גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוקרים בדקו את הבדלי הגישות לעבודה מרחוק וחזרו עם תוכנית

בעקבות הקורונה שוק התעסוקה השתנה דרמטית כשהעבודה מהבית הפכה למקובלת ● בעוד שרוב המחקרים בעניין התמקדו במנהלים ובעובדים, מחקר חדש בדק את הבדלי הגישות בין מדינות שונות, ובתוך כך הציע מספר צעדים לגיבוש מדיניות מתאימה לעבודה מרחוק

כך תעצבו מדיניות תעסוקה מתאימה לעובדים / צילום: Unsplash, edgar chaparro
כך תעצבו מדיניות תעסוקה מתאימה לעובדים / צילום: Unsplash, edgar chaparro

 

 

בעוד שארגון הבריאות העולמי הכריז על כך שמגפת הקורונה נגמרה באופן רשמי, אחת ההשלכות שלה - העבודה מרחוק, נותרה נפוצה. הרבה נכתב על מה צריך להיות המצב חדש, וכל מי שלא התחבא מתחת לאבן ראה אנשים מתווכחים בלהט בנוגע לשילוב האידיאלי בין עבודה מהמשרד או מהבית.

סיבה מרכזית לוויכוחים המתמשכים האלה היא גישות שונות בנוגע לקביעת סדרי עדיפויות בעבודה. בעוד שראינו הרבה מאמרים על הפרספקטיבות השונות של מנהלים ועובדים, מימד אחד שקיבל תשומת לב מועטה, הוא האם ואיך תפישות לגבי עבודה היברידית משתנות על פי מיקום בעולם - נושא שיכול ללמד על הרגלי עבודה שונים בגלובוס.

בסקר בו השתתפו 651 מנהלים מחמישים מדינות באירופה, המזרח התיכון ואפריקה (61%), אסיה (24%) ואמריקה (15%), ונערך בידי INSEAD Emerging Markets Institute and Universum, גילינו כמה הבדלים חשובים שמנהיגי צוותים גלובליים צריכים להיות מודעים להם ולפעול על פיהם.

תמונת המצב העולמית

מהמחקר עולה שקיימים הרגלי עבודה שונים ביחס למקום העבודה ברחבי העולם, אך ישנם כמה קווים משותפים. לדוגמה, כמות העובדים שעבדו מהבית בזמן המגיפה הייתה דומה בכל המקומות. בנוסף, רוב המשיבים רצו שהארגונים שלהם ישמרו את היכולת של עובדים לעבוד מהבית במידה גדולה לעומת מה שהיה לפני הקורונה.

 

למרות קווי הדמיון האלה, דבר אחד שכן השתנה מאיזור לאיזור במדגם שלנו היה הרצון להביא אנשים בחזרה למשרד הפיזי - לרוב חזק יותר באסיה מאפריקה, המזרח התיכון, אירופה והאמריקות. ניתן לראות אותו דפוס בנתונים אחרים מהעת האחרונה על חזרה למשרדים, שהראו באופן דומה שאסיה מובילה ובארה"ב יש את הרמה הנמוכה ביותר של חזרה למשרדים, כשרוב המדינות באירופה נמצאות איפשהו באמצע.

תכנון מדיניות עבודה

אחת הנקודות שהמחקר גילה, הוא שלעובדים חשוב אם מדיניות העבודה מרחוק מותאמת לצרכים שלהם. במקביל, על המנהלים להבין את ההקשר והמניעים של העובד הנתון, על מנת להתוות מדיניות היברידת נכונה.

במטרה לתכנן מדיניות התואמות להקשרים הגיאוגרפיים והתרבותיים המשתנים של הארגון שלכם, נקטו בחמשת הצעדים הבאים.

צעד ראשון: החליטו למה אתם מציעים עבודה היברידית ואיפה

לא רק שיש הבדלים בין ארגונים בנוגע ללמה הם מציעים גמישות; לעתים קרובות, יש הבדלים אפילו בתוך הארגונים. לכן, הצעד הקריטי הראשון הוא לדון בלמה אתם מציעים גמישות או היברידיות ולבחון אם הסיבות האלה נכונות בכל המיקומים שלכם.

צעד שני: גלו מה העובדים שלכם רוצים

על פניו זה ברור, אבל צריך לומר זאת. עד כמה שמנהלים רוצים להניח שהם יודעים מהן העדפות העובדים, לעתים קרובות הם טועים או רואים רק חלק מהתמונה. לדוגמה, שקלו איך תנאי הדרך משפיעים על המסע שעושים העובדים למשרד. השוו את החוויה של עובד שמבזבז שעתיים בכל כיוון בפקקים בכניסה לעיר עם החוויה של עובד שמפדל להנאתו למשרדו בשבילי האופניים בתוך העיר, ותבינו עד כמה הצרכים שלהם שונים.

בניתוח הדאטה שלכם, שימו לב להיכן נראה שצרכי העובדים לא תואמים לשלכם. וודאו שאתם נותנים תוקף להבנה שלכם - כל מה שצריך הוא משהו כמו "אני מבין שהעדיפות העליונה שלך היא כזו, האם אני צודק?" כדי להציף במהירות מצבים בהם אולי הגעתם למסקנה שגויה.

צעד שלישי: הציעו מוצרים היברידיים שונים

בכל הנוגע לעבודה היברידית, אין מידה שווה לכולם. אל תבקשו לקבוע מדיניות אחידה, אלא השתמשו בנתונים שליקטתם בצעד השני כדי להתאים אותם להקשרים שונים. לדוגמא, אם גמישות היא עדיפות לעובדים במיקום מסוים, אתם יכולים לאפשר לבחור לעשות יומיים בשבוע עבודה מהבית מתי שהם רוצים, בעוד במיקום אחר בו קיימת יותר תרבות של לכידות, אפשר להגביל את ימי העבודה מהבית לימים ספציפיים כדי למקסם את הזמן פנים אל פנים של העובדים.

צעד רביעי: היו שקופים ושמרו על הגינות

עובדים רואים בהיברידיות כהטבה או אפילו זכות. כמו בשכר או בונוסים, שמירה על תחושה של שוויון והגינות היא קריטית. היו שקופים לגבי איך מדיניות משתנות מאיזור לאיזור ולמה.

הכירו גם בכך שהיברידיות יכולה להיות מקור לאי שוויון ומשפיעה באופן שונה. במחקר דומה שערכנו עם עובדים בחברת תרופות יפנית, לה משרדים גם בארה"ב, גילינו שלפגישות ווידאו מהבית היו השלכות שונות. בעוד שהאמריקאים בצוות יכלו לקבל שיחות ממשרדים ביתיים נוחים, רבים מהקולגות היפניים שלהם חיים בדירות קטנות והעדיפו להישאר במשרד כדי לא להפריע למשפחה שלהם. כלומר, אפילו כשהמדיניות זהה, הקשרים מקומיים הובילו לתוצאות שונות.

צעד חמישי: המשיכו לעדכן את המפה שלכם

הנוף ההיברידי ממשיך להשתנות כשהביקוש לעבודה מהבית אחרי המגפה התמתן בעקבות ההכרה הגוברת ביתרונות שיש גם לעבודה מהמשרד. כל זה בתוך אקלים כלכלי משתנה ושוק עבודה דינמי. חיוני שמנהלים לא רק יקבעו מדיניות אלא גם יתכננו איך להעריך אותה מחדש מעת לעת כדי לוודא שהיא רלוונטית. כמו בצעדים אחרים בתהליך, לוח הזמנים של ההערכה מחדש צריך להיות מתואם עם ההקשר, בגלל ששווקי עבודה ותנאים כלכליים יכולים להשתנות במהירויות שונות באיזורים שונים.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית