גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בשרודרס: "קרטל אופ"ק צפוי להגביר את שליטתו בשוק הנפט העולמי"

"אנחנו בשרודרס דוגלים במעבר של חברות למודל של אנרגיות חלופיות", אומר מארק לייסי, ראש תחום סחורות בענקית ההשקעות הבריטית ● בראיון לגלובס הוא סוקר את השפעות הפלישה לאוקראינה על השוק העולמי, מנבא את עתידה של אופ"ק ותומך בהמשך חיפוש גז בישראל

מארק לייסי, ראש תחום הסחורות בשרודרס / צילום: Associated Press, Matt Rourke
מארק לייסי, ראש תחום הסחורות בשרודרס / צילום: Associated Press, Matt Rourke

שוק האנרגיה העולמי עובר בשנים האחרונות תמורות משמעותיות. זה החל במעבר עקבי של חברות האנרגיה הגדולות ממודל שבו הן משקיעות את כספן כמעט אך ורק בפיתוח, כמו למשל קידוחים חדשים, להתמקדות בהכנסות וברווחים והמשיך בפלישת רוסיה לאוקראינה בפברואר אשתקד שטלטלה את משק האנרגיה העולמי ושהשפעותיה ניכרות עד היום. כל זאת, בעת שבה מדינות העולם שואפות להגיע ליעד השאפתני של אפס פליטות פחמן נטו עד 2050.

התוכנית של ארדואן לשליטה על מחירי הגז באירופה עוברת דרך ישראל | ניתוח
סעודיה חותכת את הפקת הנפט בפעם השלישית בשנה, ומציבה את ישראל בפני דילמה | ניתוח
בדרך להיות "הצ'יפוטלה הבאה", רשת קאווה צריכה לעבור רף גבוה | WSJ

יעד זה מאלץ את חברות האנרגיה הגדולות, כמו של, אקסון ו־BP, להפנות בממוצע 30% מממונן לפתרונות אנרגיה מופחתי־פחמן. אין מדובר רק באנרגיה סולארית, או באנרגיית רוח, אלא גם בהשקעה רחבת־היקף במימן ירוק. מימן שנוצר מתהליך שבו זרם חשמלי מפרק את המים ליסודותיהם, מימן וחמצן, והפירוק מתבצע בעזרת אנרגיה מתחדשת, לא מזהמת.

מי שמעורה בתהליך שעוברות חברות האנרגיה הגדולות הוא מארק לייסי, ראש תחום סחורות בענקית ההשקעות הבריטית שרודרס, שדורג בעבר כמומחה מספר אחת להשקעות אנרגיה בסקר Thomson Extel.

כיצד פלישת רוסיה לאוקראינה השפיעה על ענף האנרגיה?
"כשחושבים על רוסיה צריך לחשוב על שני מקורות: נפט וגז", אומר לייסי. "מדובר בשני שווקים שונים, נפט הוא דלק לתחבורה וגז הוא לחימום. בכל הנוגע לפלישת רוסיה, למעט סנקציות שהושתו על מחיר הנפט הרוסי לא נראתה ירידה משמעותית עדיין. הסיבה היא שרוסיה מוכרת את הנפט לסין ולהודו, ששתיהן מרוצות משום שהן מקבלות הנחה.

"מעבר לכך, ציפינו להפרעות מסוימות במסחר במוצרים רוסיים, במיוחד דיזל, אבל חלה ירידה קלה בלבד. אנחנו צופים שבמחצית השנייה של השנה הירידה תגדל".

 

"המחסור בגז - עד 2025"

מי שמשפיעה בשנה האחרונה על שוק הנפט היא סין, שיבוא הנפט שלה זינק בעקבות הסרת תקנות הקורונה. בשרודרס צופים כי מגמה זו תימשך בשנים הקרובות.

"אנחנו מצפים ששוק הנפט יישאר מהודק, משום שכסף רב מובל לאנרגיות מתחדשות - לתהליך מעבר לסוגי אנרגיה אחרים, שכוללים רוח, סולאר ומימן", מסביר לייסי. "עד 2032 אנחנו צופים שהביקוש לנפט יעלה. מאותו שלב, אנחנו צפויים לראות את ההשפעות של כניסת הרכבים החשמליים".

ראש תחום הסחורות בשרודרס מעריך, כי גם שוק הגז הטבעי יישאר מהודק בשלוש השנים הקרובות, בשל הירידה הדרסטית ביצוא הגז מרוסיה לאירופה, והעלייה המשמעותית מנגד של יבוא LNG (גז טבעי מונזל) מארה"ב, קנדה וקטאר. "עד 2025 צפוי מחסור בגז, והמחיר צפוי להישאר גבוה כל עוד יישאר מחסור שנבע מהפער הגדול שיצרה רוסיה בשוק".

לראייתו, הפתרון היחיד הוא באנרגיות מתחדשות. "כשחושבים על נפט וגז, כשיש מחסור, אפשר לפנות למדינות כמו ארה"ב או ניגריה. אולם במתחדשות, כולם יכולים להשתמש. אנחנו צופים כי עד 2025, נראה צמיחה גדולה ברוח ובסולארי".

ביום ראשון הסתיים בישראל, מדינה שבה שיעור ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות עומד על כ-10% בלבד, שלב ההגשות בהליך התחרותי הרביעי לחיפושי גז טבעי בים. במסגרת ההליך הגישו ארבע קבוצות, שמורכבות יחד מתשע חברות (חמש מהן חדשות) - שש הצעות לקבלת רישיונות באזורים שהוצעו בהליך. עד עתה, החברות ניו מד ורציו דיווחו כי נטלו חלק בהצעות שהוגשו למשרד האנרגיה.

נכון לישראל להמשיך לחפש גז?
"יש תשתית קיימת בלוויתן, בתמר ובכריש, עם אסדות וצנרות. אי לכך, אם תמצא גילויים נוספים בסביבתם, אז זה הגיוני לחלוטין לחבר אותם לאלו הקיימים. התועלות הן רבות.

"מבחינה אסטרטגית, זה חשוב מאוד. אם לא תחפש גז נוסף, שזה דלק מעבר - אתה תפסיד, בגלל שהשוק עדיין צומח. אם לא תמצא גז, אז הוא ייגמר. באופן כללי, זה הגיוני הן מבחינה תזרימית והן מבחינת ביטחון אנרגטי. ההכנסות הללו יכולות להיות מופנות להאצת המתחדשות של ישראל".

אופ"ק ממשיכה לשלוט

בתחילת חודש יולי החלה ערב הסעודית להפיק 9 מיליון חביות ביום, לאחר ירידה מ-10 מיליון חביות. מדובר בקיצוץ השלישי שהובילה ריאד השנה, שקדמו לו קיצוץ במאי שביצע אופ"ק, ארגון המדינות המייצאות נפט, ושותפותיו במסגרת אופ"ק פלוס, בהיקף של 1.1 מיליון חביות ביום, וקיצוץ נוסף של 2 מיליון חביות ביום שהתבצע באוקטובר.

האם נכון לומר שאופ"ק הפכה לחלשה יותר מבעבר?
"אני חושב שאופ"ק נותרה חזקה מבחינת השליטה בשוק", משיב לייסי. "רוסיה למעשה עובדת עם אופ"ק, ונוצרת יציבות כשזה קורה. עם זאת, בשלב זה אין יציבות - כל עוד רוסיה עדיין פולשת לאוקראינה".

הוא מציין כי חברות ענק שמעורבות באופ"ק, דוגמת עראמקו וכוויית פטרוליום, לא מוכנות שהמחיר לחבית יירד מ-70 דולר. כיום הוא ניצב על כ-78.7 דולר.

מבחינת הכנסות מנפט, מדינות אופ"ק פלוס הגיעו בשנה שעברה ל-874 מיליארד דולר - זינוק של כ-50% לעומת 2021. "הביקוש עדיין גבוה, וכל עוד הוא עולה, אופ"ק יכולה לשלוט במחיר ביתר קלות. אני מעריך שלאופ"ק תהיה בהמשך שליטה משמעותית יותר על שוק הנפט".

לייסי חושב כי חברות הנפט המשולבות הן חלק מהפתרון למעבר לאנרגיה ירוקה, ולא חלק מהבעיה, ולכן הביקורת עליהן מיותרת. להערכתו חברות אלו, ששולטות כיום בכ-15%-20% משוקי הנפט והגז, ישלטו לבסוף גם בשוק האנרגיה המתחדשת - על אחת כמה וכמה בהתחשב בכך ששבעת הספקים הגדולים באירופה מייצרים יחד כ-7 ג'יגוואט בייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, כשהשאיפה היא להגיע לכ-158 ג'יגוואט עד 2030.

האם היעד של אפס פליטות פחמן נטו עד 2050 עדיין רלוונטי?
"ל-2050 זה רלוונטי מאוד, זה חייב לקרות. חברות הנפט הגדולות, כמו של, אקסון, BP, חייבות לשנות את המודל העסקי. חברות הנפט הגדולות באירופה מפנות בממוצע 30% מכספן לפתרונות מופחתי-פחמן. חברות נפט משקיעות רבות במימן ירוק".

מה יקרה לחברות אנרגיה שלא יתאימו עצמן לעידן המתחדשות?
"אם הם לא ישנו את המבנה העסקי, הן ישרפו את העתודות שלהן - ויקרסו", אומר לייסי. "אנחנו בשרודרס דוגלים בחברות שעוסקות באנרג'י טרנזישן, וזה עובד מצוין. זה מביא תשואה נפלאה. גם בתוכניות העתידיות שלנו אנחנו מתמקדים בנושא. אנחנו חייבים עבור ההשקעות שלנו את הראייה העתידית הזו".

עוד כתבות

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

המדדים והדוחות מאותתים שהשליטה באינפלציה בארה"ב עדיין רחוקה

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה מעורבת בוול סטריט; מניות השבבים צוללות

הנאסד"ק יורד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צוללות בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט יורדים במעל ל-1% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"