גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבית השקעות קטן בתל אביב: התחזית שניצחה את הענקים של וול סטריט

מי שהסתמך על התחזיות ל-2023 בוול סטריט הפסיד תשואה גבוהה ● האנליסטים אומנם צפו עליות, אבל אחרי פספוס גדול ב-2022 הם נזהרו מאוד, והשוק נסק הרבה מעל לצפי הכי גבוה ● ומי בית ההשקעות הישראלי שבכל זאת פגע?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט. ממש לא מה שצפו התחזיות / צילום: ap, Richard Drew
רצפת המסחר בבורסת וול סטריט. ממש לא מה שצפו התחזיות / צילום: ap, Richard Drew

מדד דאו ג'ונס האמריקאי שבר ביום רביעי השבוע את שיא כל הזמנים שלו, ועקף לראשונה את רמת ה-37 אלף נקודות. מדד 500 S&P ננעל ברמה של 4,707 נקודות, רחוק פחות מ-2% משיא כל הזמנים שלו, שעומד על 4,796 נקודות, ושאליו הגיע בסוף שנת 2021, לאחר שהשלים עלייה של 23% מתחילת השנה.

מה התחזית להמשך? האנליסטים לא צופים שינוי גדול בשוק ב-2024

הטריגר האחרון לעליות אלו היה החלטת הריבית ביום רביעי בארה"ב. אומנם איש לא הופתע מכך שהפדרל ריזרב, הבנק המרכזי, לא העלה את הריבית, אולם הוא סיפק תחזית אופטימית יותר לגבי תוואי הורדות הריבית בהמשך, ושלח את השווקים לעלייה יומית נוספת של כ-1.4%.

 

אבל הנתונים שהזכרנו רחוקים מאוד ממה שהאנליסטים צפו לשנת 2023. בסוף 2022, כשהם סיפקו את תחזיותיהם לוול סטריט בשנה הנוכחית, שמסתיימת בקרוב, הם צפו עלייה שנתית של כ-6% במדד 500 S&P, שבפועל התחזק כאמור ב-23%. הפספוס הזה מגיע לאחר שהאנליסטים טעו לחלוטין גם בתחזית שלהם לשנת 2022, אז צפו בממוצע עלייה של כ-10% ב-500 S&P, אבל המדד דווקא ירד אשתקד ב-20% כמעט, וחתם את השנה הגרועה ביותר שלו בשווקים מאז המשבר הפיננסי של הסאב-פריים בשנת 2008.

כעת מסתיימת לה 2023, ושוב מתברר כאמור, שטעו בגדול מי שקיבלו את החלטות ההשקעה שלהם בעקבות תחזיות האנליסטים, שפספסו את תוצאות האמת בכ-15% בממוצע.

 

עליות אחרי שנה גרועה

לפי הסטטיסטיקה, אחרי שנה גרועה בשווקים מגיעות בדרך־כלל עליות חדות. האנליסטים מכירים מן הסתם את הטענה הזו, אבל הם נזהרו מדי בתחזיותיהם ל-2023, וטעו. אולי הם חששו מדי להיות אופטימיים.

על פי נתונים שפרסמה לפני שנה חברת הביטוח הראל בערוץ הטלגרם שלה, מאז 1929 היו רק ארבע פעמים שבהן מדד S&P 500 ירד במשך שנתיים רצופות.

"מאז 1950, אחרי שנה עם תשואה שלילית, מדד S&P 500 עלה בשנה שאחריה בממוצע ב-15%, וב-80% מהפעמים היו עליות".

בהראל ציינו אז כי דווקא "אחרי שנים עם תשואה חיובית, התשואה בשנה שאחרי הייתה עלייה של 7.1% בממוצע".

משקיעים גדולים כמו וורן באפט וג'ון בוגל חוזרים ואומרים שהניסיון לתזמן את השווקים עקר, ועדיף פשוט להחזיק את המדד לאורך שנים. אבל האנליסטים מנסים לנחש מה יקרה בעתיד. ב"ביזנס אינסיידר" כינו בתחילת השנה את הפספוס הזה "כדור הבדולח השבור של מנהלי ההשקעות".

כך או כך, הבנקים ובתי ההשקעות הגדולים בעולם פרסמו תחזיות בתחילת השנה. גלובס בדק מי צדק, ובעיקר מי טעה.

