גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחד מבני הזוג יש דירה נוספת רק בבעלותו? פסק דין שכדאי להכיר

החלטה חדשה של ועדת הערר למיסוי מקרקעין לא אפשרה לבעל לקבל פטור ממס על דירה יחידה בגלל דירות שהיו רשומות על שם אשתו ● פסק הדין צפוי להשפיע על זוגות רבים שבוחרים שלא להיות שותפים בכל הנדל"ן שלהם

חלוקת רכוש / אילוסטרציה: Shutterstock
חלוקת רכוש / אילוסטרציה: Shutterstock

 

מתי בני זוג זכאים להטבות מס בעת מכירה או רכישה של דירת מגורים משותפת, כאשר לאחד מבני הזוג יש דירה נוספת שהיא רק בבעלותו? שאלה זאת, שנדונה רבות בפסיקה ונמצאת בבסיס לא מעט מחלוקות מס, הגיעה שוב אל פתחה של ועדת ערר לעניין חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) בבית המשפט המחוזי בירושלים, שבחרה לחדד את הנסיבות שבהן ניתנות ההטבות.

עסקה בשבוע | 250 מטר מהכותל: בכמה נמכרו שתי דירות קטנות ברובע היהודי בירושלים?
3 פסקי דין בשבוע | אלמן תבע מעיזבון אשתו חצי מדירה שהורישה לילדיהם. מה קבע בית המשפט? 

ההחלטה ניתנה בעניינם של יצחק האזרחי ורבקה ברגר. השניים התחתנו באפריל 2006, ושנים אחדות מאוחר יותר חתמו על הסכם ממון להפרדה רכושית. לאחר הנישואים רכשה ברגר דירה ברחוב קורדובירו בירושלים, וזו נרשמה על שמה ועל שם אמו של האזרחי, שהוריו השתתפו ברכישה.

באותה עת היה האזרחי מוגדר כ"חייב מוגבל באמצעים", ועמדו נגדו תיקי הוצאה לפועל בסכום של למעלה ממיליון שקל, ולכן הדירה לא נרשמה על שמו. בהמשך, ב־2013, רכשה ברגר דירה נוספת על שמה בלבד, ברחוב סלמן מוצפי בירושלים, בתמורה ל־3.25 מיליון שקל, ובני הזוג התגוררו בה מספר שנים יחד עם ילדיהם (בהמשך אף נרכש מחסן לטובת הדירה). ב־2018 רכשו בני הזוג - הפעם יחד - דירה נוספת ברחוב משה זילברג 30 בירושלים בתמורה ל־5.85 מיליון שקל.

רכישה זו עמדה בלב המחלוקת בין האזרחי לרשות המסים, סביב השאלה האם הוא זכאי לפטור ממס רכישה ברכישת דירה יחידה.​ לטענת בני הזוג, מתקיימת ביניהם הפרדה רכושית מוחלטת בהתאם להסכם הממון. לטענתם, בהתאם להפרדה הרכושית, הדירה הראשונה היא בבעלות בת הזוג בלבד, כך שביחס למחצית הדירה הנוספת של בת הזוג מדובר בדירה שאיננה יחידה, אולם כלפי המחצית שבבעלות בן הזוג מדובר בדירה יחידה, ועל כן התבקש מנהל מיסוי מקרקעין ירושלים לתקן את שומת מס הרכישה ביחס לבן הזוג לצורך חישוב מס מופחת לפי מדרגות מס על דירת מגורים יחידה.

הסכום השנוי במחלוקת עמד על 175,623 שקל במונחי קרן, והעניין הגיע להכרעת ועדת הערר.

רקע: "תא משפחתי" אחד לצורכי מס השבח

משטר מס הרכישה ומס השבח בישראל קובע פטור ממס או תשלום מס מופחת בגין עסקה ב"דירת מגורים יחידה". כלומר, אם לבני זוג יש דירת מגורים אחת משותפת - הם ייהנו מפטורים ומהטבות מס בעת רכישתה או מכירתה.

המחלוקת המיסויית מתעוררת כאשר בני הזוג מוכרים או רוכשים דירה משותפת, כשבמקביל לאחד מהם יש דירה נוספת רק בבעלותו. הכלל הוא שכל עוד בני זוג גרים ביחד דרך קבע - רואים אותם כ"יחידה אחת" לצורך מס השבח ומס הרכישה - כלומר, הם נחשבים ל"מוכר אחד" או "רוכש אחד". כאשר לאחד מבני הזוג יש דירה נוספת, ומאחר שלצורכי מס גם בן הזוג השני נחשב כבעל דירה נוספת - אזי דירתם המשותפת כבר אינה "דירת מגורים יחידה", ושניהם אינם זכאים לפטורים ולהטבות מס אם יבצעו עסקה בדירה זו.

להוראה זו יש כמה חריגים. האחד הוא "כלל ההפרדה הרכושית" - מצב שבו בני הזוג חתמו על הסכם ממון, שבו נקבע כי נכסים מסוימים לא יהיו בבעלות שניהם, אלא ייחשבו לרכוש נפרד ובלעדי של אחד מהם. כשהפרדה זו עוגנה בהסכם ממון, והוכח כי היא אינה מלאכותית, אינה פיקטיבית ולא נזנחה במהלך החיים המשותפים - בן הזוג שמחזיק רק בדירה המשותפת יוכל ליהנות מהפטורים ומהנחות המס, שכן עבורו מדובר בדירה יחידה.

המחלוקת: האם מדובר בדירה יחידה

בערעור שהגיש לוועדה טען האזרחי כי יש לראות את חלקו בדירה הנוספת כדירה יחידה, לאור הסכם הממון ושמירה על הפרדה רכושית קפדנית במהלך הנישואים. לטענתו, הסכם הממון נחתם חמש שנים קודם לרכישת הדירה הראשונה, כדי להגן על בת הזוג מסיכונים עסקיים שנטל על עצמו, ולא לשם הפחתת מס לא נאותה.

עוד נטען כי בת הזוג שמרה על שם משפחתה ולא שינתה אותו לשם בעלה כנהוג בחברה החרדית, כי לבני הזוג חשבונות בנק נפרדים, כי הדירה הראשונה נרכשה ממקורות עצמאיים של בת הזוג, וכי החזרי המשכנתה משולמים מחשבון הבנק של בת הזוג.

האזרחי טען כי על־פי פסיקת בית המשפט העליון בע"א 4298/18 (מנהל מיסוי מקרקעין תל אביב נ' רועי בלנק), די בהסכם הפרדת רכוש שאינו פיקטיבי או מלאכותי על־מנת לסתור את חזקת התא המשפחתי, ואין לבחון את התנהלותם השוטפת של בני הזוג.

מנהל מיסוי מקרקעין חלק על פרשנות זו של פסיקת העליון. לטענתו, לא די בהוכחת קיומו של הסכם ממון שאינו פיקטיבי או מלאכותי, ויש להוכיח בנוסף לכך יישום בפועל של ההפרדה הרכושית ביחס לנכסי המקרקעין. לטענתו, הסכם הממון פיקטיבי ואינו מיושם בפועל, וחרף קיומו לא התקיימה בפועל הפרדה רכושית בין בני הזוג.

ההחלטה: ההסכם נזנח במהלך חיי הנישואים

ועדת הערר, בראשות שופט בית המשפט המחוזי אביגדור דורות, קיבלה חלקית את פרשנותו של האזרחי לפסק דין בלנק, וציינה כי אכן נקבע בו כי "ניתן להסתפק בהפרדה רכושית 'חלקית' המתמצה בהסכמה להפרדת הבעלות בנכסי מקרקעין, ואין צורך בהפרדה 'מלאה' המתייחסת למכלול ההיבטים הכלכליים של התנהלות בני הזוג".

בנוסף ציין השופט דורות כי העליון קבע כי אם הוכחה הפרדה רכושית מבחינה קניינית, אין במגורים בדירה המשותפת, ואף אין בהשבחת הנכס על־ידי בן הזוג שאינו הבעלים, כדי לשלול בהכרח את תחולתו של חריג ההפרדה הרכושית. הדבר תלוי במכלול ההסכמות והנסיבות שבין הצדדים.

השופט אף קיבל את טענת האזרחי כי הסכם הממון בין בני הזוג היה אמיתי. "נראה כי אין מדובר בהפרדה מלאכותית הנובעת משיקולי מס בלבד, שכן הסכם הממון נחתם ואושר על־ידי בית הדין כשנה לפני רכישת הדירה הראשונה", ציין.

ואולם חרף כל הקביעות הללו, השופט קבע כי האזרחי אינו זכאי להטבת המס בגין רכישת דירה יחידה, שכן ההפרדה בהסכם יחסי הממון נזנחה במהלך חיי הנישואים. זאת, בין היתר, לאחר שהתברר כי האזרחי השתתף במימון הדירה והמחסן ברחוב מוצפי, אף שהזכויות בדירה נרשמו רק על שם רעייתו, וכן היה מיופה־כוח בחשבונות הבנק שלה.

המשמעות: חיי הנישואים נבחנים בציציות

פסק הדין צפוי להשפיע על זוגות רבים שבוחרים שלא להיות שותפים בכל נכסי הנדל"ן שלהם. לדברי עו"ד ורו"ח דן טולדנו, מוביל תחום מיסוי נדל"ן במחלקת המסים של משרד ארנון, תדמור־לוי, "ההחלטה שהתקבלה מחדדת את ההלכה שנקבעה בענייני שלמי ובלנק ואת המשמעות של ההפרדה הרכושית בפועל - שהיא החריג לכלל התא המשפחתי - והצורך לשמור עליה לאורך זמן. הפסיקה החדשה מחדדת את הצורך בהוכחה שהסכם הממון לא נזנח בעת החיים המשותפים, והבחינה נעשית גם בעת יום הרכישה עצמו".

עוד לדברי טולדנו, "בדיקה של מנהל מיסוי מקרקעין כוללת בין היתר גם בדיקות אודות המשכנתה שנלקחה, תלושי שכר וטופסי 106 של בת הזוג, מורשי החתימה בחשבון הבנק של האישה והעובדה שהבעל הוא מיופה־כוח בחשבונה וכן כל גורם אחר עליו מתבססים הצדדים בטענתם כי שמרו על ההפרדה הרכושית לאורך כל הדרך".

לדברי מומחי מס, על בני זוג המבקשים את הטבות המס לדעת כי בית המשפט יבחן בציציות את התנהלותם הכלכלית בעת חיי הנישואים. לדברי עו"ד אהוד נדב, שותף בתחום המסים במשרד יהודה רוה ושות', "בית המשפט בוחן אחת לאחת את הנסיבות לכריתת הסכם יחסי הממון, את העיתוי ואת שנעשה בהתאם - או שלא בהתאם - לו. בית המשפט לא מהסס להידרש גם לפעולות קודמות שעשו בני הזוג או מי מהם, ואף להקשר (הקונטקסט) של כל טרנזקציה שנעשתה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת