גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גלובוס הזהב הוא כבר לא חגיגה של כישרון ויצירה, אלא עסק כלכלי נטו

גלובוס הזהב מספק הרבה נושאי שיחה על כוכבי הוליווד אבל הוא כבר לא עוד טקס שמהלל עשייה, אלא חלק מאסטרטגיה שיווקית שייעודה להשיא רווח לבעליה, בכל פלטפורמה אפשרית

דמי מור. קמפיין שעובדים עליו טובי היחצנ''ים / צילום: Reuters, Dan MacMedan-USA TODAY
דמי מור. קמפיין שעובדים עליו טובי היחצנ''ים / צילום: Reuters, Dan MacMedan-USA TODAY

מטבע הדברים, הכוכבים הגדולים הם אלה שמושכים את כל תשומת הלב בטקסי הפרסים, ובטקס גלובוס הזהב השבוע זו הייתה דמי מור, שבזכייה מפתיעה ונאום אישי ומרגש שיפרה מאוד את סיכוייה למועמדות ולזכייה גם באוסקר. אבל מאחורי הקלעים, טקס גלובוס הזהב - שעדיין נמצא בתהליך שיקום משנים של שערוריות ובעיות - נמצא יותר מאי פעם תחת השפעות תאגידיות מסחריות. האירוע כולו הופך אט אט ליותר מעוד טקס חלוקת פסלונים לצומת משמעותי שבו נפגשים כסף והשפעה.

זה הלהיט המפתיע הגדול ביותר של דיסני, שמונה שנים לאחר שיצא לאקרנים
מודל ההפקה החדש שמאתגר את הוליווד, ועשוי לשים סוף לחגיגת המשכורות 

טום קרוז וסקרלט ג'והנסן החזירו את הפרסים

ב-2021 פרסם הלוס אנג'לס טיימס מאמר ש"מגלה" שבין 90 חברי איגוד העיתונאים הזרים (Hollywood Foreign Press Association), הגוף "ללא מטרות הרווח" שהפעיל מאז 1944 את פרסי גלובוס הזהב, אין אף חבר שחור. זה לא היה המאמר היחיד של הל.א. טיימס שחשף שערוריות כאלה ואחרות על ה-HFPA. למעשה היו 50 כאלה, מעין "מתקפה" רבתי על הגוף. מבחינת הוליווד עצמה לא הייתה שום "חשיפה" במאמרים האלה, כי כולם ידעו הכול גם קודם. ידעו שהאיגוד הזה מושחת, או לפחות מפוקפק, שהוא לא מקצועי, שהפעילויות הפילנתרופיות שהוא מעורב בהן נגועות. ג’ימי קימל, שעבד אז כמנחה של טקס האוסקר, אמר: "כולם יודעים שהפרסים לא אמיתיים. מדובר בחבורה של שליחים על אופניים שהבינו יום אחד שהם יכולים לקבל ארוחות ערב חינם אם ייסדו את הארגון הזה. אני לא יודע למה לקח כל כך הרבה זמן לכולם להבין את זה. כולם יודעים שאם תעניק איזה גביע, מישהו יבוא לקחת אותו".

אבל מהרגע שזה נחשף לציבור, הרבה מהכוכבים והאולפנים הסירו את ידיהם ואת שמותיהם מהארגון. הגדילו לעשות "לוחמי הזכויות" טום קרוז וסקרלט ג'והנסן, שהחזירו במחאה את הפרסים שבהם זכו. רשת NBC, ששילמה את הסכום המופרע לגמרי - 60 מיליון דולר לשנה - בשביל הזכות לשדר את הטקס, זכתה סוף סוף בתירוץ מושלם לסיים את ההסכם הגרוע מבחינתה.

למה הוליווד שיתפה פעולה עם זה עד אז? ובכן, האיגוד ידע להרים מסיבה מוצלחת, הקהל אהב את זה, והטקס שימש את האולפנים לקדם סרטים לקראת האוסקר. זו הייתה פלטפורמה פרסומית-שיווקית ולאף אחד לא באמת היה אכפת מיהם השופטים. קהל הצופים (יש לומר אולי צופות, כי הוא מורכב ברובו מנשים מבוגרות) רצה בסך הכול עוד הזדמנות לראות סלבריטיז חוגגים ונהנים מהחיים כמו שרק בהוליווד יודעים.

המיליארדר רכש והכריז על רפורמה

איגוד העיתונאים הזרים (HFPA) נוסד ב-1943 על ידי כמה עיתונאים הוליוודיים, וכבר בשנה לאחר מכן החל לחלק מועמדויות ופרסים. בשנות השיא הטקס היה מביא 20-30 מיליון צופים פר שידור, אך בשנים האחרונות, במקביל לירידה בצפייה הלינארית, אחרי המגפה והחרם, הוא הגיע לשפל של 6.8 מיליון צופים. גם המאמרים של הל.א. טיימס עשו את שלהם וב-2021 "גלובוס הזהב’ נזרקו מהטלוויזיה וערכו טקס מצומצם. ב-2022, אחרי ש-NBC הודיעה שלא תשדר ודרשה פומבית "רפורמה משמעותית", לא התקיים טקס כלל. השאלה שעלתה הייתה האם הגלובוס יכול לשרוד את המשבר.

אז הגיע המיליארדר טוד בוהלי, מבעלי קבוצת הכדורגל צ'לסי והבעלים של דיק קלארק הפקות, ששימשה כמפיקה של הטקס לאורך השנים. הוא החליט לרכוש את גלובוס הזהב ולהפוך אותו לחברה פרטית למטרות רווח, במקום מלכ"ר כמו כל טקסי הפרסים האחרים. כמובן שהוא הכריז על רפורמה: מינוי 300 שופטים מכל העולם ומכל הצבעים והסוגים במקום 90 קודם לכן; הדחה של כמה חברים "בעייתיים" במיוחד; וביטול כל מיני פרקטיקות פרסומיות שהיחצנ"ים בהוליווד לא אהבו ונאלצו לשתף איתן פעולה פשוט כי לגוף היה הרבה כוח.

גם לחברת פנסקי מדיה, השותפה השנייה בחברת ההפקות ומי שמחזיקה בזכויות המותג של גלובוס הזהב, יש אינטרסים רבים בתעשייה. פנסקי מחזיקה ברוב עיתוני הבידור המובילים - דדליין, וראייטי, אינדיווייר, רולינג סטון, הוליווד ריפורטר ועוד, והיא בעצם מתפרנסת מלמכור לאולפנים שטח פרסום כדי לקדם את הסרטים לקראת עונת הפרסים שבין היתר היא מחלקת. בקונטקסט הזה, גלובוס הזהב אינו "עוד טקס פרסים" שמטרתו ליהנות ולחגוג עשייה, אלא חלק מאסטרטגיה שיווקית ומסחרית שייעודה המוצהר - להשיא רווח לבעליה, בכל הפלטפורמות האפשריות.

אחרי ההסכם עם NBC בוהלי ניסה להוציא מכרז, אבל אף גוף שידור לא הציע את הסכומים שהוא רצה, אפילו לא קרוב. לבסוף בזכות שביתת התסריטאים, שהותירה את ערוצי הטלוויזיה שוממים מתוכן, הוא הצליח לסגור עם CBS על עסקה חד-שנתית עם אופציה, שמוערכת ב-10-15 מיליון דולר. כששאלו את CBS למה בעצם היא לקחה את הטקס הנגוע הזה היא ענתה בפשטות - היא זקוקה לפלטפורמה לקידום המוצרים שלה, ואין לה מספיק תוכן כרגע. שידור הטקס שובץ מיד לאחר שידור הפוטבול עתיר הרייטינג של יום ראשון, חלון בו עד כה הם נאלצו לשבץ שידורים חוזרים של "ילוסטון". זה לא סוד שהגלובוס כעסק היה מאוד רוצה - אחרי שיסתיים החוזה הנוכחי עם CBS - לחתום על חוזה שידור עם נטפליקס (שבינתיים מעדיפה לשדר את טקס פרסי איגוד השחקנים).

מוודאים שהסרטים הפופולריים יהיו שם

הבעייתיות בהפיכת הטקס לעסק למטרות רווח מתבטאת באופנים רבים. לא רק הגשת אוכל שלא הוצע בעבר, הוספת קטגוריה בתחום הסטנדאפ שיקר לליבה של נטפליקס או כזו של "הישג סינמטי וקופתי" כדי לוודא שסרטים וכוכבים פופולריים ("ברבי", "מרשעת") יהיו נוכחים. בטקס האחרון למשל, "אמיליה פרז", סרט של נטפליקס, גרף פרסים חשובים רבים - שחקנית משנה, הסרט הטוב ביותר בז'אנר קומדיה/ מיוזיקל. המפיקים הגדילו והקרינו על מסך באולם לאורך כל הטקס את מספרי הפרסים בהם כל אולפן זכה, הופכים אותו למעין אולימפיאדה; זה תחום שבו לנטפליקס, הפועלת תחת מותג אחד בטלוויזיה ובקולנוע, יש יתרון מובנה על האולפנים המסורתיים מפוצלי המותגים (דיסני / הולו / FX למשל). גם ביריבות בין A24 ו"ניאון" - שתי חברות הפקה והפצה של סרטי ארט-האוס עצמאיים - יש למארגני הטקס עניין (פנסקי מחזיקה מניות מיעוט ב-A24). בטקס השבוע, "הברוטליסט" של A24 זכה בפרסים גדולים בעוד "אנורה" של ניאון לא זכה בכלום, וגם אם הפיקוח על תהליך ההצבעה מעולה ולא נפל בו כל דופי (ואיש לא חושב אחרת), אפשר לטעון שמידת האותנטיות של הזכייה מוכתמת.

התהליך בו הוליווד מכפיפה את הצד האומנותי שלה לאינטרסים תאגידיים הוא כבר בן עשרות שנים. טקסי הפרסים היו מאז ומעולם "מרוץ סוסים" בו לקמפיינים, כסף, פוליטיקות, כוח והשפעה יש משמעות אדירה. גם הנאום של מור הוא חלק מקמפיין שעובדים עליו טובי היחצנ"ים ומעורב בו הרבה כסף. אבל העובדה שכעת האינטרסים הכלכליים גלויים לכל, מסיטה את המוקד ממטרתם המקורית של טקסי הפרסים - חגיגה של הישגים אומנותיים ובחינת מי ראוי לכבוד - לכזה שבוחן את האינטרס הכלכלי שבבסיס הזכייה. נראה שמה שקרה לגלובוס הזהב הוא בסך הכול עוד שלב בהתמסחרות הבלתי נמנעת של הוליווד.

עוד כתבות

קרנות כספיות. שימו לב לדמי הניהול / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דמי הניהול בקרנות הכספיות זינקו עד פי שלושה. האם להוציא את הכסף?

העלאת דמי הניהול בקרנות הכספיות נשמעת דרמטית אך בפועל מדובר על תוספת של עשרות שקלים בודדים בשנה והן עדיין מספקות תשואה גבוהה משמעותית מהפיקדונות הבנקאיים ● ליאור כגן, מיטב: "קרן כספית זו דרך להתמודד עם יוקר המחיה" ● אייל גורן מאי.בי.אי: "בפיקדון בבנק אתה מקבל הרבה פחות, פשוט לא קוראים לזה דמי ניהול"

שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער / צילום: מיכאל דימנשטיין, לע''מ

המתווה החדש של השרים לוין וסער לוועדה לבחירת שופטים

לפי המתווה, הרכב הוועדה יכלול שלושה חברי קואליציה (שרים וח"כ), חבר אופוזיציה, שלושה שופטים ושני עורכי דין שאינם נציגי לשכת עורכי הדין - אחד לפי בחירת הקואליציה והשני לפי בחירת האופוזיציה ● מינוי שופט לביהמ"ש העליון ידרוש תמיכה של לפחות חבר קואליציה אחד וחבר אופוזיציה אחד ● בכוונת הקואליציה לקדם תיקון להצעת החוק הקיימת שעברה קריאה ראשונה ולהביא את המתווה להצבעה עד סוף פברואר

אחוזה בשכונת פלסיידס שבלוס אנג'לס עולה באש, אתמול (ד') / צילום: ap, Eugene Garcia

"כמו ארמגדון": הרחובות של השכונה היוקרתית בוערים, והעשירים בורחים

האזור, הידוע בנופי הטבע והאוקיינוס שלו, לא היה נתון לשריפות יער בעשורים האחרונים, אך 96% מן הנכסים בשכונה יהיו נתונים לסכנת שריפות ב-30 השנים הבאות ● שווי הבית הטיפוסי בפסיפיק פליסיידס יורד ב-4.9% מדי שנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

שווי של מאות מיליוני שקלים: האם אנו צפויים לגל הנפקות בת"א ומי היזמים שמחממים מנועים

חברת התוכנה אלעד מערכות, שמעוניינת לגייס 120 מיליון שקל בהנפקת IPO, עשויה לבשר על ראשיתו של גל הנפקות בת"א - לאחר שנתיים שחונות ● חתם: "אין היום מקום לחברות החלום שהגיעו לבורסה ב–2021; שוק ההון מחפש חברות גדולות, רווחיות, עם תזרים"

מטוס של RYANAIR / צילום: מיכל רז חיימוביץ

חברת לואו קוסט גדולה בדרך חזרה לישראל, אבל יש לה תנאי אחד

לאחר חודשים ארוכים שבהם ריינאייר לא פעלה בישראל, מנהל בכיר בחברה הודיע כי ריינאייר מתכננת לחזור להפעיל לוח טיסות מלא לישראל בקיץ הקרוב ● הוא הביע תקווה שיפתח מחדש טרמינל 1 וציין כי זה תנאי חשוב לרווחיות של הפעילות בישראל

ג'ף בזוס, סונדאר פיצ'אי, טד סרנדוס, דאג מקמילון, טים קוק / צילומים: AP - Evan Vucci,  Jose Luis Magana, John Locher, Alberto Pezzali, Richard Shotwell

עם מיליון דולר ביד: מנכ"לים עולים לרגל לאחוזת טראמפ בפלורידה

הכניסה של דונלד טראמפ לבית הלבן מלווה בחיזורים ובהתלהבות שלא נחזו בכהונתו הראשונה ● ענקי טכנולוגיה ומיליארדרים תורמים לטקס השבעתו של הנשיא הנבחר ונוהרים לאחוזתו בפלורידה, אף שחלקם הביעו התנגדות עזה אליו בעבר ● הם מגיעים עם אסטרטגיה ברורה: ניסיון להתחבב, תוך דיון בנושאי מדיניות שעשויים להטריד אותם תחת הממשל החדש

חימושים משוטטים של חברת UVISION / צילום: Reuters, IMAGO

איראן מציגה: מל"ט מתאבד שהועתק מחברה ישראלית

בזמן שצבא איראן מכריז על החידושים האחרונים שלו, כל גורם בעל ידע בענף יזהה מיד את הדמיון בין חלק בלתי מבוטל מה"פיתוחים" האיראניים לאמצעים שפיתחו בכלל האויבים שלהם ● סדרת הירו של UVISION, שממנו נראה כי הועתק החימוש המשוטט האיראני החדש, נחשבת למוצר מבוקש בשוק העולמי, כולל בארה"ב

יריב לוין ושר החוץ גדעון סער

השתלטות פוליטיקאים וביטול ביקורת על חוקי יסוד: זו המשמעות של הצעת לוין וסער

ההסכמה בין לוין לסער, שני שרים מהקואליציה, על תיקון הרכב ודרכי המינוי בוועדה לבחירת שופטים, משנה את יחסי הכוחות בתוך הוועדה, מפחיתה מכוחם של השופטים ומעלה את כוחם של הפוליטיקאים ● שינוי דרמטי נוסף עליו סיכמו השניים הוא חקיקת חוק יסוד החקיקה, שכולל שינוי מסוכן בדמות ביטול הביקורת השיפוטית על חוקי יסוד

פינוי בינוי בבת ים. לעגן בכתב כל התחייבות / צילום: ערן גמליאל

האם דייר מבוגר בפרויקט פינוי בינוי יכול לדרוש דירה בקומה גבוהה יותר מזו שנקבעה בהסכם עם היזם?

לאחר שחתם על הסכם מול יזמית בפרויקט פינוי בינוי בבת ים, דייר בן 94 ביקש לקבל חניה נוספת ודירה בקומה גבוהה יותר ● הוא ביסס את תביעתו על טענה כי קיבל מהיזמית הבטחה בעל פה, אך הדברים לא צוינו בהסכם הכתוב ● מה קבע בית המשפט?

מייסדי אנדוסטרים, מימין: אלון מאי ודנאל מאייר / צילום: אלעד נפתלי

אנדוסטרים גייסה 5 מיליון דולר ונמכרת ב-100 מיליון – לפחות

אנדוסטרים תהפוך למרכז הפיתוח של תאגיד קנקה היפני בישראל ותגייס עובדים נוספים - המרוויחה הגדולה היא קרן פרגרין ● איל ליפשיץ, שותף בפרגרין: "למכור חברה ישראלית ליפנים באמצע מלחמה זה אירוע שאצטרך לכתוב עליו ספר"

הפגנות של החות'ים בתימן נגד ישראל / צילום: Reuters, Osamah Yahya

דיווח: "גל תקיפות של ישראל בתימן, גם בבירה צנעא"

בתימן מדווחים: מטרות תת-קרקעיות הותקפו, בהן אתרי מכ"מים ● זוהתה גופתו של החטוף חמזה אל-זיאדנה, הלווייתו התקיימה היום ברהט ● כוחות צה"ל, מג"ב ושב"כ נמצאים בפעילות נרחבת סמוך לג'נין, מספר חשודים נעצרו ● עצרת מתקיימת מחוץ לחומות העיר העתיקה בירושלים בדרישה להסכם לשחרור החטופים ●  שר הביטחון לרמטכ"ל: הכן תוכנית להכרעה מוחלטת של חמאס בעזה ● עדכונים בולטים

אתר התרסקות מטוס הבואינג של Jeju Air בדרום קוריאה / צילום: ap, Ahn Young-joon

איך אנשים שורדים אסונות תעופה שהורגים כמעט את כל השאר?

משתנים רבים קובעים את יכולת השרידות באסונות תעופה ● כך למשל, הניצולים בשתי התרסקויות המטוס האחרונות בדרום קוריאה ובקזחסטן, בהן נהרגו 217 בני אדם, ישבו בחלק האחורי ● חוקרי בטיחות אווירית מודים: "גם המזל משחק תפקיד"

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בפעם השלישית הערב: כטב"ם נוסף ששוגר מתימן יורט בים

בעקבות צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט: בית הנבחרים בארה"ב אישר סנקציות נגד בית הדין בהאג ● צה"ל על ההתרעות שהופעלו במערב הנגב: יורט כטב"ם ששוגר ממזרח ● כ-800 הורים לחיילים בפנייה לנתניהו: "דורשים את סיום המלחמה" ● נבחר נשיא חדש ללבנון: הגנרל ג'וזף עון, מפקד הצבא מאז 2017 ● סמ"ר מתתיהו יעקב פרל, סמ"ר קנאו קאסה וסמ"ר נבו פישר נפלו בקרב בבית חאנון ● 99 חטופים - 461 ימים למלחמה ● עדכונים שוטפים

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה מעורבת באירופה; מניית מרצדס-בנץ מזנקת ב-4%

מדד הקאק עולה ב-0.2%, הדאקס מטפס ל-0.3%, והפוטסי משיל מערכו 0.4% ● היום יפורסמו נתוני התעסוקה והצמיחה בארה"ב ● בורסות אסיה ננעלו בירידות שערים ● אמש לא התקיים בארה"ב מסחר, לרגל יום זיכרון לאומי שהוכרז בעקבות מותו של הנשיא ה-39 של ארה"ב, ג'ימי קרטר ● החוזים העתידיים בוול סטריט נסחרים בירידות

פאזאל מרצ'נט / צילום: Sara Vaz

צעד לקראת הנפקה? Wiz ממנה סמנכ"ל כספים

פאזאל מרצ'נט, שרכש את עיקר ניסיונו בתפקיד ניהול כספים בענף הקולנוע והטלוויזיה, וכן היה שותף לניהול חברת סייבר פרטית, ייכנס לתפקיד סמנכ"ל הכספים ב-WIZ ● מרצ'נט הוא חסר ניסיון בהנפקות ראשונות לציבור בוול סטריט, אך זה לא אומר בהכרח שאינה מכוונת לצאת להנפקה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בבורסת ת"א; אלוט זינקה בכ-14%, אל על ב-8%

ת"א 35 עלה ב-0.4%, ת"א 125 הוסיף 0.3% ות"א 90 ננעל ללא שינוי ● השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים ● בוול סטריט לא יתקיים מסחר היום לרגל יום זיכרון לאומי לנשיא ארה"ב ה-39, ג'ימי קרטר ● מהן הסיבות לעליית התשואות של אגרות החוב האמריקאיות? ● ומה צפוי במדד המחירים לצרכן בישראל בשבוע הבא?

אמברגו הנשק על ישראל התרחב, ואלה החברות שהרוויחו במיוחד

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התעשייה הביטחונית של ישראל בשיאה, הפסקת האש מתעכבת וצה"ל נאלץ להתמודד עם צלפים בצפון עזה, והתושבים באזור החיץ הסורי מפחדים מנוכחות צה"ל • כותרות העיתונים בעולם 

באר שבע. עיר מסוכנת למשקיעים / צילום: Shutterstock

העיר שהייתה כוכבת והפכה למלכודת למשקיעי הנדל"ן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתוני האוצר העלו כי באר שבע במקום ראשון בשיעור הדירות הנמכרות בהפסד ריאלי, לעתים של עשרות אלפי שקלים ● מדובר בעיקר בדירות ישנות, בזמן שהשוק מוצף בחדשות עם ממ"ד

גנרל ג'וזף עון, נשיא לבנון הנבחר / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

לאחר יותר משנתיים: נבחר נשיא חדש ללבנון - הגנרל ג'וזף עון

אחרי יותר משנתיים שלבנון מתנהלת ללא נשיא מאז סיום כהונתו של מישל עאון, היא התכנסה לבחירות ● מפקד הצבא מאז 2017 הוא המועמד שבחרו חברי הפרלמנט ● זה המועמד של חיזבאללה שפרש

השבוע בעולם / צילומים: AP(Fernando Vergara), Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מכניס את האירופים להלם ואת הקנדים למגננה, ואלכוהול יהרוג אתכם

לצבוט את עצמנו: האירופים ההמומים מזהירים את טראמפ מפני פלישה לדנמרק ● הקנדים אומרים לטראמפ שיחפש כדורי שלג בגיהינום ● הנשיא המיועד מזכיר לישראל, אולי, ש"אמריקה תחילה" ● המרוץ לאנטארקטיקה ● מדוע הדוח על האלכוהול המסרטן לא זעזע את העולם ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם