גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה מה שתוכלו להרוויח משילוב של העובדים ביוזמות התנדבות אזרחיות בזמן מלחמה

ארגונים שיאפשרו ויעודדו עובדים להירתם למאמץ האזרחי במלחמה יסייעו לכולם, לעצמם, לעובדים ולחברה כולה ● הפקולטה, מאמרים של חוקרי הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב 

הפקולטה לניהול. איך תחברו בין העובדים שלכם לחברה האזרחית בימי מלחמה / צילום: Shutterstock
הפקולטה לניהול. איך תחברו בין העובדים שלכם לחברה האזרחית בימי מלחמה / צילום: Shutterstock

 

 

מפגן הסולידריות וההירתמות האזרחית והעסקית המרגשת של אזרחי ישראל עוד יילמד בספרי ההיסטוריה. השיעור הזה באזרחות מעלה מחשבות על הדומה והמשותף להיותנו אזרחי מדינה ואזרחי ארגון במקביל ומאפשר להבין ולמנף את החוזקות שבדינמיקה המרתקת בין השניים.

במהלך חייו הופך כמעט כל אדם לחבר בארגונים רבים. בדרך מאפייני התנהגות אצל "האזרח הארגוני" מתגבשים למערכת יחסים הנרקמת אט־אט בינו לבין הסביבה העסקית, הלאומית והחברתית.

 

כעובדים ומנהלים אנו קודם כל אנשים פרטיים ואזרחים. בעתות משבר כמלחמה היכולת להחליף בין הכובעים הופכת קשה, לעתים בלתי אפשרית. עבור חלק החזרה לשגרת עבודה כלשהי היא תרופת פלא של היגיון והמשכיות. לאחרים היא יוצרת עומס רב וגורמת נזק. כעובדים ובוודאי כמנהלים מוטלת על כתפינו אחריות כפולה - אישית, משפחתית ואזרחית לצד ארגונית, עסקית וניהולית עבור הצוותים שלנו.

התנהגות אזרחית בארגון

אחד המונחים המעניינים המסבירים תופעות בניהול אנשים בארגון נקרא התנהגות אזרחית ארגונית (Organizational citizenship behavior או בקיצור OCB). המונח, שטבעו שלושה חוקרים מאוניברסיטת אינדיאנה בארה"ב, מתייחס לתרומה ספונטנית, רצונית, של הפרט, שלמרות שאינה חלק מדרישות התפקיד הפורמליות, היא מקדמת את התפקוד האפקטיבי של הארגון. זו התנהגות על־תפקידית שלא מוכרת בידי מערכת התגמולים הפורמלית, אך הארגון זקוק לה כדי לתפקד ביעילות ובתכליתיות.

החברות בארגון מביאה אותנו בשלב מסוים להיות אזרחי ארגון, להיות חלק ממנו, לתרום למשאביו ולספוג בתמורה תפוקות חומריות, תחושת שייכות, מימוש עצמי ועוד. אזרחות ארגונית מבטאת פעילות וולונטרית ותרומה לסביבה מבלי לחפוץ בתגמול כלכלי. היא מבטאת נאמנות למערכת, אמונה ביעדים החיוניים של הארגון ונכונות להשקעת משאבים אישיים לטובת הכלל, ממש כמו ברמה הלאומית.

אזרחות ארגונית משפרת עבודת ממשקים ומייצרת פרודוקטיביות גבוהה. העשייה הארגונית הזאת מייצרת בין היתר אטרקטיביות בשוק העבודה. אנשים רוצים להיות חלק מארגון שתורם, כזה שהוא גדול מסך חלקיו.

מחקרים מעידים שעובדים מעוניינים לתרום בכמה מישורים, מעבר להגדרות התפקיד. ההתנדבות הזאת היא התנהגות פרו-חברתית, והובלת מהלך כזה יכולה להתרחב רק באמצעות מנהיגות עסקית ארגונית חזקה, כזו שתצליח לייצר בקרב אנשי הארגון מוטיבציה לתרום ולמצוא את הדרך הטובה ביותר לעשות זאת בהתאם לכישוריהם.

מנהיג אפקטיבי יודע להוביל מחלקה או ארגון כך שיגיעו ליעדים וישיגו את החזון. הוא ייצר מורל ויחזק את תחושת הערך של עובדיו. ישנו קשר הדוק וישיר בין מנהיגות כזו להתנהגות אזרחית בארגון.

התנהגות אזרחית בארגון תענה על ארבעה יסודות: אדיבות - עזרה באופן ספונטני לעובד/מנהל חדשים, צוות מקומי או גלובלי, הצטרפות לפרויקט מחוץ להגדרת התפקיד ועוד; התנהגות התורמת לעבודה ולתפקוד הארגון - הובלת תחומים ויזמות פנים־ארגונית שהעובד אינו מחויב לה; אלטרואיזם - התנהגות שאינה זוכה לתגמול כספי, כמו התנדבות או מעורבות בתהליכים ארגוניים; ומוסר אזרחי - כל מעשה מעבר לתפקיד הפורמלי, כמו פעילות התנדבותית של הארגון העסקי, שבעיתות משבר קיצוני כמלחמה סביר כי יירתם לה.

כשכולם מרוויחים

בעיתות משבר יש ציפייה ברורה, אך לא כתובה, כחלק מ"החוזה הפסיכולוגי" של העובד עם הארגון לגמישות, הכלה והבנה של צרכיו. הוא רוצה לראות בארגון גוף שמאפשר לו לייצר התנהגות אזרחית מחוצה לו ובתוכו בעת ובעונה אחת. פה נמצא מפגש העולמות.

ד''ר אפרת ליאני / צילום: רוית סהר

המנצחים הגדולים הם כולם. עובדי ומנהלי הארגון מרגישים חלק מתמיכה כוללת במאמץ הגדול וגאים שהם חלק ממנו. עבור הארגון התנהגות אזרחית משפרת את סיכויי ההתמודדות עם מתחריו ומסייעת לספק את דרישות לקוחותיו ביעילות ותוך שמירה על איכות מוצרים ושירותים גבוהה.

הנה כלים מעשיים למינוף אזרחות ארגונית בימינו:

שקיפות ותקשורת: העברת מסרים ברורה היא בסיס קריטי ליצירת יציבות ארגונית.

אסטרטגיה ארגונית מוטת שירות, טכנולוגיה או מוצר לתרומה: אפשרו לעובדים לקחת חלק פעיל במסגרת המגבלות האישיות, רתמו אותם והיוועצו בהם.

מנהיגות ארגונית: בתקופות משבר יש מנהלים שהופכים בן לילה למנהיגים ויש שקופאים. חשוב לעודד מנהיגות כזו בכל דרגה ארגונית.

מימוש אזרחות מחוץ לארגון ובתוכו: אפשרו גמישות ביכולת של העובדים והמנהלים לתרום במסגרת האישית והארגונית.

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום