גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוששים מחשיפת שערוריה: מי עוצר את פרסום הדוקו על פרינס?

דוקו חדש שהפיקה נטפליקס אמור לספק תמונה מקיפה ומרתקת על כל הגוונים של הגאון המוזיקלי פרינס ● אלא שמנהלי העיזבון שלו חונקים את האפשרות להפצתו, פן דמותו תוכתם ומעמדו האייקוני ייפגע ● כך מסכלים שיקולי כסף ואינטרסים את הרגע שלו יייחלו מיליוני מעריצים

פרינס מקבל את פרס האמן הבינלאומי הטוב ביותר בטקס פרסי הטלוויזיה בלונדון, 1985 / צילום: Reuters, Bridgeman Images
פרינס מקבל את פרס האמן הבינלאומי הטוב ביותר בטקס פרסי הטלוויזיה בלונדון, 1985 / צילום: Reuters, Bridgeman Images

זה יכול היה להיות רגע חגיגי עבור מעריצי פרינס, אך במקום זאת הסרט הדוקומנטרי המדובר שהפיקה נטפליקס, תוצר של חמש שנות עבודה אינטנסיביות של הבמאי זוכה האוסקר עזרא אדלמן ("או.ג'יי: תוצרת אמריקה"), נתקע בלימבו משפטי, וסיכוי מועט שיראה אור אי פעם. העימות הזה משקף את המתח המתמיד בין חזון יצירתי ושימור מורשת אומן, כשבאמצע ניצבים אינטרסים כלכליים כבדים.

נטפליקס מציגה עוד סיפור אהבה עם פערי גיל, והפעם פמיניסטי
● הוליווד לא ידעה לשחק את המשחק, וההפקות נטשו לטובת מי ששלח יד לכיס

הדוקו הגנוז - אפוס ביוגרפי באורך 9 שעות - כולל שלל ראיונות עם חברים, שותפים עסקיים ואומנותיים, בנות זוג לשעבר ולמעשה כל מי שיכול היה לשפוך קצת אור על אישיותו האניגמטית ורבת הפנים של הגאון המוסיקלי. הסרט של אדלמן, שקנה לעצמו שם של יוצר המבצע מחקר יסודי ועריכה מדוקדקת, מבקש להציע לצופים פורטרט שלם ומרובה פנים של מושא התיעוד שלו. להציג זה לצד זה את הגאונות המוזיקלית והצדדים היפים באישיותו החידתית, יחד עם הצדדים המורכבים, הבעיתיים והאנושיים יותר של חייו. אבל כאמור, מנהלי העיזבון של פרינס נחושים לחסום את שחרור הסרט, בעיקר בטענה לפגיעה במורשתו, תוך התבססות על סעיף חוזה שמגביל את אורך הסרט.

הגישה לחומרים נחסמה

אחרי מותו הפתאומי של פרינס ב-2016, חולק עיזבונו בין אחותו טייקה וחמשת חצי-אחיו, חלוקה ששלחה את הצדדים לתסבוכת משפטית ופיננסית ארוכה. כשנטפליקס החלה את המו"מ על עסקה להפקת דוקו על חייו, העיזבון נוהל בבנק מסחרי, ויורשי העיזבון היו חייבים לו מיליונים. אבל ב-2022 בית משפט במינסוטה, מכורתו של פרינס, קבע שהנכסים יחולקו בין שתי ישויות: "פיימרי ווייב מיוזיק", חברה שקנתה את חלקם של חצאי האחים בירושה, וחברה שנקראת "מורשת פרינס בע"מ" שמנהלים יתר היורשים, מפיק מוזיקלי בשם צ'ארלס ספייסר ועורך דין בשם לונדל מקמילן (שעבד עם פרינס לתקופה בשנות ה-90 ותחילת ה-2000) - שני שמות חדשים שלא היו מעורבים בעסקה מול נטפליקס.

החלוקה החדשה בניהול העיזבון הפכה משמעותית מבחינת אדלמן ונטפליקס. עם כניסתם לתפקיד הם החלו לחסום את גישת היוצרים ל"כספת החומרים" בפייזלי פארק (ביתו והסטודיו של פרינס) והשלמת הפרויקט הפכה לקשה מאוד.

בסוף התהליך, מנהלי העיזבון קיבלו חומרים חלקיים של הסרט מאדלמן ונטפליקס, שהתמקדו בשנותיו המוקדמות של פרינס. הם הביעו חוסר שביעות רצון מהטון של הסרט ומתוכנו. החיכוכים הלכו וגברו ועם קבלת הסרט הסופי ב-2023, תגובתם הייתה עשרות עמודי הערות הדורשות שיבוצעו שינויים משמעותיים. מקמילן, דמות דומיננטית במיוחד, בעל ניסיון בניהול עיזבונות ובתעשיית הבידור בכלל, התעקש שהדוקו במתכונתו הנוכחית יעשה "נזק לדורות" למורשת של פרינס.

הסרט של אדלמן אמנם מקבל תמיכה מלאה מנטפליקס, הכוללת את זכותו לגרסה הסופית, אבל סעיף בחוזה שהגביל את הסרט לשש שעות מאפשר לעיזבון לעכב הכול. דרישות אלה מעוררות את השאלה האם התמונה המלאה של פרינס - עם המורכבות והסתירות שבאישיותו - אי פעם תיחשף.

שרירים או אסטרטגיה

ההתעקשות של מנהלי העיזבון החדשים יכולה להיות סתם דרך לעשות שרירים כדי להראות שיש בעל בית חדש, אבל אם צוללים עמוק יותר למפת האינטרסים בניהול עיזבון כזה, התמונה המתגלת מורכבת יותר. אפשר ללמוד הרבה מהאופן שבו מנוהל מי שלתקופה באייטיז היה "יריבו" האומנותי הישיר של פרינס - מייקל ג'קסון. מנהלי העיזבון של ג'קסון מייצרים ממנו מאות מיליוני דולרים בשנה: מהוצאות מחודשות של אלבומים, הצגות בברודווי ושורה של פרויקטים יצירתיים ומכירת רישיונות שהם אוצרים בקפידה. אסטרטגית, הם מקפידים שג'קסון יוצג כקורבן של המדיה ושל לחצים משפחתיים וחברתיים, ומקפידים לדחוק הצידה הרבה מהמחלוקות שהקיפו את חייו, ובראשן ההאשמות בניצול מיני שנחקרו לאורך כמעט עשור, העלולות להעיב על מורשתו. כך הם הגיבו בתקיפות ובנחרצות באמצעים משפטיים לדוקו של HBO "למצוא את ארץ לעולם לא", וכך הם דאגו לשלוט בביופיק שעומד לצאת בשנה הבאה בבימויו של אנטואן פוקוואה ("יום אימונים מסוכן") ובכיכובו של ג'אפר ג'קסון, אחיינו של האמן המנוח. מסגור תדמיתו של ג'קסון כגאון שהובן שלא כהלכה מסייע למנהלי העיזבון לייצר פדיונות נאים.

לפרינס, שבחייו היה קנאי מאוד לפרטיותו ולחייו האישיים, אין "אקדח מעשן" מהסוג שיש בביוגרפיה של ג'קסון. אלא שהסרט כולל הצטברות של עדויות על אישיות מורכבת, מלאת סתירות וניגודים, שלצד נדיבות וטוב לב ידע גם התפרצויות אלימות כלפי בנות זוג, והפגנות של רוע בלתי מוסבר כלפי הקרובים אליו. הסרט גם מציע שתדמיתו הקרה, המחושבת ומלאת הביטחון העצמי הסתירה אישיות הרבה פחות בטוחה בעצמה, תוצר של ילדות בבית קשה, שבו אביו, מוסיקאי מוכשר אך מתוסכל, היכה את אימו תכופות ויצר אצל ילדיו מערכת יחסים משפחתית המבוססת על "מקל וגזר" או שילוב בלתי אפשרי של אהבה ורוע.

אדלמן, שהגיע להפקה אחרי שהבימאית אווה דוברניי פרשה מהפרויקט, טוען שאף שהוא מעריך את הגאונות המוסיקלית של פרינס, הוא אינו "מעריץ" ומבקש להציע פורטרט אנושי מורכב שלו כאמן וכאדם, שישקף בצורה הכי טובה את מורשתו. כך למשל, הסרט מספק זווית חדשה ומעניינת על הסולו המפורסם שניגן במחווה לג'ורג' הריסון לפני 20 שנים על במת "היכל התהילה של הרוקנרול" לצד טום פטי, ג'ף לין, מארק מאן, סטיווי ווינווד ודאני הריסון. הסרט מציע שהסולו, מלא האגרסיה והרהב, היה תגובה של פרינס להשמטתו הבלתי נתפסת מרשימת 100 הגיטריסטים הגדולים של כל הזמנים במגזין ה"רולינג סטון", שהמו"ל שלו הוא אחד המייסדים של "היכל התהילה". חבריו מספרים שהוא נהג לצפות בביצוע שלו שוב ושוב, כמעט כמו מעריציו האדוקים ביותר.

גישתו העיתונאית של אדלמן לפרויקט עומדת כנראה בסתירה לרצונם של מנהלי העיזבון להמנע מכל הכתמה אפשרית, גם אם מינורית, שעלולה להרחיק מעריצים פוטנציאליים או לפגוע במעמדו האייקוני. נטפליקס, המבקשת להצטייר בתעשייה כמי שמגבה ללא תנאי את היוצרים שהיא שוכרת לפרויקטים שלה (בדומה לאיך שהתנהלה HBO בקרב המשפטי על הדוקו על ג'קסון) לא צפויה לערוך את השינויים שהעיזבון מתנה בהם את שחרור הסרט.

במקרה של ג'קסון, הצליח העיזבון לדחוק את השערוריות למינימום, ולמקד את הסיפור באומנות הגאונית שלו. בדיוק באותו האופן מקווים מנהלי העיזבון החדשים של פרינס לשלוט בדימויו הציבורי ולמקסם רווחים. מי מפסיד מזה? כולנו. הקבוצה המצומצמת של מקורבים ועיתונאים שזכו לראות את התוצר של אדלמן טוענים שהוא מציע הזדמנות ייחודית להעמיק בדמותו של פרינס. אם המאבקים המשפטיים לא ייפתרו, ייתכן שהמורשת המלאה והמורכבת של האמן תישאר מאחורי החומות של העיזבון - לתמיד.

עוד כתבות

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית / צילום: כדיה לוי

ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית: "כמות העסקים בחברה הערבית נמצאת במגמת צמיחה"

בכנס אחריות עסקית של גלובס הציג חסן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, את האתגרים והשינויים שעוברים על החברה הערבית בישראל ● בנוסף הוא ציין כי העובדים הערבים מתאפיינים בוותק ממוצע של 140% בהשוואה לעובדים הכלליים, וכי "כמות העסקים בחברה הערבית נמצאת במגמת צמיחה"

וורן באפט. לא מרגיש בנוח להשקיע / צילום: Shutterstock

משקיע העל מפחית את השקעותיו. בשוק מנסים להבין מה זה אומר

ברקשייר האת'ווי אוגרת מזומנים בדפוס שנראה דומה לתקופת המשבר ב־2008, אך הפעם יש לה מספר סיבות חדשות ● מתמחור מנופח של מניות ועד חיפוש אחר עסקאות גדולות: מה עומד מאחורי המהלך יוצא הדופן של באפט? והאם המשקיעים צריכים להיות מודאגים?

ישיבת הממשלה לאישור תקציב המדינה לשנת 2025 / צילום: מעיין טואף / לע״מ

S&P: המלחמה תימשך והתאוששות כלכלת ישראל תידחה ל-2026

על פי הדוח של S&P, הגירעון בתקציב צפוי להגיע ל-9% מהתוצר בסוף 2024, ולהישאר ברמה גבוהה של 5%-6% מהתמ"ג עד 2027 ● החברה, שהורידה את דירוג האשראי של ישראל ל-A בחודש שעבר עם תחזית שלילית, לא נקטה הפעם בצעדי דירוג חדשים

אלי אדדי / צילום: רמי זרנגר

המהלך הראשון של מנכ"ל סלקום החדש: שיתוף פעולה אסטרטגי עם HOT

סלקום הודיעה על שיתוף פעולה עם HOT, במסגרתו ישתפו ביניהן תוכן וייצרו ממשק משותף ● לאחרונה הודיעו yes ופרטנר על מהלך דומה ● בשני המקרים, דרוש אישור של רשות התחרות ● החשש: פגיעה בשירות ועליית מחירים כתוצאה מהתכווצות מספר השחקנים בשוק

יו''ר ש''ס אריה דרעי / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

עוד תקציבים ומשרות בדרך: "חוק הרבנים 2" עבר בקריאה ראשונה

הכנסת אישרה הלילה את הצעת החוק המעניקה לשר הדתות מש"ס סמכויות רחבות במימון ובהוספת תקנים למועצות דתיות ● הייעוץ המשפטי של ועדת החוקה התנגד להצעה, וגם באופוזיציה תוקפים: "חגיגת ג'ובים מושחתת"

המעבדות בביה''ס לרפואה באוניברסיטת רייכמן / צילום: רמי סיני

90 אלף שקל בשנה: המל"ג אישר לאוניברסיטת רייכמן להקים בית ספר לרפואה

אחרי השקעה של עשרות מיליוני דולרים בתמיכת קרן רקנאטי, בניית מעבדות, גיוס מרצים ושריון שדות קליניים, וגם לחץ של שר החינוך קיש, בית הספר לרפואה צפוי לצאת לדרך כבר בפברואר השנה

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

ישראייר במכתב חריף למשרד התחבורה: "מצב בלתי נסבל שמחייב תיקון"

חברת התעופה ישראייר לגורמים בממשלה: על המדינה לשנות את חוק שירותי התעופה ולהתאימו למציאות הביטחונית המשתנה ● חברות תעופה זרות כבר דרשו את התיקון לחוק ● ברקע התיקון שיוכל לסייע להגביר את התחרות, אך עלול גם לפגוע בצרכנים, עומד גל של תביעות משפטיות נגד ישראייר, בעקבות ביטולי ושיבושי טיסות שנגרמו בשל המלחמה

עמית שגיא, סמנכ״ל שיווק דאטה ודיגיטל של ישראכרט, בכנס אחריות עסקית של גלובס / צילום: כדיה לוי

סמנכ"ל השיווק של ישראכרט: "ארגונים הם חלק מאקו־סיסטם כלכלי: כשהוא טוב - למותגים טוב"

עמית שגיא דיבר בכנס האחריות העסקית של גלובס על החשיבות של השקעה בתחום ה-ESG, והציג מודל להטמעת אסטרטגיית ESG ברת־קיימא בארגונים ● שגיא: "אנחנו ניזונים מהסביבה ומהקהילה, ואנחנו חייבים להחזיר"

בקבוקי מי עדן / צילום: יח''צ מי עדן

טמפו חוברת לשותפים בהצעה לרכישת מי עדן

מכירות מי עדן מוערכות בכ-600 מיליון שקל בשנה והנתח שלה בשוק המבורקד עומד על כ-38% ● טמפו דיווחה כי התקשרה בהסכם עם שותפות נוספות שהגישו הצעה לרכישת 100% ממניות מי עדן במסגרת מכרז

מייקל סיילור / צילום: ap, Rebecca Blackwell

פשוט להשקיע בביטקוין: כך ניתן להצטרף לטיסת המטבע הדיגיטלי

רכישת קרנות סל זרות, מסחר ישיר בארנק חם וקר או בחירה במניה הלוהטת בוול סטריט, שהיכתה אפילו את התשואה של הביטקוין עצמו ● כל הדרכים, וכן היתרונות והחסרונות שבלהיחשף לבהלת המטבע הדיגיטלי

אוניברסיטת תל־אביב / צילום: Shutterstock

התיקון בחוק על היטלי השבחה שעלול לעלות למוסדות ציבור מיליוני שקלים

חוק ההסדרים מבטל את הפטור שיש למוסדות ציבור במקרה של מכירת קרקע למטרת מגורים או מסחר כשהרווח משמש לטובת המוסד ● בין המוסדות שיפגעו: אוניברסיטאות וכנסיות

ענבל אור בבית המשפט, היום / צילום: ניצן שפיר

פרשת ענבל אור: זה עונש המאסר שמבקשת הפרקליטות

יזמית הנדל"ן לשעבר הורשעה בהעלמת מס, במרמה בנסיבות מחמירות ובעבירות על חוק הגנת הצרכן ● אור לא התייצבה היום בזמן לדיון בעניין העונש שיוטל עליה; אחרי שהוצא נגדה שוב צו מעצר, היא הגיעה לביהמ"ש ● התביעה ביקשה להטיל עליה 8-12 שנות מאסר ● השופטת החליטה לדחות את הדיון בחודש כדי לאפשר לאור לשקול לקבל תסקיר שירות מבחן - זאת למרות "התנהלותה המניפולטיבית"

מנכ''ל רפאל, יואב תורג'מן / צילום: סיון פרג'

מבקר המדינה: ברפאל לא תחקרו כראוי מספר אירועי סייבר

בדוח צוין בין היתר כי כמה מסמכי תחקור אירועי סייבר לא התייחסו להפקת לקחים נדרשת, וכי רפאל לא קבעה את התדירות לביצוע הסקרים ומבדקי החדירה הנדרשים ● אנגלמן: "לתעשיות הביטחונית אין פריבילגיה שלא ללכת על הצד המחמיר בהגנת סייבר" ● רפאל בתגובה: "כלל הפערים שצוינו בדוח קיבלו מענה"

פאנל בהשתתפות רותם נחמני, טלי תובל ונוי קדם מדמון ובהנחיית שירלי קנטור / צילום: כדיה לוי

בין קמפיין דלתא, דרך בזק ועד קרן הרפתנים של תנובה: ההתגייסות של המותגים במלחמה

בפאנל שנערך היום בנושא "מותגים מתגייסים" בכנס אחריות עסקית של גלובס, נבחנה השאלה כיצד השיווק יכול לעשות אימפקט, וכיצד פעילות ה-ESG שהחברות מפתחות בשנים האחרונות סייעה בשנת המלחמה האחרונה לייצר פתרונות שיווקיים

עו''ד דרור מתתיהו / צילום: רמי זרנגר

עו"ד דרור מתתיהו עוזב את משרד פישר אחרי עשור ויוצא לדרך עצמאית

לאחר עשור, פורש עו"ד דרור מתתיהו, ראש תחום צווארון לבן ושותף במשרד עורכי הדין פישר (FBC) ומקים משרד בוטיק בתחום הצווארון הלבן והליטיגציה ● בין לקוחותיו במהלך השנים היו: שגרירים, ראשי ערים ואת חבר הכנסת דוד ביטן נגדו מתנהל תיק שוחד בשנים האחרונות

ד''ר רות דגן, שותפה, ראש תחום איכות הסביבה ושינוי אקלים, הרצוג / צילום: כדיה לוי

למי שיעלה על הרכבת: ההזדמנות האדירה במעבר לכלכלה נטולת פחמן

במהלך כנס האחריות העסקית של גלובס, הסבירה ד"ר רות דגן מדוע אימוץ רגולציה בתחום הסביבתי צריך להיות חלק בלתי נפרד מהאסטרטגיה של תאגידים ● איך בחירתו של דונלד טראמפ יכולה להשפיע?

סניף של רשת ספאר / צילום: גלית חתן

מה עובר על ספאר ישראל: ביטול ההסכם בבאר שבע והתוכניות לתל אביב

סניף שני של רשת ספאר ההולנדית היה אמור להיפתח עד סוף השנה בישפרו באר שבע, אולם סכסוך עם הזכיין הישראלי הוביל לביטול ההסכם ● שני הצדדים מאשימים זה את זה בכישלון המהלך ומדברים על טענות "מגוחכות" ● במקביל, בספאר מתכננים לפתוח 5 סניפים חדשים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: חיים צח / לע''מ

הפרקליטות מתנגדת לדחיית עדות נתניהו: "נוגד את האינטרס הציבורי"

צוות ההגנה של נתניהו ביקש לדחות בחודשיים וחצי את עדותו הקבועה לתחילת דצמבר ● בבקשה נכתב כי מאז שהוחלט על מועד עדותו של רה"מ, התרחשו "שורת אירועים יוצאי דופן שהפכו את הכנתו למסירת עדות לבלתי אפשרית בסד הזמנים הנוכחי" ● הפרקליטות: "הטעמים המפורטים בבקשה הנוכחית כבר הונחו בפני בית משפט זה ונלקחו בחשבון בקביעת מועד פרשת ההגנה"

מטוסי קרב מדגם F15IA / הדמיה: בואינג

25 מטוסי קרב, למעלה מחמישה מיליארד דולר ושורה של סימני שאלה

משרד הביטחון אישר רכישת 25 מטוסים מתקדמים מבואינג, כאשר לדבריו, התשלום בגובה כ־5.2 מיליארד דולר יבוצע "מכספי הסיוע האמריקאי" ● עם זאת, לא ברור מהם תנאי התשלום ועד כמה ישולבו חברות ישראליות בפרויקט ● גלובס סוקר את השאלות המרכזיות בסוגיה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הצעת החוק החדשה שעשויה לשנות את עתיד לשכת עורכי הדין

הממשלה תומכת בהצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד, אשר תעלה להצבעה מחר, ולפיה השליטה בקביעת גובה דמי החבר ללשכה תעבור לידי שר המשפטים ● בלשכת עורכי הדין מתנגדים: "דגל שחור מתנוסס מעל ההצעה שתגרום לקריסה"