גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתעשייה מדברים על חדשנות, אך מתקשים ליישם בפועל

מסקר חדש שערכה פירמת הייעוץ Tefen בקרב כ-500 מנכ"לים, יו"רים וסמנכ"לים בחברות תעשייתיות, עולה כי לא תמיד היישום של חדשנות בפועל נעשה ברמה מספקת ● וגם: עוד קורקינטים בתל אביב לקראת פתיחת הקו האדום של הרכבת הקלה ●  אירועים ומינויים

חדשנות / אילוסטרציה: Shutterstock
חדשנות / אילוסטרציה: Shutterstock

חדשנות טכנולוגית היא חלק בלתי נפרד מהשיח בעולמות הקמעונאות, הרפואה, המזון וההייטק, ולא רק בהם. ואולם, מסקר חדש שערכה פירמת הייעוץ Tefen בקרב כ-500 מנכ"לים, יו"רים וסמנכ"לים בחברות תעשייתיות, כולל החברה הערבית, עולה כי לא תמיד היישום בפועל נעשה ברמה מספקת.

כאשר נשאלו המנהלים באיזה תחום חסר להם הכי הרבה ידע, למקום הראשון הגיע אסטרטגיה וחדשנות (39%), ואחריו מידע עסקי (16%), טכנולוגיה (15%) וניתוח שוק (13%). רוב מוחלט של המפעלים אוספים דאטה באופן מלא או חלקי, אולם רק 15% מנתחים אותו ומיישמים, 55% מנתחים אבל לא מיישמים, ו-30% לא מנתחים ולא מיישמים.

עוד לפי הסקר, כיום, 52% מהמפעלים מיישמים אלמנטים של חדשנות 4.0, בעוד שב-2019 עמד הנתון על 39% בלבד. עם זאת, 73% מהמפעלים מיישמים חדשנות באופן חלקי בלבד, ורק 21% מיישמים באופן מלא.

מלי ביצור פרנס / צילום: אינגה אבשלום שילן

למרות התוכניות (או התקוות) של רבים ביחס ליישומי בינה מלאכותית, נראה כי רוב משיבי הסקר אינם סבורים שיהיה בכך תחליף לעובדים. 56% סבורים כי עד שנת 2030 המחסור בכוח אדם מקצועי בתעשייה יחריף - מה שישפיע לרעה על היכולת להתחרות בשווקים, ולהעלות את רמת הפריון.

28% מהמנהלים סבורים כי מפעלים רבים יעבירו פעילות למזרח אירופה וסין שבהן הייצור זול יותר, ורק 8% חושבים שהתעשייה תגדל ותשקיע במפעלים וייצור בישראל. התוצאות המלאות של הסקר יוצגו בוועידת ישראל העשירית לתשתיות ותעשייה, שתתקיים ב- 7.9.23.

מהנתונים עולה שהעובדים בתעשייה מחליפים מקום עבודה מהר יותר בהשוואה לנתוני 2019. רק 29% נשארים באותו מקום עבודה 5-10 שנים, בעוד שב-2019 היה מדובר בקרוב ל-50%. שיעור דומה של עובדים ממשיכים באותו מקום לתקופה של יותר מ-10 שנים, בעוד שב-2019 היה מדובר ב-37%.

לדברי מלי ביצור פרנס, מנכ"לית Tefen ויו"ר המכון ליצור מתקדם, "מהסקר ניתן לראות שלמרות קיומן של טכנולוגיות רבות עוצמה שיכולות להזניק את המפעלים לעולם החדש, כמחצית מהמפעלים בישראל עדיין לא מטמיעים אותן. למנהלים רבים חסר ידע בכל מה שקשור בעולמות החדשנות והדיגיטציה, וארגונים רבים לא יודעים מה לעשות עם כל הדאטה שהם אוספים.

"אמנם ישנה עלייה בפתיחות ובנכונות של המפעלים לאמץ כלים של חדשנות ואוטומציה בהשוואה ל- 2019, אך זה עדיין לא מספיק בשביל להגדיל את הפריון ואת כושר התחרותיות של התעשייה הישראלית אל מול העולם. המפעלים שימשיכו לשגשג יהיו אלו שידעו לשלב בין היכולות האנושיות לבין ההתקדמות הטכנולוגית".

אזור תעשייה

הקורקינטים מחכים לרכבת הקלה

לקראת פתיחת הקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן, חברת Yango Wind מגדילה ומחדשת את היצע הקורקינטים שלה - שיעלה מ-5,000 כיום לכ-6,000.

המהלך, שעלותו מוערכת בכ-2 מיליון שקל, מחולק ל-750 קורקינטים שיצאו משימוש ויוחלפו בדגם מתקדם יותר, ועוד אלף חדשים לגמרי. אלה יכללו מערכת בלימה כפולה, בלימת זעזועים, מערכת איתות, משטח עמידה רחב ויציב יותר, וכן תאורה היקפית לנראות מוגברת.

לצד זאת, גם חלוקת הקורקינטים תשתנה לפי תחנות הרכבת הקלה, וייערך תגבור בתחנות המשלימות (למשל, תחנת הרכבת לוד, שתהפוך למוקד משמעותי). כדי לעודד את השימוש בהם פיתחו בחברה משחק אינטראקטיבי עם קופסאות מתנה וירטואליות לאורך המפה באפליקציה. במידה שמסלול הנסיעה עובר בהן, ניתן יהיה לזכות בנסיעות חינם ושימושים חוזרים. מחיר דקת רכיבה עולה היום שקל.

"ברחבי העולם הקורקינטים השיתופיים הפכו פתרון מקובל ונפוץ בין תחנות רכבת", מציין דור בלך, סמנכ"ל התקשורת של החברה. "בלונדון, לדוגמה, נאסר השימוש בקורקינט פרטי, ומותר להתנייד בעיר רק בקורקינטים שיתופיים.

"הקורקינט השיתופי מפוקח ועומד ברגולציה של עיריות, משרד התחבורה וגופים ציבוריים, המהירות בו מוגבלת, ישנם אזורים מסוימים בערים שלא ניתן לנסוע בהם, ולא ניתן להירשם לשירות ללא רישיון נהיגה. לכן, אנו מקווים שהקו האדום יביא אתו למעבר מהקורקינט הפרטי לציבורי - ובכך יקל על ההתניידות, ויחסוך תאונות מיותרות".

השת"פ החדש של רואי החשבון

במרץ האחרון פתחה אזרבייג'ן שגרירות בתל אביב, מהלך שחיזק עוד יותר את הקשר ההדוק בין שתי המדינות. כעת מצטרפת לכך גם לשכת רואי החשבון בישראל, שחתמה החודש על מזכר הבנות לשיתוף-פעולה עם מקבילתה באזרבייג'ן.

חן שרייבר ווחיד נוברוזוב / צילום: לשכת רואי החשבון של אזרבייג'ן

החתימה נערכה בבאקו, לשם יצא נשיא לשכת רואי החשבון בישראל, רו"ח חן שרייבר, במעמד יו"ר לשכת רואי החשבון המקומי, וחיד נוברוזוב, ושר הכלכלה מיכאל רזארוב. מאחורי המהלך עומד הרצון של ראשי המשק באזרבייג'ן לעשות עסקים עם ישראל - כאשר לשכת רואי החשבון אמורה להוביל את החיבור בינם לבין מנהלי הכספים של החברות המובילות בארץ.

"השוק האזרי נמצא בצמיחה, ויש לו פוטנציאל גדול מאוד, בין היתר בשל המיקום הגאוגרפי האסטרטגי שלו, שנמצא בשער של אסיה ובסמיכות לאירופה המזרחית", אומר שרייבר. "אני משוכנע שיש כאן הזדמנויות רבות לשיתופי-פעולה עסקיים בין המדינות, והידוק היחסים הכלכליים הוא אינטרס משותף של שני המשקים. באופן פרקטי, אנו מגבשים צוותי עבודה שיכללו בכירים מהעולם העסקי (CFO) וממשרדי רואי חשבון בינלאומיים".

חדשות טובות

בנק מזרחי טפחות העניק חסות בגובה של 100 אלף שקל לקייטנת הקיץ של עמותת שלוה, המיועדת לילדים עם מוגבלות בגילאי 6-21 ומתקיימת בירושלים ובצפון.

עוד כתבות

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור (22.17%), תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו