גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אל תקרא לי יוטיובר: יוצרי התוכן העצמאים מרחיבים פעילות ברשת

עם העלייה במספר הפלטפורמות הדיגיטליות עולה גם שיעור הצעירים המתפרנסים מהן ● סקר חדש שערכה חברת ארטליסט הישראלית מציג את המגמות בתחום

הווידאו בלוגר מרק ווינס. 8 מיליון עוקבים והתמחות בטיולים ואוכל / צילום: צילום מסך מהיוטיוב של Mark Wiens
הווידאו בלוגר מרק ווינס. 8 מיליון עוקבים והתמחות בטיולים ואוכל / צילום: צילום מסך מהיוטיוב של Mark Wiens

לפני כשנתיים החליטה חברת לגו לחגוג 50 שנות נחיתה על הירח, במגוון רחב של פעילויות. כחלק מכך, היא גם ביצעה סקר בקרב 3,000 ילדים מארה"ב, בריטניה וסין, ושאלה אותם את השאלה האולטימטיבית: מה תרצו להיות כשתהיו גדולים. למשיבים הוצגו חמש אפשרויות: יוטיובר/וידאו בלוגר, מורה, ספורטאי מקצועי, מוזיקאי ואסטרונאוט. בארה"ב ובבריטניה, תשובת הווידאו הגיעה למקום הראשון (29% ו-30% בהתאמה), ואילו אופציית כוכבי הלכת הגיעה למקום האחרון (11%). בסין, אגב, עתיד החלל טוב יותר, והאסטרונאוט הגיע למקום הראשון (56%).

חברת  ארטליסט, שמפעילה קטלוג מוזיקה וסרטוני וידאו ליוצרי תוכן פרטיים ולחברות, בונה על הצעירים המערביים. החברה, שהוקמה ב-2016 ופועלת מחדר האוכל (לשעבר) של קיבוץ אפיקים ומתל אביב, היא מהשחקניות הגלובליות הגדולות בתחום, לצד שאטרסטוק ואדובי. בין לקוחותיה נמנים תאגידים גדולים כמו קוקה-קולה, נטפליקס, גוגל, אפל, מרצדס, אינטל ונייקי, אך המאסה הגדולה היא של יוצרים עצמאים. בסך-הכול יש לחברה יותר מ-6 מיליון לקוחות פעילים.

ארטליסט עורכת באופן קבוע סקרים אינטרנטיים שעל כל אחד משיבים כ-5,000 צעירים בני 16-34 מארה"ב, אירופה (בעיקר איטליה, גרמניה וצרפת), הודו, יפן וקוריאה, במטרה לבחון את המגמות בעולם הדיגיטל, ולהבין את הרגלי צריכת התוכן של היוצרים העכשוויים. הסקר של 2021 מצביע על שינוי מהותי בעולם היוטיוברים: אם בשנה שעברה 35% ממשיבי הסקר הגדירו עצמם כיוטיוברים, הרי שכעת רק 25% עושים כך. כ-28% מגדירים עצמם כיוצרי פרילנס, וכ-26% מגדירים עצמם כיוצרי תוכן.

"יוטיוב היא עדיין פלטפורמה דומיננטית - 2 מיליארד משתמשים נכון לסוף 2020 זה נתח שוק עצום, והוא גדל ב-200 מיליון יוזרים כל שנה. אבל גם אינסטגרם עושה שיפט לעולם הווידאו עם הרילס, והגידול של טיקטוק בשנה-שנתיים האחרונות הוא משוגע. פייסבוק דוחפת את אופציית הסרטונים, וגם לינקדאין נכנסו לתמונה", מסביר לירן פרידמן, ראש מחלקת הקריאייטיב של ארטליסט.

"יש היום המון פלטפורמות להפצת תוכן, ולכן אפשר להגיע לקהל יותר רחב ביותר אפיקים. זה הופך יותר נגיש ליותר ויותר אנשים. פעם היית צריך לצלם ולערוך, ולכן ייצרת רק ליוטיוב, היום הטלפון מספיק לך. זה לא מקרה שכל חברות הסלולר מדברות בעיקר על המצלמה שלהן כשהן משיקות מוצר חדש".

הקטלוגים של ארטליסט הם תוכן משלים לכל זה, "אבל אפשר גם לייצר וידאו מאפס מתוך המאגר", אומר פרידמן. "יש לנו המון לקוחות שנעים בין שני העולמות - הם מייצרים סרטים למותגים או סרטי תדמית, לצד תוכן אישי שלהם".

בארטליסט מזהים כמה מגמות בולטות בקרב יוצרי התוכן. "אנשים מחפשים בעיקר מוזיקה שמחה ו'מרימה', כי תוכן חיובי תמיד מתקבל טוב יותר. אלה שפועלים בעולמות ההיפ הופ והפופ מחפשים הרבה פילטרים, ובעולמות הווידאו יש הרבה שוטים של חלל וכוכבי לכת ואסטרונאוטים בתלת ממד".

הסרט הקצר משתנה

בדצמבר האחרון רכשה ארטליסט מתחרה אמריקאי שלה, האתר Motion Array, תמורת 65 מיליון דולר. באמצעות הרכישה הוסיפה החברה לקטלוג שלה 500 אלף מוצרים עבור יוצרי תוכן, כולל וידאו, גרפיקות, תבניות, אנימציה ואפקטים. בסך-הכול יש לארטליסט מעל 800 אלף תכנים דיגיטליים בשלושה קטלוגים - ארטליסט, מושן ריי וארטגריד.

מהסקר של ארליסט עולה כי כ-70% מיוצרי התוכן מעלים את התכנים שלהם ביוטיוב, ו-37% באינסטגרם. כ-60% השיבו שהם יוצרים את התוכן בעצמם, ומתוכם, כ-40% מגדירים את סוג התוכן שלהם כסרט קצר, וכ-40% כ-Vlog. "ההגדרות בעולמות האלה הן דבר מאוד דינמי", מסביר פרידמן. "פעם שורט פילם היה סרט עלילתי של 15 דקות, והיום יש המון סטאדי קייסס שאנשים יוצרים. סרטוני מטיילים, למשל, הם כבר ממש ברמה של סרט קולנועי גרנדיוזי".

התכנים הבולטים שהיוצרים העצמאים מעלים לרשתות החברתיות השונות הם טיולים, לייף סטייל, גיימינג, תוכן חינוכי וסרטוני הדרכה. רק 6% מתרכזים באופנה, ו-5% בטיפוח. "יש היום דור שגדל על נטפליקס ויוטיוב, רוצה את ההצלחות, ושואף להיות שם. לכן אני מאמין שעם השנים נראה את החלק של בני ה-16-24 בפעילות הזו צומח עוד יותר", אומר פרידמן.

 

בתשובה לשאלה מה האלמנט המשמעותי ביותר בתהליך יצירת התוכן, כ-86% ציינו את המוזיקה (מוזיקת רקע), כ-30% ציינו את האפקטים הקוליים וכ-15% ציינו את קטעי הווידאו. בארטליסט מציינים כי האתרים שלהם התחזקו בעקבות הקורונה, שהקשתה על יוצרי תוכן לצאת ולצלם בעצמם, וכפועל יוצא מזה גדלה הדרישה לשירותי "סטוק".

באופן מעניין, רק 9% מהמשיבים נמצאים בתחום יותר מעשור. 25% הצטרפו לעולם יוצרי התוכן במהלך השנה האחרונה - מה שמעיד על תאוצת המגמה.

הרווח הכספי

ומה באשר לפרנסה? כ-60% סיפרו כי הם עוסקים בתחום בהיבט העסקי ורואים בו כעבודה, ורק 37% עושים זאת כתחביב. למעלה ממחצית הנשאלים בסקר, כ-53%, השיבו כי הם מתפרנסים באופן חלקי או מלא מיצירת התוכן שהם מייצרים ומעלים לרשת. הכסף מגיע הן מפרסומות שמוצמדות לתוכן שלהם, והן משיתופי-פעולה עם מותגים - האופציה הרווחית יותר, לדברי פרידמן.

כ-55% דיווחו כי הם מרוויחים עד 5,000 דולר לשנה מתכני הווידאו שהם יוצרים ומעלים, כ-14% מרוויחים 10-30 אלף דולר בשנה, 8% מרוויחים 30-50 אלף דולר בשנה, 7% 50-100 אלף דולר בשנה, ו-3% בני מזל מרוויחים בשנה מקטעי הווידאו שלהם יותר מ-100 אלף דולר.

"בעיניי הקדמה תוביל לעוד פלטפורמות, וזה ייתן יותר אפשרויות להפיץ תוכן לקהל רחב, לבטא את עצמך, לשתף מה עובר עליך וגם להתפרנס" אומר פרידמן. "זה לא אומר שזה יבוא על חשבון יוטיוב ואינסטגרם, הם פה כדי להישאר".

ומה עם הישראלים? אנחנו אומנם עדיין לא שחקנים חזקים בתחום, אולם לדברי פרידמן "הקהל הישראלי עוקב אחרי הטרנדים, ומיישר קו עם מה שקורה בעולם המערבי. זה מגיע גם אלינו".

עוד כתבות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים