גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רווח כפול: מי החברות הנדיבות בעולם כלפי בעלי המניות. ואיפה הישראליות?

היקף הדיבידנדים שחולקו אשתקד ברחבי העולם הגיע לשיא של 1.66 טריליון דולר, המיוחס בין היתר לזינוק ברווחי הבנקים ● גם ענקיות טכנולוגיה החלו לאחרונה לשתף את בעלי המניות ברווחיהן ● מי דווקא צמצמו חלוקה, ומה מצבם של המשקיעים בבורסת ת"א

היקף הדיבידנדים שחולקו אשתקד ברחבי העולם הגיע לשיא של 1.66 טריליון דולר / אילוסטרציה: Shutterstock
היקף הדיבידנדים שחולקו אשתקד ברחבי העולם הגיע לשיא של 1.66 טריליון דולר / אילוסטרציה: Shutterstock

השנה שעברה התחילה עם פסימיות כללית בנוגע לכלכלה העולמית, אך הסתיימה עם עליות חדות ומפתיעות ברוב שוקי המניות הגלובליים, שחלקם נסחרים כיום בשיא כל הזמנים. בד בבד, חברות רבות ברחבי העולם המשיכו לייצר תזרימי מזומנים חזקים גם ב־2023 - מה שאיפשר להן להגדיל את ההחזר לבעלי המניות שלהן באמצעות חלוקת דיבידנדים המשולמים מהרווחים.

WSJ | זה כבר לא רק הביג-טק שמניעות את הרווחים בשוק המניות
"גרוע כמו 1929": תחזית האימים של מנהל קרן ההשקעות לוול סטריט

הדבר נכון גם לסקטור הטכנולוגיה, שמוביל את העליות במדדי וול סטריט. במשך שנים ארוכות לא נחשבו ענקיות ההייטק למקור חזק של דיבידנדים עבור בעלי המניות, אך נתונים מהתקופה האחרונה מרמזים כי התמונה עשויה להשתנות.

כך, לפני כמה שבועות פרסמה חברת הטכנולוגיה מטא (פייסבוק) דוחות חזקים והפתיעה את השווקים כשהודיעה שתתחיל לחלק דיבידנדים, לראשונה בתולדותיה. בתגובה זינק שווי השוק שלה ביותר מ־200 מיליארד דולר ביום הדיווח.

חברות נוספות שהחלו לחלק לאחרונה דיבידנד הן חברת התיירות אונליין booking.com וחברת התוכנה Salesforce שלרוב אינה מחלקת דיבידנדים אך הודיעה לאחרונה על חלוקה. ייתכן שלאחר מטא, עוד ענקיות טכנולוגיה שהיום לא מחלקות דיבידנד יחליטו גם הן על החזר ההון למשקיעים בצורת דיבידנד, כשהמועמדות הבולטות לכך עשויות להיות אמזון ואלפבית (גוגל).

 

בקבוצת Janus Henderson, חברת ניהול השקעות בריטית המנהלת נכסים בסך כ־335 מיליארד דולר, פרסמו השבוע מחקר המתמקד בנושא הדיבידנד. מהמחקר עולה כי היקף החלוקה בעולם בשנת 2023 הגיע לשיא של לא פחות מ־1.66 טריליון דולר - עלייה של 5% בשנה האחרונה. בחברה מפרטים כי ב־22 מדינות ובהן ארה"ב, צרפת, גרמניה ובריטניה, נרשם שיא בחלוקת הדיבידנדים בשנה החולפת (בישראל דווקא לא - ראו בהמשך).

חלוקת הדיבידנד מושכת לחברה משקיעי ערך - כאלה שמחפשים חברות יציבות שחולקות את רווחיהן עם המשקיעים. היתרון בהחזקה במניות שמחלקות דיבידנד הוא כמובן הכנסה קבועה מדי תקופה (רבעון, מחצית או שנה). מאידך צריך לזכור שלעיתים יש תקופות שבהן הרווח של החברה יורד וסכום הדיבידנד עשוי לקטון, או שחברה תחליט לבטל אותו לגמרי; שעל דיבידנד יש תשלום מס; וכן שבמקרים מסוימים החברה עשויה לייצר ערך רב יותר מהסכום שהיא מחלקת אם תשאיר אותו בידיה - לדוגמה באמצעות השקעתו באפיקים נושאי ריבית או תשואה גבוהה או על ידי רכישה סינרגטית - שבסופו של דבר יובילו לעלייה במחיר המניה.

הנדיבים ביותר: הבנקים, ומי עוד?

סקטור הבנקאות היה הגורם הבולט לעלייה בחלוקת הדיבידנדים בעולם בשנת 2023. לפי המחקר של Janus Henderson, הבנקים תרמו מחצית מהצמיחה בחלוקה בשנה החולפת, כנראה הודות לסביבת הריביות הגבוהות יותר ששררה ב־2023 (ובמידה מסוימת גם היום) שמאפשרת לבנקים רבים להגדיל את שולי הרווח שלהם. העלייה הגדולה בחלוקת דיבידנד הגיעה בעיקר מבנקים בשווקים מתעוררים, אם כי סקטור הבנקאות בסין לא לקח חלק בחגיגה.

עם זאת, לפי נתוני המחקר 86% מהחברות הותירו את חלוקת הדיבידנד שלהן ללא שינוי, או הגדילו אותה במהלך שנת 2023. כלומר "הצמיחה בחלוקת הדיבידנד הגיעה ממגוון רחב של תעשיות - רכב, תשתיות, תוכנה, מזון והנדסה - עובדה שמשקפת את החשיבות של החזקה בפורטפוליו השקעות מגוון", מציינים אנשי Janus Henderson.

מבחינה גיאוגרפית, מציינים במחקר לטובה את יבשת אירופה (בנטרול בריטניה), שבה מגמת העלייה בדיבידנד הייתה בולטת: חברות אירופיות תרמו כשני שלישים מהעלייה בחלוקת הדיבידנד ב־2023, ובסך הכול חברות אלה חילקו לבעלי המניות שלהן למעלה מ־300 מיליארד דולר. גם ביפן המגמה חיובית, אם כי היחלשות הין עמעמה במעט את הנתונים. בבריטניה הצמיחה הייתה דומה לממוצע העולמי - עלייה של 5.4% בחלוקת הדיבידנד.

בשווקים המתעוררים חלוקת הדיבידנד הגיעה לשיא של 166 מיליארד דולר, עלייה של 8%, אך שווקים ספציפיים בלטו לרעה - סין וברזיל.

המקצצים: חברות הכרייה, ולא רק הן

בעוד שהבנקים היו אלה שהגדילו הכי הרבה את היקף הדיבידנד שחילקו במהלך 2023, הסקטור שצמצם באופן בולט את החלוקה היה חברות הכרייה. ב־Janus Henderson מציינים שירידת מחירי הסחורות הובילה לירידה ברווחי חברות הסקטור, וכתוצאה מכך הן הקטינו את חלוקת הדיבידנד.

חמש חברות גדולות שקיצצו בחלוקת הדיבידנד שלהן במהלך השנה שעברה, השפיעו באופן לא פרופורציונלי על הנתונים. מדובר בענקיות מתחומי הכרייה, האנרגיה וגם התקשורת והטכנולוגיה: BHP, ריו טינטו, Petrobras, אינטל ו־AT&T. הצמצום שלהן הוביל לפי המחקר לקיטון של 2% בצמיחת הדיבידנד בשנה שעברה.

באשר לחברת השבבים אינטל, מי שהחזיק במניה אחת שלה בשנת 2021 קיבל דיבידנד במזומן בגובה 1.39 דולר, ב־2022 הדיבידנד עלה ל־1.46 דולר למניה וב־2023 הוא נחתך ל־0.5 דולר בלבד. אינטל הודיעה בתחילת השנה שעברה כי היא חותכת את הדיבידנד הרבעוני למשקיעים ב־65%, לרמה הנמוכה ביותר ב־16 השנים האחרונות, וזאת כחלק מגישה שהתקבלה בדירקטוריון לשנות את הקצאת ההון בחברה בתקופה של אי ודאות מאקרו־כלכלית.

בישראל: הפתעה לטובה בשנה מאתגרת

ומה התמונה בבורסה המקומית? מחקר של הבורסה בת"א שפורסם בתחילת השנה, הראה כי אשתקד חילקו 206 חברות דיבידנדים בסך כולל של 27.2 מיליארד שקל. מדובר על ירידה של קרוב ל־5% לעומת השיא שנרשם בשנת 2022.

לפי המחקר, "על אף שבשנת 2023 חלו אירועים משמעותיים בישראל שטלטלו את שוק ההון והגבירו את האי־ודאות במשק, מהרפורמה המשפטית דרך המשך העלאות הריבית על־ידי בנק ישראל, שהכבידו על הוצאות המימון של החברות, ועד מלחמת 'חרבות ברזל' שפרצה ב־7 באוקטובר, המשיכו כ־40% מהחברות לחלק את רווחיהן לבעלי המניות.

גם בשוק המקומי בלט לטובה סקטור הבנקים, שחילקו בשנה שעברה מעל 8 מיליארד שקל לבעלי המניות שלהם, כ־30% מכלל הדיבידנדים שחולקו.

העתיד: נראה ורוד למדי

אנשי Janus Henderson מצפים שחלוקת הדיבידנדים הגלובלית בשנת 2024 תצמח בקצב דומה לשל 2023. להערכתם, חברות יחלקו השנה סכום מצטבר של 1.72 טריליון דולר. לדברי בן לופטהאוס, בכיר בחברה שערכה את המחקר, "השפעת הריביות הגבוהות יותר מגיעה בעיכוב, ותתבטא בצמיחה איטית יותר של הכלכלה הגלובלית וצפי לעלויות מימון גבוהות יותר עבור חברות.

"יחד עם זאת, אנחנו אופטימיים בנוגע לחלוקת דיבידנדים בשנה הקרובה; קצב הגידול בחלוקה בארה"ב ברבעון הרביעי של 2023 מבשר טובות ל־2024, חברות יפניות חזרו שוב לחלק דיבידנד וגם אסיה תדביק את הקצב". חלוקה של חלק מרווחי החברה או עודפיה לבעלי המניות שלה, בדרך כלל במזומן, במטרה לשתף אותם בהצלחת החברה. במקרים רבים החברות קובעות מדיניות דיבידנד קבועה, שבמסגרתה מחולק אחוז מהרווח מדי תקופה. לאחר החלוקה, מחיר המניה מתעדכן כלפי מטה בהתאם לגובה הדיבידנד.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת