גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנפילה האחרונה היא תמרור אזהרה: מומחים מנתחים לאן הולך שוק השבבים

עד סוף השבוע האחרון סקטור השבבים, בהובלת אנבידיה, זינק בוול סטריט בחדות עם תשואות דו־ספרתיות גבוהות ● אבל ביום שישי האחרון המניות נצבעו לפתע באדום, ומומחים כבר מזהירים מפני סיומו של הראלי - לא רק בשוק השבבים ● וגם: איזו מניה התנהגה שונה מהסקטור?

צילומים: איל יצהר, שאטרסטוק; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: איל יצהר, שאטרסטוק; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בחודשים האחרונים נדמה היה שהראלי בוול סטריט חסר מעצורים ובפרט במניה אחת - אנבידיה. ענקית השבבים הדהימה את המשקיעים פעם אחר פעם בתקופה האחרונה והפכה למלכה של הבורסה האמריקאית. אחרי שעלתה בכ־240% בשנה שעברה, מתחילת השנה ועד יום שישי האחרון היא זינקה בעוד 92% והפכה לחברה השלישית בגודלה בעולם. רק לפני שבועות בודדים, אחרי פרסום הדוחות שלה, אנבידיה הציגה את עליית השווי היומית הכי גבוהה אי פעם, כשהוסיפה לערכה 270 מיליארד דולר ביום אחד.

ניתוח | תשואה של 85% בשנה: כך תיחשפו לטרנד שמדהים את וול סטריט 
משאירה אבק לאנבידיה: המניה שזינקה ב-1,000% בשנה

ההצלחה של אנבידיה משכה איתה למעלה את תעשיית השבבים כולה ומניות הענף הפכו לטרנד הכי חם בשוק. מדד השבבים של פילידלפיה, המורכב מ־30 חברות שבבים, עלה בכמעט 30% מתחילת השנה ועד סוף השבוע האחרון, ומניות כמו  AMD שעלתה ב-53%, ברודקום (30%), וקוואלקום (28%) זינקו בשיעורים דו־ספרתיים. אבל מיום שישי המגמה התהפכה ומניות השבבים כולן נצבעו אדום. בשני ימי המסחר הראשונים השבוע, מניית אנבידיה צללה כמעט ב־12%, AMD ביותר מ־12%, ברודקום ב־6%, וקוואלקום ב־2.5%. הירידות האלו גררו למטה גם את מדד השבבים המוביל, שירד באותם ימים ביותר מ־5%. מה הוביל לשינוי בסנטימנט המשקיעים והאם המסכים האדומים מסמנים על סיומו של הטרנד החם של השנה? או שמדובר בתיקון חד פעמי?

נכון לנעילת המסחר ביום שלישי התמונה שוב התהפכה, כשמניית אנבידיה זינקה בכ־7%.

הדוחות שגררו את הסקטור למטה

מה שהחל את הירידות במניות השבבים היה פרסום דוחות של שתי חברות בתחום: ברודקום ומארוול. הציפיות מביצועי שתי החברות היו גבוהות, בין היתר בשל העובדה ששתיהן מוכרות שבבי רשת המיועדים לשימוש בעיבוד במחשוב המבוסס בינה מלאכותית. כלומר, שתיהן סומנו כמרווחיות פוטנציאליות מהשקעות הענק בטכנולוגיה החמה בשוק. השבבים שמייצרות ברודקום ומארוול לא מחליפים את השבבים של אנבידיה, אלא מהווים חוליה חשובה בהקמת תשתיות מחשוב מבוססות AI. אבל למרות הפוטנציאל, התחזיות להמשך היו נמוכות מהציפיות של השוק. במקרה של ברודקום, שחקנית הרבה יותר משמעותית בשוק שנסחרת לפי שווי של 600 מיליארד דולר, ההכנסות בגזרת המוליכים למחצה של החברה (ביטוי של סגמנט ה־AI) פספסו את תחזיות האנליסטים.

 

בנוסף, הדוחות של ברודקום ומארוול הזכירו לשוק את מה שאולי הוא כבר ידע: למרות הביקושים הגדולים לשבבים הקשורים לבינה המלאכותית, התעשייה כולה לא בהכרח צומחת. "שבבי הבינה המלאכותית הם עדיין חלק קטן מהביזנס", אומר סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר מבית ההשקעות אופנהיימר. "בברודקום הם אמורים להוות שליש מסך מכירות השבבים, ובמארוול עוד פחות מזה". הוא מסביר כי ברודקום למשל, משרתת מגוון מאוד רחב של תחומים, כמו למשל שוק הסלולר, שלא נמצא בצמיחה.

חברות שבבים נוספות מתמודדות עם האטות בסגמנטים הוותיקים יותר בהם הם פועלים. בוול סטריט ג'ורנל למשל פרסמו כי חברת AMD מתמודדת עם האטה במכירות שבבים עבור מחשבים ביתיים (PC) וקונסולות משחקי וידאו.

"יש תחושה שעלינו מהר מדי וגבוה מדי"

לדברי וסצ'ונוק הנתונים האלו הובילו לסוג של התפכחות בשוק: "יש סנטימנט חזק כלפי שוק השבבים כולו ועכשיו מתחילים להבין שלא הכל ורוד ולא הכל צומח". הצמיחה הנוכחית מאכזבת אפילו יותר בקונטקסט הנוכחי - אחרי עליות משמעותיות במחירי המניות של חברות השבבים.

"אני חושב שמה שאנחנו רואים עכשיו בוול סטריט, זה שמתחילים סימנים של דוט.קום בירידה של המון מניות", מעריך שחר כהן, מנכ"ל ומייסד לוסיד קפיטל, המנהלת קרנות גידור המתמחות בטכנולוגיה. "במניות שקשורות לבינה מלאכותית, יש תחושה שעלינו מהר מדי וגבוה מדי. החברות האלה בסוף מוכרות ציוד שהוא עסק מחזורי. כל שבב של אנבידיה למשל, אורך החיים שלו הוא כ־4 או 5 שנים, אז אני חושב שצריך מאוד להיזהר מלתת לחברות האלה מכפילי שיא על רווחי שיא כי יכול להיות שבעוד שנה נראה ירידה במכירות של אנבידיה".

וסצ'ונוק מאופנהיימר מוסיף כי סיבה נוספת שיכולה להסביר את הצניחה במניית אנבידיה היא שאנשים המחזיקים במניות שלה "מנצלים כל הזדמנות של חוסר ודאות בתור סיבה למימוש". הוא אומר כי ברגע שהשיאים הגדולים והמסכים הירוקים נצבעו פתאום אדום, אחרי 9 שבועות רצופים של עליות, המשקיעים רצו למכור. "המגמה נשברה, וכשמגמה נשברת מתחילים הרבה מימושים וזה יוצר תנודות בשוק. אפילו קטליזטור מאוד קטן - כמו תביעה שולית ולא רלוונטית, יכול להוות שינו בסנטימנט המשקיעים, ובמניות כמו אנבידיה הסנטימנט משחק תפקיד משמעותי". וסצ'ונוק מתייחס לסיבה נוספת לירידות בשוק השבבים בימים האחרונים - תביעה שהוגשה נגד אנבידיה.

שלושה סופרים הגישו בסוף השבוע האחרון תביעה נגד ענקית השבבים בטענה להפרת זכויות יוצרים. הסופרים בריאן קין, אבדי נזמיאן וסטיוארט אונאן טוענים כי הטקסטים שלהם היו חלק ממערך נתונים של כמעט 197 אלף ספרים שעזרו לאמן את NeMo, פלטפורמה של אנבידיה שנועדה לאפשר לארגונים לבנות ולאמן מודלים של בינה מלאכותית יוצרת (Generative AI). אותם ספרים אמנם הוסרו מהפלטפורמה באוקטובר האחרון "בשל הפרת זכויות יוצרים שדווחו", לפי החברה, אבל לטענת השלושה עצם ההסרה מהווה מעין "הודאה באשמה".

אזהרה מ"אפקט דומינו" במדד הנאסד"ק כולו

שינוי הכיוון של מניות השבבים משפיע לא רק על הסקטור עצמו, אלא על השוק כולו. אחרי עליות של כ־10% במדד הנאסד"ק, מסוף השבוע האחרון וביומיים הראשונים של המסחר השבוע, המדד מוטה הטכנולוגיה ירד ביותר מ־2.5%. גם המדד המוביל בארה"ב, ה־S&P 500 נצבע אדום וירד קלות במעל ל־1%. אם המגמה השלישית במניות השבבים תימשך, מזהיר וסצ'ונוק מאופנהיימר, הירידות הקלות הללו עלולות להפוך להרבה יותר חדות.

"בעבר, שבבים תפסו נתח של בין 10%־12% מהשווי של כלל סקטור הטכנולוגיה במדד הנאסד"ק. עכשיו הם מהווים נתח של כשליש, בעיקר בזכות אנבידיה. אז אם עכשיו היא תרד, אין ספק שתהיה לזה השפעה משמעותית על מדד הנאסד"ק". להערכתו, אם הירידות יימשכו, "יהיה אפקט של דומינו כמו שראינו בדרך למעלה, נראה גם בדרך למטה. כשמגיעות ירידות, עוצמת הירידות היא תמיד יותר אלימה מעוצמת העליות. העליות הינן תהליך ארוך ומתון יותר אבל ירידיות באות בבום".

אינטל: מניית השבבים שמתנהגת אחרת

מניית השבבים שהתנהגה הפוך מהמגמה בימים האחרונים הייתה אינטל. מתחילת השנה נראה כי היא מניית השבבים היחידה שמאכזבת את המשקיעים כשירדה בכמעט 6%, אבל ביום שני היא נצבעה ירוק עם עלייה של 3% בזמן ששאר הסקטור ירד."אינטל אינה קשורה לכל אותן מגמות של צמיחה שהניעו את השוק למעלה", אומר וסצ''נוק. "היא בפיגור רציני בכל מה שקשור בפיתוח שבבים באופן כללי ובבינה מלאכותית ספציפית. אז אם עכשיו הירידות בשוק קשורות לזה שיש מימושים במניות שקשורות לבינה מלאכותית, אינטל כאמור, אינה קשורה למגמה הזאת".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"