גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בצל הניסיון להפיל שלטון דכאני: כשהספרות הופכת לכלי הנשק האחרון נגד המשטר

אסופת סיפורים של כותבים ארגנטינאים שגדלו תחת דיקטטורה בוחנת כיצד משטר מייצר שתיקה, וכיצד הספרות מתעקשת להשיב לאנשים את קולם • בשפה ישירה, חסכנית ונטולת מלודרמה, "גורמים חתרניים" מזכיר לנו שההיסטוריה נוטה לחזור על עצמה

האימהות ל''נעלמים'' צועדות במחאה על העונשים לחונטה, בואנוס איירס 1985 / צילום: ap, Eduardo DiBaia
האימהות ל''נעלמים'' צועדות במחאה על העונשים לחונטה, בואנוס איירס 1985 / צילום: ap, Eduardo DiBaia

לעתים לספרים יש טיימינג בוער. זה נכון במיוחד כשהם עוסקים במשטרים טוטליטריים ובהשפעתם על החברה, ורואים אור בעברית בימי מלחמת איראן, שכוללת ניסיון מוצהר להפיל משטר דכאני בן כמעט 50 שנה.

הקומיקס החדש של נורית זרחי מתפרץ לנושא הנפיץ ביותר שספרי ילדים מדלגים מעליו
The Giant Leap ו-The Pale Blue Data Point: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

"מי מאיתנו ידע, מה ידענו, באיזה רגע נודע לנו, מה עשינו אחרי שנודע לנו: להבין את אין־ספור הדרכים שבהן משטר טוטליטרי מייצר את השתיקה, ואת אין־ספור הדרכים שבהן החברה האזרחית משכפלת אותה, מגבירה אותה, ובסופו של דבר, אם הנסיבות מאפשרות, מתחילה לשבור אותה".

ציטוט זה לקוח מהסיפור "המלמול" מאת קרלוס גמרו הארגנטינאי (1962), החוקר טראומות לאומיות שעיצבו את זהותה של ארגנטינה ועוסק במוטיב האשמה הציבורית תחת משטר דיקטטורי. שנות הדיקטטורה בארצו, שחווה כילד, הפכו לפיגום כתיבתו הספרותית.

הסיפור הוא אחד מ־16 סיפורים קצרים (חלקם קצרצרים, בני עמוד או שניים) שפורסמו באסופה המתורגמת לעברית "גורמים חתרניים" שאספה ותרגמה מיכל קריסטל, שראתה אור לאחרונה בישראל בהוצאת לוקוס.

האסופה, הכוללת סיפורים שנכתבו ב-50 שנה האחרונות, מעלה שתי שאלות מהותיות: הראשונה, כיצד משטר טוטליטרי ממגר את מתנגדיו; והשנייה, כיצד פעולת ההתנגדות ותגובת הדיכוי מעצבות מחדש את מעשה היצירה הספרותית.

קראתי לא מעט ספרים העוסקים במשטרים דיקטטוריים המשתיקים את אנשי התרבות ואת כוחות ההתנגדות בארצם ("לבד בברלין" מאת הנס פאלאדה, המבוסס על חייו של הסופר הגרמני מתנגד המשטר הנאצי, הוא מהמפורסמים שבהם). אך בקובץ המשלב סופרים בעלי רקע כזה טרם נתקלתי, מתורגם לעברית.

הנה רק חלק מהם: לואיסה ולנסואלה, ילידת 1938, פעילת זכויות אדם העוסקת בדיקטטורה הצבאית; איידה בורטניק, ילידת אותה שנה, ממייסדות תנועת התנגדות תרבותית שהעלתה מחזות המבקרים את שלטון הגנרלים וגלתה לאירופה מטעמי ביטחון אישי; רודריגו פראסן, יליד 1963, שהסתיר בביתו פעילי מחתרת מבוקשים; מריאנה אנריקס, ילידת 1973, המרבה לעסוק בהשלכות החברתיות של הדיכוי; וכן הסופר הארגנטינאי הידוע לקורא הישראלי המיטיב, חוליו קורטסאר, הנחשב לאחד מגדולי הסופרים בשפה הספרדית במאה העשרים, שעזב את ארגנטינה בשל התנגדותו לשלטונו של חואן פרון והקדיש את חייו לפעילות נגדו.

הסופר חוליו קורטסאר. פעיל פוליטי / צילום: ויקיפדיה/Sara Facio

לגדול תחת משטר דכאני שמצנזר יצירה

רבים מן הסופרים והסופרות ב"גורמים חתרניים" פעילים גם בימים אלו. הם מהלכים על הציר שבין לגדול כצעירים תחת משטר דכאני שצינזר את יצירותיהם במשך שנים, לבין לשוט אל הבגרות ולמעבר המורכב והמתעתע לדמוקרטיה, בעוד הפצע הדיקטטורי מדמם בלבם.

על אף השוני בקולות שעולים מהסופרים הרבים, כולם עוסקים במחיר האזרחי המבעית ששילמה החברה הארגנטינאית תחת המשטר: רצח לאור יום, היעלמות אזרחים שמעולם לא נודע מקום הימצאם, ועונשים קשים, כולל פגיעות מיניות ואונס.

כל אחד מהזווית היצירתית שלו: אם בקול הקורבן, אם מנקודת מבטו של התוקפן, אם מבעד לסיפור של חייה של האישה המנוצלת מינית או הדמות החולמנית שמסרבת להבין את המצב, לצד מחוות עלילתיות רבות המבטאות באופן ישיר את מעשי ההתנגדות.

מבט קצר אל איראן בת ימינו, שטרם המתקפה הישראלית עליה טבחה בעשרות אלפי מתנגדי משטר, מעלה שאלות כמעט נאיביות: כיצד ההיסטוריה הפוליטית חוזרת על עצמה באופנים כל כך דומים; כיצד המין האנושי לא למד דיו לעקור מן השורש שיטות ממשל שכאלה.

קצת היסטוריה: ב־24 במרץ 1976 ביצעה החונטה הצבאית בארגנטינה הפיכה והדיחה את הנשיאה איסבל מרטינס דה פרון. בראש המשטר החדש עמד מפקד הצבא חורחה רפאל וידלה, שהכריז על "תהליך הארגון מחדש של האומה". בפועל בוטלו החוקה וזכויות האזרח, והמדינה נכנסה לתקופה של טרור ממסדי שנמשכה עד דצמבר 1983.

על רקע עשורים של חוסר יציבות, משברים כלכליים ואלימות פוליטית, החריף המשטר את הדיכוי לרמה חסרת תקדים: כ־30 אלף בני אדם "הועלמו", מאות מתקני מעצר ועינויים חשאיים פעלו ברחבי המדינה, ואזרחים נעצרו ללא משפט, עונו, נרצחו או הושלכו לים במה שכונה "טיסות המוות". החונטה פעלה במסגרת אזורית רחבה יותר של דיקטטורות בדרום אמריקה, בתיאום שנועד לדכא את השמאל ביבשת. הטרור לא כוון רק נגד לוחמי מחתרות אלא גם נגד סטודנטים, עיתונאים, אומנים, אנשי אקדמיה ויהודים שנחשדו כ"אויב פנימי".

לצד ההשמדה הפיזית הפעיל המשטר מנגנון צנזורה ותעמולה שכונה "הפעולה הפסיכולוגית": ספרים נאסרו ונשרפו, יוצרים הוכנסו לרשימות שחורות, והמציאות עוצבה מחדש בשיח רשמי מכחיש.

ללא מחוות מלודרמטיות או הקלות רגשיות

חרף האימה קמה מחאה אזרחית עיקשת של אימהות כיכר דה מאיו, שצעדו מדי שבוע בדרישה לדעת מה עלה בגורל ילדיהן. תבוסת ארגנטינה לבריטניה במלחמת איי המלווינס ב־1982 ערערה את המשטר, וב־1983 הושבה הדמוקרטיה. בשנים שלאחר מכן נערכו משפטי חונטות תקדימיים, ורבים מראשי המשטר הורשעו ונכלאו - מאבק ממושך על אמת, זיכרון וצדק שממשיך לעצב את החברה הארגנטינאית עד היום. כל זאת מלמדת ההקדמה מאירת העיניים שכתב ד"ר סבסטיאן בן־דניאל, חוקר תרבות והגות פוליטית, המוכר גם כדמות רשת המזוהה עם עמדות שמאליות מובהקות בשם ג'ון בראון.

מבחינה סגנונית, כלל הסיפורים בקובץ כתובים בשפה ישירה, דיבורית וחסכנית, כמעט מינימליסטית, הנמנעת במובחן מפטפטנות או ממניירות, ולצד האימה השורה בהם, מתובלים בהומור ובשלל אנקדוטות הקשורות לתשוקה וליצרים.

סיפורי הקובץ לא אחידים ברמתם, אך אחד מהם בולט מעל כולם, שכן הוא מצליח לשלב בין האטמוספירה הקשה של רוח ההתנגדות המוסרית ומחיריה הכבדים לבין אמצעים פואטיים המפעילים את מלוא כוחם על הקורא בעיצוב דמות האינדיבידואל - האזרח הקטן וכאבו.

הסיפור "לישון שנה שלמה" עוקב אחר אדם מבוגר היושב ברכבת ומנסה לברוח מן המוות ומן העולם שסביבו. הוא מתבונן בעיר ובנוסעים בעודו כואב את אובדן בתו, ומחפש משמעות בכתיבה ובמעשים היומיומיים הקטנים. רגע השיא של הסיפור מתמקם לקראת סופו, בו האיש מישיר מבט אל אובדנו ברגע טקסטואלי מצמית:

"זאת הפעם השנייה ביומיים שהוא אומר הבת שלי. שתי מילים שנהיו סכינים. הוא מאבד מיתר קול בכל פעם שהוא אומר אותן. הפה שלו נמלא דם בכל פעם שהוא אומר אותן. היא הייתה הבת היחידה שלך? - לא אבל... - כן אני יודע, - הילדים, כשהם הולכים מאיתנו הם תמיד ילדים יחידים… אלוהים מבקש מאיתנו קורבנות, מעמיד אותנו במבחנים קשים מאוד… אלוהים לוקח, תובע, מעניש. אלוהים הוא סדיסט, הוא גחמן, הוא מלך מרושע ושרירותי. הוא מבקש את הבלתי אפשרי, רוצח ילדים, מרעיל את הנהרות, רק כדי להוכיח שהוא חזק יותר… אולי צריך להבין טוב יותר את משמעות היווצרותו של האדם בצלמו ובדמותו של האל. האכזריות היא הוכחה לקיום האל".

חרף הדרמות האובייקטיביות המתחוללות בו, סיפורי הקובץ כמעט שאינם מפייסים את הקוראים במחוות מלודרמטיות או בהקלות רגשיות צפויות. כוחם מצוי דווקא באיפוקם: ברגעים האנושיים הקטנים, הצנועים, הנוגעים בכאב הפרטי ובכך מתעלים לרגע מעל התמונה הגדולה. די באותם רגעים מדודים של חסד, ספק והתעקשות מוסרית כדי להצדיק את הקריאה בו. ובוודאי עכשיו.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

הפסקת האש החלה, טראמפ: "מקווה שחיזבאללה יתנהג יפה"

בחצות החלה באופן רשמי הפסקת האש בין ישראל ללבנון, כשחיזבאללה ניצל את השעות שלפני לירי בלתי פוסק ליישובי הצפון ● שניים נפצעו קשה בכרמיאל, אדם נוסף במצב בינוני משברי יירוט בנהריה ● בתגובה על הירי לצפון: צה"ל תקף משגרי חיזבאללה בלבנון ● עדכונים שוטפים

היישוב אפרת. שווי הבית עלה ל־7 מיליון / צילום: Shutterstock

המקרה הנדיר שהגיע לעליון: מתי עיכוב בתשלום על בית מצדיק ביטול עסקה?

בני זוג איחרו בתשלום לרכישת בית באפרת ● המחוזי אישר למוכר לבטל את ההסכם - שערכו זינק בינתיים ● העליון קיבל את ערעור הרוכשים, וחייב את המוכר למכור להם בשווי המקורי

מני שלום / צילום: מתוך אתר נוקלאוס

בכ-10 מיליון דולר: מני שלום רוכש את חברת רחפני התקיפה של מנכ"ל תע"א לשעבר

חברת ווטר אי או, שלד בורסאי בבעלות חברת האחזקות נוקלאוס של מני שלום, הודיעה הבוקר (ה') על רכישת מטאור לפי שווי של 20 מיליון דולר ● למעשה, מדובר בירידת ערך משמעותית לאחר שלפני שלוש שנים קיבלה החברה הצעה למכירה לפי שווי של 56 מיליון דולר

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

100 מיליארד דולר בעשרה ימים - הרצף החלומי שהחזיר את מניית אינטל לשיא

מניית ענקית השבבים רשמה את רצף העליות החד ביותר שלה מאז שנות השבעים ● זאת, בעקבות שורת הסכמים עם גוגל ואילון מאסק ● אך למרות האופטימיות המחודשת, בוול סטריט עדיין שומרים על זהירות ומזהירים כי הדרך להבראה מלאה עודנה ארוכה

נופר אנרג'י / צילום: מצגת החברה

חברת האנרגיה המתחדשת שמתכננת להיסחר גם בנאסד"ק

נופר אנרג'י של יזם האנרגיה, עופר ינאי, הודיעה כי דירקטוריון החברה אישר את קידום הליך הרישום למסחר של מניות של החברה ברישום כפול בבורסה בארה"ב ● "בשלב זה, "יובהר כי מסמך הרישום למסחר אינו כולל גיוס הון", הודיעה החברה

שבוע המסחר במט''ח נפתח עם התחזקות של השקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל עשה היסטוריה: המכה שחטפו החוסכים ב–S&P 500, והאם ימשיך להתחזק?

שער הדולר נפל לראשונה מאז 1995 לקידומת חדשה, ונסחר בפחות מ–3 שקלים ● אומנם היחלשות הדולר בעולם תרמה לכוחו של השקל, אך גם כשבוחנים את המטבע הישראלי אל מול מטבעות מרכזיים אחרים מגלים קפיצה חריגה ● כמה הפסידו החוסכים שהשקיעו את כל החיסכון במדד הדגל האמריקאי?

אנשי חיל הים האמריקאי באזור המפרץ הפרסי / צילום: Reuters, US Navy

435 מיליון דולר ליום: טבעת החנק הכלכלית של ארה"ב על איראן מתהדקת

חסימת הסחר הימי גובה ממשטר האייתוללות לפי הערכות מחיר של כ–435 מיליון דולר ביום ● לכך מצטרפים איומים של ארה"ב על הבנקים במזרח הרחוק שלא לבצע העברות איראניות ● בינתיים טראמפ טוען: "פתחנו את מצר הורמוז. סין שמחה מאוד"

ספינות במצר הורמוז, ארכיון / צילום: ap, Altaf Qadri

בזמן שארה״ב ואיראן מאיימות זו על זו, מה באמת קורה במצר הורמוז?

לפחות תשע מכליות נפט חצו את מצר הורמוז השבוע, כך עולה מנתונים שפורסמו ב-CNBC

חימושים של אלביט בדרך לאיראן / צילום: ביטאון חיל האוויר

שישה ימים רצופים של ירידות חדות: האם נותרו הזדמנויות במניות הביטחוניות?

המניות הביטחוניות בתל אביב סופגות לחצים לאחרונה, ובששת הימים האחרונים הן איבדו מעל 12%, ברצף הירידות הארוך ביותר מאז השקת המדד הענפי ● ועדיין, בדיקה של 10 המניות הביטחוניות הגדולות מגלה שמכפילי הרווח שלהן גבוהים יחסית למקבילות בארה"ב ● בענף מסמנים לא מעט הזדמנויות ומדגישים: הביקוש לנשק כחול לבן גבוה

לזניה בולונז ב''לופה'' / צילום: איתן ונונו

בית אוכל איטלקי מצוין שפתחו שני חברים בגן החשמל בתל אביב

"לופה", המעדנייה המבשלת החדשה בגן החשמל בתל אביב, היא כל מה שצריך אדם רעב כרגע: אוכל פשוט, מערסל ומלא נשמה

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

החברה שהרוויחה 2 מיליארד שקל בשנה חלומית - ואז קיבלה שיעור כואב על AI

הכול עבד לפורמולה מערכות לפי הספר: אקזיט ענק בסאפיינס, הנפקת TSG והמיזוג ההיסטורי של מטריקס ומג'יק, שהיה אמור להזניק אותן למדד הדגל בת"א ● התוצאה: רווח שיא והכרזה על דיבידנד חסר תקדים ● אלא שאז הגיעה ה–AI, ושלחה את המניה לצלילה של עשרות אחוזים

חיילי ורמאכט בפריז, 1940 / צילום: הארכיון הפדרלי של גרמניה, Bundesarchive

הוורמאכט היה שותף מלא לפשעי הנאצים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: עשורים סופר שצבא גרמניה היה "נקי", אך זהו עירוב אינטרסים מערביים ונרטיב נוח לגרמנים

זום גלובלי / צילום: Reuters

לא רק הורמוז: סין בדרך לטלטל את שרשרת האספקה הגלובלית

תמונות לווין חושפות שבייג'ינג פועלות לחסום את הכניסה לים סין הדרומי • טראמפ שוב מאיים על פאוול, אבל הפעם ללא כדור בקנה • והאזהרה של ראש סבא"א: צפון קוריאה בדרך להגדיל את ארסנל הגרעין

אנדריי אוזן / צילום: תמר מצפי

ועדת המינויים פסלה את יו״ר מקורות, שמכהן מעל שנה בתפקיד

הוועדה לבחירת מינויים פסלה את מועמדתו של יו"ר מקורות אנדריי אוזן, המכהן כבר יותר משנה בתפקיד: "אינו עומד בתנאי הסף של הכישורים הנדרשים בחוק" ● יש לציין כי לחברה גם אין מנכ"ל קבוע לאחר שעמית לנג סיים את תפקידו בשנה שעברה

דירות בבנייה / צילום: Shutterstock

תל אביב מובילה במכירת דירות חדשות. מי שיאנית היד שנייה?

אומנם מספרי דצמבר 2025 עד פברואר 2026 מראים עליות בהשוואה לשלושת החודשים הקודמים להם, אך הסיבה לכך היא, כנראה, בעיקר החגים ● "מלאי" הדירות על המדף ירד מעט, אך עדיין גבוה ● תל אביב־יפו ואופקים ממשיכות להוביל את רשימת הערים שבהן נמכרו הכי הרבה דירות חדשות

אילוסטרציה: shutterstock

משחק הכיסאות בחברות הממשלתיות: אלו המינויים שצפויים בקרוב

מועמדתו של אנדריי אוזן ליו"ר מקורות נפסלה, ובמקומו צפוי להיכנס לתפקיד דורון ארבלי שמכהן כיום כיו"ר חברת החשמל ● את תפקידו של ארבלי צפוי לתפוס משה שמעוני המכהן כיום כיו"ר רכבת ישראל ● רגע לפני הכניסה לתקופת הבחירות, השרים ממהרים לבצע שינויים

סניף של רשת קרפור / צילום: פנינה בן שלום

ברשת קרפור אישרו: מוצרים עם אזהרת ריקול נמכרו ללקוחות

אירוע חמור ברשת הסופרמרקטים הצרפתית: עם פתיחת יום המכירות של הסל של ישראל, נמכרו ללקוחות מוצרי נוטרילון שלב 1 - שהוחזרו עם אזהרת ריקול ●  כזכור, אותו תחליף מזון לפעוטות הוכרז כסכנה בריאותית, ונאסר לשיווק על ידי משרד הבריאות לפני כחודשיים ● מקרפור נמסר: "רואים בחומרה רבה את האירוע ומייחסים חשיבות עליונה לבטיחות במזון תינוקות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ׳ קבע: מקורבו ישראל מלאכי ימונה למנכ״ל האוצר

על רקע סיום כהונתו של המנכ"ל היוצא אילן רום, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' החליט למנות לתפקיד את ישראל מלאכי, שבשלוש וחצי השנים האחרונות שימש כמשנה למנכ"ל האוצר וכחבר הנהלת המשרד ● "איש מקצוע מהמעלה הראשונה שתרם עד כה רבות לעשיית המשרד", מסר סמוטריץ'

מטוס F-35 ''אדיר'' מתוצרת לוקהיד מרטין / צילום: לוקהיד מרטין

בארה"ב מתפעלים: כך ישראל שדרגה את מטוסי הקרב האמריקאים

ההישג הביטחוני ההיסטורי שבחריין מתפארת בו ● חיל האווויר הישראלי עשה לארה"ב תצוגת תכלית לשימוש במטוסים מתוצרתה ● הטכנולוגיה האמריקאית המתקדמת שנפלה בסוריה וההשלכות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כך כבשו הגנרלים בדימוס את מסכי הטלוויזיה / צילום: צילום מסך

מישראל זיו ועד אמיר אביבי: מי הגנרל שהופיע הכי הרבה על המסך ומה לא סיפרו לנו?

מאז פתיחת "שאגת הארי" חזרו הגנרלים למרכז הבמה וצברו אלפי דקות שידור ● צה"ל מזין את האלופים לשעבר במידע שוטף, אך המחיר עשוי להיות הפיכתם לזרוע הסברה בלתי רשמית של המערכת ● המצב מסתבך כשלאותם בכירים יש קשרים עסקיים או שאיפות פוליטיות סמויות ● גלובס צולל למכניזם של האלופים שכבשו את האולפנים