גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרוב הנחות לא נשאר כסף: הכנסת מחלקת פטורים מארנונה בלי לשאת באחריות

לאורך השנים חילקה הכנסת הנחות בארנונה לאוכלוסיות רבות ● התוצאה: רשויות שאיבדו עד כשליש מההכנסות שהיו יכולות לקבל ופערים גדולים מאוד בין אוכלוסיות שונות בגובה התשלום החודשי ● בחירות מקומיות 2023 - כתבה שנייה בסדרה

הכנסת מחלקת פטורים מארנונה בלי לשאת באחריות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
הכנסת מחלקת פטורים מארנונה בלי לשאת באחריות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

 

ירושלים אינה רק העיר הגדולה בישראל, אלא גם העיר עם הארנונה למגורים הגבוהה ביותר בישראל. תושבי ירושלים משלמים בממוצע 79 שקל למ"ר, לעומת 63 שקל בתל אביב, 59 בראשון לציון ו־53 ברעננה. למה? כי כמעט שליש מהירושלמים לא משלמים את מלוא תעריף הארנונה שמוטל עליהם.

 

לא מדובר בהעלמת מס חלילה, אלא בפטורים והנחות חוקיים לגמרי שמגיעים לחלק אדיר מתושבי ירושלים על פי חקיקה של הכנסת. בשל כך, הארנונה הממוצעת האמיתית בירושלים היא 55 שקל למטר בלבד. יש ירושלמים שמשלמים המון, וירושלמים שמשלמים ממש מעט.

הנחות ופטורים נרחבים מתשלום ארנונה

הכנסת מחלקת פטורים והנחות בארנונה לאוכלוסיות רבות: אזרחים ותיקים, נכים, אסירי ציון, עולים חדשים, יוצאי צד"ל, חסידי אומות עולם, הורים יחידניים, פדויי שבי, נפגעי פעולות איבה, בני משפחה של "הרוגי מלכות", חיילים משוחררים, משרתי שירות לאומי ותושבי עוטף עזה ועוד. יש גם פטור לנכסים שאינם ראויים לשימוש.

ירושלים. הארנונה למגורים הגבוהה בארץ, אבל כמעט שליש משלמים רק את חלקה / צילום: Shutterstock

במחקר שערך פרופ' מומי דהן הוא טוען כי ההנחות בארנונה הן בין ההנחות הגדולות והמשמעותיות ביותר הניתנות עקב מצב כלכלי: משפחות עניות יותר משלמות פחות ארנונה, והעוני מוגדר על פי ההכנסה ומספר הילדים.

כך, משפחה של ארבע נפשות תקבל הנחה של 40% בארנונה אם היא מרוויחה בין 6,700 ל־7,600 שקל בחודש, אך משפחה של תשע נפשות תקבל הנחה של 50% אם היא מרוויחה בין 15,900 ל־17,900 שקל. בערים עם משפחות רבות שהן גם מרובות ילדים וגם עניות, כמו ירושלים, זה מביא לכך שכמעט שליש מהארנונה הפוטנציאלית לא נגבית.

 

יוגב שרביט, מנהל המחלקה הכלכלית בחברת בילד אסטרטגיה, אומר ש"ההשפעה העיקרית של ההנחות מתבטאת בשכונות חרדיות, שבהן יש הכנסה נמוכה ומספר ילדים גבוה. בזמן ששכונה עם 100% חרדים עולה לרשות המקומית כפול משכונה עם 50% חרדים, הארנונה שניתן לגבות משכונה חרדית נמוכה יותר".

במקומות אחרים, כמו חיפה, שרביט אומר שדווקא ההנחות לקשישים הן המרכזיות, והן מהוות נטל גדול על תקציב העירייה בלי שיש להן אפשרות לשלוט בכך. אפשר להניח שהיקף ההנחות האלה יגדל ככל שתוחלת החיים בישראל עולה.

הכנסת והרשויות: על סמכות ואחריות

המצב קיצוני עוד יותר ברהט, במודיעין עילית ובשדרות. ביישובים אלו, הגבייה בפועל של ארנונה למגורים היא פחות מחצי מהגבייה הפוטנציאלית של הארנונה ללא ההנחות והפטורים.

ד''ר אורן שלמה, האוניברסיטה הפתוחה / צילום: מאיה חדש

ד"ר אורן שלמה, מתחום מדיניות ציבורית באוניברסיטה הפתוחה, מסביר כי "ברשויות החלשות יש גם יותר הנחות, ולכן היכולות שלהן להכניס כסף לקופה מוגבלת יותר - מה שמשפיע על השירותים והתשתיות שהתושבים מקבלים".

לדבריו, "ההשפעה של מגמה זאת לא גדולה כמו ההשפעה של הפערים בין הארנונה הגבוהה לעסקים לנמוכה למגורים, אבל זה בהחלט לא עוזר. לרשויות אין הרבה מרווח תמרון".

ד"ר יניב ריינגוורץ, מרצה בכיר במחלקה למינהל ולמדיניות ציבורית באוניברסיטת חיפה, מתאר זאת בצורה חריפה עוד יותר. לדבריו, "הרשות המקומית נושאת באחריות אבל אין לה סמכות. מכריחים אותה לתת הנחות לתושבים ואז דורשים ממנה לתת עם זה מספיק שירותים לתושבים. לכאורה, מענקי האיזון שהמדינה מעבירה לרשויות המקומיות אמורים לאזן את זה, אבל זה לא באמת מספיק".

ד''ר יניב ריינגוורץ, אוניברסיטת חיפה / צילום: גיל וולפסון

במילים אחרות, לכנסת קל לחלק פטורים מארנונה, והיא אינה נדרשת להתמודד עם ההשלכות ברמה התקציבית. הרשויות המקומיות הן שנאלצות לאזן את התקציב שלהן תחת האילוצים החיצוניים ועם אוטונומיה מינימלית בלבד.

היישובים הערביים: פחות חוסר גבייה

עשרת היישובים בעלי שיעור ההנחות הגבוה ביותר מארנונה הם ערביים, רובם בדואים. בעיני ד"ר ריינגוורץ, "ברשויות ערביות, התושבים יותר עניים וכמות הפטורים היא גבוהה יותר. אבל דווקא הנחות על אזרחים ותיקים, שמהוות חלק משמעותי מאוד מההנחות בארנונה ביישובים אחרים - יש פחות".

הוא מוסיף שהסטריאוטיפ לפיו ביישובים הערביים אין גביית ארנונה כבר אינו נכון. לדבריו, "בשני העשורים האחרונים, משרד הפנים פשט על השלטון המקומי בכל הנוגע לשיעור מהגבייה עם ועדות קרואות, חשבים מלווים ותוכניות הבראה. היום, הרשויות הערביות יותר מאוזנות ויציבות מאשר בעבר, אבל יש הבדלים גדולים בין רשויות ערביות שונות.

"למשל, מקומות כמו נצרת וטורעאן אלו רשויות שפשוט מנוהלות פחות טוב. אני לא מצדיק את זה, אבל במאקרו האקסטרה שיכלו לקבל בתוספת הגבייה הוא קטן. הסיפור האמיתי הוא שברשויות הערביות תעריף הארנונה יושב על המינימום המוגדר בחוק, ויש מעט ארנונה עסקית. לצערנו, השלטון המקומי הערבי הוא כר פורה לשחיתות ומינוי מקורבים ומינויים פוליטיים, וגם יש פחות עניין במרחב הציבורי".

ד"ר שלמה מפריך את הסטיגמות גם לגבי מזרח ירושלים: "אומרים שפלסטינים לא משלמים ארנונה, אבל במזרח ירושלים הם כן משלמים. ולו רק כי זו ההוכחה שירושלים היא מרכז הקיום שלהם. אם המדינה מוכיחה שמזרח ירושלים אינה מרכז הקיום, אפשר לשלול מהם תושבות. בסוף, הבעיה הגדולה היא שארנונה למגורים היא גירעונית, וזה העיוות המרכזי שכל החוקרים תמימי דעים לגביו. רשויות רצות לבנות אזורי תעשייה ומסחר, ודירות למשקי בית גדולים ועשירים יחסית".

תעריף הארנונה: תוצר של מקרה היסטורי

אך גם ללא ההנחות, יש פערים אדירים בין הרשויות המקומיות בכל הנוגע לתעריף הארנונה. ארנונה למגורים יכולה לנוע בטווח אדיר שבין 37 ל־129 שקל למ"ר, ושרביט מספר ש"הדבר נובע מסיבות היסטוריות. ב־1985 הקפיאו את כל תעריפי הארנונה בישראל כדי להילחם באינפלציה, וזה נמצא איתנו עד היום. זה נכון לא רק בין הערים לבין עצמן, אלא אפילו לשכונות שונות בתוך אותה עיר ממש".

זאת משום ששכונות חלשות יותר ברמה החברתית־כלכלית זכו לארנונה נמוכה יותר, וחזקות נאלצו לשלם ארנונה גבוהה יותר. אך לאורך 40 שנה אופי השכונות משתנה - אבל הארנונה לא.

לדברי שרביט, "בחיפה שליש מהתושבים משלמים מעט מדי ביחס למצב החברתי־כלכלי של השכונה, ושליש משלמים יותר מדי".

כל שינוי בתעריף הארנונה, מעבר לנוסחה הקבועה על פי חוק שמבוססת על מדד המחירים לצרכן ועל השכר במגזר הציבורי, דורש אישור של משרד הפנים. שרביט טוען כי משרד הפנים קשוח מאוד בבקשות לשינוי, והגמישות נמוכה. לדבריו, "משרדי הפנים והאוצר כמעט שלא מאשרים שינויים, ואין שום שקיפות לגבי שיקול־הדעת שלהם, מתי מותר לשנות ומתי לא. ובפועל? כשרוצים להוריד, זה עוד נטל על המדינה. כשרוצים להעלות, זה עוד נטל על התושבים".

הוא מביא דוגמה מחיפה, שכולה "מחוררת" בשטחים בשימוש מפעלים ללא בנייה, שהארנונה שמוטלת עליהם אפסית. "חיפה פנתה למשרד הפנים וביקשה להעלות את גובה הארנונה על שטחים כאלה, בצורה שתעודד התייעלות בשימוש בשטח - אבל משרד הפנים פשוט סירב", אומר שרביט.

לעומתו, ד"ר ריינגוורץ אומר כי "רשות שמאוד רוצה להתעקש להעלות תעריף, יכולה. אבל מי עושה את זה? בעיקר הרשויות החזקות. קודם כל, אם התושבים עניים אז זה רע פוליטית לבקש העלאת ארנונה. דבר שני, פעמים רבות הרשות חלשה כי היא לא מנוהלת כמו שצריך, ויש שם יותר קומבינות ומינויים פוליטיים. יש ערים בהן חלק מהחובות בארנונה הם של חברי מועצה, וקל להבין שיש שם עניין שחיתותי־פוליטי. כשחברי מועצה לא משלמים - זה להשתין מהמקפצה".

הפתרון: עוד אוטונומיה מקומית

"יש שאלה של ריכוז סמכויות מול ביזור סמכויות", אומר ד"ר ריינגוורץ. "ואני חושב שיותר נכון לעשות ביזור סמכויות. לתת עוד אוטונומיה מקומית לרשויות לקבוע מה יהיו תעריפי הארנונה שלהם ואיך ייראו הפטורים".

אך בעיני עו״ד עינב כהן, ראש משותף מחלקת מיסוי מוניציפלי בפירמת AYR - עמר רייטר ז’אן שוכטוביץ ושות', "אי אפשר לתת חירויות כאלה לשלטון המקומי, למי לתת הנחה ולמי לא. זה צריך להיות קבוע - יש דברים שהם 'פרות קדושות' בישראל כמו משפחות שכולות ונפגעי פעולות איבה. אבל מבחינת ההנחות - שווה לתת לרשויות בדירוג חברתי־כלכלי נמוך לקבוע את הקריטריונים של עצמן להנחות, כמובן באישור משרד הפנים. זה יאפשר להן לגייס יותר כסף לשירותים העירוניים שלהן".

גם בעיני שרביט שווה להרחיב את הסמכות של הרשויות המקומיות לקבוע את רמת המיסוי המקומי שלהן, ובעיניו כל השיטה צריכה להשתנות. "צריך לגבות ארנונה לפי שווי הנכס, כמו שמקובל בשלל מדינות במערב, ולתת לרשות המקומית לקבוע את גובה הארנונה בהתאם לשווי. זה ייצור מיסוי הוגן יותר ומותאם יותר לצורכי המקום", מסכם שרביט.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל