גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבינה המלאכותית חותכת עלויות ומעלימה את הפגמים של השחקנים על המסך הגדול

הבינה המלאכותית עדיין לא מחליפה במאים ותסריטאים, אבל כבר היום היא מסוגלת לשפר ולהתאים את מראה השחקנים לתפקיד, להפיק את הקול שלהם ולחסוך נסיעה לצילומים בנופים אקזוטיים ● בענף דואגים: האם הוליווד תאבד את הייחוד שלה, ועשרות אלפים את עבודתם?

תמונה מתוך סרטון שיוצר באמצעות המודל Sora / צילום: צילום מסך מאתר SORA
תמונה מתוך סרטון שיוצר באמצעות המודל Sora / צילום: צילום מסך מאתר SORA

השיח סביב בינה מלאכותית (AI) והשינוי שהיא תגרום בתעשיית הבידור בכלל ובהוליווד בפרט נסוב בדרך כלל סביב עתיד מופשט. אבל השביתות הארוכות של איגודי התסריטאים והשחקנים בשנה האחרונה, כמו גם פיתוחים שונים בתחום, המירו חששות זהירים בדאגה קיומית של ממש.

מתעמולה לסרטונים לא מצונזרים: התפתחות סרטי הדוקו המלחמתיים
על פריחת סרטי הדוקו המוזיקליים הישראליים

למרות ההסכמים החדשים בין האיגודים לאולפנים, שמטילים מגבלות משמעותיות על יכולת האולפנים להטמיע טכנולוגיות חדשות שעלולות לפגוע במשרות, מהפכה שקטה כבר מתרחשת עכשיו. מהפכה זו מבשרת את תחילתו של עידן חדש, שבו הטכנולוגיות יאפשרו ליוצרי סרטים חופש יצירתי חסר תקדים, תוך כדי הוזלה ניכרת של עלויות ההפקה, אך גם יסכנו משרות של עשרות אלפי בני אדם.

אם נזכור שרק לפני 18 חודשים כמעט איש מאיתנו לא ידע מה זה צ'אט GPT, הרי שהמהירות שבה השיח לגביו הפך ל"מתי הוא יסגור את הענף" מדהימה. טיילר פרי, שחקן ומפיק-על, שנחשף לפני שבועות ספורים ליכולות של Sora (מודל ה-text to video החדש), אמר כי "אני חושש שהרבה מאוד משרות יאבדו בתקופה הקרובה", והודיע שהוא עוצר השקעה של 800 מיליון דולר בהרחבת פעילות האולפנים שלו.

פראן דרשר, נשיאת גילדת השחקנים שעמדה בחזית שביתת השחקנים, אמרה: "AI תמלכד אותנו במטריקס שבו אף אחד מאיתנו כבר לא יידע מה אמיתי".

המפיק ג'פרי קצנברג אמר שבתוך שלוש שנים 90% ממשרות האנימציה ייעלמו. גם אם הוא הגזים, כולם מבינים שיש משהו במה שהוא אומר. הרי פעם בהוליווד היו מציירים ידנית פריים אחרי פריים, אך זמן רב כבר משתמשים בהשלמות ממוחשבות, כדי לייצר תנועה באנימציה בין שני פריימים שאותם יוצר אדם.

המפיק ג'פרי קצנברג / צילום: Reuters, DeeCee Carter

הטכנולוגיה עדיין מוגבלת

אך עדיין, ישנם תחומים רבים ביצירת סרטים שבהם הטכנולוגיה פשוט עדיין "לא שם". Sora אולי יודעת לייצר ספקטקל ויזואלי מרשים למדי, שעלותו השולית היחסית נמוכה עד אפסית, אבל היא עדיין מוגבלת לסרטונים קצרים מאוד ונחותים בצורה מובהקת ממה שמקצועני הענף יודעים לייצר. הדרך להחלפתם של במאים ותסריטאים בעלי חזון, גם אם כבר נראית הרחק באופק, עדיין ארוכה מאוד.

אבל המגבלות הטכנולוגיות היחסיות האלה לא עיכבו ולא יעכבו את אימוצם של פיצ'רים אחרים, פוגעניים פחות בעיני הגילדות, אך בעלי אימפקט גדול לא פחות על עובדים מהענף. כשהבמאי ג'ון פאברו הודיע שהסרט החדש של המותג "המנדלוריאן" יצולם כולו בקליפורניה (הרבה בזכות זיכוי מס משמעותי במדינה), זה קרה כי כלי חומרה ומודלים של AI חדשים מאפשרים לו לייצר מגוון רקעים לצילומים הנדרשים, מבלי להטריח את עצמו וצוות שלם מסביב לעולם.

לשם השוואה "מלחמת הכוכבים: תקווה חדשה", ששינה את פני הקולנוע ב-1977, צולם בין היתר בטוניסיה, בגוואטמלה ובאריזונה. המנדלוריאן ינסה להציע ספקטקל ויזואלי מרשים יותר "בלי לצאת מהבית". החיסכון בעלויות ברור וניכר, והנטייה של האולפנים לרצות את וול סטריט הופכת את ההחלטה לקלה עבורם. אבל האם הקסם שהלהיב את העולם בסרט ההוא יישמר בסרט החדש? קשה להאמין, אבל נצטרך להמתין ולראות.

עוד פיתוח כזה, שאין עליו מגבלות איגודיות מגיע מחברת MARZ (Monsters, Aliens, Robots, Zombies), שפיתחה כלי מתוחכם שמאפשר לא רק לייצר שורות דיאלוג בקולו של הפרפורמר, אלא גם להתאים אוטומטית את תנועות השפתיים לשפה החדשה, כך שסנכרון השפתיים יהיה מושלם.

לפיתוח הזה יש השלכות מרחיקות לכת על הגלובליזיציה של תוכן, וגם על זליגה של תוכן חוץ-הוליוודי לצפון אמריקה, וכמובן על כל ענף הדיבוב והכתוביות בשאר העולם, שמתרגם ומדבב את הוליווד.

תיקון השפתיים מאושר על ידי האיגודים, כי אין שחקנים שנפגעים מזה. הטכנולוגיה גם מאפשרת לבמאים לוותר על צילומי טייקים נוספים, כי יש דברים שיוכלו לתקן בפוסט, כמו טעות במילה, מצמוץ או "טיק" של טאלנט באמצע מונולוג.

קולות של טאלנטים

Automatic Dialog Replacement (ADR) הוא כלי להחלפת הדיאלוג שהוקלט על הסט בדיאלוג מוקלט עם השחקנים באולפן. זו הפרקטיקה ברוב הסרטים שכולנו רואים. הגילדה עדיין מחייבת את ההפקה להשתמש בשחקנים עצמם להקלטות לעותק הסופי של הסרט, אבל עבור העותקים הזמניים (שמייצרים לפני הקאט הסופי) בהוליווד, כבר משתמשים לא מעט ב-AI, שדוגם את קולות הטאלנטים ומאפשר הלבשת דיאלוג באיכות גבוהה על החומר המצולם.

למעשה, כל מה שצריך זה דגימה קטנה מאוד (כשתי דקות) כדי לייצר קול AI זהה של השחקן הרצוי. כלומר, היכולת להוסיף שורות דיאלוג של שחקן לסרט ללא נוכחותו באולפן כבר קיימת. בסרטים גדולים בהוליווד עדיין נותנים דגש משמעותי לפרפורמנס (האופן שבו שורה מסוימת מועברת על ידי השחקן), אבל בטלוויזיה או בסרטים קטנים זה בסופו של דבר יקרה.

כך למשל, ג'יימס ארל ג'ונס (בן 91), המוכר כ"קול של דארת' וויידר" ממלחמת הכוכבים, כבר מכר את הזכויות לסמפל את הקול שלו לשימושים עתידיים, וככל שיותר ויותר שחקנים ימכרו רישיונות לקול שלהם, לגילדות יהיה קשה יותר להתנגד לפרקטיקה הזו. האם זה יפגע בפרפורמנס? נראה שכן. האם זה יקרה למרות זאת? זה כבר כמעט ודאי.

דוגמה נוספת: עד היום עבודות ריטוש ושיפור מראה של כוכבים היו שמורות רק לכמה כוכבים גדולים במיוחד. זה פשוט יקר מאוד לעבור פריים פריים ולתקן "קמטים". בסרטי "משימה בלתי אפשרית" למשל, דואגים כבר זמן רב שלא ייראה שום קמט לא רצוי על פניו של טום קרוז.

לא צריך לרזות ולהשמין

אבל האפשרות "להתייפות" באמצעים דיגיטליים הופכת מיום ליום לפרקטיקה נפוצה גם אצל שחקנים בדרג בינוני, באמצעות AI. בעתיד המאוד קרוב, שחקנים כמו כריסטיאן בייל לא יצטרכו לרזות ("המכונאי") או להשמין ("סגן הנשיא") בשביל תפקיד. ברנדן פרייזר לא יצטרך חליפת שומן ל"לווייתן" הבא שלו. לא עוד אוסקרים על טרנספורמציה פיזית לא בריאה, אבל גם לא עוד מאפרים, אומני אביזרים ומעצבי תלבושות.

הרוב סבורים, כמו הח"מ, שבסופו של דבר תהיה זו דווקא חברה חיצונית לענף שתפרוץ עם הפקת סרט AI מלא, שיזכה לאהדת הקהל והביקורת. בדומה למה שקרה עם "פיקסאר" בשנות ה-90 ו"צעצוע של סיפור" שלה, שהיווה את רגע הפריצה של האנימציה הממוחשבת (CGI).

וכך, כשהוליווד עומדת בצומת דרכים בין המורשת לחדשנות, ה-AI ממשיכה לטוות את יכולותיה ללב ליבה של התעשייה. הפיתוי להפחית עלויות ולפתח כלים יצירתיים לא ניתן להכחשה או להתעלמות, ומנגד קיים הצורך לשמר את המגע האנושי, הלב הפועם של הסטוריטלינג באשר הוא, שהיה תמיד סוד הקסם ההוליוודי. בסופו של דבר זו לא תהיה הטכנולוגיה שתגדיר את העתיד, כי עם הבחירה האנושית איך וכיצד לרתום אותה לשירות האומנות.

עוד כתבות

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: Shutterstock

העתירה למניעת עישון בבתי מגורים: האם שופטי בג"ץ יתערבו?

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

רפיח / צילום: Reuters, Hatem Khaled

גלנט על התנגדותו לממשל צבאי בעזה: "אין לנו חיילים לזה"

התובע בהאג ביקש צווי מעצר גם נגד גלנט, דף והנייה ● צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • עדכונים שוטפים

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים לבחינות עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית