גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דור חדש של יזמים קורא תיגר על המעבדים הגרפיים של אנבידיה

בזמן שאנבידיה שוברת שיאים, חברות צעירות מנסות לאתגר את המעבד הגרפי שלה ואת שליטתו בשוק השבבים ● לשיטתן, העתיד שייך לסוג חדש של חומרה - זולה, פשוטה ומותאמת יותר לעידן הבינה המלאכותית ● שמות גדולים, כמו סם אלטמן, מיקרוסופט ואינטל משקיעים בהן הון

ג׳נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: Reuters, Walid Berrazeg
ג׳נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: Reuters, Walid Berrazeg

בשלושת הרבעונים האחרונים הספיקה אנבידיה להפוך ליקירת שוק ההון, כאשר נדמה שאין שיא של עצמה שהיא איננה שוברת. רק בסוף השבוע הפכה לחברת השבבים הראשונה שחצתה את רף השווי של 2 טריליון דולר, ורשמה את עליית השווי היומית הגבוהה ביותר אי פעם.

ניתוח | עם תשואה של 43% בשנה: טרנד ההשקעות החדש שמתחיל לסחוף את הישראלים
כמה הרוויחו החוסכים הישראלים מהזינוק של אנבידיה?
ראיון | יו"ר יוניטרוניקס לאחר האקזיט: "מצטער שלא הכנסתי את קרן פימי לפני 10 שנים"

"אפקט אנבידיה", כפי שהוא מכונה בשוק, מפזר אבקת כוכבים גם על כל חברה ציבורית אחרת הקשורה בה. אלה שמספקים לה חומרים וציוד או מקבלים ממנה השקעה - זוכים לפרמייה נאה מהמשקיעים.

אנבידיה זוכה להצלחה הגדולה בזכות הימור שנטלה לפני זמן רב, עוד לפני טרנד הבינה המלאכותית היוצרת: את המעבד הגרפי שפיתחה לפני כשלושים שנה להאצת משחקי וידאו, היא התאימה לפעילות של אימון והפעלה של בינה מלאכותית.

את הפעולות המתמטיות הסבוכות בחישוב מיקום של דמות במשחק וידאו, אפשר לנצל גם כדי לאמן את המעבד המשולב ברכב להבין את הסכנות הנמצאות על הכביש, או למעבד בשרתי ענן לקרוא ולכתוב דואר אלקטרוני ללא מעורבות אדם. במעבד הגרפי של אנבידיה גלום היתרון העצום בחישוב של פעולות רבות בו זמנית, והיא עושה זאת, ככל הנראה, טוב יותר מכל יצרנית מעבדים גרפיים אחרת - בהן אינטל עם מעבד גאודי, או AMD שהשיקה לא מזמן את מעבד MI300.

אלא שהפתרון מגיע עם מחיר שאיננו נמוך. השבבים של אנבידיה יקרים, הגבוהים ביותר בתעשייה ומעמדה כמונופול בשוק שבבי השרתים - 80% מכלל השוק - מאפשר לה להפקיע מחירים ולהציג עלייה מתמשכת בהכנסות וברווחים. הרווח למניה זינק בשיעור של 424% בדוחות שפורסמו רק בשבוע שעבר.

אנבידיה איננה חושפת את מחירי השבבים שלה, אך בבדיקה באתר איביי, נמכר כרטיס אחד של מעבדים גרפיים של אנבידיה לבינה מלאכותית בטווח שנע בין 45 ל־60 אלף דולר. לשם השוואה, מחירי כרטיסי האצה גרפית המבוססים על שבביה ה־MI300 של AMD נעים בין 10 ל־15 אלף דולר בלבד.

רשימת המתנה ארוכה

אנבידיה יכולה להרשות לעצמה לגבות מחיר מופקע: המעבדים והשרתים שלה נמצאים בביקוש כה גבוה עד כי המנכ"ל והמייסד ג'נסן הואנג נדרש להתערב מדי פעם בהחלטה לאילו לקוחות למכור וכמה יחידות, על מנת לנווט בין הדרישות של כל ענקיות המחשוב והחברות הגדולות ביותר בתעשייה - בהן מיקרוסופט, אמזון, גוגל, מטא - ורשימת ההמתנה לגרסאות החדשות של המעבדים שלה היא בלתי נגמרת.

מבלי לומר זאת, המחירים היקרים והשליטה האולטימטיבית של חברה אחת בכל שוק הבינה המלאכותית היא אחת הסיבות לדאגה של מנכ"ל ענקית הבינה המלאכותית OpenAI סם אלטמן, והיוותה טריגר למסע גיוסי ההון שלו עבור מיזם שבבים בהובלת מדינות המערב, שיוכל להשביע את הרעב ההולך וגדל לחומרה בתחום הבינה המלאכותית. לא במקרה הופיע אלטמן בכנס שערכה דווקא אינטל, המתחרה באנבידיה בתחום ומעוניינת לסייע לחברות רבות אחרות לתכנן ולייצר שבבי בינה מלאכותית משלהן.

יעילות בצריכת חשמל

בד בבד עם ההצלחה של אנבידיה בשוק ההון, מנסים מהנדסי השבבים הממולחים ביותר לאתגר אותה במקום שבו הכי כואב לה: המעבד הגרפי, ולפתח תחליפים זולים, פשוטים ומותאמים יותר, לטענתם, לעידן הבינה המלאכותית. הבולט שבהם הוא ג'ים קלר, מבכירי תעשיית השבבים, שהיה אחראי על פיתוח מעבדי הליבה המרכזיים לאייפון של אפל ועל פיתוח מעבדי המחשבים של AMD.

קלר הקים את טנסטורנט (Tenstorrent) וגייס 100 מיליון דולר לפי שווי של מיליארד, מענקיות כגון סמסונג, יונדאי-קיה ופידליטי. ההצלחה שלו עלולה לסמן את סוף עידן המעבד הגרפי - או לכל הפחות להפוך אותו לנישה בענף הבינה המלאכותית.

קלר סבור שהמעבד הגרפי הוא פתרון מיושן, יקר ובעל צריכת חשמל גבוהה מדי, שפותח בכלל עבור בעיה אחרת, ואיננו מותאם לעתיד הבינה המלאכותית. אחת הבעיות הגדולות שלה היא גישה איטית מדי ויקרה מדי בצריכת החשמל שלה לתאי הזיכרון שבשבב.

אנבידיה אמנם משפרת את המעבד הגרפי שלה ומשיקה לעיתים קרובות גרסאות מותאמות יותר לשוק היעד, אך קלר סבור שהפתרון לעתיד הבינה המלאכותית יכול להגיע ממבנה אחר לחלוטין של חומרה: רשת של מעבדי ליבה (CPU) זולים יותר - בדומה לאלה המיוצרים באינטל או ב־AMD עבור שרתים ומחשבים אישיים - המתוכנתים לעבוד זה עם זה כרשת עצבית (רשת נוירונית) ומפותחים בקוד פתוח.

את התוכנה המצליחה של אנבידיה, המכונה קודה ומושכת אליה את מתכנתי הבינה המלאכותית, מחליף קלר בחבילת תוכנה משלו המכונה "בודה".

בכירים לשעבר באנבידיה

חברה נוספת המאתגרת את אנבידיה היא אנטתר הקנדית (Untether AI) שבין מנהליה הבכירים וחברי הדירקטוריון שלה יושבים בכירים לשעבר באנבידיה, ואינטל היא אחת מהמשקיעות בה באמצעות קרן ההון סיכון שלה. החברה פיתחה שבב זול יותר שלא עוסק באימון מודלים של בינה מלאכותית כפי שעושים המעבדים הגרפיים של אנבידיה, אלא בהפעלה של מודלים קיימים במוצרי קצה שונים.

מנכ"ל החברה עד לאחרונה, ארון ליינגאר, אמר בעבר בראיון כי הצליח לחבר פי שש יותר מצלמות אבטחה לרשת חנויות שהשתמשה במעבדים של אנטתר על פני המעבדים הגרפיים של אנבידיה שצרכו הרבה יותר חשמל, לטענתו.

חברת סריבראס (Cerebras) גייסה 723 מיליון דולר מקרן G42 מאיחוד האמירויות ובהשתתפות משקיעים פרטיים כמו מייסדי OpenAI סם אלטמן ואיליה סוצקבר, לצד סגן נשיא אינטל לשעבר, הישראלי דדי פרלמוטר, לטובת פיתוח שבב ענק הבנוי מפרוסת סיליקון שלמה, השבורה לחתיכות קטנות וארוזה יחד למעבד ליבה בעל יכולות בינה מלאכותית גבוהות.

אלטמן השקיע גם בסטארט-אפ המיסתורי ריין (Rain AI) שטרם השיק מוצר ולא הרבה פרטים נודעו עליו, למעט העובדה ש-OpenAI הזמינה ממנו שבבים.

חברות נוספות המאתגרות את אנבידיה עם שבבי AI משלהן הן דימטריקס שגייסה 110 מיליון דולר בהובלת מיקרוסופט; גרוק (Groq) של יוצאי גוגל שהוכיחה במבחנים מסוימים עד כמה שבביה מתעלים על אלה של אנבידיה, וגרפקור (Graphcore) שדווקא נכשלה עד כה בהוכחת ההיתכנות שלה כטובה יותר מזו של אנבידיה.

"הרבה מהחברות האלה מתאימות לשלב אחר של הפעלת בינה המלאכותית והוא שלב ה'הסקה', שבו משתמשים במודלים שכבר עברו אימון - שלב בו אין כרגע כל כך תחרות לאנבידיה", אומר לגלובס משה זלצברג, מנכ"ל חברת פיתוח השבבים Veriest.

"כלומר, אחרי שיצרת את המודלים החכמים, אתה נדרש להפעיל אותם ביומיום, וחברות רבות מנסות לייצר חומרה המאפשרת להפעיל את המודלים באופן זול, מהיר ויעיל יותר מבחינת צריכת החשמל, לעיתים עבור שימוש מאוד ספציפי כמו עיבוד תמונה לתחום הרכב או טקסט לעולם המסחר האלקטרוני".

אור דנון, מנכ"ל הסטארט־אפ היילו (Hailo) מסביר כי המעבדים של אנבידיה מצטיינים ביישומים גרפיים או בחישוב פעולות בינה מלאכותית בשרתים מרכזיים ובחוות שרתים, אך בכל הקשור במכשירי קצה כמו רכב, מצלמות, מכשור רפואי, רובוטיקה, מיכון תעשייתי וציוד לחנויות השוק פתוח יותר למתחרות, זאת כיוון שצריכת החשמל של המעבד של אנבידיה דורשת הספק גבוה יותר.

אור דנון, מייסד משותף ומנכ''ל Hailo / צילום: Hailo

כך, בהיילו הישראלית פיתחו שבב שיעיל לטענת דנון פי 3־4 בצריכת ההספק ביחס למעבד גרפי של אנבידיה. דנון מוסיף: "השבב שלנו מעניין פחות את שוק אימון המודלים, אבל הלקוחות רוצים להפעיל אותם במחיר נמוך וביעילות רבה יותר. בעתיד יהיה מספר מוגבל של מודלים מאומנים, אבל מספר המכשירים שיבקשו להריץ מודל קיים של בינה מלאכותית יהיה אינסופי".

עוד כתבות

תקלה בשירות / צילום: Shutterstock, Ken stocker

תקלה בשירותי הטלוויזיה של הוט: "התקלה מיודעת ונמצאת בטיפול"

לקוחות הוט ברחבי הארץ מדווחים הערב על תקלה בשירותי הטלוויזיה של החברה, שבגללה לא ניתן לצפות בשידורים ● לצד זאת, לקוחות מדווחים כי הם לא מצליחים ליצור קשר עם המוקד של הוט

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ בצו על-תנאי ללוין: נמק מדוע אינך מכנס את הוועדה לבחירת שופטים

לפי הצו, שר המשפטים ינמק עד 8 במרץ מדוע לא כינס את הוועדה לבחירת שופטים מאז ינואר 2025 לצורך איוש התקנים החסרים בכל ערכאות הרשות השופטת ● הצו ניתן בהמשך לדיון שנערך בנושא ביום חמישי האחרון, במסגרתו השופט אלכס שטיין סיפר בין היתר כי "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" בשל המחסור בשופטים ● מנגד, לוין טען כי החוק נותן לו שיקול-דעת לפעול בהתאם לאידאולוגיה שלו

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

אלכסיי נבלני / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

אירופה מאשימה את רוסיה: נבלני נרצח על ידי רעל צפרדעים

אירופה מאשימה את רוסיה בהרעלת מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני לאחר שבגופו נמצא הרעלן הנדיר אפיבטידין, שמקורו בצפרדעים ארסיות מאקוודור ● בריטניה טוענת שרק למוסקבה הייתה יכולת להשתמש ברעלן ותפנה לארגון לאיסור נשק כימי בהאשמה נגד הפרת האמנה ● הקרמלין טרם הגיב

ההכרה בסומלילנד: האינטרסים הישראליים נחשפים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מצרים וסין מאחדות כוחות כדי להוריד את ההשפעה של המוסד באפריקה, הסיבה שמדינות נוספות צריכות ללכת בדרכה של ישראל ולהכיר בסומלילנד, ואיך משפיעה ההכרה הישראלית על היבשת • כותרות העיתונים בעולם

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

ההימור שעלה ביוקר לקרן העושר הנורבגית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

שער הדולר מתקרב לקידומת חדשה: "קשה להצדיק התערבות מצד בנק ישראל" ● הבורסה בת"א שוב שוברת שיאים, אלו הכוחות שמזניקים אותה ● הפספוס של קרן ההשקעות הגדולה בעולם שהלכה נגד ישראל ● ומתי שוק האג"ח עדיף על השקעה במניות ואיפה טמונה בו מלכודת

יאיר בקייר ומנות של ''בואו''. ''רצינו מקום עכשווי'' / צילומים: עמית נעים וחיים יוסף

"מסעדן טוב יודע לחיות את הקושי הגדול והסיזיפיות, וגם לייצר שואו כל יום מחדש"

יאיר בקייר פועל כבר 30 שנה בסצנה הקולינרית הישראלית כמסעדן, יזם, יועץ ומפיק ● אחרי עשור מחוץ למסעדנות הממוסדת, הוא חוזר עם "בואו", המסעדה החדשה שלו ושל השף תומר טל בתל אביב ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלונות ("צברתי חוב של חצי מיליון שקל"), על חיי המסעדן ("זה להיות סטורי טלר"), ואיך הוא שוב מצא את עצמו בפלור: "בסוף אני איש של אנשים"

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בישראל צפוי לרדת הערב משמעותית. אלו הסיבות

הכלכלנים צופים ירידה חודשית של 0.2%, שתחזיר את האינפלציה השנתית אל מתחת ל-2% לראשונה מאז יולי 2021 ● לצד התחזקות השקל, קיימת גם סיבה טכנית: גריעת מדד ינואר 2025, שכלל את העלאת המע"מ, מהחישוב

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

עם 36 שעות טיסה: המל"ט הישראלי שנקנה למטרה מפתיעה

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס קרב עם מערכת SPICE של רפאל / צילום: רפאל

נחשף: ישראל מוכרת להודו נשק ב-8.6 מיליארד דולר

ניו דלהי מרחיבה את שיתוף הפעולה הצבאי עם ישראל בעסקת ענק הכוללת חימושים מדויקים, טילים לטווח ארוך ומערכות תקיפה אוטונומיות ● הודו מבססת את מעמדה כלקוחה הביטחונית המרכזית של התעשיות הישראליות וזאת על רקע המרוץ האזורי

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: היכולות של כלי המלחמה היקר ביותר בעולם

במקביל להתנהלות המשא ומתן בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

הדמיית שלט חוצות שיעלה השבוע במחלף ההלכה / הדמיה: אנשי העיר

החברה שמגרילה דירה במתנה (כדי למכור עוד דירות)

חברת ההתחדשות העירונית "אנשי העיר" מציעה לרוכשי דירות שלה במרכז ת"א להשתתף בהגרלת דירת 2 חדרים סמוך לכיכר המדינה ● המנכ"ל רון חן: "יש עודף של פרויקטים ושוק רווי. החלטנו לבוא עם רעיון יצירתי שיזעזע את התחום" ● וגם: בשופרסל בוחרים פרזנטורית אחרי כמעט שנתיים של קמפיינים רזים ● אירועים ומינויים

אלי גליקמן, מנכ''ל צים / צילום: צים

ועד העובדים בצים הודיע על שביתה בעקבות מכירת החברה

על רקע המגעים למכירת השליטה לקרן פימי והפג לויד, ועד העובדים בצים הכריז על שביתת אזהרה והשבית את פעילות מטה החברה בישראל

משרדי וואוי ישראל / צילום: איל יצהר

החברה הסינית שסוגרת את חטיבת הענן בישראל - 60 איש יפוטרו

חברת Huawei, שפועלת בארץ באמצעות מרכז הפיתוח טוגה נטוורקס, מודיעה על סגירת פעילות הענן ופיטורי כ־60 עובדים, זאת לאחר שבסוף 2023 סגרה גם את פעילות האחסון וצמצמה עשרות משרות בעקבות המלחמה

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי פייננשל טיימס חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

התאונה הקטלנית בבתי הזיקוק אשדוד: מה בודקת המשטרה?

שלושה ימים לאחר התאונה הקטלנית בבית הזיקוק באשדוד, במשטרה עדיין חוקרים מהו החומר הקטלני שגרם למותן של שתי העובדות ● בעקבות התאונה, הציבור התבקש שלא להשתמש במכלי חמצן של חברת סלם יעקב, בהם השתמשו העובדות ● "כל המכלים חשודים כרגע, והציבור לא יכול להשתמש בהם"

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בינואר, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1%, לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה שלהם והתייקרו בכ-0.8%

נבחנים בבחינה / אילוסטרציה: Shutterstock

האנגלית יוצאת מהפסיכומטרי ותהפוך למבחן חדש

מדצמבר 2026 יופרד תחום האנגלית מהבחינה הפסיכומטרית, ומעתה היא תכלול שני תחומים בלבד: חשיבה מילולית וחשיבה כמותית, כאשר רמת האנגלית תיבחן בבחינה נפרדת וממוחשבת ● בעקבות זאת משך הבחינה יתקצר בשעה ● השינוי ישפיע על הקבלה למוסדות האקדמיים החל מ-2027, וכל מוסד יחליט לגבי כל מסלול לימוד האם הקבלה תדרוש גם ציון באנגלית

מי מנסה לפתות אותנו למשוך את כספי קרן הפנסיה שלנו? / אילוסטרציה: Shutterstock

"אין שום סיבה להשאיר שם את הכסף": כך מנסים לפתות אנשים לשבור את החיסכון הכי גדול שלהם

נציגי החברות לאיתור כספים לא בוחלים בשום נימוק כדי לשכנע אתכם להוציא כספי חיסכון - החל מ"אין שם תשואה", דרך "עדיף להשקיע בזהב" ועד "מי מבטיח שתגיע לגיל 65" ● הם לא מספרים על הפגיעה שתיגרם לכם בפנסיה ובכיסויים הביטוחיים, ועל העמלה השמנה שתצטרכו לשלם להם ● כיצד המדינה מנסה לטפל בתופעה, וגם: הדרך בה תוכלו לאתר את הכסף בעצמכם