גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תערוכה בבית טיכו בירושלים שחייבים לראות ופסטיבל לילדים שכדאי לבקר בו

ב"פסטיבל הקרון" בירושלים, אירוע תיאטרון ומחול לילדים, יציגו 12 הפקות למבוגרים בהן בכורות, אורחים מחו"ל ומופעים מהארץ, והוא יכלול מופעי בובות וחפצים, פרפורמנס, מיצג וקרקס עכשווי ● הציירת אורלי מיברג מציגה בבית טיכו בירושלים מיצב של ציורים גדולים, שמרקמם דומה לאדמת טרשים או צלעי הרים מדבריים, ומעלים בזיכרון את ציורי הנוף המאוחרים של אנה טיכו, מי שהיתה בעלת הבית

מתוך ההצגה של מורן דובשני ''נגיד שהעולם היה ילד'' (בכורה בפסטיבל הקרון הבינלאומי) / צילום: דור קדמי
מתוך ההצגה של מורן דובשני ''נגיד שהעולם היה ילד'' (בכורה בפסטיבל הקרון הבינלאומי) / צילום: דור קדמי

אומנות

אֵינאֵיך הלאה, שוב הלאה

אורלי מיברג

אוצרת: תמנע זליגמן
היכן: בית טיכו
כתובת: רחוב הרב אג"ן 10, ירושלים
ימים ושעות פתיחה: שלישי־חמישי מ־12:00 עד 20:00, יום שישי מ־10:00 עד 14:00
טלפון: 02-645-3746
תאריך נעילה: 30.12.23

ב"בית טיכו" בירושלים, המהווה שלוחה של מוזיאון ישראל, מוצג כעת "יוצרות מהבית: ארבע אמניות־אורחות בבית טיכו ובגן", אשכול תערוכות של רביעיית אמניות ישראליות: אורלי מיברג, עינת אמיר, אלינור סאם ויפעת זיו, שאצרה תמנע זליגמן. כל אחת מהאמניות בחרה להתמקד בהיבט אחר של הבית: הקירות, הגן, יצירותיה של אנה טיכו או סיפורו של רופא העיניים ד"ר אברהם אלברט טיכו (בעלי הבית) ולהגיב אליהם במדיום שונה: ציור, רישום, פיסול, צילום, סאונד, וידאו ואנימציה.

על האמנית

אורלי מיברג, 65, נולדה בתל אביב וגדלה ברמת חן, וסבה היה האספן וסוחר האמנות יוסף שטיגליץ. בסוף שנות ה־70 עברה ללונדון, ולאחר מכן לארצות הברית, שם למדה אמנות ב"קולג' אוף ארט אנד קרפטס" בסן פרנסיסקו ובבית הספר לאמנות חזותית בניו יורק. ב־1985 שבה לישראל. עבודותיה עוסקת בקשר שבין האדם לטבע, באורבניות ובטשטוש הגבולות שבין אמת לאשליה. ציורים רבים שלה, בעיקר מתחילת דרכה, מבוססים על תצלומים של אובייקטים, סצנות ביתיות או דמויות של מתרחצים. העבודות האחרונות שלה מופשטות יותר, ועוסקות בשבריריות והזמניות של האובייקט האמנותי. מיברג הציגה תערוכות רבות בארץ ובעולם, בין השאר במוזיאון רמת גן, מוזיאון תל אביב, מוזיאון חיפה, גלריה "מרי פאוזי" ביפו, גלריה "אחד העם" בתל אביב ומכון סאן חוזה לאמנות עכשווית בקליפורניה.

על התערוכה

העבודות ב"אֵינאֵיך הלאה, שוב הלאה", תערוכתה של אורלי מיברג בבית טיכו, מנהלות דיאלוג עם הבית ועם ציוריה של אנה טיכו (1894־1980). טיכו, שעלתה לארץ בשנת 1912 ופעלה כציירת בירושלים במשך חמישה עשורים, נהגה לרשום בעיפרון, דיו ופחם את נופי ירושלים. זמן קצר לפני מותה ב־1980, הוכתרה ככלת פרס ישראל בתחום הציור. מיברג מציגה כאן מיצב של ציורים גדולים, עשויים מחלקי בד שנצבעו בדיו, המתפרשים על פני קירות הגלריה. מרקם העבודות, מעין קולאז'ים מופשטים, דומה לאדמת טרשים או צלעי הרים מדבריים, ומעלה בזיכרון את ציורי הנוף המאוחרים של טיכו, שאופיינו בקו משוחרר ובסגנון מופשט יחסית.

ערך שוק

מיברג מיוצגת על ידי גלריה "נגא" בתל אביב. ציוריה כלולים באוסף מוזיאון תל אביב ובאוספים פרטיים בארץ ובעולם. טווח מחירי ציוריה: כ-6,000 דולר (עבודות קטנות); בין 10,000 ל־12,000 דולר (עבודות בינוניות); ובין 25,000 לכ-35,000 דולר (עבודות גדולות).

במה

פסטיבל הקרון הבינלאומי

היכן: משכן תיאטרון דוידסון בגן הפעמון, תיאטרון החאן, מרכז נורית קציר, הסקייטפארק, ירושלים
מתי: 13־17 באוגוסט
מחירי כרטיסים: 30־80 שקלים
מועדי המופעים ורכישת כרטיסים: www.traintheater.co.il

לרוב מחשבה על תיאטרון בובות, חפצים וצלליות מחזירה אותנו איכשהו לילדוּת, למרות שמסורות תיאטרון עתיקות אלה כוונו מאז ומתמיד גם למבוגרים. אחרי הכל, מאחורי הבובה והחפץ קל להסתיר לא רק מפעילים, אלא גם רעיונות חתרניים וביקורת שלא ימצאו מקום בתיאטרון הקונבנציונלי, השמרני.

גם "פסטיבל הקרון", שפותח הקיץ בירושלים עשור שלישי (13־17 באוגוסט), משמר במידה מסוימת תפיסה רווחת על תיאטרון בובות ככזה המיועד לילדים, או כך לפחות על פי לשונית האודות באתר הרשמי הפונה לילדות ולילדים. ובכל זאת, מספיק מבט חפוז בתוכנייה העשירה של הפסטיבל - עשרות מופעים ואירועים שוברי שגרה מהארץ ומהעולם - כדי לגלות תכנית מרתקת שמכוונת לגדולים. למעשה, השנה במיוחד נדמה שהילדים הם רק תירוץ.

ההפקות הבולטות בפסטיבל

בפסטיבל יציגו 12 הפקות למבוגרים בהן בכורות, אורחים מחו"ל ומופעים מעולים מהארץ. יש בו הכל מהכל - מחול, בובות וחפצים, פרפורמנס, מיצג, קרקס עכשווי ואפילו נגיעות של מציאות מדומה. יש ייצוג לתיאטרון חזותי קלאסי, הברקות חדשניות שמזמנות מבט רענן על טכניקות מסורתיות, מחשבה מחוץ לקופסה והצעות משוחררות מקיבעונות. בין ההפקות בולטות:

The Watching Machine מיצג אשליות אופטיות מספרד שמשתמש בתאורה, צלליות והשתקפויות ליצירת עולם משונה שמותח את גבולות הדימוי והייצוג. תרגיל נוסף בהתבוננות, מבית היוצרת מקרנה רקוורדה שפרד, הופך את הגוף לזירת התרחשות.
ב-Ay!Ya!", שיצרה עם הפרפורמרית סופיה אסנסיו, מפעילים דימויים חזותיים מבריקים
את הדמיון.
La Mob a Sysyphe, טריו אמני קרקס עכשווי מצרפת, יציג מופע אקרובטי אופטימי הקורא תיגר על כוח הכבידה והופך חולשות אנושיות וכישלונות יומיומיים לשמחות קטנות והישגים.
Blush של גוני פז ויוסף סוויד, נוגעת באמצעות בובות באזורי מבוכה, מציצה בקריצה על סיטואציות אינטימיות של חוסר שליטה וחושפת את המין האנושי במערומיו.
"הנשיקה", מפגש קצרצר מפתיע לקהל של "צופה" יחיד שעיניו מכוסות. 7 דקות של רכבת הרים רגשית שטסה במרחבי מציאות מדומה ומציפה באותות חשמליים וזיכרון חושי, חוויות עבר כמו נשיקה ראשונה.
"אל תעיר את הדב", הצגת בובות יפהפייה על דב קרקסים צייתן ואוהב ורינג מאסטר מתעלל שיבוא על עונשו. תוכלו לסגור את הערב בדרינק ב-BoBar, עם בובות שימלצרו ויגישו לכם את המשקאות.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ווישור / צילום: רמי זרנגר

רגע לפני האסיפה: בנו של מייסד איילון עוקץ את העסקה עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה