גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הענישה בתיק קרטל הספרים מסמנת את המגמה להטיל עונשי מאסר כברירת מחדל"

הפרשה שבמסגרתה ביצעו חברות תיאומי מחירים במכרזים לפרויקט השאלת ספרי לימוד ושהסתיימה בעונשי מאסר בפועל, מלמדת כי גזרי הדין בעבירות דיני תחרות הולכים ומחמירים באופן קונסיסטנטי ● מומחי משפט מנתחים את השפעת מגמה זו על ההתנהלות העסקית

עו"ד מיכל הלפרין, הממונה על התחרות / צילום: יונתן בלום
עו"ד מיכל הלפרין, הממונה על התחרות / צילום: יונתן בלום

"אם המסר שרצו להעביר היה שעם עבירות הגבלים עסקיים לא מתעסקים, אז המסר הועבר בצורה ברורה למשק. היום כשאנשים חושבים על הפרות של הגבלים עסקיים הם חוששים מהמשמעויות הפליליות" כך אומר עו"ד גולן קנטי, שותף ומנהל מחלקת הגבלים עסקיים ורגולציה במשרד נשיץ-ברנדס-אמיר.

עם זאת, מוסיף עו"ד קנטי כי "החברות נזהרות זהירות יתר באופן המכביד והפוגע לעיתים ביעילות המשק בגלל המשמעות האדירה של ההרתעה הפלילית".

 

עו"ד קנטי מתייחס לפרשת קרטל הספרים שהסתיימה בשבוע שעבר בעונשי מאסר - החל מ- 75 ימים ועד 9 חודשים, בין היתר לבעלי חברת "ספר לכל" בן ה-86 שנידון לשני חודשי מאסר בפועל ושני חודשי עבודות שירות. העונש החמור ביותר בפרשה הוטל בשנת 2016 על איתמר קרלינסקי בעלי חברת "לוני כהן" מראשי הקרטל, שנדון במסגרת הסדר לתשעה חודשי מאסר בפועל. על אריה מן דעלי שניהל את חברת "דוד רכגולד" נגזרו במסגרת הסדר טיעון 8 חודשי מאסר.

במרכז הפרשה שהחלה בשנת 2013 תיאומים שביצעו חברות בהתמודדות על מכרזי משרד החינוך והרשויות המקומיות לפרויקט השאלת ספרי לימוד שנועד לכל בתי הספר בארץ. התיאומים נמשכו על פני חמש שנים, שבמסגרתן מנהלי החברות ונושאי משרה בהן, הציעו הצעות מחיר לטובת רווחיהם על חשבון הציבור וכך פגעו בתחרות ובפרויקט בכללותו.

הטלת עונשי מאסר בעבירות של תיאום מחירים אינו תקדימי. בשנים האחרונות מובילה רשות התחרות, בראשותה של עו"ד מיכל הלפרין, מדיניות של אפס סובלנות כלפי קרטלים והסדרים כובלים, שבמסגרתה היא דורשת הטלת עונשי מאסר כבדים על עברייני הגבלים. מטרת העל של הרשות היא הגברת ההרתעה. עמדותיה של הרשות לא תמיד מתקבלות בבתי המשפט - וגם אם הן מתקבלות במחוזי, ניתן לראות כי בית המשפט העליון מפחית מהעונשים ומבהיר כי אין מקום להחמרה משמעותית בענישה.

החמרה הדרגתית

לצד זאת, ב-2018 קבע העליון בפרשת קרטל מדי המים את ברירת המחדל בענישת תיאום מחירים והעמידו אותה על מאסר מאחורי סורג ובריח. "עבירות אלה הן עבירות שפוגעות בחיי הכלכלה, ולכן גם בכל אחד ואחת מבני ובנות החברה. הן פוגעות בנשמת אפה של הכלכלה החופשית וברווחתם של יחידים כאחד", קבעו השופטים.

החלטה זו הגיעה לאחר ששנה קודם התערב העליון בענישה המחמירה ביותר שנגזרה בעבירות תיאום מחירים במסגרת פרשת קרטל הלחם. הפרשה עסקה בתיאומי מחירים שעשו ראשי המאפיות המרכזיות בישראל על מנת להעלות את מחירי הלחם האחיד והחלות.

עונש תקדימי של שנת מאסר שהוטל על יהודה שניידרמן מנכ"ל מאפיית ברמן וישעיהו דווידוביץ מנכ"ל מאפיית דווידוביץ - הופחת לשלושה חודשי מאסר לצד עבודות שירות. העליון צינן את ההתלהבות של רשות התחרות והבהיר כי "על ההחמרה בענישה על עבירות כלכליות להיעשות בהדרגתיות".

במאי 2020 אישר העליון עונש של 11 חודשי מאסר בפרשת קרטל הגיזום, על מי ששימש כמנהל בכיר בחברה שעסקה בשירותי גיזום. שני הצדדים ערערו על העונש, והעליון ציין כי העונש מקל אך לא התערב בו בשל מצבו הרפואי של הנאשם.
גזרי הדין בקרטל הספרים מסמנים את ביסוס ההלכה לענישה של מאסרים בפועל עם מגמת החמרה הדרגתית ואיטית. התיק צפוי להגיע לעליון בערעורים מצד שני הצדדים.

