גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפך שיפוד טוסיקים לסמל ההצלחה הקולינרית של פלורנטין

שלוש מסעדות שכדאי להכיר ברביעיית פלורנטין ● "לונל" מביאה לשכונה ביסטרו שף צרפתי-תימני עם פרשנויות יצירתיות למנות מהמטבח של סבתא ● "סיח" מציעה שיפודייה מודרנית שמבוססת על ליקוט, התססות ונתחים לא שגרתיים ● "מפגש שאבי" הוא פופ-אפ של טבחית-נוודת שמגישה אוכל מסורתי ואינטימי בסטייל מקומי

מנה ב''לונל'' / צילום: דוד מויאל
מנה ב''לונל'' / צילום: דוד מויאל

מתחם "רביעיית פלורנטין" בתל אביב היה רחוק מלממש את הפוטנציאל שלו. בין חבלי לידה ותמהיל עסקי שפחות עבד, הקהל הצביע ברגליים. אבל אז קבוצת jtlv לקחה את הנדל"ן המסחרי לידיה מתוך החלטה - להביא למתחם את העסקים הכי לוהטים ומעניינים שיש. וזה עבד.

כך הפך מתחם רביעיית פלורנטין לסיפור הצלחה קולינרי

לונל: ביסטרו שף צרפתי-תימני

המסעדן עמרי קאופטיל והשף ינון אלעל החלו לשתף פעולה בגסטרו בר "מנא" - קאופטיל היה הבעלים ואלעל השף. באוגוסט 2023 הם הגיעו לרביעיית פלורנטין ופתחו בו את לונל, ביסטרו שף צרפתי-תימני. "חיפשנו לוקיישן למסעדה, וכשראינו את הנכס נדלקנו, ראינו את הפוטנציאל בו ובשכונה. בנחלת בנימין ובלוינסקי יש שפע מסעדות, אבל בפלורנטין אין באמת מסעדות שף. אמרתי, נביא קולינריה אחרת לשכונה, נעשה פיוז'ן תימני. שיפצנו במו ידינו, שני חברה צעירים בלי משקיע וגב כלכלי, ופתחנו".

מה בצלחת: בלונל הופך אלעל מאכלים מסורתיים מהעדה התימנית כמו חילבה, קובנה, ג'חנון, לחוח, עסיד (דייסת סולת) ושאוויה (תבשיל בשר) למנות שף אופנתיות ומרתקות, שנשענות על טכניקות בישול צרפתיות אבל מדברות את סבתא חביבה שלו. ברוסקטה ג'חנון עם סשימי דג נא; שווארמה לברק על לחוח עם עמבנה (עמבה-לבנה), סחוג, בצל כבוש וכוסברה; זום ועסיד - כופתאות סולת ממולאות בבשר מבושל (מעין קובה תימנית) במרק יוגורט; קובנה עם רסק עגבניות, סחוג ויוגורט; תבשיל שאוויה ועסיד - בשר ראש בבישול ארוך עם ירוקים ותבלינים מתימן, מוגש עם "ניוקי" סולת; פילה דג עם ריזוטו פריקי בבר בלאן-שמבלילה (עלי חילבה יבשים) וגבינה מלוחה; קרם ברולה לואיזה עם גלידת דבש וקרמבל סמנה ("התימנים אוהבים לשתות חלב מתוק וחם עם לואיזה. שתיתי את זה כל חורף אצל סבתא") ומילפיי עם אנגלז חוויג' ("מבצק מלאווח במקום בצק עלים").

מנת דגל: ברוסקטה ג'חנון עם סשימי דג נא - ג'חנון שנפרס לפרוסות ועולה על הגריל כדי לקבל חריכה קלה ומעט טעמים מעושנים. מעל הברוסקטה מונחים פרוסת דג נא, רסק עגבניות, סחוג ("המתכון של סבתא") ופיסטוקים, ומתחתיה - מעט גבינת שמנת מצומצמת. "יצרתי את המנה הזאת כדי לעשות כבוד למטבח התימני ולסבתא", אומר אלעל.

מה עוד: לאחרונה השיקו בלונל ארוחת טעימות זוגית שמאפשרת להיחשף למנות המאפיינות את הביסטרו ומזוהות איתו בצורה מובנית, מזמינה ונגישה יותר. הארוחה כוללת אפריטיף ורמוט-טוניק, פתיח, מנה ראשונה ועיקרית לבחירה, קובנה, מגש קינוחים ושתיה חמה (שני־שבת מ־19:00, 495 שקל לזוג).

לונל, שני-שבת, 18:00-24:00 (בשישי פתוח גם 09:00-15:00)

סיח: פופ אפ שיפודים שנהפך קבוע

עלי פרץ, ניר ברק, עידו בן חפר ועילאי פרץ הכירו במטבחים ובמסעדות בתל אביב והקימו יחד את קייטרינג "ברולה". אחרי תקופת מילואים ארוכה והרבה געגוע למטבח נקרתה בדרכם הזדמנות לפתוח מקום משלהם. כך נולדה "סיח", שיפודייה מעודכנת, שבה הם מלקטים חומרי גלם רבים, מחקלאים או בבר, מתסיסים ומצמב"זים (מצמצמים בזבוז מזון). "סיח היא שיפודייה גלילית תל אביבית", הם מסבירים. "אומנם רק חלק מאיתנו גדל בגליל, אבל מצאנו בו בית קולינרי: יצאנו לטייל בגליל, הכרנו חקלאים ומגדלים שם וליקטנו צמחי בר גליליים כמו אזוב, חלמית וחרדל בר, שמשמשים אותנו גם בסיח. עם הזמן למדנו שגם בסביבה האורבנית שבה אנחנו חיים היום, יש מגוון צמחי בר שאפשר ללקט ולשלב באוכל. הקוקטיילים בנויים על ליקרים שזיקקנו וחלק מהסלטים מבוססי התססות. את הפירות למותססים ולחומצים שלנו (קילוגרמים של פירות מוצלים) אנחנו אוספים מ'אדמה לאדם', מיזם קולינרי להצלת מזון".

מה בצלחת: סיח היא אמנם שיפודייה טרנדית, אבל היא מדברת את שפת השיפודיות המסורתיות: פשטות, אש, כיסאות כתר פלסטיק (ורודים!), סלטים טריים וסיחים טובים בתיבול מינימלי, צלייה מדויקת ותמחור נמוך. "אנחנו מביאים לפרונט נתחים קצת פחות מוכרים ופופולריים, כמו טוסיקים של תרנגולת, שבאים עם פרנה חמה מהטאבון שנאפתה על חלוק נחל מקיבוץ דן, מטבלים משתנים - ולסיום: כנאפה עם ג'יבנה ומלבי עם סירופ בוגונביליה ופיסטוקים".

מנת דגל: שיפוד טוסיקים של תרנגולת. "הטוסיק הוא החלק הכי שומני ועסיסי בעוף", אומר עלי פרץ, השף של סיח, "אבל אף קצב לא רוצה להתעסק איתו - הפילוט שלו סיזיפי ואין ביקוש, אז זורקים אותו לפח. חבל". הרעיון לשפד טוסיקים של תרגול נעוץ בילדותו. "כשאמא שלי היתה מכינה עוף שלם בתנור, ישר הייתי הולך לטוסיק ולצוואר, תולש אותם ואוכל. כבר אז הבנתי שבחלקים האלה יש ריכוז של טעם שאין באף חלק אחר בעוף. בסיח היה לי ברור שיהיה שיפוד עוף, אבל חיפשתי משהו אחר, שלא ישעמם. כשהתחלנו לחפש, הבנו שהרבה קצבים זורקים את הטוסיקים. כמי שדוגל בבישול 'נוז טו טייל', כאב לי לשמוע את זה. חשבתי שאני חייב למצוא דרך למכור את זה. מכיוון שאף קצב לא רצה לשתף איתנו פעולה, הכשרנו צוות שיעשה את זה כאן". התוצאה: שיפוד מצוין במשרה חומץ מנגו וג'ינג'ר, עטוף בשמן ריג'לה מהגליל.

מנות ב''סיח'' / צילום: נדב יהלומי

מה עוד: לאור הצלחת הפופ-אפ, סיח תהפוך למסעדת קבע במתחם. "עוד לפני שפתחנו את הדלתות הבנו שזה הולך לשם", אומר פרץ. "לא באמת בנינו את המקום כפופ-אפ קצר מועד, אלא השקענו בפרטים הקטנים ביותר כאילו אנחנו פותחים מסעדה: בנינו תפריט מהודק, קנינו ציוד, התססנו מוצרים לטווח ארוך. ברור לנו שחייבים להישאר".

סיח, שני-חמישי, 24:00-12:00, שישי 12:00-17:00, שבת 13:00-16:00, 18:00-23:00

התססות ב''סיח'' / צילום: נדב יהלומי

מפגש שאבי: חמארה של טבחית-נוודת

דניאל שיר (שאבי) מגדירה עצמה "טבחית-נוודת שמבשלת עבור אנשים". בשנתיים האחרונות, בצד אירועי האוכל והאמנות שהיא מפיקה, היא מבשלת בפופ-אפים בתל אביב, חיפה וגרמניה, מתארחת במקומות קטנים ("זה מאפשר לי לזוז ולהתפרנס") ובהם היא מבשלת כהגדרתה "אוכל מסורתי, עתיק, פשוט ולא פומפוזי, שמאחד אנשים בנקודה שבה אני נמצאת באותו הרגע". את מפגש שאבי, הפופ אפ הארוך ביותר בתולדותיה, היא פתחה כי "התחשק לי לצאת להרפתקה חדשה".

מה בצלחת: תפריט החמארה כתוב בטוש מחיק על חלון זגוגית ותמצאו בו, בין השאר, סלטים ביתיים משתנים, לחמניית שומן עגלה ממולאת באגוזים, מסאחן עוף בקונפי על יוגורט בקר, "עסידה ברינגה" בפרשנות אישית (מקרל מעושן ברוטב אדום על ניוקי סולת רומאי), עוגת עלי גפן ממולאת פקיילה ותמרים ועוד - ארוחה אסלית בגרסה היפסטרית. החלל הזמני הולבש בשטיח פרסי, האוכל מוגש על סט צלחות אקלקטי מהבית של סבתה ועל השולחנות - מפות לבנות שייעודן להפוך מוכתמות. מהרמקולים בוקעת מוזיקת סטייל הקסטות של התחנה המרכזית, שבאה טוב עם ערק, תה בוטנים וקפה שחור המוגשים במקום.

מנה ב''שאבי'' / צילום: נדב יהלומי

מנת דגל: קוקלות פקיילה. קוקלה היא קציצת (כופתה) שומן וסולת שהטריפוליטאים מבשלים בחמין; פקיילה הוא תבשיל עלי מנגולד שחור, שצובע את החמין ("טבחה בסלק"). "שילבתי בין קוקלה טריפוליטאית לקובה כורדית", אומרת שיר, "מילאתי את קציצות הסולת בסיסקה (אונטריב ושומן כבש) והיא מתבשלת בתוך מרק עצמות ופקיילה. בכל פופ-אפ אני מכינה את המנה הזאת".

מה עוד: הפופ-אפ יפעל ככל הנראה עד פברואר.

מפגש שאבי, שלישי-חמישי, 23:00-18:00, שישי 16:00-11:00

עוד כתבות

פיבי גייטס / צילום: Reuters, Anthony Behar

לא רק "הבת של": פיבי גייטס גייסה 30 מיליון דולר לסטארט־אפ האופנה שלה

הרעיון נולד במעונות סטנפורד, מחוויה לא־מוצלחת של קניות אונליין ("רכשתי שמלה ב־500 דולר, אח"כ גיליתי אתר שמוכר אותה ב־150 דולר") ● כעת, בגיל 23, גייטס מנהלת עסק בשווי 180 מיליון דולר ומושכת משקיעים מהשורה הראשונה ● עם זאת, היא מודה: "לא הייתי יכולה לגדול בתנאים האלה אלמלא ההורים שלי"

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ-10 מיליון שקל ● מאירה ברנע-גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

ניר וברית בן עמרם, בעלי בלונדי גריל צ'יז / צילום: משה ניסים

"רעדתי מפחד": בית הקפה שממציא את עצמו מחדש אחרי שנים סוערות

ברית וניר בן עמרם נאלצו לסגור את העסקים שלהם בקורונה, ותכננו לפתוח בית קפה בצפון ב-8 באוקטובר 2023 ● מאוחר יותר, כשפתחו בירושלים, החלה המלחמה עם איראן: "חיילים צוחקים איתי שפעם הבאה אשלח להם צו 8 מראש" ● ולמרות הכול, הם מצליחים להגשים את החלום שלהם: "אפשר לקנות אלף מאפים טעימים, אבל אנחנו רוצים לעורר באנשים זיכרונות"

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה? / צילום: ap, Mark Baker

הנתונים חושפים: עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה?

הפיגוע הקטלני בסידני היכה את העולם בהלם, אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● התמונה העולה מהנתונים היא חד משמעית: האנטישמיות באוסטרליה מזנקת, ומגיעה לרמות שהמדינה לא ידעה כמותן ● וגם: איך מושפעות מזה הקהילות היהודיות?

נקבע למועד אחר? / צילום: Shutterstock

הבוס שלך כבר לא פנוי בשבילך

אמזון רוצה צוותים גדולים יותר. בנק אוף אמריקה משטח את ההיררכיה ● אמריקה התאגידית מצמצמת שכבות של מנהלים, ועולם העבודה משתנה באופן דרמטי

Playground של Nex . אלגנטי / צילום: יח''צ

על הצעצוע הכי חם של השנה חתום סטארט־אפ טכנולוגי שלא שמעתם עליו

חברה אלמונית שהתחילה בכלל מאפליקציות וכמעט אזל לה הכסף - הצליחה לבנות משחק שהפך ללהיט ● הרעיון: קונסולת משחקים שגם הורים רוצים לילדים שלהם, וקהל היעד שלה הוא ממש לא הגיימר הסטריאוטיפי

ראשת ממשלת יפן סנאה טקאיצ'י בפרלמנט. האישה הראשונה בתפקיד / צילום: ap, Eugene Hoshiko

התיירות הישראלית ליפן קפצה ב־88% מהשנה שעברה. זו הסיבה האמיתית

הציבור המזדקן, התוצר המתכווץ והיחלשות המטבע הכניסו את הכלכלה הרביעית בגודלה לסחרור, וחבילת תמריצים ממשלתית כבר יצאה לדרך ● אבל כשהשמיים מתקדרים מעל ארץ השמש העולה, נדמה שדווקא לישראלים נוצרות הזדמנויות יוצאות דופן - מההייטק והביטחון ועד החופשה שהוזלה

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock, Creative Lab

מה אנחנו מפסידים בעבודה מרחוק - ואיך אפשר למזער את הנזק

משרדים היו תמיד המקום שבו נבנות מערכות יחסים ומתרחשת למידה ● המפתח הוא להבין כיצד לשמור על הדברים האלה עם עבודה היברידית - שחלקה מתבצעת מהבית, וחלקה מהמשרד ● כך עושים את זה נכון

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק

רה''מ בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Chip Somodevilla

דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן

ביוון דנים על שליחת כוחות הנדסיים לעזה וביצירת כוח צבאי משותף עם ישראל וקפריסין ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, ארצות הברית מקדמת יוזמה לשיקום רצועת עזה בהשקעה מוערכת של יותר מ-112 מיליארד דולר לאורך עשור ● צבא ארה"ב פתח בגל תקיפות נרחב הלילה נגד יעדי ארגון דאעש ברחבי סוריה ● ראש ממשלת לבנון אמר כי השלב הראשון לפירוז חיבאללה יסתיים בעוד ימים ספורים ● דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן ● עדכונים שוטפים 

iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט: נאסד"'ק עלה ב-1.4%

נתוני האינפלציה בארה"ב לחודש נובמבר הפתיעו לטובה ועמדו על 2.7%, מה שהוביל לעליות בוול סטריט ● נעילה חיובית באירופה, הדאקס קפץ בכ-1.1% ● מחר צפוי להיות יום תנודתי במיוחד ● חברת הספנות הישראלית צים עומדת למכירה, אך MSC מכחישה שהיא הרוכשת ● הבנק המרכזי של האיחוד האירופי הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ל-3.75%

מרקו רוביו, מזכיר המדינה של ארה''ב / צילום: ap, Mark Schiefelbein

רוביו: "מקווים שהשיחות בין לבנון לישראל יביאו להתקדמות וימנעו עימות"

היום התקיים בנאקורה שבגבול בין ישראל ללבנון הסבב השני של שיחות בין המדינות תחת חסות ארה"ב ● בניגוד לדוח הקודם באוגוסט, הדוח הנוכחי של IPC קובע כי לא זוהה רעב באף אזור ברצועה ● מבצע "מאחורי הגב": המעורבות האיראנית – והמידע שסיפק הפעיל בחקירה אחרי שהובא לישראל לפני שנה ● צילם את נמל חיפה ובתי הזיקוק: שב"כ עצר אזרח בחשד לריגול עבור איראן ● עדכונים שוטפים

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אנדרו סטנטון ודמותו של וול-E. ''נתיב אחר לגמרי בכביש המהיר'' / צילום: Reuters, Martin Klimek

יוצר "וול-E" של פיקסאר ראה שחורות בנוגע לעבודה בעתיד, וצדק

לבמאי והתסריטאי-המשותף אנדרו סטנטון היה חזון של עולם דיסטופי, שנראה כעת נבואי באופן מטריד ● בראיון כעת הוא אומר שבעיניו הבינה המלאכותית לא תמחק את היוצרים: "המגע האנושי צריך תמיד להיות מעורב איכשהו"

שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני / צילום: Shutterstock

בין שלגייה לפנתר השחור: שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני

אומץ אינו רק תכונה אישית אלא תוצר של אקלים ארגוני, ואלה שמטפחים אותו קוטפים את הפירות ● דיסני מציעה שיעור מרתק לכל מנהיג במסעה ההיסטורי מתקופת התעוזה היצירתית של וולט דיסני, שלא קיבלה ביטוי בצד הערכי, ועד לחזון השיטתי של בוב אייגר

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

זנדסק מגיעה לישראל: רוכשת את אנליש בכ-40-50 מיליון דולר

הרכישה תאפשר לחברת התוכנה האמריקאית לפתוח לראשונה מרכז פיתוח בישראל ● בין המשקיעים המוקדמים בחברת ה-AI הקטנה: קרן TLV Partners, אביגדור וילנץ, בני שניידר ואריק קליינשטיין מקרן גלילות