישראל.

אחת השאלות המרכזיות ביחס לנתוני שירות התעסוקה היא הפער בינם לבין נתוני הלמ"ס שמצביעים על אבטלה נמוכה של 3.6% במאי - ללא שינוי מהחודש הקודם. ההבדלים בנתונים נוצרים בשל מתודולוגיה שונה. בלמ"ס מבצעים סקר מדגמי ובשירות סופרים ממש את מספר המגיעים ללשכות התעסוקה.

2 פחות משרות פנויות בכל חודש

אינדיקציה מרכזית נוספת שמצביעה על מגמת התקררות בשוק התעסוקה היא מספר המשרות הפנויות של הלמ"ס. בחודש מאי, מספרן ירד קלות ל־128,425 בהשוואה ל־129,061 באפריל.

כשמשווים לתחילת 2022, מגלים פער גדול משמעותית. על פי נתוני הלמ"ס האחרונים, שיעור המשרות הפנויות עומד על 4.06%. כלומר, יש כארבע משרות פנויות על כל 100 מועסקים במשק. לפני הקורונה, שיעור המשרות הפנויות עמד על פחות מ־3.5% ואז זינק לרמה חסרת תקדים של מעל חמש משרות פנויות על כל 100 מועסקים בתחילת 2022.

המגמה בולטת במיוחד בביקוש למהנדסים שנחתך משמעותית - שם הביקוש נחתך בשני שליש בתוך כשנה וחצי. כך, בין החודשים מרץ עד מאי 2023, מספר המשרות הפנויות למהנדסים עמד 5,872 בממוצע מרץ עד מאי 2023, זאת לעומת 6,035 בממוצע בפברואר עד אפריל. בשיא הביקוש למתכנתים, בין דצמבר 2021 לפברואר 2022, היו לא פחות מ־14,239 משרות פנויות של מתכנתים.

 

3 מנהלים מדווחים פחות על מחסור בעובדים

עוד נתון המשקף את צד ההיצע הוא סקר תקופתי של המנהלים. הלמ"ס מפרסמת את נתוני מגמת העסקים בכל חודש, אשר מציגים את הערכות המנהלים במגזר העסקי ואת הציפיות לחודש הבא. הדוח, שפורסם בתחילת יוני ומתייחס להערכות המנהלים במאי (לחודש יוני) מתאר את הערכת השינוי במספר המועסקים. הפעם, פחות מנהלים מדווחים על מחסור בידיים עובדות.

אלכס זבז'ינסקי, מבית ההשקעות מיטב, מנתח את הנתונים בסקירתו השבועית ומעלה כי נראה ש"שוק העבודה מתקרר בהדרגה, כפי שעולה מסקר מגמת העסקים, שכבר לא מדווחים על מחסור בעובדים, ומירידה במשרות הפנויות".

 

זבז'ינסקי מציין שהמצג העולה הוא 'הסרת עודפים' של השוק. "העודפים נוצרו בעקבות הקורונה שלאחריה היו חסרים המון עובדים במשק", מציין זבז'ינסקי, צמצום העודפים עתיד להיעלם, הוא מסביר, ואז נראה האם מגמת ההתייעלות הזאת תימשך וכתוצאה מכך גם הפיטורים.

מה צפוי בהמשך ואיך יגיב בנק ישראל

בשורה התחתונה, ניתן לראות ניצני התקררות בשוק העבודה הישראלי אך הוא עדיין הדוק ונמצא במצב של תעסוקה כמעט מלאה. בכל זאת, לגלי הפיטורים שפקדו את המשק, בהייטק ובסקטורים נוספים, יש השפעה על מדיניות בנק ישראל ועל האינפלציה.

זבז'ינסקי מסביר שהלחצים משוק העבודה להעלאות שכר משפיעים בעיקר על האינפלציה בתחום השירותים, המשקף "אינפלציה דביקה" - כזו שקשה יותר להיאבק בה. "תחום השירותים הוא עתיר כח אדם עבודה, התשומה העיקרית הוא כח אנושי, ובנוסף הוא נוטה להיות תחרותי ולכן שולי השכר של החברות בו נמוכים". וכשהשכר עולה, זה מתגלגל לרוב לכיס של הצרכן שנאלץ לשלם יותר.

הנגיד אמיר ירון, אמר לאחרונה כי "יותר קל להוריד את האינפלציה מאזור 9-10% ל־5%, מאשר מ־5% ל־2%". את הקושי להוריד את האינפלציה ייחס באותו נאום לאינפלציית השירותים. וכדי להחזיר את האינפלציה ליעד, הכלי האולטימטיבי של הבנק הוא הריבית שמכבידה על משקי הבית והמעסיקים כאחד.

ההחלטה הקרובה של בנק ישראל תיערך בעוד שבועיים וחצי, והכלכלנים חלוקים בשאלה אם צפויה העלאת ריבית נוספת. רפי גוזלן, כלכלן ראשי ב־IBI, מסביר כי שוק העבודה ההדוק והתגברות לחצי השכר, תורמים לעליית סיכון האינפלצייה, שצפוייה להערכתם לעמוד על 3.4% בשנה הקרובה (מעל היעד).

שאלת גובה הריבית תלויה במובנים רבים במה שיקרה בשוק התעסוקה. ככל שהוא ישדר חוזקה, בנק ישראל עשוי לנקוט במדיניות מוניטרית הדוקה. אם נראה סימני התקררות נוספים ומשמעותיים יותר, המגמה עשויה להשתנות. דבר אחד בטוח, יש חשיבות רבה לכל סימן בשוק התעסוקה, והנגיד וכלכלני בנק ישראל עוקבים בתשומת לב רבה לקראת ההחלטה ביולי.

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גורם ישראלי בכיר לניו יורק טיימס: "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"

ישראל החלה הבוקר בפינוי אוכלוסייה אזרחית מאזור רפיח ●  3 לוחמים נפלו במטח שנורה אתמול מאזור רפיח לכרם שלום ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר