גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סם אלטמן יוצא למסע חובק עולם בעקבות שבבים ל-AI. כך הוא נשמע מסן חוזה

בלעדי: מייסד OpenAI בשיחה עם מנכ"ל אינטל פט גלסינגר, מסמן את הסכנות המיידיות בטכנולוגיית ה-AI, אך בטוח שבטווח הרחוק לא נבין איך הסתדרנו בלעדיה ● על הדיווח שהוא מגייס 7 טריליון דולר לטובת ייצור שבבים: "כל אחד יכול לכתוב איזה מספר שהוא רוצה"

סם אלטמן בכנס אינטל / צילום: ap, Michael Liedtke
סם אלטמן בכנס אינטל / צילום: ap, Michael Liedtke

"אם הייתי יכול לתקן כל כתבה שמתפרסמת - לא היה לי זמן לעשות את העבודה שלי", אומר סם אלטמן, מנכ"ל ומייסד OpenAI, בהתייחס לדיווח של הוול סטריט ג'ורנל מוקדם יותר החודש, שלפיו הוא מגייס 7 טריליון דולר לטובת מיזם חובק עולם לייצור שבבים. את הדברים אמר במסגרת שיחה עם מנכ"ל אינטל פט גלסינגר, בכנס שנערך ביום רביעי בסן חוזה לרגל פתיחת מפעלי השבבים של אינטל לעבודה עם מתחרות. זוהי התבטאות ראשונה של אלטמן ביחס לשמועות, והוא כמובן מבטל אותן: "כל אחד יכול לכתוב איזה מספר שהוא רוצה".

בעיצומו של המחסור האדיר בשבבי בינה מלאכותית: אינטל מכריזה על השינוי הגדול בתולדותיה
לקוח ראשון אחרי השינוי האסטרטגי: מיקרוסופט תייצר שבבים במפעלי אינטל

פרסומים עוקבים באתרי טכנולוגיה הבהירו שהסכום שהוזכר בוול סטריט ג'ורנל מופרך: הנפח הכולל של תעשיית השבבים כולה לא יעלה על טריליון דולר עד סוף העשור, כך ששבעה טריליון דולר הוא סכום יוצא דופן. אלטמן עצמו מכחיש את הסכום, אבל לא את העובדה שהוא מנהל מאמץ בינלאומי לגייס הון ומשאבים לייצור שבבי בינה מלאכותית בשל המחסור בהם.

"העולם יזדקק לעוד הרבה כח מחשוב - ולא רק בשבבים, אלא גם שרתים וכל מה שקשור בבניית חוות שרתים. הדבר ידרוש השקעה מעבר לכל מה שאנחנו מכירים, כי אנחנו חושבים שהרבה חברות ואנשים ירצו להשתמש בבינה מלאכותית בצורות שונות. יש מצוקת משאבי מחשוב בעולם ואנו רוצים לוודא שזה יהיה יותר נגיש ובמחיר נח לכולם. אלא שבינתיים זה הולך לכיוון הפוך: זה כל כך יקר שאנשים יתקשו לממן זאת לעצמם", אמר בשיחה עם גלסינגר.

השחקניות החדשות במימון טכנולוגיות AI

המאמץ של אלטמן לגייס הון להקמת מפעלי שבבים ושרתים נעשה בשיתוף נרחב של הון ממשלתי ופרטי. על פי הפרסומים השונים, בין המדינות שהביעו עניין במימון ייצור המוני של שבבים הן ממשלת ארה"ב, איחוד האמירויות, קרן G42 האמירתית וכן סופטבנק, הקרן היפנית בשליטת מסיושי סאן ובמימון של מדינות במפרץ הפרסי. סופטבנק היא גם בעלת המניות הגדולה ביותר ב-arm, שאנבידיה מפתחת שבבים בסיוע הטכנולוגיה שלה. נציין שהתמיכה האמריקאית בבניית תשתית ייצור נעשית כבר בימים אלה, באמצעות חוק השבבים שאמור להזרים 70 מיליארד דולר לבניית מפעלי שבבים.

מסיושי סאן, מנכ''ל סופטבנק / צילום: Reuters, Kyodo

כריסטופר של, סמנכ"ל המכירות של אינטל, סיפר במסיבת עיתונאים שנערכה קודם לכן כי מדינות יהפכו לשחקניות מפתח במימון והפעלה של טכנולוגיות של בינה מלאכותית בשל החשיבות שזו תמלא בנושאי ביטחון, אבטחת מידע והצפנה. מדינות שיחזיקו בחומרת בינה מלאכותית ברמה גבוהה יותר, יוכלו להגן טוב יותר על התשתיות שלהן מפני פריצת מערכי אבטחת המידע שלהן.

אלטמן אמר מאוחר יותר למנכ"ל גלסינגר כי "לבינה מלאכותית תהיה חשיבות גיאו-פוליטית גדולה בעשורים הקרובים ויתירות גבוהה של ייצור בארה"ב היא עניין חשוב". אלטמן רומז לבנייה המאסיבית של מפעלי ייצור מצדן של אינטל ו-TSMC במגוון יבשות כמו אירופה וארה"ב על מנת לפזר את הסיכון שגלום בעובדה שרוב מפעלי השבבים המתוחכמים ממוקמים בטאיוואן.

"אני מנהל שיחות עם מדינות רבות", מודה אלטמן. "יש שונות גדולה בשימוש שהן רוצות לעשות בבינה מלאכותית, הן מנסות להבין מה הן יכולות לעשות איתה. אבל טוב שהניסיון הזה קורה עכשיו ולא בעוד כמה שנים. אנחנו רוצים שעבור מדינות, ההתנסות בבינה מלאכותית לא תהיה בחזקת משהו שאוגרים לאורך זמן ואז לוחצים על כפתור ומפעילים - אלא מנגנון שמפעילים ומשדרגים בהדרגה: מתחילים עם GPT4, ממשיכים עם הגרסה החמישית ואז השישית שלו. המטרה היא לאפשר למדינות ומוסדות להתפתח בהדרגה ולנסות גישות שונות לניהול בעיות".

התוכן המיוצר על ידי מכונות ילך ויגדל

אלטמן מתייחס גם לסכנות המיידיות של הבינה המלאכותית, על אף גישה אופטימית: "בטווח הקצר נראה שתהיה השפעה שלילית של הטכנולוגיה הזו על בחירות, וכן על אבטחת מידע וטרור". הוא לא ציין באילו דרכים, אך לרוב מדובר על זיוף תמונות או הקלטות כדי ליצור פייק ניוז על מועמדים. "עוד נראה שכמות התוכן שמיוצרת על ידי מכונות ולא על ידי אנשים תלך ותעלה, אבל אני מעריך שבטווח הארוך הרווח שבשימוש בבינה מלאכותית יזנק. אני אופטימי מטבעי, וחושב שאנו לא מסוגלים לדמיין עד כמה מועילה יכולה להיות הבינה המלאכותית לחיים שלנו. ככל שהיא תוביל תהליכים מדעיים, ניתן יהיה לקבל חינוך ורפואה טובים יותר".

אלטמן אומר כי "תמיד יש סיכונים מסוגים שרואים בסרטי מדע בדיוני, ורק אפשר לדמיין מה קורה כשנותנים את מודל השפה GPT לאדם שרוצה לגרום נזק", אך מיד מרגיע ואומר ש"לכן אנחנו עובדים קשה מאוד על בטיחות בשימוש ביישום".

על ההייפ שהטכנולוגיה מייצרת אמר אלטמן: "אני מאמין שהבינה המלאכותית תשנה את הדרך שבה אנו עובדים, כך שלא נבין איך חיינו בלי זה. כשהאייפון יצא לעולם, דובר על מהפכת הניידות ופותחו אפליקציות רבות למובייל. היום אין יישום שמושק ולא מותאם גם לטלפונים. בדומה, כשהשקנו את ChatGPT היו עוצרים אותי ברחוב ומצביעים עלי: הנה הבחור של צ'אט GPT. אנשים שאלו אותי אז אם מאחורי המנגנון יושב אדם שכותב תשובות. עכשיו, אותם אנשים מתפארים בטוויטר על כך שהם מצאו או פיתחו יישומי AI שמאפשרים לעבוד מהר יותר ולמלא יותר משימות".

המטרה: הוזלת השימוש בבינה מלאכותית

על שוק הבינה המלאכותית אומר אלטמן שהוא "יתנהג באופן שונה מכל שוק שאנחנו מכירים". אם בשוק הטלפונים הסלולריים, למשל, כל אחד רוצה טלפון, בדרך כלל אחד - שילווה אותו למספר שנים עד ההחלפה לדגם הבא, אז שוק הבינה המלאכותית יעבוד שונה מכך, הוא אומר ומסביר: "אם נצליח להוריד את העלויות בשימוש בו, ואם הוא יהיה זול ובר קיימא, יסייע לי במשימות כמו הקראה של דואר אלקטרוני ועוד מטלות יומיומיות אוכל להשתמש בהמון יישומים של בינה מלאכותית בקצב הולך וגובר. מצד שני, אם הוא יהיה יקר כפי שהוא כעת, לא אוכל להשתמש בו".

כמה עולה להגיע למצב הזה? על פי אלטמן, זה תלוי בהשקעות באנרגיה בתחום. "עלינו למצוא דרכים להוריד את עלויות האנרגיה של ייצור ושימוש. זה עניין קיומי: אם לא נסתכל על שני אלה, תהיה בעיה גדולה מאוד בשוק".

כשאלטמן מדבר על סכומים כה גבוהים הוא כמובן לא מדבר על גיוס הון לחברה שהוא מנהל, OpenAI, אלא להחלטות כבדות משקל של הקצאת משאבים מצד מדינות, ובנייה של בריתות מסחריות ורגולטוריות ובנייה של גופי ייצור ופיתוח משותפים לחברות ומדינות כדי לפתח יכולות ייצור זמינות יותר בארה״ב ואירופה״, אומר לגלובס משה תנ״ך, מנכ״ל וממייסדי חברת השבבים ניוריאליטי. ״נוצרת כאן בית גיאופוליטית בשיתוף עם מדינות ערביות כמו איחוד האמירויות וסעודיה - אשר בעצמן רוצות להמציא את עצמן מחדש מעבר לתעשיית הנפט והגז הטבעי - סביב השקעה בחוות שרתים עצומות, ייצור שרתים ושבבים. כל זה מתגבש על רקע השותפות ההולכת וגוברת בין רוסיה, סין ואיראן״.

לפי תנ״ך, התלות הגדולה של ענקיות הבינה המלאכותית בחברות כמו אנבידיה ובצוואר הבקבוק הצר של ייצור השבבים במזרח אסיה היא כה גדולה, עד כי יש צורך לחפש להן חלופה, ולו רק במטרה להוזיל את המחירים בשוק. ״זה ברור לכולם שלתת לחברה אחת לשבת על הברז של מקור הטכנולוגיה לבינה מלאכותית איננו דבר הגיוני. אנבידיה מנצלת את הסיטואציה להעלאת מחירים ולחוסר שוויון באספקת השבבים ללקוחות מסוימים, תוך התעלמות מלקוחות אחרים. ברור לסם אלטמן ולרבים בתעשייה שבמצב שנוצר, יש צורך לשים דגש על פיתוח שבבים פשוטים יותר היודעים לבצע משימות בינה מלאכותית בעלות נמוכה יותר - לא כל שבב צריך לאמן מודלים של שפה טבעית, ולמעשה רוב משימות העתיד יעסקו ביישום מודלים קיימים של בינה מלאכותית (מה שמכונה בתעשייה כ״אינפרנס״, Inference, כלומר שבבים המבצעים פעולות הסקה ממודלים קיימים - א״ג). אני מקווה שגם בארץ נצליח לשכנע את הממשלה להקצות את המשאבים הנדרשים לפיתוח או לכל הפחות להכשרה של דור חדש של מפתחים בתחום״.

גילוי נאות: הכתב הינו אורח אינטל בסן חוזה

עוד כתבות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"