בתחילת השנה ערך "וול סטריט ג'ורנל" סיכום תחזיות של 23 מוסדות פיננסיים, והתוצאה הייתה שיותר משני שלישים מהכלכלנים העריכו שב-2023 יהיה מיתון בארה"ב, בעקבות העלאות הריבית. רובם גם צפו התכווצות של הכלכלה האמריקאית, שלא התרחשה בפועל, וששוק המניות יסיים את השנה עם "תשואה חיובית קלה".

ממוצע עלייה של 6%

בבלומברג סיכמו תחזיות של 22 אנליסטים, וממוצע התחזיות שם עמד על עלייה של 6% במדד הדגל האמריקאי, S&P 500, לרמה של 4,078 נקודות. התחזית האופטימית ביותר ציינה עלייה של 24%, קרוב למה שקרה לבסוף בפועל, והפסימית ביותר דיברה על ירידה של 11%. "הקונצנזוס בקרב אסטרטגים הוא ששוקי המניות עדיין לא משקפים במלואם את מלוא החולשה הצפויה לכלכלה", אמרו אז האנליסטים. גם ב"גרדיאן" הבריטי ציטטו כלכלנים שדיברו על "שנה סוערת נוספת". אז השנה אולי אכן הייתה סערה בשווקים, אבל מאז תחילת חודש מאי מדד 500 S&P לא ירד מתחת ל-4,100 נקודות.

בבנק הגדול בעולם, ג'יי.פי מורגן, דיברו על כך שבמחצית הראשונה של 2023 "מדד 500 S&P יבחן מחדש את רמות השפל של 2022", כלומר ייפול לרמה של כ-3,577 נקודות. זה לא קרה בשום יום במהלך שנת 2023. מיסלב מטייקה, אסטרטג מניות גלובלי בבנק, אמר לבלומברג כי "הסיכונים שהשוק התמודד עימם השנה לא נעלמו. זה מלחיץ אותי לגבי התחזית, במיוחד במחצית הראשונה".

בדויטשה בנק צפו "צלילה של 25% בשוק המניות (כלומר נפילה לרמה של פחות מ-2,900 נקודות, נ' א') אך התאוששות מלאה עד סוף השנה", כלומר רמה של 3,840 נקודות. השוק לא ירד בתחילת השנה הנוכחית, ולרמה של 2,900 נקודות המדד כמובן לא התקרב השנה בשום שלב. תחזית אחרת שנתנו שם, אופטימית יותר, דיברה על 4,500 נקודות בסוף השנה לאחר אותה נפילה מוקדמת.

במורגן סטנלי דיברו על נפילה במדד לרמות של 3,000 עד 3,300 נקודות במחצית הראשונה, והתאוששות לאחר מכן. על פי בלומברג, האנליסט מייקל וילסון ממורגן סטנלי, פסימיסט קבוע, שדורג שנה קודם לכן בצמרת האנליסטים מטעם Institutional Investor, צפה שמדד S&P 500 ייפול ב-21% כבר ברבעון הראשון. לאחר מכן הוא העריך שתהיה התאוששות והמדד יסיים את השנה ברמה של 3,900 נקודות.

בגולדמן זאקס דיברו בהתחלה על ירידות במחצית הראשונה, ועל התאוששות לקראת סוף השנה, כך שהמדד יסיים מעט גבוה יותר ממה שהתחיל. במספרים, הם נתנו תחזית לסוף השנה לרמה של 3,600 נקודות למדד, ובחודש פברואר העלו אותה ל-4,000 נקודות. גם בבנק אוף אמריקה אמרו שהם "נשארים דוביים בנכסי סיכון", אחרי שהשוק עבר מ"זעזועים של אינפלציה וריבית לזעזועים של מיתון ואשראי".

בבנק השוויצרי EFG, אחד מעשרת הבנקים הפרטיים הבינ"ל המובילים במדינה, סברו שהשווקים המתעוררים יעלו יותר מאשר השוק האמריקאי. גם זה לא קרה: מדד האנג סנג בהונג קונג איבד כ-20% מערכו ובורסת שנחאי ירדה גם היא ביותר מ-10%.

כמובן, גם כלכלנים שעוסקים בניתוח טכני טעו למכביר. למשל, אחד מהם אמר בחודש ינואר שאין מגמת עלייה בשוק, ושהסיכון גבוה. הוא דיבר על "רמת התנגדות של 4,000 נקודות" שאותה "השוק יתקשה לעבור", ולדעתו השווקים היו ב"מלכודת דבש". אלא שמי שהקשיב לאותו מנתח טכני לא ליקק השנה דבש.

פספוסים גם במאקרו

גם תחזיות המאקרו לא היו טובות יותר, ופספסו את מה שקרה בפועל. ענקית ההשקעות שרודרס צפתה מיתון כבר בתחילת שנת 2023, עם ירידה של 1% בתמ"ג של ארה"ב וזינוק בשיעור האבטלה ל-7%. גם זה לא קרה: האבטלה בארה"ב עומדת כעת על כ-3.7% והתמ"ג במדינה עולה ביותר מ-1%.

גם ג'ייסון פורמן מאוניברסיטת הרווארד, שנחשב לאחד מהמאקרו-כלכלנים הבולטים בארה"ב, העביר הרצאה בבנק ישראל, ואמר כי ההסתברות לנחיתה רכה עומדת על 9% בלבד, וכי בעיניו התרחיש הסביר הוא סטגפלציה - קיפאון כלכלי עם אינפלציה, שבמסגרתו האבטלה תעלה מעל ל-4.5% והאינפלציה לא תרד מתחת ל-3%. נכון להיום, האינפלציה בארה"ב עומדת על 3.1% בלבד. האבטלה כאמור בהחלט נמוכה יותר.

אל המקום הראשון מבין התחזיות בעולם הגיעה התחזית השנייה של דויטשה בנק, שלפיה מדד S&P 500 האמריקאי יסיים את השנה ברמה של 4,500 נקודות, אבל זה יגיע, הם הזהירו, אחרי נפילה של 25% בשוק. כלומר, הם העריכה שהמדד יירד ל-3,375 נקודות לפני שיגיע ליעד בסוף השנה. גם זה כמובן לא קרה בפועל.

את המקום השני תופס בנק ההשקעות אופנהיימר. מנגד, את הציון הגרוע ביותר מקבלים ברקליס, וגם הבנקים UBS, מורגן סטנלי וסיטיבנק.

הסיבה לכישלון התחזיות

ההסבר לפספוסים הוא שהאנליסטים מושפעים בסופו של דבר ממצב הרוח הכללי בשווקים. כשהאופוריה הייתה בעיצומה בסוף 2021, הם הניחו שהעליות יימשכו גם ב-2022, ואחרי הירידות בפועל אשתקד, הם חשבו אומנם שיגיעו עליות בשנת 2023, אבל לא האמינו שהן יהיו כה משמעותיות.

מי שהזהיר את המשקיעים לפני שנה מפני הסתמכות יתר על תחזיות, גם מפני אלו שלו, הוא רונן מנחם, הכלכלן הראשי בבנק מזרחי טפחות.

 

כעת הוא אומר לגלובס כי "2023 המסתיימת מהווה אולי את ההוכחה הטובה ביותר לקושי להסתמך על תחזיות, על אף היותן כלי עבודה בסיסי. כך, הגורמים שהשפיעו על כלכלת ישראל, החקיקה המשפטית והמלחמה, כלל לא הובאו בחשבון. ואלו הם סוג של שני ברבורים שחורים, האויב האולטימטיבי של כל תחזית.

רונן מנחם,  כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות / צילום: בנק מזרחי טפחות

"בארה"ב החל השוק עם ירידות, אך זינק ברבעון השני ואחר כך שב לרדת. תנודתיות תוך-שנתית כה חדה מקשה על מתן תחזיות שנתיות כמובן. יוצא שכל אחד 'צודק' בנקודת זמן מסוימת.

"דווקא משבר הבנקים במרץ שימש קטליזטור לעליית מניות הטכנולוגיה, ואיש לא הביא בחשבון את קדחת 'שבע המופלאות', אותן מניות מגה-טק, כמו אנבידיה, טסלה, מטא, גוגל, אפל ודומותיהן, שרשמו עליות חדות".

עוד אומר מנחם, "הדוגמה הכי טובה לדעתי היא סין. כולם הסכימו שפתיחת כל השווקים והגבולות במדינת הענק תקפיץ את הכלכלה העולמית. זה קרה פתאום בתחילת השנה, אבל סין מתקשה לספק את הסחורה. מי חשב שדווקא האינפלציה ביפן תהיה גבוהה יותר?

"בסופו של יום, 2023 עומדת להסתיים. הריבית עלתה, האינפלציה לא ירדה מספיק ובכל זאת האבטלה לא גדלה, השוק לא צנח (S&P 500 עולה משמעותית) ומיתון לא קרה. תחזיות רבות התבדו".

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו