גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהציבור מושקע במאות מיליארדי דולרים: ברוגז פיננסי עם ארה"ב יעלה לנו ביוקר

הפנסיות שלנו מושקעות בנאסד"ק וב–S&P500, החברות הישראליות מנפיקות במקביל גם בוול סטריט, וההייטק חי על השקעות מארה"ב ● הקשרים הפיננסיים בין ישראל לארה"ב נראים הדוקים, אבל פגיעה יזומה בהם מצד הממשל בוושינגטון תייצר פה כמעט בוודאות משבר פיננסי ● יחסים במשבר, פרויקט מיוחד

הבית הלבן מואר בכחול לבן לאור הזדהות עם ישראל. הקשר ייפגע? / צילום: Associated Press, Kiichiro Sato
הבית הלבן מואר בכחול לבן לאור הזדהות עם ישראל. הקשר ייפגע? / צילום: Associated Press, Kiichiro Sato

בעולם שבו כמעט כל ישראלי מושקע בנאסד"ק וב-S&P500, ולציבור יש תיק החזקות במאות מיליארדי דולרים בניירות ערך אמריקאים; שבו שורה של חברות ישראליות נסחרות בארה"ב במקביל; שמיליארדי דולרים של השקעות מוזרמים לישראל מארה"ב מדי שנה - הקשרים הפיננסיים בין שתי המדינות נראים כמעט בלתי ניתנים להפרדה. אבל אסור להתבלבל. מגבלות שיטיל נשיא אמריקאי עוין לישראל עלולות לעלות לציבור ביוקר.

הצצה למגבלות שייתכנו ניתנה בפברואר האחרון, אז הטילה ארה"ב צו נשיאותי על כמה ישראלים שלטענת גורמים אמריקאים היו מעורבים בפעילות נגד ערבים בשטחי יהודה ושומרון. ההחלטה גררה תגובה מהירה וחריפה מצד המערכת הבנקאית. זהו קצה הקרחון ברשימה של סנקציות שיכול נשיא להטיל במקרה של משבר חריף ביחסים בין המדינות, כולל מגבלות במסחר בנכסים אמריקאים והוראות נגד חברות ישראליות.

 

איום לחברות הדואליות

פגיעה אפשרית ראשונה תיתכן בהייטק הישראלי. כיום ממנו מגיע עיקר הרווח מפעילות של ישראל מול ארה"ב. ב-2023 קרנות סיכון ביצעו פה השקעות בהיקף של 7.3 מיליארד דולר בלבד - ירידה של 60% ביחס לשנה הקודמת ושפל של מספר שנים. יש לזכור שהאמריקאים תמיד מרוויחים יותר מההשקעות הללו, שמובילות להקמת חברות שחלקן יהפוך לענקיות טכנולוגיה ויפעל בעיקר מארה"ב. ישראל יכולה לחפש חלופה לכספי הון-סיכון מהמזרח הרחוק, אך זה יהיה אתגר שייקח שנים, ולא בטוח שיושגו היקפי ההשקעות הללו.

בגזרת שוק ההון ישנן החברות הדואליות. המחוקק הישראלי יצא מגדרו כדי לאפשר להן להירשם למסחר בבורסת תל אביב לצד בורסות וול סטריט, תוך מתן הקלות נרחבות. הן מדווחות לפי שיטת הדיווח האמריקאית ובשפה האנגלית. חברות הטכנולוגיה הגדולות שצמחו כאן בעשורים האחרונים העדיפו הנפקה בניו יורק וויתרו על הרישום הנוסף בתל אביב, ייתכן שנוכח לחץ מהצד האמריקאי. ענקיות הטכנולוגיה שמקורן בארץ נסחרות בהצלחה בוול סטריט, בין היתר ענקית בניית האתרים וויקס, ששווה כיום 8 מיליארד דולר, או בחברת האנרגיה המתחדשת סולאראדג', שנסחרת בשווי 4.3 מיליארד דולר.

ל-39 החברות במדד ת"א דואליות שווי מצרפי של כ-290 מיליארד שקל, סכום לא מבוטל. מדובר בכמעט 30% משווי כלל החברות בתל אביב. בין השמות הבולטים נכללות ענקיות כמו חברת תוכנות השירות נייס, ענקית התרופות טבע וחברת המערכות הביטחוניות אלביט מערכות. פגיעה מצד ממשל עוין ברישום החברות הללו עלול לעלות ביוקר לבורסה המקומית, שגם כך פעילות המסחר בה מצומצמת מאוד ביחס לאמריקה.

התלות של שוק ההון המקומי במקבילו האמריקאי הוא בעיקר לצמיחתן של חברות ישראליות. פערי הגודל מובנים מאליהם, ולשם המחשה: מחזור המסחר הממוצע במניות בבורסת תל אביב מסתכם בכ-2 מיליארד שקל ביום, כלומר כ-550 מיליון דולר. מחזור המסחר היומי השבוע בבורסת נאסד"ק בלבד הסתכם בכ-413 טריליון דולר. אפילו אם מבודדים מניה אחת גדולה, כמו מיקרוסופט, המסחר היומי בה עומד על כ-9.6 מיליארד דולר - פי 17 מהבורסה בתל אביב כולה. לכן הנזילות של וול סטריט תמיד תנצח את זו של תל אביב.

הציבור בארץ משקיע בארה"ב באמצעות מעקב אחרי מדדי המניות הגדולים. אחד מאפיקי החיסכון שצמחו בשנה האחרונה הוא הצמדת כספי הפנסיה או הגמל למדד S&P500, שכולל את החברות הגדולות בארה"ב וזינק ב-24% בשנת 2023, ועולה גם השנה. לפי בנק ישראל, ב-2023 הסתכמו השקעות תושבי ישראל בחו"ל ב-788 מיליארד שקל (215 מיליארד דולר), בפיקדונות, במניות ובאיגרות חוב זרות. מדובר ב-15.5% מסך תיק הנכסים שבידי הציבור (5 טריליון שקל), ובהיעדר פילוח רשמי, יש לשער שחלק נכבד מהסכום מושקע בארה"ב, ייתכן אף שרובו.

מעבר לכך, לקרנות הפנסיה ולקופות הגמל יש השקעות לא סחירות בנכסים מגוונים בארה"ב, בעיקר נדל"ן. נכסים ובניין למשל מחזיקה במגדל HSBC בניו יורק, המכונה כיום 10 בריאנט פארק, שערכו צנח בשנים האחרונות לנוכח משבר חריף בשוק המשרדים במנהטן. אלקטרה נדל"ן הציבורית משקיעה בקרנות של מקבצי דיור למגורים בארה"ב. השקעות של חברות ישראליות בארה"ב עלולות להסתבך אם ממשל יטיל עליהן מגבלות ויקפיא אותן. ייתכן קושי במימוש הנכסים, שישליך על החברות או על התיק הפנסיוני. זהו תרחיש קיצון שנראה לא סביר כיום, אך זו מהותה של התלות המקומית בהשקעות בארה"ב.

עסקים ישראליים כבר ספגו מחירים כלכליים כתוצאה מהסתבכות בפרשות בארה"ב. בין המפורסמות היתה פרשת הבקדייטינג בתחילת האלף הנוכחי, שבה מנהלים בכירים בחברות ההייטק שינו רטרואקטיבית את מועד הענקת האופציות שקיבלו, כך שמימושן יניב רווח מקסימלי. האמריקאים הענישו את החברות השונות, לא רק הישראליות. באחד המקרים המפורסמים ספגה קומברס עלויות כבדות נוכח תיקון לרעה של תוצאותיה, שהוביל לקריסתה. המייסד קובי אלכסנדר נמלט מאימת הדין לאפריקה למשך שנים ארוכות. הסתבכות הבנקים הישראליים בעשור הקודם, במה שהמערכת בארה"ב תפסה כסיוע להעלמות מס, הובילה לקנסות במיליארדי שקלים. פרשת מכירת תרופות לשיכוך כאבים בארה"ב גררה את טבע לשנים של התכתשות משפטית ולתשלומי פיצויים. אך המקרים האלה לא היו קרובים להתנגשות חזיתית בין ישראל לנשיא עוין בבית הלבן.

25 חברות BVI

הקשרים הכלכליים בין ישראל לארה"ב קיימים עוד מלפני קום המדינה. יהודי ארה"ב סייעו להקמת המפעל הציוני, וב-1928 רכשו קרקעות מרובות באזור הקריות בצפון והקימו את גב ים, עד היום אחת מחברות הנדל"ן המניב הגדולות בשוק, הנסחרת בשווי של 6 מיליארד שקל.

וגם שוק ההון שלנו תרם לאמריקה הגדולה, גם אם מדובר בכמה עשרות מיליארדי שקלים, סכום זניח במונחיה. ב-2008, כשעולם הפיננסים קרס לאחר נפילת בית ההשקעות ליהמן בראדרס, אנשי שוק הון מהארץ העלו רעיון: להביא חברות אמריקאיות לגייס אג"ח בישראל למימון פעילותן. כך נוצר מודל ה-BVI (איי הבתולה הבריטיים), שם נרשמו החברות במקלט מס. החברה מקבלת פורטפוליו נכסים בארה"ב ונוטלת על עצמה את הדין הישראלי, ותוך כדי כך נוטלת חוב בצורת אג"ח מהציבור בארץ. בפועל מרביתן היו חברות נדל"ן של משפחות יהודיות, ש"עשו עלייה". המודל עבד חלקית, והיו חברות שקרסו במהלך השנים. מדד תל בונד-גלובל כולל עדיין 25 אג"ח של חברות BVI, ולהן חוב מצרפי של 12 מיליארד שקל למחזיקיהן.

הקשרים הפיננסיים בין ישראל לארה"ב הלכו והתהדקו בעשורים האחרונים. פגיעה יזומה בהם מצד הממשל בוושינגטון תייצר כמעט בוודאות משבר פיננסי בישראל. אין הרבה חלופות לשוק ההון האמריקאי, ומנגד, לשוק ההון המקומי יש פעילות ומוסדות חזקים משלו, והוא מסוגל לעמוד במבחנים גדולים. אחד מהם ניכר למשל בהנפקות של אג"ח ממשלתיות, שהתגברו מאוד במהלך המלחמה והניבו ביקושים גבוהים.

עוד כתבות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית