גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקדים: מוסד ציבור יהיה פטור מהיטל השבחה במכירת מקרקעין

בית המשפט העליון קבע כי הכנסייה האוונגלית האפיסקופלית ברמלה לא תחויב בהיטל השבחה על קרקע שמכרה ● עו"ד תומר גור שייצג את הכנסייה: "לא ניתן להפריז בחשיבות פסק הדין. מזה שנים ששורר חוסר ודאות בדין הישראלי בכל הנוגע לפטור מהיטל השבחה למוסדות ללא כוונת רווח"

מוסד ציבור יהיה פטור מהיטל השבחה במכירת מקרקעין / איור: Shutterstock
מוסד ציבור יהיה פטור מהיטל השבחה במכירת מקרקעין / איור: Shutterstock

האם מוסד ציבורי חייב בהיטל השבחה בעת מכירת הנדל"ן? זו השאלה שעמדה במוקד פסק דין חדש של בית המשפט העליון. השופטות דפנה ברק-ארז יעל וילנר וגילה כנפי-שטייניץ קבעו כי מוסד ציבורי, הפועל שלא למטרת רווח ומוכר מקרקעין, זכאי לפטור מהיטל השבחה. השופטות פירשו את התוספת לחוק התכנון והבנייה הקובעת שורת תנאים לקבלת הפטור, כאשר המחלוקת עסקה בשאלה האם יש להעניק פטור מתשלום ההיטל גם אם המכירה היא לא למטרה ציבורית, ובלבד שהתמורה תשמש את מטרות המוסד הציבוריות.

הקבלנים יושבים על הר של כמעט 60 אלף דירות; מי העיר המובילה בעסקאות של דירות חדשות? 
הכלכלן הראשי: תוכנית המענקים החדשה של משרד השיכון תעזור רק ל-4% מרוכשי הדירות 

בית המשפט העליון דן בסוגיה העקרונית במסגרת בקשת רשות ערעור שהגישה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה של רמלה נגד הכנסייה האוונגלית האפיסקופלית בירושלים ובמזרח התיכון.

הכנסייה מכרה את זכויותיה במקרקעין המצויים ברמלה לחברת השקעות, וחויבה על-ידי העירייה ב-3 מיליון שקל היטל השבחה. הכנסייה טענה כי היא זכאית לפטור מתשלום ההיטל, מאחר שהיא עומדת בתנאי החוק הכוללים תנאי לפיו הגוף פועל למטרות ציבוריות (בהן חינוך, תרבות, מדע, דת, צדקה, סעד, בריאות או ספורט), וכן כי המקרקעין או "התמורה בעדם" משמשים למטרות המוזכרות. במקרה הזה, נטען כי חלופת התמורה מתקיימת. חלופה זו נוספה בתיקון לחוק בשנת 2000 (תיקון 53). הכנסייה טענה כי התמורה שתתקבל מהמכירה תשמש לקידום המטרות המנויות בחוק כמוסד דת מוכר בישראל.

להליך ביקשו להצטרף כ"ידידות בית המשפט" האגודה למלחמה בסרטן, תשע אוניברסיטאות מחקר ומרכז השלטון המקומי שתמך בעמדת העירייה.

הוועדה המקומית של רמלה טענה כי פעילותה של הכנסייה כוללת גוון עסקי מסחרי, וכי החוק דורש תנאי כפול - גם שהמקרקעין ישמשו למטרות ציבוריות, ואם מוכרים את הקרקע - שהתמורה תשמש למטרות שכאלה. על רקע מחלוקת זו נולדה התביעה, שהגיעה עד לבית המשפט העליון והובילה לקביעת הלכה.

שופטות העליון בחרו להרחיב את תחולת הפטור

בית המשפט המחוזי קבע בסוף שנת 2020 כי הכנסייה פטורה מתשלום' לאחר שקיבל את החלטת ועדת הערר. העירייה הגישה בקשת רשות ערעור לעליון, שאושרה תחילה לדיון בשל הסוגיה בעלת השלכות הרוחב.

במסגרת ההליך התקבלה עמדת היועצת המשפטית לממשלה, לפיה יש לפרש את החוק כך שיכלול את שני התנאים המצטברים - גם מקרקעין המשמשים למטרה ציבורית וגם שהתמורה משמשת לאותן מטרות.

בית המשפט העליון דחה את ערעור הוועדה המקומית ברמלה וקבע כי הכנסייה פטורה מתשלום היטל השבחה, שכן היא מוכרת כעדה דתית, ותמורת המכירה תשמש אותה למטרותיה הציבוריות.

שופטות העליון בחרו להרחיב את תחולת הפטור ולפרש את החוק לפי לשונו הפשוטה והיומיומית - כך שהמילה "או" מתייחסת לחלופות, ולא בתנאים מצטברים כפי שטענה הוועדה המקומית, ולכן גם אם המקרקעין שנמכר לא ישמש למטרות ציבוריות, אלא רק התמורה - הפטור יחול.

"אני סבורה כי בהתאם לנוסחו העדכני של החוק, כפי שנקבע בתיקון מספר53, די בכך שתתקיים אחת מבין שתי חלופות לצורך תחולת הפטור: הראשונה - שהמקרקעין עצמם משמשים או מיועדים לשמש לאחת המטרות המנויות בסעיף; השנייה - שהתמורה המתקבלת בעד המקרקעין, כאשר מדובר במימוש על-ידי מכר, משמשת או מיועדת לשמש לאותן המטרות", קבעה השופטת ברק-ארז.

נקבע כי עמדה זו משרתת תכליות חשובות הנוגעות לסיוע למוסדות הפועלים לטובת מטרות ציבוריות: "תכליתו של פטור זה היא לעודד פעילות של גופים הפועלים לטובת הציבור כנאמניו ולא לרווחתם הפרטית, ולהקל על מימוש זכויות מושבחות במקרקעין שבבעלותם או בחכירתם, מקום שהמקרקעין משמשים או מיועדים לשמש לאחת המטרות הציבוריות המפורטות בסעיף".

בנוסף, בהחלטת בית המשפט נכתב כי "הענקת הטבה שיש לה השפעה חיובית גם מחוץ להקשר המקומי, אינה זרה לדיני היטל ההשבחה".

"לא ניתן להפריז בחשיבותו של פסק הדין"

לדברי עו"ד תומר גור, שייצג את הכנסייה יחד עם עו"ד רון צין ממשרד ארנון, תדמור-לוי, "לא ניתן להפריז בחשיבותו של פסק הדין. מזה שנים ששורר חוסר ודאות בדין הישראלי בכל הנוגע לפטור מהיטל השבחה למוסדות ללא כוונת רווח. כעת, משהכריע בית המשפט העליון במחלוקת באופן סופי תוך שהוא דוחה את הפרשנות היצירתית שהציעה המדינה ובחר להיצמד ללשון החוק - המציאות משתנה".

עו"ד גור הוסיף כי כעת, מוסד העונה לתנאי הפטור שיבקש ליזום תוכנית השבחה לצורך מגורים או מסחר למשל, "יידע כי לא מצפה לו 'הפתעה' בהמשך הדרך בדמות דרישה לתשלום היטל השבחה, כפי שקרה לא אחת עד כה. כל זאת, כמובן, בתנאי שהוא הקפיד לבצע את תכנון המס בצורה נכונה התואמת את הוראות הפטור שבחוק".

לדבריו, כעת צפויים "להשתחרר" שורה של תיקי השבחה שעוכבו בוועדות הערר בהמתנה לפסיקת העליון.

לדברי עו"ד שחר בן עמי, שותף מייסד במשרד שרקון, בן עמי, שייצג את הוועדה המקומית רמלה, "עמדת בית המשפט העליון חורגת מהפסיקה שהוא עצמו נוקט משך שנים רבות, וניכר מנימוקיה כי בית המשפט התחבט רבות בסוגיה, אך לדאבוני בחר בפרשנות שמעוררת קשיים משפטיים ופרשנים רבים גם לעתיד".

עו"ד בן עמי הוסיף כי "העמדה של בית המשפט העליון הייתה ועודנה כי פטור מהיטל השבחה יפורש בצמצום. פסיקת בית המשפט משמעה שכעת עמותות ומוסדות שלא למטרות רווח יכולים להקים מיזמי נדל"ן מסחריים ולמכור אותם ברווח בלא לשלם היטל השבחה. בכך הם יתחרו באופן לא שוויוני מול יזמים וגופים פרטיים שמחויבים בהיטל השבחה. קופת הרשויות המקומיות תצא נפסדת, כמו גם ערך השוויון, ולעניות דעתי מדובר בפסיקה שבעתיד ייתכן שתשתנה בפסיקה מאוחרת או תבוטל בחקיקה".

עו"ד ליאור נוימן, שותף מנהל מחלקת המסים בש. הורוביץ ושות', שייצג את האגודה למלחמה בסרטן בתיק, כתב מאמר לפני 20 שנה כאשר החוק תוקן, לפיו יש לכבד את הרשות המחוקקת ולהרחיב את הפטור למוסדות ציבור - גם אם זה בא על חשבון הרשויות המקומיות. המאמר צוטט בהחלטת העליון, ועו"ד נוימן אומר כי "פסק הדין מהווה סגירת מעגל למאמר", וכי "פסק הדין הוא אוויר לנשימה למוסדות הציבור (האוניברסיטאות, בתי החולים והעמותות החשובות) שמסתמכים לתקציביהם גם על הפטורים מהיטל השבחה".

לדברי עו"ד נוימן, ההחלטה תעודד מוסדות ציבור למכור מקרקעין שלא משמשים אותם, בהם מקרקעין ריקים שהתקבלו כתרומה או בירושה, מאחר שכעת מכירה פטורה מהיטל השבחה - לעומת בנייה לצורכי השכרה, לדוגמה, שאינה פטורה מהיטל השבחה.

נוימן הוסיף כי לאור הפסיקה הקיימת לגבי בנייה - מוסדות ציבור שמבקשים לבנות על מקרקעין לצורך תשואה שוטפת למימון מטרותיהם הציבוריות, "טוב שישקלו תכנון מס שיאפשר להם לעשות כן, ודי לחכימא ברמיזה".

עו"ד רונית אלפר, כיום עורכת דין פרטית, עמדה בראש ועדת הערר שאישרה את הפטור. לדבריה, "פסק הדין משליך על כלל מוסדות המלכ"ר הפועלים בתחומים ציבוריים שונים - בהם בריאות, ספורט, חינוך, מדע, צדקה ודת, המעוניינים למכור קרקע שבבעלותן ולקבל פטור מתשלום היטל השבחה".

לדבריה, עד לפסק הדין, הוועדות המקומיות פירשו את סעיף הפטור כך שהוא חל במימוש מכר רק בתנאי שהמקרקעין נמכרים לייעוד ציבורי - למעט ועדת הערר בראשה עמדה. זאת, למרות שלשון החוק מתייחסת למצבים חלופיים. "לאור פסק הדין, עמותה שקיבלה תרומה של קרקע שהושבחה, תוכל למכור אותה ולעשות שימוש בכספי התמורה למטרותיה, מבלי שהיא תחויב בתשלום היטל השבחה בגין פעולת המכר".

עו"ד בנימין זלמנוביץ, ששימש עד לאחרונה כיו"ר ועדת ערר לתכנון ובנייה במחוז ירושלים, מסר כי לפסק הדין יש השלכות דרמטיות על העיר ירושלים. "רובם המכריע של בקשות הפטור למוסדות צדקה, תרבות, חסד והקדשות מוגשות בעיר ירושלים. כך, לדוגמה, אדמות הכנסייה בירושלים, ככל שיושבחו על-ידי הכנסייה ולא על-ידי החוכרים או הקונים, יהיו פטורים מהיטל השבחה".

עוד כתבות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

הגדולה של וורן באפט היא הרבה מעבר לבחירת מניות מוצלחת

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע