גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  תרבות

מהמיתוס של חנה סנש ועד יחסים אובססיביים: המלצות סופרים לשבוע הספר

אחרי שצל כבד ריחף מעליו, נפתח שבוע הספר העברי ● יניב איצקוביץ, נועה סוזנה מורג, אשכול נבו, שרי שביט, נטעלי גבירץ, שהרה בלאו ושחר קמיניץ בהמלצות קריאה נפלאות

שבוע הספר העברי. חוגג 100 השנה / צילום: אולה ופבל דיברוב
שבוע הספר העברי. חוגג 100 השנה / צילום: אולה ופבל דיברוב

שרי שביט היא סופרת, משוררת ועורכת ספרות

ספר שמעניק אפשרויות: יניב איצקוביץ על "אמנות ראיית הדברים"

בשנים האחרונות נדמה שז’אנר המסות האישיות עושה צעד קטן אך משמעותי מן השוליים אל מרכז השיח הספרותי. מדובר בז’אנר שאינו בדיוק פרוזה ולא בדיוק ממואר, אלא צורה אינטימית יותר של הבעה, כמו מין מחשבה שנולדת מתוך הניסיון, מתוך המבט, מתוך רגע קטן שמתרחב פתאום לשאלה גדולה. "אמנות ראיית הדברים", שראה אור בהוצאת תשע נשמות, הוא קובץ מסות מאת כותבים שונים מאוד. בהם יוצרים מיתולוגיים כמו וירג’יניה וולף וג’ורג’ אורוול, לצד עכשוויים.

הפראייר החילוני פוגש את ישו: "חנוך הרופא מכורזים" נוגע בנקודות העיוורון של בני אדם
לתחום את המצב הכאוטי לכדי שורות קצרות: מה עושות המלחמות למשוררים

הריבוי העשיר בקובץ הזה הוא סוד כוחו, שהרי אין דרך אחת לראות את הדברים. אין כאן קול אחד שמבקש להסביר לנו את העולם, אלא אוסף של מבטים, שכל אחד מהם מאיר פינה אחרת של הקיום. "אני אורחת טובה יותר מאשר מארחת, ולכן גם הרגשתי נוח יותר כקוראת מאשר כסופרת", וירג'יניה וולף כותבת באחת המסות, משפט שמאיר את הספר כולו.

מעל הכול, זהו ספר על האפשרות לראות מחדש את הקיום היומיומי שלנו ולהרחיב אותו.

אם בתוך בת בתוך אם: נועה סוזנה מורג על ״דיוקן עצמי של אמי"

את הממואר החדש של יערה שחורי חוויתי באופן מיוחד, מאחר שקראתי אותו חודשיים לאחר שילדתי את בתי הבכורה והפכתי בעצמי לאם. שמו טומן בחובו סתירה שמיד סקרנה אותי; מתוקף הגדרתו, דיוקן עצמי הוא יצירה של אמן המייצגת את דמותו, ואילו כאן הדיוקן העצמי של האם משורטט בידי בתה. ובכל זאת השם הולם את הממואר הזה, משום שהוא מתאר מהלך פרדוקסלי: בת המבקשת לדבר מתוך אמה ולספר את סיפורה, כשכל העת האם היא זו שמדברת מתוך הבת כקול פנימי שאינו מרפה.

שחורי מוליכה את הקוראים במבוך מראות מנצנץ שבו מתרחש תעתוע אינסופי שבו האם מופיעה מתוך הבת, והבת מתוך האם. האין זה לב לבם הסבוך של יחסי אימהות ובנות? שחורי מפליאה לצייר את אמה - אישה סוערת, רבת פנים ונשמות - ומספרת את הסיפור שלא יכלה לספר בחייה. נעשה כאן מעשה ספרותי יפהפה ומרובד שמתפקע מרוב אמת, מפיח באם חיים ומאפשר את מה שנדמה בלתי אפשרי לאחר המוות, תיקון.

לכל האוהבים האובססיביים: שהרה בלאו על ״שין״

כל מי שאהב אי פעם באופן אובססיבי (מי לא?) לא יוכל שלא להזדהות עם גיבור הספר (סופר, נשוי) הנקשר בשכנתו, שי"ן (גרושה, אניגמטית). שועלי מתארת את ההתאהבות ההולכת וגוברת הזו, שתחילתה במפגש סתמי בחדר המדרגות וסופה בהפיכת שין למרכז חייו של הסופר המאוהב.

התהליך ידוע מראש, והקורא צופה בו כמו בתאונת דרכים בהילוך איטי. יש את הרגע ההוא במלון, כשהסופר, שנמצא בחופשת כתיבה, לא מסוגל לכתוב אפילו אות קטנה, כי הכול מאבד מטעמו בלעדיה; או המסיבה ההיא שנהרסת לחלוטין, כי הטלפון בוער בכיסו וההודעה משין מבוששת לבוא; או ההבנה שהוא רואה את העולם כולו מבעד לעיניה ותודעתו מחוקה לגמרי, כי הכל זה רק שין, ובלעדיה - שממה.

בסיום הקריאה, אחרי שליוויתי את סיפור האהבה (האומנם אהבה?) הזה משך שעות, הרגשתי שעברתי תהליך של זיכוך וטיהור. יכולתי ממש לשמוע את קולה של דריה אומר "מחול לך, מחול לך, מחול לך", לי ולכל האוהבים האובססיביים שבעולם.

טקס בר מצווה שיוצא משליטה: נטעלי גבירץ על "מזל טוב"

לא פשוט להיות נער, וגם לא להפוך מנער לגבר. זה מאתגר במיוחד אם אתה נער קווירי ישראלי, ועליך לעשות זאת בטקס בר מצווה פומבי רב-משתתפים, ויש לך אמא ששותה כמו דג, ואב חוזר בתשובה שלא טרח להגיע, ובן דוד שמקיים מין אוראלי במרפסת עם מלצר ערבי, והמצב הביטחוני הקריטי בדיוק יוצא משליטה.

ספר הביכורים הנועז, המצחיק ורב-התשוקה של עילי זוזובסקי הזכיר לי לרגעים את ג'ונתן ספרן פויר בתחילת הדרך, הצחיק אותי והכמיר את לבי. הספר הופיע תחילה באנגלית, שם זכה לחיבוק, ואז תורגם בידי המחבר, שהוסיף פרק אחד במיוחד עבורנו, הקהל הישראלי.

גיבורים צעירים עם חלומות גדולים: שחר קמיניץ על "העולם הוא חתונה"

כל קורא מייחל לרגע שבו יפגוש טקסט מפעים שאינו דומה לדבר שקרא עד אותו היום. כזה הוא קובץ הסיפורים של הסופר הגאון דלמור שוורץ, שכמעט לא היה מוכר כאן, אף שהשפיע על דור שלם של סופרים יהודים-אמריקאים גדולים.

שוורץ חי חיים סוערים ומת צעיר, בודד וחסר כל, אבל סיפוריו נמסרים דווקא באיפוק רב, בסגנון תיעודי כמעט. הרגש רק נרמז במשפטים מעטים, ואלה הולמים בקורא. הסיפורים מתרחשים בתקופת השפל הגדול, שנות השלושים של המאה העשרים. לגיבוריו הצעירים, אינטלקטואלים בעיני עצמם, יש שאיפות גדולות וחלומות מרחיקי לכת, אבל הם אף פעם לא משיגים את מבוקשם. לפעמים המציאות טופחת על פניהם, ולרוב הם נואשים מראש. מה שנותר הוא לחיות חיי בטלה של בחינה עצמית בלתי פוסקת ומדידת מעמדם בהשוואה לזה של אחרים. הכישלון אינו מטריד אותם כל עוד חבריהם מצויים במצב רע משלהם.

את זמנם מעבירים הגיבורים בשיחות ארוכות, וכך, במקום עלילה מסורתית מתענג הקורא על דיאלוגים מבריקים שלפרקים נראה כאילו אינם מובילים לדבר. אלא ששוב ושוב מותיר אותנו שוורץ, כבדרך אגב, עם תובנה אנושית או חברתית גדולה.

להיות אמא פה: שרי שביט על ״חותם מים״

השנים האחרונות הציבו בפני ההורות הישראלית אתגרים בלתי הגיוניים, כאלו שהלב לא מצליח לנרמל. איך מתווכים לילדים קטנים את המילה חטופים? איך מנווטים שפיות בין הטילים והאזעקות? איך יוצרים שגרה כשאין אחת בנמצא? איך מסבירים שלהיות שורדת שבי זה בעצם התסריט הטוב?

הדס גלעד היא משוררת מנוסה בעלת רגישות שיא למקומה האישי והפרטני בכס ההורות. אותו מקום שגם בקריאה זרה הופך ברגע לרלוונטי לכל, לאוניברסלי. הורות בתקופה מלחמה מוטרפת מביאה עמה כאבים, אחריות בלתי נתפסת, הוקרה סטואית, אשמה ופחד. אך על אף הנושאים החשובים שעלולים להישמע כבדים, שיריה של גלעד מתלכדים לכדי מוזיקליות יפהפה.

בספרה החדש "חותם מים" מעניקה המשוררת טיפול מקיף, חומל ומפוקח מאוד למבטה של האם העברייה מ-7 באוקטובר עד היום, על המציאות שהיא חיינו. ולא רק על הורות היא כותבת. גם על איך להיות בת, ואחות, ויצור מיני, ואישה בעולם. התוצאה: נפלאה, חזקה ומעוררת מחשבה. "אל תשאלו מה עבר עלינו/ מגיא צלמוות צל-חיים אנחנו באות/ הנפש צללה, הגוף נפרע/ עכשיו אנחנו מניקות/ ושוכחות מן השעות/ הוות ועלומות/ בכל מאודינו/ אל תשאלו, כלומר/ אל נא תרפו מהשאלה/ כי נפערה בנו הבראשית/ ואין דרך חזרה".

לקחת את חנה סנש לכאן ועכשיו: אשכול נבו על "לחפש בן אדם"

"לחפש בן אדם" הוא הספר השני של מתי פרידמן שאני קורא, אחרי "מי באש". ושוב זה קורה לי: אף שמדובר בסיפור אמיתי, שפרטיו העיקריים ידועים לי, וסופו צפוי מראש, אני קורא בנשימה עצורה. ובלב הולם.

"לחפש בן אדם" לוקח את המיתוס של חנה סנש וצנחני היישוב, מפרק אותו לגורמים, ובונה אותו חדש. לא היה להם שום סיכוי להצליח במשימה המקורית שלהם, מספר לנו פרידמן, אבל בראי ההיסטוריה הם הצליחו במשימה אחרת, ספרותית יותר. עבודת התחקיר פה מרשימה, אבל עוד יותר מרשים (ולפעמים ממש מרטיט) האופן שבו פרידמן מצליח לקשור בין הסיפור ההיסטורי לחיים שלנו כאן ועכשיו.

שבוע הספר העברי. חוגג 100 השנה
תל אביב: 10-18.6, פארק שרונה, א'-ד' 17:00-22:00, ה' 17:00-23:00
ירושלים: 10-20.6, כיכר ספרא, א'-ד' 17:00-22:00, ה' 17:00-23:00, מוצ״ש 21:00-00:00

עוד כתבות

ביל גייטס השקיע שנים בבניית תדמיתו. כעת היא נסדקת / עיבוד: ap, Jae C. Hong

יותר מ־20 קשרים מחוץ לנישואים: כך ניפץ ביל גייטס את תדמית האיש הנערץ בעולם

הסוודרים הפסטליים ריככו את הדימוי של ביל גייטס כמי שהוביל את מיקרוסופט כמונופול דורסני - ובסוף העשור שעבר הוא אף דורג כאדם הנערץ בעולם ● אך לאחר חשיפת קשריו עם עבריין המין ג'פרי אפשטיין גם המיליארדים והפילנתרופיה כבר לא מסייעים לו ● אפילו חברו וורן באפט ניתק מגע

אומודה 9 פלאג־אין / צילום:  יח''צ

הקרוסאובר שמציג כוח סוס מפלצתי בפחות מ-250 אלף שקל

אומודה 9 פלאג־אין, הקרוס־אובר הגדול של אומודה, מציג עיצוב חיצוני מלוטש אם כי לא לגמרי מקורי, לצד תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב ● הביצועים חזקים והטווח החשמלי מכובד, אבל בפלח ממתינים הרבה מתחרים קשוחים - חלקם מבית

מייסד ומייסד ומנכ''ל SpaceX אילון מאסק / צילום: ap, Patrick Pleul

איך הנפקת SpaceX תשפיע על החסכונות של הישראלים?

SpaceX של אילון מאסק צפויה להתחיל את יומה הראשון בבורסה בשווי של 1.8 טריליון דולר ● בינתיים, החברה תיכנס מיידית לנאסד"ק אבל תיאלץ לחכות לפני שתגיע ל-S&P 500 ● עם עוד 2 הנפקות ענק שבדרך, ההרכב של המדדים הגדולים בוול סטריט משתנה ● "כשהמניות הללו ייכנסו, הן יוחזקו בתיקי הפנסיות של כולם"

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

אנתרופיק משביתה את המודלים המתקדמים שלה - בעקבות הוראת ממשל טראמפ

בצעד חסר תקדים, ממשלת ארה"ב הורתה לאנתרופיק להגביל את הגישה לשני המודלים המתקדמים ביותר שלה עבור אזרחים זרים מטעמי ביטחון לאומי ● החברה בחרה להשבית את הגישה לכלל המשתמשים וטוענת כי לא קיבלה פירוט מלא לחששות שהובילו להחלטה

אלשיה סילברסטון ב''דם אירי''. חוזרת להיות ילדה צילום: באדיבות יס

הסדרה בכיכובה של אלישיה סילברסטון מעלה שאלות על מה שעובר בדם

"דם אירי" דרמת מתח חדשה מגוללת את סיפורה של עורכת דין שמקבלת חבילה מסתורית מאביה שמשנה את חייה ● הסדרה בוחנת מחדש איך היחס כלפי האמת והסתרתה לצד התורשה מההורים יכולה לעצב או להרוס חיים

דונלד טראמפ, פרופ' אמיר ירון / צילומים: AP-Evan Vucci, טלי בוגדנובסקי

שמרנות יכולה להיות יתרון: איך ניצלנו מהטעויות של אמריקה ואירופה

הביקורת על הנגיד לא מחזיקה הפעם ● פרשת סימד חושפת את מגבלות הרגולטור ● ואולי הכלכלה פחות תלויה בנפט מכפי שחשבנו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צ'יטוס / צילום: Shutterstock

השקית הכתומה חזרה: איך החזיר הלחץ בפייסבוק את החטיף האהוב

זה התחיל כקבוצת פייסבוק קטנה של בדיחות פנימיות, והסתיים בזינוק בהיקפי הפניות לשירות הלקוחות של שטראוס ● סיפורו של המאבק שהחזיר את צ'יטוס בוטנים למדפים, ומציג את העידן החדש בצרכנות: כשהגעגוע הילדותי הופך לכוח שמנהל את חברות המזון מהסמארטפון

היצירה של ווילנד נצבעת כחול. הלוויתנים נמחקו לטובת קמפיין / צילום: מתוך חשבון האינסטגרם של האומן

פיפ"א מחקה יצירת אומנות והדגימה מה עושים היום בשביל כסף

לקראת מונדיאל 2026 נמחקה יצירת אומנות שהפכה לסמל מקומי בדאלאס, לטובת שטחי פרסום עבור פיפ"א ונותני החסות שלה ● כעת תביעה תקדימית שהגיש האומן עשויה לבחון את גבולות ההגנה על אומנות ציבורית מול האינטרסים הכלכליים של אירוע הספורט הגדול בעולם

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

איבד את הקסם והתשוקה? מדוע חיים כצמן מוותר על השליטה בחברה שהקים

נורסטאר, שבאמצעותה שולט חיים כצמן בחברת המרכזים המסחריים ג'י סיטי, דיווחה כי בכוונתה למכור את רוב מניותיה, ומחפשת לצורך זה "רוכש אסטרטגי" ● לידר: "המכירה צפויה לסייע בפירעון התחייבויותיה הפיננסיות של נורסטאר, שתיהנה מהשפעה מהותית, אך ללא שליטה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; מניית SpaceX זינקה בכ-20% ביום המסחר הראשון; מחיר הנפט בשפל של שלושה חודשים

המדדים בוול סטריט עלו בעד 0.7% ● מניות השבבים הובילו את העליות, אינטל זינקה שוב ● הזינוק במניית SpaceX הפיל את מניות החלל ● שר החוץ האיראני: "מזכר ההבנות של איסלאמאבאד מעולם לא היה קרוב יותר" ● מחיר נפט מסוג ברנט ירד במעל 3% ל-87 דולר

ד''ר ג'ורג'ה ליפ / צילום: באדיבות המצולמת

בכנופיות של לוס אנג'לס קוראים לה "ליטל מאמא": החוקרת שחושפת את מסלול ההידרדרות של בני נוער לפשע

ד"ר ג'ורג'ה ליפ, אנתרופולוגית שזכתה לאמון הכנופיות המסוכנות בלוס אנג'לס, פיתחה מודל שיקום קהילתי שעשוי להציל בני נוער מחיי אלימות ● בראיון לגלובס היא מספרת איך זכתה באמון מנהיגי הכנופיות, למרות בעלה השוטר, ומזהירה: "הן נוצרות מחוסר תקווה קטלני"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מיהן שתי החברות שמצטרפות החודש למדד S&P 500?

כמה נבחרות משתתפות במונדיאל 2026, בין איזה ימים מקשר מצר באב אל-מנדב, וכמה לבבות יש לתמנון? ● הטריוויה השבועית

שאול שניידר, יו''ר נמל אשדוד / צילום: אבישג שאר ישוב

יו"ר נמל אשדוד: "עובדים בודדים מגיעים לשכר של 60 אלף שקל והם תכף כבר לא יהיו"

"שכר היסוד הממוצע בנמל אשדוד נמוך בטירוף - 16-15 אלף שקל. רק עובדים בודדים מגיעים ל־60 אלף שקל, גבוה מהמנכ"ל. הם מדור המייסדים - ותכף כבר לא יהיו" ● שיחה קצרה עם שאול שניידר, יו"ר נמל אשדוד

רגע לפני קצבת הפנסיה הראשונה: שתי החלטות קריטיות שיקבעו כמה תקבלו בכל חודש

יום הפרישה מציב דילמה - קצבה מקסימלית ללא הגנות, או קצבה נמוכה ועם רשתות ביטחון ● לשם כך נדרשות שתי החלטות: למשך כמה חודשים להגן על הכסף לטובת היורשים, ואיזה סכום יעבור לבן או בת הזוג כקצבה במקרה של פטירה ● מומחי פרישה עונים במדור על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

"אין לי מילים": תעשיית ה־AI בהלם מהחלטת הממשל האמריקאי לחסום את המודלים של אנתרופיק

ההוראה החריגה של ממשל טראמפ לחסום אזרחים זרים מגישה למודלי מיתוס 5 ו־ Fable 5 של אנתרופיק עוררה גל תגובות חריף בתעשיית הבינה המלאכותית ● מומחים מזהירים מתקדים מסוכן, אנתרופיק טוענת שמדובר ב"אי הבנה", ואפילו בכירים לשעבר בממשל מתקשים להבין את המהלך

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

ראש ממשלת פקיסטן מודיע: גובש נוסח להסכם בין איראן וארה"ב

דיווח: שוויץ הועלתה כמיקום אפשרי לחתימה על ההסכם בין ארה"ב לאיראן, ייתכן שביום ראשון ● מזכר ההבנות יאריך את הפסקת האש ב-60 יום ● גורם אמריקאי: יירטנו שני כטב"מי נפץ איראניים ● דיווח בסוכנות ידיעות איראנית: מזכר ההבנות כולל את הסרת הסנקציות והמצור הימי ● טראמפ: מוג'תבא הסכים לעסקה • עדכונים שוטפים

צילום: Reuters, Mark Schiefelbein

מה אומרים המשקיעים על יום המסחר הראשון של SpaceX?

חברת הרקטות, המחשוב והלוויינים סיפקה את ההנפקה הגדולה ביותר בהיסטוריה, עם היקף מסחר של למעלה מ-500 מיליון מניות ומחיר סגירה של מעל 160 דולר ● אך האם אילון מאסק צפוי לשמור על המומנטום שנוצר לחברה ומה אומרים האנליסטים?

אוניברסיטת בר-אילן / צילום: אוניברסיטת בר-אילן

החוג המיתולוגי לתרגום בבר־אילן נסגר. מהם המקצועות הבאים שעל כוונת ה־AI?

סגירת חוג הדגל בבר-אילן היא רק סנונית ראשונה בגל ה"מקצועות המתים" שצפויה לחולל הבינה המלאכותית ● מומחים מנתחים האם מדובר ב"מוות" של המקצוע או בהולדה מחדש של מומחיות מסוג אחר ● האם זה סופו של עידן המתרגם האנושי?

בית זיקוק לנפט בקובטאו, ברזיל / צילום: Shutterstock

המדינות שהחליפו את המפרציות וגרפו מיליארדים ממשבר הנפט העולמי

חסימת מצר הורמוז טלטלה את שוק האנרגיה והקפיצה את מחירי הנפט לשיאים ● אבל בזמן שהיבואניות באסיה ובאירופה משלמות את המחיר, יצואניות מחוץ למפרץ הפרסי נהנות מרווחי עתק ● עבור שחקניות כמו ארה"ב ונורווגיה זו קופת מזומנים חסרת תקדים, עבור אחרות כמו רוסיה וברזיל זו הזדמנות לחזק מעמד בינלאומי ומקומי ● בכל מקרה, אומרים המומחים, מדובר במרוץ לנצל את הרגע לפני שהשוק ישתנה שוב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

טראמפ הקפיץ את וול סטריט: נאסד"ק זינק ב-2.4%, מחירי הנפט נפלו

S&P 500 עלה ב-1.5%, ראסל 2000 ב-3% ● מניות השבבים זינקו ● אינטל זינקה לאחר שדרוג המלצה ● ריבית הבנק האירופי עלתה מ-2% ל-2.25% ● ארה"ב: אינפלציית המחירים ליצרן זינקה ל-6.5%, מעל הצפי ושיא של כארבע שנים