"גיים צ’יינג’ר"

מי שצריכים להיות מודאגים מהמגמה של החמרה הענישה, הם המעורבים בתיקים התלויים ועומדים בבתי המשפט - לאחרונה הוגש כתב אישום בפרשת קרטל המעליות נגד בכירי חברות המעליות בישראל; קרטל חברות הנסיעות לפולין המתנהל בימים אלו; וקרטל הגיימינג שבמסגרתו הואשמו חנויות מרכזיות באתר זאפ בתיאום מחירים שצפוי להגיע להכרעה בחודש הבא.

ראשי מחלקות בתחום דיני התחרות מתייחסים לענישה הרווחת על תיאומי מחירים ולהשפעת גזרי הדין בפרשת קרטל הספרים ומדיניות הענישה בעבירות של דיני תחרות על המשק.

עו"ד מיכל רוטשילד, ראש מחלקת הגבלים עסקיים ותחרות במשרד ארדינסט-בן נתן-טולידאנו, אומרת כי רשות התחרות שואפת לעונשים כבדים יותר, אבל העונשים שנגזרו בפרשת קרטל הספרים הם משמעותיים בעבירות דיני תחרות. לדבריה, "העונשים אבסולוטית לא ארוכים, אבל כשמדובר באנשים נורמטיביים זה אירוע קשה, גם לחברה וגם לאדם. צריך לזכור שכל מי שניהל הליך ונידון למאסר נמצא אחרי הליך משפטי ארוך יקר ומייגע". מצד שני מוסיפה רוטשילד כי קרטל הספרים עסק בנושא רגיש, ובעבירות שבוצעו במשך חמש שנים ובאופן שיטתי.

"ההחלטה בקרטל הספרים מסמנת את המגמה להטיל עונשי מאסר כברירת מחדל. בית המשפט נענה להנחיה של העליון", אומרת רוטשילד ומוסיפה כי "מאסרים הם ‘גיים צ’יינגר’. עונשי מאסר לאנשים שהם נורמטיביים הם בפירוש אירוע שמשנה את כל צורת ההסתכלות של החברות". 

עו"ד מיכל רוטשילד ממשרד ארדינסט בן נתן טולידאנו / צילום: אייל טואג

"ענישת יתר"

עו"ד גולן קנטי אומר כי "אבסולוטית רואים את הענישה הולכת ועולה באופן קונסיסטנטי. בית המשפט הבהיר בעבר שיש לו כוונה להחמיר, בחלק מהמקרים בית המשפט העליון מרסן ומנסה למתן את הענישה של בתי המשפט המחוזיים".

אולם עו"ד קנטי תוהה אם רף הענישה הגיע לענישת יתר. "העבירה נחשבת לעבירה מתוחכמת והרעיון היה שצריך להעביר מסר מרתיע, אבל יש נקודה בזמן שהמסר חוטא לנאשם הספציפי", הוא אומר.

"לקחת אנשים נורמטיביים ולהכניס אותם לכלא זה דבר לא פשוט. אנחנו לא צריכים להיות חברה נקמנית. הנקודה שבה אנחנו לא מאזנים ראוי בין הנאשם הספציפי לבין ההרתעה עלולה להביא לנקמנות. המטוטלת צריכה להתמתן ולהיעצר. כל עונש מאסר הוא עונש מאוד חמור, ולו בשל הכתם של ההרשעה. גם עונש של שישה חודשי מאסר שמרוצה בעבודות שירות הוא עונש חמור". 

ו"ד גולן קנטי ממשרד נשיץ ברנדס אמיר / צילום: אייל פרידמן

"הליך ממושך מדי"

עו"ד מתן מרידור, ראש מחלקת תחרות במשרד עוה"ד אגמון ושות’ רוזנברג הכהן ושות’, שייצג את אחד הנאשמים בפרשת קרטל הספרים, אומר כי "לביהמ"ש חשוב התג החברתי והמוסרי, מכיוון שמדובר בעבירות חמורות, וגם יום אחד בכלא נושא סטיגמה חברתית".

בנוגע לעונשים בקרטל הספרים הוא אומר כי הם נמצאים בתוך המנעד הקיים של הענישה ונמוכים ממה שרשות התחרות הייתה רוצה. "העונשים מבססים את רמת הענישה הקיימת, לא מחמירים ולא מקלים. לא נראה שפסה"ד ישנה את הענישה הקיימת", הוא טוען.

לצד זאת עו"ד מרידור מתייחס לזמן הממושך שתיקי הגבלים מתנהלים בביהמ"ש. לדבריו, "התיק בפרשת קרטל הספרים הוגש לפני חמש שנים וחצי. מוקדש זמן ציבורי רב להליך, הגובה מחירים כלכליים. קיים חוסר פרופורציה בין משך ניהול ההליך, משך הזמן והמשאבים שמושקעים בו לבין אופן סיום התיקים". 

עו"ד מתן מרידור משרד אגמון ושות רוזנברג ושות / צילום: יורם רשף

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"