גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד כספי הון סיכון וזעם כלפי ישראל הסיטו סטארט-אפ הוליוודי לוהט מן המסלול

לאחר שסקויה העריכה את Mubi בשווי של מיליארד דולר, תגובת נגד מצד אנשי שמאל הכניסה את חברת הסרטים העצמאיים לסחרור

דמי מור בהקרנת ''The Substance'' בפסטיבל קאן 2024 / צילום: Reuters, Luca Carlino
דמי מור בהקרנת ''The Substance'' בפסטיבל קאן 2024 / צילום: Reuters, Luca Carlino

מובי (Mubi), פלטפורמת הסטרימינג הקטנה העומדת מאחורי הסרט עטור הפרסים "The Substance", זכתה להצלחה רבה מאז הקמתה. זמן קצר לאחר שהבטיחה את מועמדותה הראשונה לאוסקר לסרט הטוב ביותר, מובי הצליחה להשיג השקעה של 100 מיליון דולר בהובלת סקויה קפיטל, אחת מחברות הון הסיכון המובילות בעמק הסיליקון. העסקה העריכה את השווי של מובי לפי מיליארד דולר, מה שהעניק לה מעמד של חד־קרן.

מהסתתרות בטוקיו לגאווה: כך הפכו כוכבי הוליווד לאלה שמכתיבים את התנאים
חוששים מחשיפת שערוריה: מי עוצר את פרסום הדוקו על פרינס?

אולם, ההשקעה גרמה לסטארט־אפ שצמח במהירות להיכנס לסחרור: עובדים, יוצרי סרטים ומעריצים התקוממו כאשר גילו שסקויה תומכת גם בסטארט־אפים שעובדים עם צה"ל. הם גם הביעו הסתייגות מפוסטים ברשתות החברתיות של אחד משותפיה, תומך קולני של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.

בחלק ניכר מהשנה שעברה, מובי עסקה בהכחשת האשמות כי היא מרוויחה ממה שמבקרים כינו "רצח עם בעזה", במקביל לכך שסרטה היקר ביותר אי־פעם, "Die My Love", נכשל. החברה סיימה את 2025 עם ירידה במספר המינויים (כ־1.2 מיליון נכון לדצמבר). גם ספגה ירידה של 7.3 מיליון דולר, על פי מקורות המעורים בפרטים.

הטריק, ההצלחה וההימור הגדול

ההפסדים הכספיים והנזק למוניטין של פלטפורמת הסטרימינג מראים כיצד הזיקה הפוליטית של משקיעים עשויות להוביל להשלכות הרסניות. כעת, מובי מנסה לצאת מהמשבר שהיא נקלעה אליו, ולבנות מחדש את המומנטום שצברה.

"אכן איבדנו מנויים והצמיחה של החברה נפגעה", אמר מנכ"ל מובי, אפי קאקארל, בראיון שערך לאחרונה. לצד זאת, הוא הגן על העבודה עם סקויה "כדי להמשיך ולתמוך בקולנוע שאפתני".

מנכ''ל מובי, אפי קאקארל / צילום: ויקיפדיה

קאקארל, מהנדס יליד טורקיה עם תואר שני במנהל עסקים מסטנפורד, הקים את מובי לאחר שהתקשה למצוא בסטרימינג את הסרט ההונג־קונגי הפופולרי "מצב רוח לאהבה". במשך שנים רבות ההיצע של החברה היה פשוט: מדי יום הועלה לסטרימינג סרט חדש שנבחר בקפידה. כדי לחסוך בעלויות רישוי, הסרטים נעלמו מהפלטפורמה 30 יום לאחר מכן. כך, בין השאר, מובי יצרה קהל מעריצים נלהב בקרב חובבי הקולנוע.

מספר המנויים זינק במהלך הסגרים של משבר הקורונה ברחבי העולם. החברה, שבסיסה בלונדון, התרחבה למדינות נוספות, השיקה סרטים חדשים לבתי הקולנוע ונטשה את מדיניות "30 יום".

בשנת 2024, מובי אף הוציאה 12 מיליון דולר כדי לרכוש את הסרט "The Substance" - לאחר שהמפיצה המקורית שלו, יוניברסל, חזרה בה. זה היה הימור גדול עבור אולפן קטן, אך סרט האימה גרף 77 מיליון דולר, זיכה את דמי מור בגלובוס הזהב, היה מועמד לאוסקר לסרט הטוב ביותר ועזר להעלות את מספר המנויים של מובי בסטרימינג לשיא.

בערך באותה תקופה, קאקארל חתם על הסכם עם סקויה, לאחר שמשקיע קודם הציג אותו בפני אחד מן השותפים בחברה, אנדרו ריד. "ריד התרשם מתקופת כהונתו הארוכה של המנכ"ל, מההישג של מובי ומההתמקדות שלה ביוצרי סרטים על פני אלגוריתמים", אומר גורם המעורה בפרטים.

"שותפים לרצח": הפוסט ששינה הכול

החברה הייתה מוצפת במזומנים בפסטיבל קאן במאי האחרון. קאקארל אירח שם ארוחת ערב על יאכטה ומובי שילמה 24 מיליון דולר עבור "Die My Love", מותחן פסיכולוגי על דיכאון לאחר לידה בכיכובם של ג'ניפר לורנס ורוברט פטינסון. המחיר הפתיע אפילו את האנשים המעורבים בסרט, שחשבו שהנושא שלו יהווה מכשול כדי למשוך קהל. קאקארל בכל זאת לקח את ההימור מבלי לחשוב פעמיים.

זמן קצר לאחר מכן, פוסט שהתפרסם ברשתות החברתיות בקבוצה בשם "עובדי קולנוע למען פלסטין", הפך לוויראלי. בפוסט נטען כי השקעותיה של סקויה בטכנולוגיות ביטחוניות הפכו את האחרונה - ואת מובי - "לשותפים לרצח של העם הפלסטיני".

במקביל, גם פוסטים שון מגווייר, שותף בסקויה, זכו לביקורת. מגווייר הביע תמיכה בישראל וכתב כי ראש העיר ניו־יורק, זוהראן ממדאני, הוא "איסלאמיסט מגיע מתרבות שמשקרת לגבי הכול".

והצרות המשיכו: מובי ביטלה את השתתפותה בפסטיבל בטורקיה לאחר שהרשויות המקומיות אסרו על הצגת אחד מסרטיה, יוצרים מתחו ביקורת על החברה, פסטיבל מובי במקסיקו סיטי בוטל, ובמאי סרט תיעודי זוכה אוסקר על ישראל ופלסטין נסוג מהסכם הפצה עם הפלטפורמה.

בתגובה, קאקארל אמר שמובי אינה נוקטת עמדות פוליטיות ונותנת לסרטיה לדבר בעד עצמם. הוא הוסיף שהכיר את המוניטין המצוין של סקויה בעמק הסיליקון ו"שלא ערך ביקורת של היבטי זכויות האדם בכל הפורטפוליו ובכל השקעה שבוצעה במהלך עשרות השנים האחרונות".

אובדן של יותר ממאות אלפי מנויים

בשלב הבא, כ־200 עובדי החברה שלחו מכתב להנהלה ובו צוין כי ההשקעה של סקויה בחברה "נוגדת את האתוס והערכים שלנו, בוגדת בשותפים שלנו ובקהילת הלקוחות הנאמנה שלנו". הם ביקשו מקאקארל לנתק את הקשר עם סקויה.

היעד שמובי הציבה לעצמה היה להגיע ל־2 מיליון מנויים ב־2025, מה שהיה מצריך תוספת של 600 אלף במחצית השנייה. במקום זאת, החברה איבדה יותר מ־200 אלף מנויים.

ביוני החברה אמרה כי "אמונותיהם של משקיעים בודדים אינן משקפות את דעותיה". בפגישה עם ההנהלה והעובדים, קאקארל אף תיאר את סקויה כ"כקרן מתחשבת שרוצה לעזור לנו לצמוח מבלי להתפשר על הערכים שלנו". אבל הביקורת לא עצרה מצד העובדים. קאקארל ניסה להסביר להם כי ביטול העסקה עם סקויה תגרום לפיטורים המוניים.

הלחץ עבד, וההנהלה שינתה את עמדותיה

לבסוף, הלחצים עשו את העבודה. באוגוסט קאקארל בידל עצמו בפומבי ממגווייר, כינה את סבלם של הפלסטינים כ"אסון הומניטרי" והודיע ​​כי מובי תיצור "מדיניות מימון והשקעות אתית". בשיחה עם וול סטריט ג'ורנל, הוא אמר: "אני יודע שהתפקיד שלי כעת הוא להקשיב ברצינות ולשמור על שקיפות".

בשלב הבא, מובי הציעה לשלם משכורת של שלושה חודשים לכל עובד שרצה לעזוב. תריסר אנשים קיבלו את החבילה. נוסף על כך, כמה אנשים בחברה פוטרו.

באותו חודש, "Die My Love" נכשל וגרף סכום של 12 מיליון דולר בלבד. "כתוצאה מכך, החברה סבלה מתזרים מזומנים שלילי של 65 מיליון דולר ברבעון הרביעי", אמרו מקורות המעורים בנושא.

כחלק משינוי המדיניות של החברה, מובי החלה להתאושש ולהביא את החברה לשיא של 1.7 מיליון מנויים בסוף הרבעון הראשון. "אנחנו פועלים כעת מתוך מודעות רבה יותר", הצהיר קאקארל. "יש לנו עוד שאיפות להמשך".

עוד כתבות

שמואל טופז / איור: גיל ג'יבלי

קנה עסק ב-65 מיליון ומנפיק בפי 8: הצפת הערך של שמואל טופז במטליקון

שנתיים וחצי לאחר שרכש את יצרנית המכלולים הצבאיים ממשפחת ורטהיימר, מביא אותה טופז להנפקה בשווי של 550 מיליון שקל ● רכשה לאחרונה ספקית פתרונות ייצור והנדסה ביטחוניים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

הנגיד מאותת כי עשוי להתערב בשער הדולר דרך הריבית

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון מאותת על הורדות ריבית בקצב מהיר יותר אם התחזקות השקל תימשך ● "חרף העובדה ששוק הקמעונאות לא מספיק תחרותי בישראל, תיסוף מצטבר שכזה בהחלט יכול להוביל לירידת האינפלציה, וכבר משתקף בציפיות"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

ההפסד של מדדי ת"א: מניית פאלו אלטו זינקה ב-82% מאז הצטרפה לבורסה

שוויה של ענקית הסייבר האמריקאית שווה לכמעט רבע משוק המניות התל אביבי כולו ● המניה לא נכנסה לת"א 35 ות"א 125, משום שהתנאים קובעים שהיא צריכה להיסחר בבורסה 60 יום לפני כניסה למדדים

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

הנפקות הענק של 2026 בוול סטריט עלולות להיות פרומו לקריסת שוק המניות

ההנפקות הצפויות השנה של ענקיות ה־AI מעוררות הייפ עצום בשווקים ● אולם השוויים הגבוהים מתעלמים מהשקעות עתק המנותקות מצפי הכנסות ורווחים ריאלי ● האם SpaceX, אנתרופיק, OpenAI ודומותיהן ישנו את הכלכלה - או יעבירו לציבור סיכון גבוה במחיר מנופח?

פריימריז במפלגת הליכוד, ראשון לציון (ארכיון) / צילום: שלומי יוסף

אלפי חשבונות וכרטיסי אשראי שילמו על מתפקדים חדשים לליכוד - בניגוד לחוק

מבקר המדינה מפרסם היום את הדוח על חשבונות הסיעות בכנסת בשנת 2024 ● מפלגת הליכוד נקנסה ב-150 אלף לאחר שנעשה שימוש ב-16 אלף כרטיסי אשראי וב-13 אלף חשבונות בנק כדי לפקוד יותר מאדם אחד ● מפלגת העבודה נטלה הלוואה לא חוקית ● מרצ והימין החדש נמחקו ונפטרו מחובות של מיליונים

קובי זריהן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן / צילום: הרשות להגנת הצרכן

חברת אלמוג פיננסים תיקנס ב-4 מיליון שקל על הטעיית צרכנים

הרשות להגנת הצרכן הודיעה על כוונתה להטיל עיצום כספי של כ-4 מיליון שקל על חברת אלמוג פיננסים, לאחר שנמצא יסוד סביר להניח כי הפרה את הוראות חוק הגנת הצרכן ● הרשות טוענת כי החברה הציגה לצרכנים מצג כוזב של איתור כספים, למרות שבפועל היה מדובר בכספים שנצברו בקופות ובקרנות המוכרות לצרכנים ● החברה בתגובה: "כופרים באמור בכתבה"

שופט העליון נעם סולברג / צילום: רפי קוץ

מכה למייצגים בתביעות על נגישות: העליון הפחית מאות אלפים משכרם

פסק דין חדש קובע כי בכל הנוגע לשכר הטרחה בתביעות להנגשה לאנשים עם מוגבלויות המסתיימות בסעדים לא כספיים - יש לתת עדיפות לשיטה הגלובלית על פני אחוזים מהסעדים ● בענף טוענים: "הציבור ייפגע"

מימין: עו''ד גלעד וינקלר, עו''ד דן גבע, עו''ד גיל וייט, עו''ד לוי אמיתי, עו''ד ד''ר דוד תדמור / צילום: רמי זרנגר, איל יצהר, דדי אליאס, עידן גרוס

מה תעשה הבינה המלאכותית למקצוע עריכת הדין? פרקליטי העל מדברים

גלובס שוחח עם חמישה בכירים מהפירמות החזקות בישראל על השאלה איך ייראה ענף עריכת הדין בשנים הבאות ● הם רואים את מהפכת ה־AI במקצועם ואת השפעת מגמת המיזוגים, וגם: האם ימליצו לילדיהם לעסוק בעריכת דין?

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

סמוטריץ' קרא "להזמין היום מחו"ל", והצרכנים נתקעו בלי הפטור ממע"מ

חברי הכנסת הצביעו נגד הצו של שר האוצר, שמרחיב את תקרת הפטור ממע"מ על קניות מחו"ל בייבוא אישי ל־130 דולר ● בעקבות זאת, חבילות שהוזמנו וטרם נקלטו בישראל עד השינוי יחויבו בתעריף הקודם ● האם הסאגה הסתיימה, ומה השלב הבא מבחינת האוצר ● גלובס עושה סדר

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

מנכ"ל נת"ע: "בעוד שנה וחצי יחלו החפירות של המטרו"

33 חברות מהארץ ומהעולם הגישו מועמדות לשלב הראשון של מכרזי המטרו, והפתיעו את בכירי נת"ע שהגדירו את ההיענות כגבוהה מהצפוי ● שם מעריכים כי מכונות החפירה הראשונות יעלו לשטח ב-2028 ● אלו האתגרים בדרך לפרויקט התשתית הגדול בישראל

כותרות העיתונים בעולם

"שדרגו את היכולות באופן מוחלט": הזירה שבה איראן מנצחת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן משתמשת בכלי AI כדי לשדרג את יכולות התקיפה הדיגיטליות שלה, קטאר הצליחה לייצא גז טבעי מהמפרץ גם בזמן המלחמה, ובימין האיראני יוצאים זה נגד זה • כותרות העיתונים בעולם 

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

ההון השחור נשאר בחוץ: רשות המסים רחוקה מיעד הגבייה בנוהל גילוי מרצון

נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי במסגרת הנוהל החדש לגילוי מרצון נגבה מס בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בלבד - בעוד שהמדינה נערכה לגבייה של בין 2-3 מיליארד שקל ● מומחים: ביטול מסלול הפנייה האנונימי שינה את מאזן הכוחות והחליש את התמריץ לגילוי

מהרן פרוזנפר, הממונה על התקציבי / צילום: עודד קרני

הממונה על התקציבים: "מוטרד משער הדולר. לא יהיה פתרון מיידי"

הממונה על התקציבים, מהרן פרוזנפר, התייחס לקריסה של שער הדולר בנאומו בכנס אלי הורביץ לכלכלה, וקרא לתעשיינים לגלגל את ההוזלה לציבור ● בנוסף, פרוזנפר הביע דאגה בנוגע לסדרי העדיפויות בתקציב, מתח ביקורת על גיוס המילואים הנרחב והתנגד להעלאת מסים ● "נוכל לחזור לצמיחה מהירה - אבל התנאי הוא סדר עדיפויות קשה בתקציב"

מכליות נפט ישנות הפועלות סמוך לחופי מלזיה / צילום: Reuters, Hari Anggara

בלב ים: צינור החמצן הכלכלי של איראן שארה"ב לא מצליחה לבלום

באמצעות רשת חשאית של מכליות ישנות הפועלות לחופי מלזיה, המשטר האיראני הצליח למכור השנה לסין נפט גולמי בשווי מיליארדי דולרים – למרות סנקציות אמריקאיות ● כך זה עובד

לימור בלדב, יהונתן כהן, ספי זינגר ואורי קרן / צילום: יוסי כהן, יח''צ, אתר החברה

שומרי הסף נרדמו, והבעלים רוקנו את קופת החברה

בעלי חברת מחנות הקיץ האמריקאית סימד רוקנו את קופת המזומנים של החברה, והותירו את מחזיקי האג"ח בת"א בחוסר ודאות לגבי 620 מיליון שקל שגייסה מהם החברה לפני חצי שנה ● איפה היו החתם שזכה לעמלות ענק, המוסדיים שהשקיעו את כספי הציבור, דירקטורים, רשות ני"ע וחברת הדירוג שלא זיהו את הכשלים בזמן?

אחת המנהרות המתוכננות למטרו / הדמיה: נת''ע

חברות אמריקאיות והודיות ניגשו לראשונה למכרזי המטרו בישראל

במיון המוקדם למכרזי המטרו השתתפו לראשונה חברות מארה"ב ומהודו ● המועמדות שיעמדו בתנאי הסף יוכלו לגשת למכרזי הפרויקט, המוערך ב-65 מיליארד שקל ● בכירים במשרד התחבורה ובנת"ע: "הצבעת אמון בינלאומית יוצאת דופן בישראל ובמשק הישראלי"

גיא רוזן

סוף עידן: הישראלי הבכיר במטא עוזב אחרי 13 שנה

לאחר 13 שנה, הודיע גיא רוזן, הישראלי שמכר את החברה שהקים לפייסבוק כי הוא מסיים את תפקידו ● בשלב זה לא ידוע על הצעד הבא שלו, אך הוא צפוי לייעץ לסטארט-אפים ולהקדיש את זמנו למשפחתו עד שימצא את היעד הבא בחייו

משרדי הייטק

כשבהייטק מצטמצמים, מי ימלא עוד 700 אלף מטר של משרדים חדשים?

הפיטורים בענף ההייטק צפויים לרוקן קומות שלמות של משרדים, במקביל להיצע שצפוי לשבור שיא ב־2030 ● בעוד שבתל אביב נרשמים ביקושים קשיחים ורשימות המתנה, בערים הסמוכות המגדלים החדשים מתקשים להתמלא ● גם פער המחירים בין ת"א לשאר המדינה מתרחב ● שאלת השעה

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

לשלם בדולרים: הבקשה החריגה של אנבידיה וגוגל מרשות המסים

בעקבות הצניחה בשער הדולר: ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה וגוגל פנו לרשות המסים בבקשה לשלם את מס רווח הון על עסקאות שמחויבות במס בישראל בדולרים במקום בשקלים, זאת במטרה לייצר יציבות וודאות תפעולית ● ההכרעה צפויה להתגלגל בסופו של דבר להחלטת החשכ"לית

נתניהו, טראמפ, חמינאי הבן / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ, רויטרס-Hamed Jafarnejad, AP

בכיר אמריקאי: "הנשיא חש שנתניהו מאבד שליטה"

טראמפ מכחיש את הדיווחים לפיהם איראן וארה"ב חדלו לשוחח ● פיקוד העורף הודיע על הקלות בהנחיות ההתגוננות בצפון ● על רקע הודעתו של נשיא ארה"ב הלילה על הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה, באיראן מיהרו לשגר מסר פומבי של תמיכה בארגון ובלבנון ● טראמפ זעם על הכוונה להסלים את הלחימה בלבנון, כינה את נתניהו "משוגע" ובלם את התוכנית הישראלית לתקוף בביירות ● עדכונים שוטפים