גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד הארכה לתמ"א 38: על מי משפיעה ההחלטה ואילו תוכניות מחליפות?

המועצה הארצית לתכנון ובנייה דחתה שוב את המועד לסיום תמ"א 38 ב־22 ערים שונות ● התוכנית שהייתה אמורה להסתיים באוקטובר האחרון נדחתה כרגע לאוגוסט 2024 ● מדוע נדרשת הארכה, מה הסטטוס והפרטים של התוכניות החלופיות שגובשו לתמ"א, ומה כבר הוחלט?

עבודות תמ''א 38 ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי
עבודות תמ''א 38 ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה על הארכת מועדים נוספת בקשר לתמ"א 38 - והאריכה את המועד להגשת תוכניות חלופיות מצד העיריות עד לאוגוסט 2024. עד היום כבר התקבלו, בעקבות המלחמה ועוד לפניה, כמה וכמה החלטות להארכת מועדים הנוגעים לתמ"א 38, אשר יצרו בלבול לא קטן בענף הנדל"ן - בעיקר לגבי תוקפה של התוכנית ותאריך סיומה הרשמי. אם כן, אילו החלטות כבר התקבלו במועצה, מהי ההחלטה שהתקבלה כעת ומה המשמעות של כל אותן החלטות? גלובס עושה סדר עם תשובות לשאלות המרכזיות.

הערים שהכי נפגעו מהמשבר בענף הנדל"ן, ואלו שדווקא כיכבו במכירות
סיכום 2023 במינהל התכנון: יותר דירות בדרום מאשר במרכז ובתל אביב ביחד  

מתי ולמה התמ"א מסתיימת?

כבר לפני ארבע שנים החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה באופן רשמי על סיומה של תמ"א 38 - תוכנית מתאר ארצית שהחלה את דרכה בשנת 2005 כהוראת שעה לחמש שנים, במטרה לחזק מבנים ישנים שהוקמו ללא תקן רעידות אדמה באמצעות תוספת זכויות בנייה, אבל מאז התארכה שוב ושוב. המועד הסופי נקבע לאוקטובר 2022. אלא שלאחר מכן, היא הוארכה לאוקטובר 2023. באוקטובר האחרון, הלכה למעשה, תמ"א 38 הסתיימה, וברוב הערים בארץ היא אינה תקפה עוד. התמ"א הופסקה בעיקר בשל הטענה כי היא אינה תכנונית - היא לא מתחשבת בגידול באוכלוסייה שמביא איתו כל פרויקט, בעומס על התשתיות, במחסור שנוצר בשטחים למבני ציבור ועוד.

 

אילו תוכניות מחליפות אותה?

המחוקק העמיד כמה אלטרנטיבות לתמ"א 38, בראשן כמובן פינוי בינוי למתחם שלם וחלופות השרה לשעבר איילת שקד והשר יצחק גולדקנופף. לצד זה מקדמות עיריות שונות תוכניות אחרות.

חלופת שקד מאפשרת התחדשות בניין במסלול הריסה ובנייה, עם תוספת זכויות של עד 550% (פי 5.5 מנפח הבנייה הקיים), או התחדשות במסגרת חיזוק ותוספת לבניין, שבו יינתנו עד 200% זכויות נוספות. במקביל, התוכנית קובעת הקצאה של שטחי ציבור, מה שלא קרה בתמ"א המקורית. חלופת גולדקנופף מציעה התחדשות בהתאם למספר הבניינים והדירות המיועדים להתחדשות בכל עיר, ובהתאם להעדפות העירייה, כך שהיא שונה בין עיר לעיר. ברמת גן, לדוגמה, היא כוללת 1,470 מבנים שבהם פוטנציאל לבניית 21,525 דירות נוספות ובאשדוד 2,242 מבנים עם תוספת של 8,140 דירות.

מדוע פורסם בעבר שהתמ"א הוארכה עד 2026?

כאן עיקר הבלבול, וננסה לעשות "סדר בבלגן": באפריל השנה החליטה המועצה הארצית כי ברשויות שבהן מקודמות חלופות (ישנן 22 רשויות כאלו) תאושר הארכה מיוחדת של התמ"א עד לסוף פברואר הקרוב. נקבע גם, כי רשות שתגיש תוכנית שמתגבשת למוסדות התכנון עד אותו חודש, תיהנה מהארכה נוספת, עד לאמצע מאי 2026. למעשה, מהות ההארכה פשוטה למדי: לאפשר לרשויות להשלים את גיבוש התוכניות החלופיות "בראש שקט", ולהבטיח כי תמ"א 38 בשטחן לא תסתיים לפני שיושלם הגיבוש של התוכניות החלופיות.

על מי משפיעה ההחלטה?

כל החלטה הנוגעת להארכת תוקפה של תמ"א 38 משפיעה על שני "קהלי יעד" מרכזיים בכל הנוגע לוודאות בהמשך הדרך - היזמים והדיירים. היזמים זקוקים לוודאות באשר להמשך פעילותה של התוכנית בערים שבהן הם עובדים; הדיירים זקוקים לוודאות כדי לדעת אם כדאי, וניתן, להתחיל לקדם התחדשות בבניין שלהם, ובאיזו דרך.

איזו הארכה כבר בתוקף?

המלחמה הביאה איתה חקיקה של הוראות שעה - חוקים ותקנות המותאמות לסיטואציה המורכבת שבה אנחנו נמצאים. בין היתר התקבל "חוק הארכת תקופות ודחיית מועדים", אשר קובע באופן גורף הארכה של חצי שנה לכלל התוכניות התקפות שאמורות להסתיים. המשמעות בנוגע לתמ"א 38 היא שבמקום סיומה באותן 22 רשויות בסוף פברואר 2024 - היא תוארך עד ל־29 באוגוסט 2024. מטרת הדיון הנוכחי הייתה להורות על הארכה של המועד האחרון להגשת התוכניות החלופיות מצד העיריות. נסביר: ההארכה האוטומטית בחצי שנה היא גורפת רק לתוכניות קיימות, ולכן מתייחסת אך ורק להארכת התמ"א עצמה.

עד מתי הוארך מועד ההגשה?

בתום דיון קצר ונטול מחלוקות הוחלט כי מועד ההגשה האפשרי מצד העיריות יוארך בחצי שנה, בדומה לתקופת ההארכה שנוספה לתמ"א 38, קרי עד 1 באוגוסט.

כמה תוכניות חלופיות עדיין לא הוגשו?

ההארכה נוגעת, הלכה למעשה, לשמונה רשויות שטרם הגיעו לשלב הגשת התוכנית ולקליטתה במוסדות התכנון: תל אביב־יפו, ראשון לציון, לוד, אשקלון, רמת גן, בת ים, בית שמש ובני ברק. בראשון לציון, בלוד, ברמת גן ובאשקלון התוכניות נמצאות בשלבים מתקדמים מאוד, והתוכנית צפויות להיקלט ב"צנרת" התכנון עד החודש הבא. בתל אביב־יפו, בבית שמש, בבת ים ובבני ברק נדרש זמן רב יותר, וברשות הממשלתית להתחדשות עירונית צופים שיוגשו וייקלטו לכל המאוחר עד לחודש מאי הקרוב.

ובאילו רשויות כבר הוגשו תוכניות חלופיות?

ב־11 רשויות כבר הוגשו ונקלטו תוכניות חלופיות והן נמצאות בשלבים שונים בדרך לאישור. מדובר על רמלה, יבנה, נהריה, אשדוד, רעננה, קריית ביאליק, חדרה, כפר סבא, פתח תקווה, באר שבע וחיפה. לפי נתוני הרשות להתחדשות עירונית, ב־11 הרשויות הללו הפוטנציאל הוא ליותר מ־400 אלף דירות באמצעות אותן תוכניות חלופיות. לצד אלו, חולון, רמת השרון, הרצליה מקדמות תוכנית חלופית באופן עצמאי.

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים